Top News
Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO

Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.

”Mama, Dumnezeu să o odihnească în pace!, spunea că fiecare nume poartă în sufletul lui un om. Fiecare nume are omul lui. Un om care își poartă poverile, își trăiește în felul lui ziua în care l-am întâlnit, zâmbește, își șterge lacrimile și merge mai departe. Un om care visează ceva când doarme, visează la ceva când este treaz, își bea cafeaua, își încalță pantofii și pornește pe drumul lui. Fiecare nume are un om al lui”, spune Mihaela Arhip, argumentând în acest fel titlul cărții. Titlu  care, deși la prima vedere pare ușor anapoda, are darul de a ne așeza pe fiecare la locul și cu numele care ni se cuvine.

 

”Fiecare nume are omul lui” este în primul rând o invitație la introspecție, apoi un îndemn de a nu (mai)trece nepăsători unii pe lângă alții, dar mai ales de a ne accepta cu tot cu neajunsurile sufletești sau trupești.

 

”Fiecare nume are un om. Un om care răspunde la întrebări, la un mesaj, răspunde de alții, de ceva, răspunde la telefon. Un om care răspunde la chemarea aproapelui”, adaugă Mihaela Arhip. Și astfel, din aproape în aproape, pas cu pas, învățăm să fim o comunitate, fie că ne găsim la locul de muncă, în piața publică, în școală sau într-o sală de spectacol.

 

Sâmbătă la amiază, zeci de botoșăneni au participat la lansarea cărții Mihaelei Arhip, ”Fiecare nume are omul lui”. Profesori sau elevi și foști elevi, părinți alături de copii mai mari sau mai mici, scriitori, actori, prieteni și vecini. Oameni în căutare de povești.

 

 

 

 

Surpriza întâlnirii a constat în prezența în sală a inspectorului școlar general Bogdan Suruciuc, care a mărturisit că aflase din presă despre lansarea cărții unui coleg de breaslă și a dorit să își manifeste în acest fel aprecierea.

 

 

”Uitați-vă la ea, așa este!”

 

Colecția de povestiri „Fiecare nume are omul lui” este o carte despre oameni, cunoscuți sau anonimi, care au marcat în felul lor destinul scriitoarei Mihaela Arhip și pe care aceasta încearcă să-i onoreze transpunându-i într-o creație cu puternic caracter confesiv-meditativ.

 

”Volumul al doilea continuă pe aceeași notă o urmelor și a umbrelor periplul biografic început în volumul întâi. Curiozitatea nativă, dorința de a pătrunde dincolo de aparențe, setea de a cunoaște și de a se cunoaște sunt trăsături care motivează și întrețin ipostaza de spectator al vieții pe care însăși autoarea o mărturisește,

Adina Simona Mitrofan, moderatoarea întâlnirii

 

Rolul de a prezenta cartea i-a revenit scriitoarei Maria Baciu. În stilul caracteristic, Maria Baciu a lansat un discurs presărat cu glume și ironii menite să atragă atenția asupra importanței pe care cartea o are în educația unui copil, de la cum se citește până la modalitatea de receptare a unei opere.

 

”Vorbim despre continuarea unei cărți care are teme foarte multe ce pot fi exploatate. Dar înainte de asta este foarte important să îi învățăm pe copiii și pe elevii noștri să citească o carte. Să citească luând din cartea aceea ceva ce îi face bine lui. Foarte multe teme din această carte ajută la alcătuirea unei personalități. Autoarea este o scriitoare foarte bună. Trebuie să facem distincția valorică și să spunem că Mihaela Arhip este o scriitoare adevărată, o scriitoare care știe de ce se află în cuvânt. Poezia ei este tot atât de valoroasă ca și proza. Faptul că ne dă nouă niște lecții de viață în cartea aceasta înseamnă foarte mult”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

 

 

O carte despre oameni se scrie cu inima. Pentru că doar în acest fel un scriitor transmite mesajul nealterat, simplu, în special către cei care au nevoie de modele.

 

”Mihaela Arhip spune singură că este născută în zodia Soarelui. Uitați-vă la ea, așa este! Este veselă, este o profesoară care își iubește elevii, își iubește colegii, și asta se vede din carte. Iar cartea o poți privi așa, structurată: personalități care își desfășoară traiul acolo, pe pagini, și copilul care zburdă și care vrea să cunoască. Viziunea, în cartea aceasta, este spre frumos, spre îndeplinire, spre plenitudine.

Este foarte importantă o carte de alcătuire a unei personalități. Din fericire, autoarea este profesoară de română. Fiind profesoară de română are multiple posibilități să le vorbească copiilor, să vorbească într-un fel anume, cald și frumos, să folosească vocea, tonalitatea… Este important în alcătuirea unei personalități, mai ales la Liceul de Artă, pentru că de acolo ies artiști de renume. De aceea cred că școala ar trebui să se mândrească cu asemenea personalități creatoare.  E mare lucru, într-un liceu, să existe un scriitor. Și nu numai pentru acel liceu, ci pentru întregul învățământ”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

”Nu poți să lovești în nimeni, spunând un neadevăr”

 

Cuvântul are forță, are demnitate. Cuvântul dărâmă sau construiește. Potolește inimi sau stârnește vifor. Depinde ce misiune în conferă scriitorul. Iar Mihaela Arhip este dincolo de toate un om al Cuvântului.

 

”Vă mulțumesc tuturor celor care ați ales astăzi să participați la această discuție despre Oameni și Locuri care mie mi-au marcat viața, mi-au marcat devenirea”,

a spus dintru început Mihaela Arhip.

 

 

 

 

Profesor de limba română, poet prin definiție și trăitor în metaforă prin excelență, Mihaela Arhip dovedește o luciditate exemplară tocmai prin capacitatea extraordinară de a cuminți sentimentele, dar fără să amputeze în vreun fel meritele eroilor săi.

 

Creează portrete de cuvinte, dar cuvintele își păstrează autenticitatea și veridicitatea, mai ales acolo unde sunt parte din emoția firească unor astfel de scrieri. Pentru că, dincolo de poveste, dincolo de banal sau senzațional, se află un om. Cu numele lui…

 

”Nu este ușor să scrii despre tine raportându-te la ceilalți. Atunci când alegi să scrii doar despre tine este oarecum simplu, pentru că poți cosmetiza, poți romanța anumite lucruri. Nu minți, dar ascunzi adevărul. Atunci când te raportezi la ceilalți nu poți face nimic din toate acestea. Trebuie să spui doar adevărul, pentru că în carte rămân lucruri despre oameni și acestea vor fi duse mai departe, din generație în generație. Nu poți să lovești în nimeni, spunând un neadevăr. În sală se află mulți dintre eroii cărții mele”,

Mihaela Arhip, autoarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”

 

Înainte de sesiunea de autografe, moderatoarea întâlnirii l-a invitat pe Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, să adreseze câteva cuvinte celor de față.

 

Bogdan Suruciuc și-a exprimat aprecierea față de cadrele didactice, de munca de la catedră dublată deseori de preocupări ce adaugă nu doar școlii, ci întregii comunități, un plus de valoare de care societatea are nevoie. Pentru că rolul unui dascăl nu se sfârșește la ușa clasei, ci devine parte a unei vieți. Viață închinată educației. 

 

 

 

 

”Mărturisesc astăzi că simt responsabilitatea funcției pe care o ocup, având în vedere că reprezint sistemul de educație botoșănean și cadrele didactice, care au un rol esențial în educația noilor generații. Mă bucur să văd profesori care, pe lângă vocația pe care o au la catedră, fac și activități în afara școlii, iată, scriind cărți. Vă apreciez, vă stimez și vă felicit pentru tot ceea ce faceți, pentru tot ceea ce ați făcut, și vă transmit toate gândurile mele bune. Să nu vă opriți aici și să fiți la fel, un model pentru cei care suntem mai tineri. Felicitări și mult succes!”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani

 

Iar călătoria nu se termină aici. Poveștile vor continua, pentru că volumul trei al cărții ”Fiecare nume are omul lui” se scrie deja. Alți oameni, alte locuri, alte întâmplări din Botoșani.

 

Lansarea de sâmbătă a avut și un caracter caritabil. Banii rezultați din vânzarea cărții au fost donați către persoanele aflate în nevoie de la Casa Nicolae. De asemenea, în Cutia pentru flori au fost donați bani pentru cățeii abandonați.

 

NOAPTEA TRECUTĂ: Iubitul femeii de serviciu a dat foc la o școală din Botoșani, din cauza geloziei
Scenele s-au petrecut noaptea trecută, dupăora 12:00 când bărbatul a ajuns în curtea școlii.
IMAGINI spectaculoase: Cum va arăta Primăverii după demolarea garajelor! A fost trimisă și Poliția în zonă – VIDEO
Primăria Botoșani a publicat mai multe imagini despre cum ar urma să arate strada din Primăverii, unde ar urma să fie demolate garajele.
Fostul consilier al ex-primarului Flutur a fost numit subsecretar de stat 
Începând de astăzi Botoșaniul mai are un demnitar la nivel central. Prin decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, botoșăneanul Eduard Mititelu (foto Facebook - primul din stânga) a fost numit în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). 
Prefectul Cornilă ÎN DIRECT: Acum nu sunt în cheie electorală / Dar poate candidez la Consiliul Județean VIDEO 
”Trambulină pentru Primăria Botoșani”, aceasta este varianta care se vehiculează în mediul politic local despre Sorin Cornilă și funcția de prefect. Mai exact, primul reprezentant al Guvernului în județ ar fi fost numit în această funcție și pentru a dobândi notorietatea necesară care să îi permită intrarea în bătălia electorală pentru funcția de primar. 
Unul dintre cei mai bogați români a ajuns la Botoșani! Premiat în fața a sute de oameni – FOTOGALERIE
Evenimentul de anvergură al săptămânii a atras la Botoșani înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române dar și oameni din topul celor mai bogați români.
De la ”smash the cake” la ”maternity”: Tânăra care iubește fotografia și care și-a transformat pasiunea în meserie – GALERIE FOTO  
(P) În viețile unor oameni se întâmplă câteodată să fie atrași atât de mult de un obiect, de o activitate, de un hobby încât încet-încet să renunțe la meseria pentru care s-au pregătit ani buni de școală și să-și transforme pasiunea într-o veritabilă ocupație. 
Oboarele de animale desființate la Botoșani, caii și vacile se vând acum pe internet – FOTOGALERIE
Farmecul rural care predomina la Botoșani în primul deceniu de după Revoluție cel puțin începe ușor, ușor să se piardă.Satele botoșănene (și nu doar ele) prezintă acum o imagine a pustiului și a caselor care se pierd în vegetație.
Un cimitir oficial închis, în al doilea se pregătesc 10.000 de locuri de veci! Deținuții băgați la muncă mai bine de jumătate de an: VIDEO & GALERIE FOTO
Cimitirul Pacea a fost oficial închis și deja nu mai dispune de locuri de veci noi. Sunt înhumate doar persoanele care aveau morminte concesionate.La Eternitatea până anul viitor vor fi disponibile mii de locuri de înhumare.
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor - GALERIE FOTO
 Mii de oameni și zeci de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei sunt așteptațí la sfințírea Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, pe 15 septembrie Biserica este ctitorie a familiei Sturza, la 1800 Fiul satului, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, are meritul de a fi transformat locașul de cult într-o frumoasă poartă spre rai
Cum a îngenuncheat Regele Charles la picioarele călugărului orb din Botoșani: Am vizitat multe țări, dar de România am rămas mai mulțumit ca în alte părți - FOTO
După moartea Elisabetei a II-a, fiul Charles devine noul Rege al Marii Britanii.
Botoșăneanul DISPĂRUT în pădure căutat aproape o săptămână! Polițiștii iau în calcul și alte piste – FOTO
Căutările bărbatului care a dispărut vinerea trecută în pădurea de la Vorona au continuat pe tot parcursul săptămânii.
Jale în magazinele Penny: Alimente expirate, vitrine frigorifice cu insecte, legume și fructe murdare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi totale de peste 3,5 milioane de lei magazinelor Penny, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate, vitrine frigorifice cu praf și insecte, spații de depozitare neigienizate. Zeci de unități au fost închise de echipele de control.
Laurian, deschidere de an școlar cu oficialități, elevi, părinți, cadre didactice și tot felul de discursuri – VIDEO & GALERIE FOTO
Colegiul Național AT Laurian și-a deschis larg porțile pentru anul școlar 2022 – 2023.
Colegiul „Eminescu” fără sunet: Probleme tehnice la festivitate, îmbrățișări, poze și fete în fustițe – FOTO & VIDEO
Festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost programată să înceapă la ora 9:00, însă din cauza unor probleme tehnice au fost câteva minute de întârziere. Problemele cu sonorizarea au fost rezolvate abia pe parcurs, ceea ce a făcut ca începutul evenimentului să fie un haos.
Anul școlar deschis și la Colegiul ”Laurian” cu oficiali, șeful ISJ: Educaţia ne oferă instrumentul prin care putem schimba cevaGALERIE FOTO
Copii emoționați cu flori în mâini, profesori căutându-și nu mai puțin emoționați elevii alături de care vor începe o nouă aventură educațională.
MESAJUL unui îndrăgit preot de la Botoșani: Trăiți în lumea reală/ Trag un semnal de alarmă de nu ne vom trezi noi... – VIDEO
Preotul Partenie Apostoaie a transmis astăzi, la finalul slujbei, un mesaj cu prilejul începerii anului școlar.
Poate cea mai mare din mediul rural botoșănean: Aproape 100.000 de euro la Ipotești pentru o parcare cu rigole, copaci și spații verzi – GALERIE FOTO
În centrul comunei Mihai Eminescu se apropie de finalizare probabil cea mai mare parcare din mediul rural botoșănean. Aceasta este construită pe un teren aflat peste drum de Primărie.
TREI zile până la începerea școlii – VESTEA dată la Prefectură de șeful DSP cu privire la situația pandemică – VIDEO
Informarea a fost efectuată în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural care a fost dedicată pregătirilor începutului de an școlar 2022 – 2023.
Se poate și mai rău decât la Botoșani!? Teatrul din Târgu Mureș cere bani populației pentru consolidare de frică să nu cadă clădirea pe actori 
Dacă la Botoșani, în mandatele doi și trei de primar ale lui Cătălin Flutur, s-au obținut de două ori fondurile necesare reabilitării Teatrului Mihai Eminescu, însă primul contract nu a fost dus până la capăt de constructor, iar pentru al doilea firmele participante la licitație au fost eliminate la intervenția autorităților centrale, la Târgu Mureș nu există nici măcar banii necesari. 
Din vară tocmai în iarnă: LPF a reprogramat în decembrie, de Ziua Națională a României, meciul FC Botoșani – FCSB 
Meciul FC Botoșani – FCSB din cadrul etapei a V – a a SuperLigii, care inițial trebuia să se dispute pe 21 august, a fost reprogramat din nou de Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). 
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.3 o C
Dorohoi
24.3 o C
Bucecea
26.8 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
27.3 o C
Ştefăneşti
26.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.