Top News
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO

S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.

După operația care a avut loc în Elveția, presa din România a urmărit ani la rând destinul celor două fete. Între timp, Gherghina s-a stins din viață. 

 

Mai puțin, însă, s-a vorbit despre medicul providențial care a făcut posibilă minunea. Astăzi, medicul Gabriel Ionescu locuiește în Iași, alături de soție.

 

 


(Medicul Gabriel Ionescu - foto umfiasi.ro)

 

Imediat după 1989, doctorul a părăsit România pentru a se stabili în Africa de Sud, unde a rămas până în anul 2012, când a plecat în Emiratele Arabe Unite. A activat în neonatologie, cu rezultate excepționale. S-a întors în țară în 2017. 

 

 

Rădăcinile botoșănene

 

Pe 25 iunie 1901, în localitatea Vorniceni, din judeţul Botoşani, se năştea Octavian Ionescu. Fiul preotului Ioan Ionescu. În satul natal avea să urmeze Octavian Ionescu primele clase, pentru ca apoi să umble la şcoala din oraş. Până în 1920 este, aşadar, elev al Liceului ”A.T. Laurian” din Botoşani. Studiile universitare le urmează la Iaşi, unde se înscrie la Facultatea de Drept şi la Facultatea de Filosofie. În 1925 pleacă în Franţa, unde studiază la Facultatea de Drept din Paris, dar şi Facultatea de Litere din Sorbona. Avea 30 de ani când susţinea, la Paris, teza de doctorat. Imediat părăseşte Franţa pentru a studia din nou, de această dată în Germania şi Austria.

 

 

 

În 1942 este profesor titular la Facultatea de Drept a Universităţii din Iaşi.

 

Avântul profesional avea să fie brusc oprit când, în anii 50, este îndepărtat din rândul cadrelor universitare, fiind reîncadrat abia peste aproape patru decenii, în 1989. După ce a fost îndepărtat pe motive politice din învăţământul superior a fost profesor de limba română în învăţământul gimnazial şi secundar din Iaşi (1950-1961).

 

Pe lângă studiile de la Paris, Berlin, Sorbona sau Viena, prof. Octavian Ionescu avea să se mai aplece asupra unui aspect: Vornicenii natali. Scrie o monografie a satului pe care l-a îndrăgit nemăsurat.

 

A iubit nespus uliţele satului, oamenii simpli. S-a stins din viață pe 15 noiembrie 1990, la Iaşi. A dorit să fie înmormântat în curtea bisericii din Vorniceni, alături de soţia sa.

 

Octavian Ionescu şi soţia sa, Rica-Cecilia Ionescu, de origine elveţiană, au avut patru copii. Lucian Ionescu este profesor universitar doctor în Drept, Ilinca Barthouil Ionescu, de asemenea profesor universitar în Franţa (plecată din România în 1964, la un an după căsătoria cu Georges Barthouil), Maria Mureşanu Ionescu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Gabriel Ionescu este chirurg pediatru. 

 

Cel din urmă este chiar medicul care, în anii 80, făcea istorie nu doar în România, ci şi în lume, realizând în Elveţia, alături de o echipă internaţională de medici, operaţia de separare a siamezelor Lina şi Gherghina Boariu, din Botoşani.

 

Astăzi, şcoala din Vorniceni poartă numele lui Octavian Ionescu, în semn de aleasă preţuire pentru omul care i-a făcut să fie mândri de locul în care s-au născut.

 

 

Primul decan al Facultății de Medicină după 1989

 

Reputatul chirurg pediatru a fost primul decan al Facultății de Medicină Iași după 1989, desemnat la primele alegeri libere. În anii 90 era, de asemenea, vicepreședintele Societății Române de Chirurgie Pediatrică, însă cel mai mult numele său era asociat cu povestea siamezelor de la Botoșani pe care le operase în Lausanne, Elveția.

 

Era 18 august 1991 când părăsea România.

 

”În 1990 eram un om de 40 și ceva de ani, șeful Chirurgiei pediatrice și celebru prin istoria cu siamezele, aveam o clientelă absolut demențială căreia îi făceam față, eram cunoscut internațional, umblam pe la congrese…  Am călătorit chiar și în timpul comunismului: o dată pe an mă duceam la câte un congres”, mărturisește medicul Gabriel Ionescu într-un interviu pentru news.umfiasi.ro.

 

Era obișnuit cu ”străinătatea” de mic. Asta pentru că, povestește medicul, atunci când au venit comuniștii la putere în România, ”ne aflam în Elveția, părinții și cei patru copii. Și tata, cu sufletul lui de patriot, a vrut să se întoarcă în țară”.

 

 

”Am separat și acolo siameze”

 

La rândul său, atunci când a ales locul în care să plece, a optat pentru Africa de Sud. ”O țară cu natalitate mare”, motivează medicul Ionescu. Unde, mărturiseşte chirurgul, a realizat și alte operații de separare a unor siameze:

 

 

”Aveam 48 de ani când am plecat, nu este vârsta emigrației. Dar am avut noroc. Am separat și acolo siameze, am făcut oncologie pediatrică de mare clasă. Pentru că eu am multe specializări…. Sigur că am făcut tot ce înseamnă chirurgie generală pediatrică, neonatalogie, malformații și-n ultima vreme hemagioame  – ceva foarte nou. Dar oase, picior, nu-ți mai face nimeni, acum ortopedia pediatrică este o specialitate complet separată. În originile mele, în România, sigur că am făcut și ortopedie pediatrică, cum făcea toată lumea. Dar am făcut oncologie pediatrică chirurgicală, neonatalogie, malformații…”.

 

 

(Foto: 7est.ro, umfiasi.ro)

 

loading...
ACUM: Slujbă pentru Gherghina, una dintre siamezele din Bucecea – FOTOGALERIE
Gherghina, siameza României înmormântată simplu, cu cor și râuri de lacrimi – FOTO & VIDEO
PUZDERIE de locuri de muncă neocupate de luni întregi – MESERIILE de care „fug” botoșănenii
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) transmite în fiecare luni a săptămânii locurile vacante de la nivelul județului Botoșani.
Raed Arafat a găsit la Botoșani autospeciale care merg cu 30 km la oră la intervenții – VIDEO
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a efectuat o vizită inopinată la Botoșani.Deplasarea a fost anunțată cu doar câteva ore înainte în contextul în care, la alte vizite oficiale de la București, acestea sunt anunțate cu câteva zile înainte.
S-a picat pe rupte: Concursuri la „Mavromati” cu toți candidații RESPINȘI, asistenți medicali cu note de 1 și 2
Mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi au avut loc în ultimele zile la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani.
Bătaie sângeroasă în familie, de la o bucată de pământ! Tânărul luat cu elicopterul mușcat de câini, tatăl lui bătut cu telefonul în cap
Totul a pornit de la o turmă de vite care păștea pe un teren deținut de victime.
Elev prins de gât și izbit de gard, agresorul i-a luat telefonul / Taxă de protecție cerută lângă școli
Din nefericire cazurile de violență în care sunt implicați copiii când merg la școală continuă să crească.
Botoșaniul sub secetă severă: Producții mai puține în acest an, hectare întregi de culturi compromise
Agricultura județului Botoșani se confruntă în acest an cu o secetă pedologică pronunțată. Iar afectate sunt atât culturile înființate în toamna anului 2021 cât și cele din primăvara acestui an.
Avertisment de la un prim-procuror: Tot mai mulți șoferi drogați în trafic – Presupun că sunt și adolescenți care consumă prin parcVIDEO
Mirajul marilor orașe are și părțile lui negative, iar una dintre acestea este expunerea tinerilor la anturaje toxice în care se consumă alcool, dar și alte substanțe interzise.Botoșaniul, un oraș mic, a fost ferit de astfel de pericole în trecut. Însă lucrurile par să se înrăutățească și la noi.
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Niculina Mocanu condusă pe ultimul drum de colegi și prieteni, un preot apropiat i-a fost alături – VIDEO & FOTOGALERIE
Colegii, prietenii și membrii familiei și-au luat rămas bun de la cea care a fost Niculina Mocanu, funcționar în cadrul Primăriei municipiului Botoșani.
Este OFICIAL, peste 2.000 de botoșăneni amendați „pe nedrept” după vacanțe, își primesc banii înapoi
La nivelul județului Botoșani s-au dat peste 7.000 astfel de sancțiuni și sunt numeroase persoane care au achitat deja.
IMAGINI surprinse lângă Botoșani, un băiat distruge un stâlp de iluminat public, tatăl lui a aruncat cu bărdița după primar – VIDEO
Actele de vandalism asupra bunurilor aflate pe domeniul public sunt în continuare mai multe decât ar trebui.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.8176 lei
CHF
Francul elveţian
5.0705 lei
GBP
Lira sterlină
5.7936 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5918 lei
XAU
Gramul de aur
275.0848 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2071 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3706 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7331 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1990 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.3 o C
Dorohoi
18.5 o C
Bucecea
19.2 o C
Darabani
17.9 o C
Saveni
18.8 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.