Top News
Județul cu trei sfinți în calendar și o salbă de genii: ”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”

Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți. Lor li se adaugă marii duhovnici care s-au nevoit în mănăstirile din România sau de la Muntele Athos, dar și personalitățile cu care botoșănenii se mândresc, de la Eminescu la Iorga, Enescu, Luchian.

Astăzi, în a doua duminică după Rusalii, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Români. Această duminică a fost închinată tuturor sfinților români de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1992.

 

În fiecare lună din an, în calendarul Bisericii Ortodoxe se află și câte unul sau mai mulți sfinți români.

 

”Timp îndelungat sfinții s-au făcut cunoscuți ca atare prin cinstirea pe care și-au câștigat-o în evlavia populară. De-abia de la un timp încoace Biserica a început să purceadă și la o canonizare formală a sfinților de mai târziu, confirmând venerarea lor de către cercuri largi ale credincioșilor”, scria preot prof. dr. Dumitru Staniloae.

 

 

Tărâmul cu trei sfinți…

 

Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți.

 

Este vorba despre Sfântul Cuvios Sila, de la Sihastria Putnei, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț (Hozevitul) și Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona.

 

 

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (comuna Cristești, județul Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie. În calendarul ortodox este prăznuit pe 16 mai, alături de Sfinții Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.

 

Pe 5 august este cinstit Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. S-a născut în satul Crăiniceni, din județul Botoșani, la 23 iulie 1913, într-o familie de țărani credincioși. Între anii 1926-1932, Ilie, cum se numea din botez, a urmat Gimnaziul "Mihail Kogălniceanu" și Liceul "Dimitrie Cantemir" din Cernăuți. A intrat ca viețuitor în obștea Mănăstirii Neamț, în 1933, iar în 1936 a fost tuns în monahism, primind numele de Ioan. În același an, a plecat cu alți doi călugări să se închine la Mormântul Domnului din Ierusalim, unde a rămas definitiv.

 

Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona este înscris în calendarul creștin-ortodox pe data de 9 septembrie. Printre monahii renumiți care au viețuit la Mănăstirea Vorona se numără și Cuviosul Onufrie (1700-1789). El era rus de origine și a fost guvernator al unei provincii. Cuviosul Onufrie a trăit ca sihastru în codrii din jurul Voronei timp de 25 de ani (1764-1789), într-o peșteră. Pentru o perioadă a fost și stareț al Voronei (1777-1779). A copiat traduceri din operele Sfinților Părinți și a fost duhovnic al mai multor sihaștri din pădurile Voronei. După cum spune tradiția, în noaptea de Paști a anului 1789, un înger s-a arătat preotului Nicolae Gheorghiu din satul Tudora. Îngerul i-a cerut să ia cu sine Sfintele Taine, apoi l-a călăuzit până la peștera pustnicului Onufrie. Foarte slăbit, Cuviosul Onufrie a fost împărtășit și a cerut să fie dus la Sihăstrie. A trecut la cele veșnice pe 29 martie 1789 și a fost înmormântat de către câțiva călugări în livadă, la rădăcina unui măr.

 

 

…și mari duhovnici

 

Nu sunt singurii călugări care s-au nevoit pe aceste meleaguri. Despre alți doi botoșăneni, Biserica Ortodoxă  spune că sunt cei mai mari duhovnici ai românilor. Vorbim despre Ilie Cleopa și Paisie Olaru.

 

Lor li se adaugă călugării din munții Athos: Dionisie Ignat și Avva Iulian Prodromitu, cel din urmă viețuind și astăzi, căutat zi de zi de către românii din toată lumea.

 

 

Paisie Olaru s-a născut la 20 iunie 1897, în satul Stroiești, comuna Lunca din județul Botoșani, într-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la părinți. Tatăl sau, Ioan, era pădurar, iar mama sa, Ecaterina, casnică. Din botez a primit numele de Petru. În anul 1921 a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea din apropiere, luând la călugărie numele de Paisie. În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar in anul l947, preot, fiind pentru puțin timp egumen la schitul de metanie. În toamna aceluiași an, se retrage la Mănăstirea Sihăstria, devenind duhovnic al întregii obști, până la sfârșitul vieții sale. Între anii 1972 - l985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar în ultimii cinci ani a locuit în chilia sa de la Sihăstria, fiind bolnav, până s-a mutat la Domnul (18 octombrie 1990), lăsând moștenire ucenicilor săi pilda vieții sale de adevărat monah și părinte duhovnicesc.

 

Ilie Cleopa s-a născut pe 10 aprilie 1912, în Sulița, județul Botoșani, și a murit pe 2 decembrie 1998. A fost arhimandrit și stareț la Mănăstirea Sihăstria, fiind un renumit trăitor al credinței ortodoxe. S-a ivit pe lume într-o familie de țărani, fiind al cincilea copil din cei zece ai familiei lui Alexandru Ilie. Urmează cursurile școlii primare din satul natal, făcând apoi trei ani de ucenicie duhovnicească la schimonahul Paisie Olaru, pustnic în Schitul Cozancea. În decembrie 1929 se alătură obștii schitului Sihăstria, alături de fratele mai mare, Vasile. Pe 12 decembrie 1932, de ziua Sfântului Ierarh Spiridon, sunt primiți în obștea schitului. În 1935 este luat în armată, în orașul Botoșani. În 1936 se reîntoarce la schit și este uns în monahism pe 2 august 1937, primind numele călugăresc de Cleopa.

 

 

”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”

 

Pr. Petru Chirvase, de la Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani, spune că este foarte important să citim scrierile acestor părinți, dar mai ales să le urmăm învățăturile și pildele.

 

”Foarte bine ar fi să îi evocăm mereu, dar nu doar de dragul evocării, ci efectiv să căutăm scrierile lor, să mergem în satele în care ei au văzut lumina soarelui. Foarte importante sunt pelerinajele la mănăstirile din Botoșani. Nu doar pe urmele duhovnicilor să mergem, ci și pe ale atâtor personalități. Se pot organiza, poate chiar și subvenționa de către persoane cu posibilități financiare, pentru grupuri de elevi, grupuri de tineri, adolescenți. Bine ar fi să ne cunoaștem județul”,

Pr. Petru Chirvase, Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare”

 

 

Inițiativele de acest gen sunt mai mult decât necesare. Pentru că, chiar dintre cei care viețuiesc pe acest tărâm, sunt numeroși botoșăneni care nu își cunosc trecutul.

 

”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul? Mulți dintre cei născuți în Botoșani, poate chiar și părinții lor, nu au cutreierat Botoșaniul la picior, prin cartierele de case, cu relieful foarte interesant. Cartierele de case ale Botoșaniului, de la cel lipovenesc la armenesc și toate celelalte… Foarte frumos ar fi să mergem, chiar cu mașina, împreună cu familia, să ne vedem orașul”,

Pr. Petru Chirvase, Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare”

 

Și părintele se întoarce cu smerenie către călugărul considerat de mulți dintre creștini a fi un adevărat sfânt.

 

”Pentru că ați pomenit de una dintre figurile emblematice ale spiritualității românești, născut aici, Paisie Olaru, bine ar fi să luăm ceva din viața lui, din pilda lui, din blândețea, curățenia lui, și să le practicăm noi”, 

Pr. Petru Chirvase, Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare”

 

 

Un tărâm binecuvântat, dar necunoscut!

 

O moștenire culturală incontestabilă și inepuizabilă. Un spațiu care a dat lumii genii universale. E de ajuns să amintim că Mihai Eminescu este botoșăneanul prezent în World Records Academy cu ”cel mai lung poem de dragoste - 98 de strofe”. Un alt botoșănean, George Enescu, este primul compozitor român intrat în patrimoniul cultural universal. Nicolae Iorga este considerat a fi drept cel mai mare istoric al românilor. Lucrările lui Ștefan Luchian sunt vândute astăzi la prețuri record în casele de licitații.

 

 

Cu toate acestea, Botoșanii se află pe o pantă alunecoasă, extrem de fragilă și, mai ales, una menită să îngroape și să distrugă definitiv un brand cu care aceste locuri s-au mândrit de cel puțin 100 de ani: cel cultural.

 

Singura investiție concretă din ultimi 30 de ani - reabilitarea Centrului Vechi - s-a dovedit a fi în mai degrabă în paguba culturii și în beneficiul unei comunități care a devenit, în timp, stăpână și suverană.

 

 

Pe când o Casă a Personalităților la Botoșani?

 

Numeroase voci au propus, în ultimii ani, crearea unui loc în Botoșani care să reunească numele de scriitori, istorici, artiști, dar și pe cele care, în istoria bisericii, ocupă un loc important.

 

Un spațiu în care generațiile de elevi, și nu numai, să respire și să asimileze cultură, istorie, memorialistică, chiar divertisment de bună calitate. Un spațiu în care să li se vorbească despre geniile cu care astăzi ne mândrim fără să le cunoaștem cu adevărat.

 

Un gest care s-ar constitui, mai ales, într-un absolut necesar act educativ, în special pentru tinerele generații. Un spațiu care ar deveni, fără îndoială, o carte de vizită a Botoșaniului. 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cei mai căutaţi infractori din țară: CINCI botoşăneni pe lista „Most Wanted”, de la țepari la traficanți de carne vie
Pe lista cu infractori neprinși figurează și câteva nume din Botoșani. Au încălcat legea în diverse moduri și au ajuns pe lista Most Wanted a Poliției Române.
Politicianul care a lăsat toate ale lumii și a devenit sfânt: Botoșănenii se roagă și astăzi la Mărul de la Schit – FOTO & VIDEO
De zeci de ani, dar mai ales în perioada posturilor și a sărbătorilor creștine, mii de botoșăneni, și nu numai, iau drumul mănăstirilor. Și cum ne aflăm de câteva zile în Postul Sfintei Marii, pelerinii se roagă pentru cei dragi, dar și pentru vremuri bune, pace și, mai ales, sănătate.
Un artist botoșănean își lansează un videoclip filmat la Colosseumul din Roma: Singurul artist român ce a obținut permisiunea autorităților italiene – VIDEO
”O megaproducție artistică”, ”videoclipul anului în lume al unui artist român”, ”filmat și produs de către televiziunea italiană”, acestea sunt cuvintele care anunță lansarea celui mai nou videoclip al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat Botoșani.
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Hotărârea adoptată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care începând de astăzi purtatul măștii devine obligatoriu în mai multe zone din municipiul reședință și din județ nu își are susținere tocmai în datele oficiale furnizate de autorități.
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
În plină pandemie, zeci de copii din Botoșani au fost luați forțat de lângă părinți
Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, mai mulți copii au ajuns în grija statului.
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
Loading...
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Un nou SCANDAL în politica botoșăneană un lider local PSD și-a dat demisia din cauza unui liberal care acuză că a fost păcălit de doi parlamentari
Luptele politice în pre-campania electorală aferentă alegerilor locale din septembrie se amplifică.
VIDEO din noul autobuz ISUZU care va circula în oraș pentru toți botoșănenii, de săptămâna viitoare – GALERIE FOTO
După numeroase petiții, semnale de alarmă, postări pe Facebook, jigniri, atacuri politice și valuri de revoltă, tramvaiele de la Botoșani devin în sfârșit, istorie.
EXCLUSIV: Social-democrata care nu a intrat în cursa din partid pentru CJ este candidata PSD la președinția Consiliului Județean
Ceea ce Botoșăneanul anticipa încă de luni la ”Ancheta Săptămânii” și anume că nominalizarea pentru obținerea candidaturii la președinția Consiliului Județean din partea PSD nu va fi obținută de vreunul dintre pretendenții înscriși în cursa internă, s-a confirmat între timp.
Loading...
Suspectul de covid mort în accident rutier, plimbat dezbrăcat prin curtea spitalului: Era inconștient pe targă, doar în lenjerie intimăFOTOGALERIE
Familia lui Florin Caba, botoșăneanul de 42 de ani care a murit în accidentul de la Dealu Mare continuă să se revolte împotriva situației care a urmat evenimentului rutier.
Candidat la Primăria Botoșani cu program electoral din urmă cu 20 de ani, (încă) de actualitate: M-am uitat în jurul meu (la ceilalți candidați) și-am prins curaj VIDEO
Partidul Mișcarea Populară (PMP) – Filiala Botoșani și-a prezentat joi dimineață candidatul pentru Primăria Botoșani, validat de București în data de 20 iulie 2020.
Bărbatul mort în accidentul rutier de ieri SUSPECT de covid, familia plânge la morgă, medicii au chemat Poliția – GALERIE FOTO & VIDEO
Întorsătură dureroasă de situație în cazul bărbatului de 42 de ani care a decedat în urma unui accident rutier care s-a produs ieri, marți, 21 iulie 2020 la Dealu Mare, intrarea în municipiul Dorohoi.
ULTIMA ORĂ: Covidul de la CFR Cluj a șutat puternic și în Golofca, fotbalistul a picat la marea testare
Situația devine din ce în mai îngrijorătoare la CFR Cluj! După ultimele testări, s-a ajuns la 10 jucători testaţi pozitiv cu COVID-19.
Povestea fantastică a lui ROC, botoșăneanul matematician care a „dat în mintea copiilor” cu ”Durdulucă în strămoșia Blajinilor” - FOTO
După proză și poezie, scriitorul născut la Botoșani vine acum cu o surpriză care s-ar putea încadra în categoria carte-eveniment.
Imaginea tristă a unui oraș care se (prea)schimbă - FOTO
Locuitorii care de zeci de ani admirau vechea casă și florile care parfumau împrejurimile trec acum triști prin zona care curând va deveni un șantier.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„De câteva zile judeţul Botoșani a devenit zonă verde pe hartă României de la începutul pandemiei. Acest fapt se datorează atât populației județului Botoșani care a înțeles că doar dacă ne protejăm putem fi sănătoși ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
7 august 2020
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.