Top News
LA MULȚI ANI: Maica din Agaftonul eminescian, care în vremea ”decrețeilor” a botezat 2.000 de prunci, împlinește astăzi 90 de ani

S-a ivit pe lume în zi sfântă, când creștinătatea îl prăznuiește pe Înaintemergătorul și Botezătorul. Astăzi, maica Epistimia împlinește 90 de ani.

În 1931, când s-a născut maica Epistimia Dănilă, România încă nu își revenise după Marea Criză și intra într-un greu an economic, ce anunța uriașe proteste și frământări sociale. Familia Dănilă din Vorniceni și-a crescut cu greu cei 7 prunci iviți pe rând, până în buza războiului urmat de foametea cumplită. Fata cea mare preia repede din treburile casei și simte din plin, alături de frații ei, greul vieții.

 

Avea 14 ani când, copilă fiind, intră în mănăstire. Lumea se schimba. Trecuse războiul, România se sovietiza, comuniștii își pregăteau terenul pentru a stăpâni nu doar instituțiile, ci și pământurile, casele, familiile. Și sufletele… Mănăstirea o apăra de hidra comunistă, dar nimeni nu se gândea că tentaculele bolșevice vor ajunge și în altare.

 

Peste zece ani, în 1955, este tunsă în monahism. Va mai viețui alături de surorile din mănăstire încă cinci ani, până când Decretul 410 ajunge și la Agafton.

 

Prezidiul Marii Adunări Naționale adoptase odiosul Decret pe 29 octombrie 1959, cu efecte devastatoare asupra vieții monahale din România. Securitatea considera mănăstirile periculoase din punct de vedere politic prin faptul că ar fi sprijinit mișcarea de rezistență anticomunistă, adăpostind persoane ostil regimului. Însă mai ales deranja – într-o organizare apolitică a țării – trăirea creștină autentică, vorbindu-se tot mai des despre ”armata neagră a călugărilor și călugărițelor”, armată ce devenea rapid tot mai amenințătoare pentru comuniști.

 

 

Efectele Decretului 410

 

Din octombrie 1959 și până șa 31 martie 1960, au fost desființate aproape 100 de mănăstiri din cele peste 200. De asemenea, dacă la 1 ianuarie 1959 România avea 6.014 monahi și monahii, după aplicarea Decretului 410 au mai rămas în mănăstiri 1.400 de viețuitori.

 

Potrivit documentelor, După aplicarea Decretului 410 au fost arestaţi şi condamnaţi sau trimişi cu domiciliu obligatoriu cei care au refuzat să renunţe la stilul de viaţă monahal, deşi fuseseră excluși din mănăstire.

 

 

Se închide poarta Agaftonului

 

Era început de an 1960 când porțile Mănăstirii Agafton s-au închis în urma Maicii Epistimia. Au primit ordin să plece, pentru că se desfiinţează mănăstirile. Comuniştii au venit cu camioanele, urcau maicile şi le duceau.

 

"Veneau în aşa fel, că dacă nu erai în chilie, ei puneau lacăt şi rămâneai afară cu ce erai pe tine, nu te mai lăsau să mai iei ceva din casă, te puneau în camion şi hai... ca pe animale, aşa ne-au scos în camionul acela, da! Cum ieşea din casă o maică, veneau şi puneau sigiliul pe uşă, aşa încât nu mai avea voie să intre în casă", mărturiseşte Maica Epistimia într-un interviu ("Monahii ortodoxe purtătoare de lumină în întunericul comunist", de Protosinghel Siluan Atoci, Editura Doxologia, 2012).

 

(Protosinghel Siluan Antoci)

 

Câteva maici au ajuns la Agapia, şi mai puţine pe la Suceviţa. Cele mai multe au purces în lume.

 

"N-aveam cu ce să ne îmbrăcăm. Aveam un capot pe mine, în luna februarie, când era un ger aşa de mare şi nu aveam cu ce mă îmbrăca. Dacă aţi şti ce plâns, ce răcnete erau acolo în acele momente îngrozitoare! Maicile ieşeau din casă şi răcneau, altele plângeau, era ceva de neînchipuit. Era iarnă şi era frig cumplit afară".

 

Le-au scos din mănăstire pe 2 februarie 1960. Ziua Întâmpinării Domnului.

 

 

"...cumpăram o pâine, o tăiam în patru şi o aveam pentru patru zile"

 

Maica Epistimia a plecat în lume. Pentru ea, lumea mare era în Botoşani, unde a lucrat la covoare la început. În lume nu au scăpat de urmăritori. Din când în când, securitatea le vizita "pentru a vedea cum ne comportăm şi dacă ne conformăm situaţiilor". Nu aveau voie să poarte fustă lungă, "veneau cu foarfecele să ni le taie, în special nouă, care eram mai tinere". Dacă nu ascultau indicaţiile, erau ameninţate sau chemate la poliţie.

 


(Maica Epistimia Dănilă, foto: pr. Siluan Antoci)

 

"Uneori îmi doream să fi murit decât să trăiesc clipele alea, dar Maica Domnului m-a salvat, mă întărea. Din toate părţile eram izgonite".

 

A stat la o gazdă, într-o cameră fără sobă.

 

"Aveam o pernă rezemată pe un perete şi după perna aceea era zăpadă şi aşa adormeam".

 

Mai târziu a adus o sobă şi a scos prin perete, afară, burlanul pentru fum, mai consemnează Părintele Siluan Antoci în convorbirea cu maica Epistimia. De frică să nu iasă scântei şi să provoace vreun incendiu, de multe ori maica  adormea fără foc. De mâncare pregătea la o lampă cu gaz.

 

"La început cumpăram o pâine, o tăiam în patru şi o aveam pentru patru zile".

 

 

A botezat peste 2.000 de prunci

 

Avea 29 de ani când a fost scoasă  din mănăstire. Ajunge în oraș și, vreme de 23 de ani, din 1962 până în 1985, lucrează ca infirmieră la secția nou-născuți a Spitalului Județean Botoșani.

 

O perioadă greu încercată. Partidul Comunist pregătea o nouă lovitură: Decretul nr. 770 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii, din anul 1966, și care va fi repede transformat în lege. Se nasc așa-numiții ”decreței”, odată cu ei și nenumărate drame ale femeilor: nașteri riscante, avorturi la limita legii, chiar arestări acolo unde se dovedea că avortul fusese provocat.

 

Maica-infirmieră nu își uită menirea și, într-un comunism ateu, se îngrijește de pruncii veniți pe lume ”la comanda” partidului. Mulți dintre ei în pragul morții… Maica Epistimia știe că șansele de supraviețuire ale unora dintre ei sunt mici. Îi botează așa cum prinsese din învățăturile maicilor bătrâne, dar și de la școala de religie.

 

"Am învăţat la şcoala de religie cum trebuie să facem. Spuneam aşa: "În numele Tatălui, Amin" şi stropeam cu aghiasmă. Dacă nu era aghiasmă stropeam cu apă. Luam de la robinet apă şi stropeam copilaşul. Apoi spuneam mai departe: "şi al Fiului, Amin şi al Sfântului Duh, Amin", şi "se botează robul lui Dumnezeu...". Pe urmă făceam cruce deasupra lui şi spuneam Tatăl Nostru şi Crezul. Dacă era băiat îi ziceam Ioan, dacă era fată îi ziceam Ioana. În 25 de ani am spus cuvintele de botez la peste 2000 de copilaşi!".

 

A văzut multe minuni. Copii născuţi prematur, sub un kilogram, care după ce au fost botezaţi au supravieţuit.

 

"Cunosc o maică la Agapia, care vine la mănăstire la noi, şi căreia i-am zis să mă pomenească atunci când va auzi că am murit; eu am botezat-o. Cunosc un profesor la Băiceni, pe care l-am botezat, iar mama lui, când vine în vizită, îmi aduce câte o pâine şi struguri".

 

"Orice făceai erai urmărit şi peste tot erau infiltraţi spioni de la securitate şi de la partid".

 

S-a reîntors la Mănăstirea Agafton în 1990. "Eu am tras clopotul prima dată!", spune maica în interviul amintit.

 

Astăzi împlinește 90 de ani. Un destin cât o istorie. O poveste despre credință, generozitate și acceptare. Maica Epistimia este o carte vie despre un popor greu încercat de ateismul comunist.

 

La mulți ani!

 

 

loading...
Lecție de sănătate de la măicuța de 114 ani, din Agafton, pentru un mare om de știință botoșănean
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Val de avarii la rețeaua de apă: 11 dintre ele sunt cel puțin de două luni LISTA
Activitatea de iarnă a societății de salubrizare a orașului este amplificată de numeroasele avarii de la rețeaua de apă și canalizare gestionată de SC Nova Apaserv SA. Sau cel puțin asta susține conducerea companiei municipalității.
Nechifor și plecarea din funcția de prefect: Încă se negociază / Funcția de prefect nu este pe viață
Primul reprezentant al Guvernului în județ așteaptă încă rezultatul negocierilor purtate la nivel central de PNL, USR-PLUS și UDMR pentru a afla dacă mai rămâne sau nu în funcție.
Director de 37 de ani la Direcția de Taxe și Impozite Locale – FOTO
Persoană nouă cooptată în echipa de conducere a Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL) a Primăriei municipiului Botoșani.
Primarul a ieșit în oraș să strângă oamenii străzii și să îi ducă la căldură, însă ei nu prea vor fiindcă... ”alea sunt condiții?”VIDEO & GALERIE FOTO
Edilul șef se află la această oră în oraș, în căutarea persoanelor fără adăpost, pentru a le scăpa de ger. Cosmin Andrei nu este singur, ci alături de reprezentanți ai Poliției Locale, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și Asociației HAPPY.
Finalul Zilelor Eminescu la Botoșani: Discursuri în ger, Eminescu în proiecții luminoase și un cetățean supărat că nu știe ce înseamnă online pe ”americănește” – GALERIE FOTO&VIDEO
Momentul care a încheiat ediția 2021 a Zilelor Eminescu, precum și manifestările dedicate Zilei Naționale a Culturii, s-a consumat la Muzeul Județean.
Protest cu portavoce și pancarte, botoșănean urcat pe chioșc, zona înțesată de Poliție și jandarmi – FOTO&VIDEO
Un bărbat din municipiu protestează în aceste momente lângă o intersecție de pe strada Tudor Vladimirescu.
Hotărâre la Suceava: Funcția de primar al municipiului Botoșani s-a jucat la Curtea de Apel
Cosmin Andrei rămâne în continuare primarul municipiului Botoșani după ce, indirect, Curtea de Apel Suceava a menținut practic rezultatele alegerilor locale din 26 septembrie 2020.
Poliția trimisă la trei spălătorii care au inundat o stradă! Aveau branșamente ILEGALE: Este un fenomen, de cine sunt făcute și cum...
Deși nu plouase deloc, strada Ocolitor Pacea a oferit imaginea unui lac la jumătatea lunii decembrie, apa de pe carosabil fiind cu spumă și alte substanțe rezultate din activități de spălare a mașinilor sau covoarelor.
LUNA PROTESTELOR la Botoșani: Alți angajați se pregătesc să iasă în stradă săptămâna aceasta
Luna ianuarie a acestui an pare să fie dedicată acțiunilor de protest. După pichetarea polițiștilor de săptămâna trecută, zilele acestea alți angajați ies în stradă.
Loading...
ULTIMĂ ORĂ: Două mașini avariate pe Calea Națională din cauza unui șofer neatent - FOTOGALERIE
Un nou eveniment rutier a avut loc în această seară pe Calea Națională. 
Tânăr în stare gravă după un accident cumplit la 180 de kilometri la oră - FOTOGALERIE
Un accident cumplit a avut loc în urmă cu puțin timp, traficul în zonă fiind blocat.
Botoșaniul incredibil: Drumuri îngropate în mocirlă, un consilier vrea să doneze piatră, dar nu se înțelege cu primarul
”Noi am face dacă am avea bani să cumpărăm, dar de unde bani?” este explicația pe care o auzim, de dimineață și până seara la o mulțime de primari din Botoșani și România. Să nu vă imaginați însă că atunci când sunt și bani și se și poate cumpăra, problema este rezolvată.
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație
La mai puțin de o lună de la terminarea mandatului de parlamentar, Mihaela Huncă și-a găsit un nou job în educație. Profesor de matematică, fosta deputată nu se va întoarce la catedră.
Vulpile dau atacul la Parcul Cornișa, au sărit la câinele unui vizitator - VIDEO
Din cauza pandemiei care a înghețat viața socială și profesională în decursul anului trecut, mai ales în lunile în care România s-a aflat în starea de urgență, unele efecte se resimt în prezent.
Loading...
Pensionare de top la o instituție, directorul de la înființare a plecat acasă
Primul director pe care l-a avut la Botoșani Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a părăsit instituția.
Locul din Botoșani în care riști să te îneci în noroi: Dezbrăcarea și la înot - GALERIE FOTO
Deși suntem în anul 2021 unii botoșăneni sunt nevoiți ”să înoate” zilnic prin noroaie. Din cauza precipitațiilor, unele drumuri neasfaltate din județul Botoșani au ajuns să arate deplorabil.
Prefectul părăsit de o consilieră, a ales politica și... o altă instituție
Unul dintre consilierii din cancelaria prefectului Dan Nechifor a renunțat la funcție.
EXCLUSIV! Demisie în Parlamentul României, un deputat din Botoșani a renunțat la mandatul de parlamentar
Zvonurile apărute înainte de Anul Nou privitoare la demisia unui parlamentar ales la scrutinul din 6 decembrie au prins contur astăzi.
Zece comune din Botoșani FĂRĂ niciun caz de COVID, o singură localitate are rata de peste 3 la mie
După trei luni critice în care numărul cazurilor a fost ridicat, situația s-a îmbunătățit chiar la început de an. Astfel că astăzi s-au deschis în sfârșit restaurantele în municipiul reședință de județ întrucât rata de infectare a scăzut sub 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
O întâmplare din studenția lui Dorin Glăvan: CUM au scăpat pletele poetului George Țărnea de foarfeca milițienilor
Pentru băieții zilelor noastre, interzicerea părului lung ar fi un abuz strigător la cer. Un abuz strigător la cer era și în vremea comunismului, doar că prea puțini îndrăzneau să se opună. Așa se face că părul lung devenise un gest de protest, iar răspunsul regimului nu era nici el mai prejos: tinerii erau ridicați de pe stradă, umiliți, uneori arestați. Și, bineînțeles, tunși.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0034 lei
CHF
Francul elveţian
4.5255 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8612 lei
XAU
Gramul de aur
238.5807 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2300 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0904 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.5 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.3 o C
Darabani
-0.6 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
5.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.