Top News
ULTIMUL DRUM al unui medic din Botoșani: Un om care a vindecat mii de oameni, dar pentru care sistemul pe care l-a slujit cu profesionalism peste 40 de ani s-a dovedit neputincios

Duminică, cerul plângea cernit peste crucile din Cimitirul Pacea. Spre amiază, Biserica a revărsat către oraș mulțimea venită la Sfânta Liturghie, în timp ce alți oameni pășeau întristați către ultima întâlnire cu cea care le-a fost alinare și suflet tămăduitor.

Dr. Olga Mandache s-a săvârșit din viață la 85 de ani, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil. A plecat dintre noi într-o discreție exemplară, ultima dorință fiind ca cei care au cunoscut-o și iubit-o să îi păstreze chipul cel viu, zâmbetul blând, nu și imaginea schimnică a celei plecate în veșnicie.

 

Cu toate acestea, zeci de oameni, răsfirați și cu măștile pe față, au înfruntat ploaia și frigul și au asistat la slujba de înmormântare, conducând-o apoi tăcut pe aleile cimitirului. Rude, prieteni, colegi de breaslă, pacienți.

 

Emoția slujbei a fost sporită de vocea pătrunzătoare a lui Gabriel Corolea, aflat la strana Bisericii Nașterea ”Maicii Domnului” Pacea, dar mai ales de cuvintele care s-au rostit - de către preotul Marian Macuc - la căpătâiul celei care a fost doctor Olga Mandache.

 

”Iată, astăzi un doctor merge la Doctorul suprem, la Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”,

preotul Marian Macuc, parohul Bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” Pacea

 

 

”Nu pleca niciodată în vizită la rude sau prieteni fără nelipsitul tensiometru”

 

Pr. Macuc a făcut apoi un rezumat al cărții semnate de Olga Mandache, ”Călătorii prin viața mea”, publicată în urmă cu  trei ani, completat cu rândurile transmise de familia medicului:

 

”A plecat dintre noi un medic deosebit. Un om dedicat profesiei, care a vindecat și salvat mii de oameni, dar pentru care sistemul pe care l-a slujit cu dăruire și profesionalism peste 40 de ani s-a dovedit neputincios.

A fost mamă pentru cei doi copii. Dar mulți dintre cei veniți să își ia rămas bun înainte de marea trecere au spus că și ei o consideră ca o mamă. A fost o soție devotată, familia reprezentând pentru ea sursa de energie necesară desfășurării profesiei nobile de medic. A fost și bunică, iubindu-și nepoții.

Iubitoare de viață, de frumosul din ea, s-a luptat pentru sănătatea și viața semenilor, dar nu a mai găsit resursele pentru cea a ei. Dacă pentru cei care îi cereau ajutorul a găsit mereu remediul potrivit însănătoșirii, pentru propria viața aceasta nu a mai fost posibil”.

 

Și-a pierdut, pe rând, soțul și unul dintre copii. A ostoit dorul cu cuvinte, cu amintiri despre locuri și oameni.

 

După cartea ”Călătorii prin viața mea”, urma o alta, tot de memorii.

 

”Însă brusc și nemeritat firul vieții s-a subțiat treptat, până s-a rupt. Iar filele nescrise s-au împrăștiat. Le vom aduna și scrie noi, ceilalți, rude, prieteni, cunoștințe, foști pacienți. Jumătate din viața ei a fost oficial dedicată profesiei, dar în realitate și-a continuat menirea și după pensionare, oferind consultații și sfaturi celor care le cereau, nu pleca niciodată în vizită la rude sau prieteni fără nelipsitul tensiometru. A plecat dintre noi un om cu o inimă mare, pentru a-și vindeca sufletul într-o lume mai bună, alăturându-se soțului și fiului pe care i-a iubit nespus. Drum lin spre îngeri, suflet deosebit și blând,  mamă, bunică, medic, prieten. Vei rămâne veșnic în amintirea noastră”.

 

 


(Dr. Olga Mandache)

 

 

 

Pr. Macuc: ”Nu a făcut teologie doamna doctor, dar a scris teologie prin cuvintele ei”

 

Pr. Macuc a evidențiat latura creștină a medicului, accentuând însă că faptele bune sunt departe de a se fi dezvăluit în totalitate.

 

”Probabil ce nu știți dvs. știe mai mult Dumnezeu. Câți se întorc la medic să îi mulțumească? Cei mai mulți nu au apucat să îi spună cât bine le-a făcut. Eu aș adăuga câteva trăsături sufletești pe care rareori le găsești la un om. Să știți că un om cu cât crește în intelectual, în statut social, se crede poate mai bun decât ceilalți sau poate că uită că este creația lui Dumnezeu. Însă la dumneaei se pare că a fost un proces invers de cum suntem obișnuiți”,

Pr. Marian Macuc, paroh Biserica Pacea

 

Preotul a dat citire cuvintelor lăsate moștenire de dr. Olga Mandache, un om, un medic a cărui misiune a fost asemenea unui preot.

 

”Cu cât a înaintat spre cele ale profesiei și cu cât s-a perfecționat și-a dat seama că de fapt este mâna lui Dumnezeu. Spunea dumneaei: ”Noi trăim între lumi: noi și Dumnezeu. Dacă nu îl ai pe Dumnezeu alături, nu ai nici acea intuiție de a începe și de a isprăvi un lucru”, împlinind poate fără să își dea seama un cuvânt al lui Hristos din Evanghelia lui Ioan, care spune: Fără de mine nu puteți face nimic. Iată, nu a făcut teologie doamna doctor, dar a scris teologie prin cuvintele ei. Și mai spune ceva Sfânta Scriptură, la Matei, cap. 12: Din cuvintele tale vei fi judecat. Iată că noi facem multe, dar cuvântul pe care dumneaei îl lasă celorlalți și pe care cu siguranță l-a dat ca sfat către pacienți, poate transmite mai mult decât vindecarea însăși.

Mai spunea doamna doctor: ”În fața unui bolnav ești ca în fața unei cărți. Nu știi despre ce e vorba în ea, dar studiind înveți ce să iei din ea, ce să reții”. Iarăși un cuvânt care m-a impresionat: ”Vă spun sincer..., îmi făceam cruce cu limba de multe ori”. Și povestea cum îi venea, ca un cuget, gândul cel bun. Doamna doctor lucra ca un preot. De multe ori, preotul așa face spovedania. Mulți oameni vin ca la preot la medic. Și își pun toată nădejdea și fac ce le spune medicul. A trăit și a suferit ca un preot, la hotarul jertfei pentru cei bolnavi. Nu e ușor să stai să asculți pe fiecare, să afli cum și unde îl doare, și să mai ai și puterea să îl încurajezi și să îl mai și vindeci. De aceea spun că pentru ea se încheie o viață pământească și începe o slujire cerească. Și spun eu, după mine, că nu sunt Dumnezeu: dacă nici ea nu se mântuiește, apoi cine?”,

Pr. Marian Macuc, paroh Biserica Pacea

 

Ultimul îndemn al preotului a fost către familie: ”Să vă țineți de cuvânt, să îi scrieți faptele, să i le continuați”.

 

loading...
DOLIU în sănătate: S-a stins din viață unul dintre cei mai iubiți și apreciați medici din Botoșani - FOTO
Medic de la Mavromati: E o ”zbatere” ca să trăim, nu să murim!

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Adolescentul de 14 ani care a înjunghiat un alt băiat, lăsat LIBER acasă
La schimbul de generații s-au pierdut încăierile între băieți care se soldau cel mult cu un ochi vânăt, genunchi juliți sau capete sparte. Adolescenții de astăzi au ajuns, la ani de liceu, să-și rezolve problemele specifice vârstei, cu... cuțitul.
Speranța pentru drumuri bune vine din... Toledo: O firmă spaniolă și două românești fac drumul de 80 de milioane de euro al județului
După trei ani de zile de când a fost semnat contractul de finanțare pentru drumul strategic din județul Botoșani și mai multe licitații anulate, în sfârșit, s-a parcurs și etapa de adjudecare a lucrărilor.
SINGURA școală din Botoșani care a rămas deschisă în pandemie
Da, există așa ceva la Botoșani. O școală care nu își desfășoară cursuri online, în timp ce zeci de mii de elevi din toate ciclurile de învățământ o fac.
Botoșăneancă infectată cu COVID, experiență dezumanizantă la Urgențe: Veți muri în spitalele astea nenorocite unde nu ai un veceu decent și un robinet cu apă curentăGALERIE FOTO
Panica botoșănenilor, atunci când află că sunt infectați cu COVID-19, se transformă în revoltă imediat ce iau contact cu realitatea din spitale.
Directori cu note de 9 și 10 la Botoșani, se pregătesc de un nou mandat sau...de plecare
Unii directori de instituții aflate în subordinea Consiliului Județean au fost evaluați întrucât sunt la final de mandat.
IMAGINI „din culise” de la ședința online a Consiliului Local Botoșani, de la consultări (in)existente, la vot prin telefon – VIDEO&FOTO
Prima ședință a noului Consiliu Local Botoșani mandatat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020 a avut loc luni, de la ora 11:00. A fost o ședință extraordinară mai exact, cu două proiecte pe ordinea de zi, cu caracter de urgență.
Polițist lovit și cu uniforma distrusă, agresorul scăpat de închisoare a fost pus puțin la treabă
Cazurile în care polițiștii ajung să fie loviți de unii botoșăneni sunt destul de frecvente. De cele mai multe ori protagoniștii unor astfel de incidente sunt persoane aflate sub influența alcoolului.
Rămas bun, Liliana Chira! Inspectorul școlar condus pe ultimul drum de profesori, inspectori și lideri politici – GALERIE FOTO
Inspectorul școlar Liliana Chira, profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiul Botoșani a fost condusă astăzi pe ultimul drum.
Echipă completă la Primăria Botoșani! Noii viceprimari vor primi atribuții... „de formă”, altceva va conta
De miercuri, 18 noiembrie 2020 Primăria Botoșani funcționează cu conducere completă, primar și viceprimari, în urma rezultatelor înregistrate la alegerile locale din septembrie 2020.
Loading...
O nouă instituție înființată la Botoșani! Șeful caută sediu și va fi „stăpân” pe o parte din suprafața județului
S-a înființat de la data de 1 octombrie 2020 deși la nivel național este funcțională de aproximativ patru ani de zile.
Noul spital al orașului blocat într-un tunel despre care se știa de 3 ani, Comitetul de Urgență trimite adrese abia după 8 luni de pandemie - DOCUMENT
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) condus de prefectul Dan Nechifor în calitate de președinte a transmis o adresă către Compania Națională de Investiții (CNI) prin care a cerut lămuriri față de situația noului spital de boli paliative, construit în municipiu.
Maternitatea Botoșani iluminată în violet pentru cei mai firavi bebeluși: Pe unii îi purtăm în minte și în gând o viațăGALERIE FOTO
Pe 17 noiembrie este sărbătorită Ziua Mondială a Prematurului. Chiar dacă traversăm o perioadă grea, această zi a fost marcată la Botoșani și în acest an.
Băut bine, un șofer a căzut cu BMW-ul într-un șanț de un metru, la ieșirea din oraș – GALERIE FOTO
Combinația condus - băuturi alcoolice a provocat încă un accident. S-a întâmplat în urmă cu câteva minute la intrarea în Curtești dinspre Botoșani.
”Mă grăbesc cât pot de tare” - Prefectura s-a pronunțat în cazul noilor viceprimari de Botoșani
Pe 13 noiembrie s-a împlinit deja o săptămână de când Consiliul Local a desemnat noii viceprimari ai Botoșanilor, însă municipiul continuă să nu aibă vreun deținător al funcției care să și-o exercite.
Loading...
Scădere cu 30% a cazurilor de Covid la Botoșani într-o singură zi, dar avem și doi morți
Botoșaniul a scăzut în sfârșit sub o sută de cazuri zilnice de Covid, potrivit raportării zilnice trimise de Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Directorul adjunct (a)politic a ajuns viceprimar de oraș: Nu am fost membru de partid niciodată până acum decât la PSD
Orașul Săveni are începând de vineri un nou viceprimar în persoana social-democratului Angel Călin, care a fost votat cu o largă majoritate în Consiliul Local.
Există și așa ceva: Avem un absolvent de doctorat care tocmai a devenit director la o instituție
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Botoșani are începând de astăzi un nou director adjunct după un concurs desfășurat la nivelul structurii centrale a instituției.
Blesteme și vorbe de ocară la vizita primarului în piață: Se deschide o hală, alta pe jumătate și se... înjură ”nazistul de la Cotroceni” – VIDEO & GALERIE FOTO
Primarul municipiului Botoșani a vizitat miercuri dimineață Piața Centrală. Edilul șef a fost pe rând în toate sectoarele pentru a discuta cu reprezentanții agenților economici afectați de măsurile guvernamentale de sistare a activității în spațiile închise.
Grefieră de la Parchet infectată cu Covid: S-a plimbat prin toate birourile! DSP acuzată că NU a făcut ancheta epidemiologică
O altă unitate lovită de noul virus SARS-CoV-2 este Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi unde a contactat această boală o grefieră.
Anchetă Covid după moarte! Sunt căutați botoșănenii care au intrat în contact cu doctorița decedată luni
Medicul de familie din Botoşani, în vârstă de 46 de ani, care a decedat luni, a fost confirmat pozitiv la testul COVID-19. Anca Beatrice Irimia a fost găsită inconștientă în cabinetul său, a fost testată, iar rezultatul a confirmat că era infectată.  
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„V-as putea da răspunsul PSD-ului care spune că instituția lor nu rezolvă asemenea cereri acum nici nu știu ce să înțeleg. Nu au înțeles că este vorba despre un protocol sau nu înțeleg ce înseamnă o cerere că noi în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
27 noiembrie 2020
EUR
Euro
4.8735 lei
USD
Dolarul SUA
4.0875 lei
CHF
Francul elveţian
4.5081 lei
GBP
Lira sterlină
5.4471 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9287 lei
XAU
Gramul de aur
237.6576 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3462 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0148 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1463 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.5 o C
Dorohoi
-3.4 o C
Bucecea
-4.2 o C
Darabani
-2.8 o C
Saveni
-3.5 o C
Ştefăneşti
-2.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.