Top News
Luptă pentru viață: O tânără botoșăneancă ajută femeile care sunt pe punctul de a avorta: Și un copil dacă îl salvezi e foarte important

De aproximativ doi ani, o tânără din Botoșani ajută mămicile aflate în criză de sarcină. Cu alte cuvinte femeile care vor să avorteze. Anca Pulpă este psiholog în cadrul Departamentului Pro Vita.

Tânără în Departamentul Pro Vita

 

Departamentul Pro Vita, din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor a fost înființat în anul 2011 din inițiativa IPS Teofan și desfășoară în prezent proiecte prin care se urmărește salvarea, protejarea și îmbunătățirea vieții. Coordonatorul departamentului este preotul Radu Brînză.

 

Anca a copilărit în Botoșani, iar după terminarea facultății la Arad, s-a stabilit în Iași unde își dedică timpul consilierii mămicilor care vor să avorteze. A început mai întâi ca voluntar, iar mai apoi s-a angajat ca psiholog în cadrul departamentului.

 

De asemenea, sunt ajutate și mamele cu peste șapte copii. Iar în cadrul unei colaborări este psiholog pentru criză de sarcină la Maternitatea "Elena Doamnă" din Iași. Și a acordat sprijin inclusiv mămicilor din Botoșani.

 

Departamentul Pro Vita le oferă alimente, cazare mămicilor care reușesc să păstreze copilul.

 

"Eu intervin cu partea mea se consiliere și le oferim și sprijinul financiar. Pro Vita oferă bursă de 200 de lei pe lună mamelor care reușesc să păstreze sarcina ca să cumpere pampers, lapte, alimente. Bineînțeles și noi le dăm alimente, lapte, tot ce au nevoie că majoritatea sunt în situații nefavorabile"

Anca Pulpă, psiholog în cadrul Departamentului Pro Vita.

 

 

Le oferă și cazare și în acest sens există un apartament Pro Vita inclusiv la Botoșani.

"Avem și cazare temporară în apartamente în Botoșani, Iași și Piatra Neamț. Avem apartamente Pro Vita unde ele pot fi cazate dacă au probleme, nu au unde să stea, s-au certat cu părinții, situații de criză,"

Anca Pulpă, psiholog Departamentul Pro Vita.

 

Tânăra mărturisește că sunt și mămici care nu se lasă convinse, iar într-un final avortează.

 

Însă …

 

"Și un copil dacă îl salvezi e foarte important. Nu contează numărul", susține Anca

 

Fiecare persoană are dreptul de a alege

 

Coordonatorul proiectului Praesidio pentru mamele în criză de sarcină este preotul Cosmin Brînză.

„Femeia care se confruntă cu o sarcină neașteptată nu trebuie judecată, ci ajutată. Iar aceasta este o lecție pe care întreaga societate românească trebuie să o învețe. Nu este în interesul nimănui întreruperea de sarcină. Ea pare o soluție, însă, în realitate, este cea mai păguboasă decizie pe care mama o poate lua, atât în ceea ce o privește, cât și pentru copilul său. Desigur, fiecare persoană are dreptul de a alege și este liberă să o facă. Este firesc acest lucru”,

Cosmin Brînză, coordonator proiectul Praesidio pentru mamele în criză de sarcină

 

 

Biserica să propună o soluție alternativă

 

Despre ce este acest proiect?

 

„Însă la fel de firesc este ca Biserica să propună o soluție alternativă, să vină în întâmpinare și, acolo unde mama nu este clar hotărâtă să renunțe, să ofere sprijin și afecțiune părintească. Aceasta este gândirea de la baza Programului Praesidio, prin care suntem gata oricând să ajutăm pe oricine alege viața, fără să îi judecăm sau să îi înfierăm pe cei care nu o fac sau nu sunt în același duh cu noi”,

Cosmin Brînză, coordonator proiectul Praesidio pentru mamele în criză de sarcină

 

Departamentul Pro Vita și-ar dori pe viitor colaborări și cu spitalele din Botoșani.

 

Momentan, se bucură de susținerea managerului de la Maternitatea "Elena Doamna" dar și a preotului Florin Gherasă de la Capela Maternității.

 

Există și o linie telefonică gratuită disponibilă 20h/zi ce vine în sprijinul femeilor însărcinate aflate în dificultate: 0800 800 116.

 

Oamenii care doresc să susțină cazurile Pro Vita o pot face pe site-ul www.provitaiasi.ro.

loading...
Apartament pentru botoșănencele însărcinate bătute de soartă, sfințit de IPS Teofan - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Loading...
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
S-a semnat contractul, lucrările încep în 2022! Parcul Eminescu va fi extins cu pistă de alergare, bănci inteligente, cișmele și altele
Un nou proiect de care se vorbește de aproximativ doi ani se află la un pas de începe a lucrărilor efective, după ce au fost parcurse etapele de atribuire a acestora, prin licitație.
Botoșaniul, printre județele cu cele mai mici rate de infectare în primele zile din 2022
Potrivit datelor comunicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), județul Botoșani are o rată de infectare de 0,23 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Loading...
Alaiul Măștilor la Vorona, de la urși și lupi, la mireasa în lacrimi lângă sicriul lui Arafat și hoțul din ”Casa de Papel”: Ce an a fost săptămâna aceasta!VIDEO & GALERIE FOTO
A părut că este revoluție astăzi dimineață în centrul comunei Vorona, acolo unde a avut loc ”Alaiul Măștilor” din cadrul festivalului de datini și obiceiuri de iarnă ”Vorona – Obiceiuri ancestrale de iarnă”. Claxoane, sirene, tobe, muzică, urături s-au auzit începând cu ora 10:00.
Aleșii locali s-au văzut pentru ultimă oară în acest an, cu jigniri și invective: Achiziții de mașini de lux pentru directori / Dle viceprimar, sunteți jalnic / Salariul dv de 240 de milioane se justifică? / Mi-e rușine să stau să ascultVIDEO
Majorarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor în municipiul Botoșani, a readus în atenția publică animozitatea care există între cele două tabere din Consiliul Local Botoșani. O atmosferă care se perpetuează de nouă ani deja și în care discuțiile, intervențiile, amendamentele și aproape tot ce se întâmplă în plen sunt rezultate ale unor acțiuni sau polițe politice.
Locuri (încă) libere în spitalele din Botoșani, autoritățile se pregătesc de valul cinci și au anunțat PRIMELE măsuri
În acest moment, spitalele din Botoșani și-au recăpătat activitatea de bază. Miercuri dimineață pe Secția ATI a Spitalului Județean Mavromati nu era internat niciun pacient infectat cu virusul care a dat omenirea peste cap.
BONUSURI de Crăciun pentru sute de angajați din companiile municipalității, la unele mai sărăcăcioase, la altele cât jumătate din salariul minim
Luna cadourilor și sărbătorile de iarnă presupun cheltuieli suplimentare în familii pentru achiziția de daruri pentru cei dragi, dar și pentru pregătirea mesei de Crăciun.
Doamnele au băut cot la cot cu domnii de Crăciun, Urgențele luate cu asalt de oameni care nu s-au mai putut opri din băut și mâncat
După masa îmbelșugată de Crăciun au fost persoane care au ajuns și în acest an la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati. Unii botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, alții fiindcă au băut peste măsură.
Prefectul și șeful ISU prin ninsoare, verifică STAREA DRUMURILOR din județ – FOTOGALERIE & VIDEO
La această oră prefectul și colonelul aflat în fruntea Inspectoratului pentru Situații de Urgență se află în inspecție pe drumul Botoșani – Suceava.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
Noi, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, am declanșat acțiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru 2 ore toate activitățile de inspecție și control. Protestăm împotriva discriminării salariale, a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.9 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
-2.4 o C
Saveni
-1.0 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.