Top News
Mare de oameni și lacrimi pentru Nicu Catană, înmormântat în curtea lăcașului de cult căruia i-a fost ctitor: Biserica aceasta nu-l va uita niciodatăGALERIE FOTO

Neculai în buletin, Niculiță și Nicușor prin copilărie și Nicu tot restul vieții... Nicu Catană... Venit pe lume într-un ger cumplit din ianuarie 1965, a plecat în arșița lui cuptor, în 2021.

Înmormântat în biserica pe care a reconstruit-o


Devreme, mult prea devreme și mai ales neașteptat. Omul care împreună cu Cornel Șfaițer a pus bazele poate celui mai popular brand botoșănean, ”Voronskaya”, denumire care dovedește încă o dată dragostea profundă purtată Voronei, s-a despărțit joi la amiază de soție, copii, nepoți, prieteni, consăteni, cunoscuți, de o mulțime de oameni cărora le-a fost alături în viață așa cum a știut el mai bine.


A făcut-o la biserica din Vorona Mare, satul în care a copilărit. Și care pentru câteva ore, cât a durat slujba de înmormântare, a fost plină ochi de cei cărora le-a fost soare pe timpul vieții.


Și chiar nu este o exagerare. Lăcașul de cult a fost practic reconstruit începând cu anul 2010 prin contribuția celui care a fost Nicu Catană. Preotul paroh Sandu Olivian a povestit tuturor cum biserica ridicată spre sfârșitul secolului al XVIII – lea era atât de degradată încât, atunci când a început decopertarea, s-a mirat că mai stă în picioare.


Cuprins de durere și emoție, el însuși cu lacrimi în ochi, preotul a rememorat momentele când a primit sprijinul omului de afaceri.


„A fost suficientă o singură scrisoare”, și-a amintit preotul Sandu Olivian, care odată ajunsă la Nicu Catană i-a adus sprijinul financiar necesar pentru reconstrucția bisericii. I-a cerut doar pentru asta ajutorul, însă fiul de nădejde al satului, devenit între timp și cetățean de onoare al comunei Vorona, și-a luat singur o nouă misiune: a construit din temelii o casă parohială cu sală de mese chiar în curtea lăcașului de cult.


”Este un ctitor mare și veritabil. Și asta este plăcut lui Dumnezeu. Biserica aceasta nu-l va uita niciodată”,


Sandu Olivian, preot paroh.

 

”Este o zi de durere și de amar, dar în același timp este o zi a iubirii”


Părintele care a legat o strânsă legătură cu omul de afaceri n-a fost singur în cea din urmă zi a bunului său prieten... A avut alături alți nouă preoți din oraș și de prin județ. Iar de la București a venit special preotul Cristian Ștefan, care a slujit ani buni la Parohia Vorona Centru.


”Este momentul despărțirii de cel care, plin de viață și de bucurie, întreaga lui viață a căutat să descrețească frunți și să aducă bucurie și ajutor în inimile și în casele atâtor oameni. Iată că această zi de iulie este o zi de durere și de amar, dar în același timp este o zi a iubirii pentru că, deși îndurerați și întristați, iubirea este cea care ne-a îndemnat pe fiecare dintre noi să lăsăm deoparte toate și să fim aici pentru a ne lua rămas bun de la adormitul întru Domnul, Neculai”,


Cristian Ștefan, preot.


De la primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan și până la parlamentari, directori, oameni de afaceri, nimeni parcă nu a vrut să lipsească de la ultima întâlnire cu Nicu Catană.

 

O prietenie de-o viață


Un arc peste timp, o prietenie sinceră, cum îți este aproape imposibil să mai găsești în ziua de astăzi, într-o lume atât de împinsă spre mercantilism, a intrat azi în pământ ca să poată dăinui peste veac.


La catafalcul lui Nicu a stat Cornel Șfaițer, cel care la împlinirea unui sfert de veac de la înființarea ”Prodalcom”, mărturisea că, la câteva luni de viață, cât avea atunci, părinții săi l-au luat în brațe și l-au dus la botezul lui Nicu.


Pentru ca după ani și ani, împreună cu soția Daniela, să devină părinți spirituali pentru Nicu și Aura.


După mai bine de o jumătate de veac, fără voia lor, Nicu și Cornel s-au despărțit, moment greu de suportat pentru cel rămas printre noi și fizic, nu doar spiritual.


”Cel de care a fost legat și rămâne legat întreaga viață, dl Cornel. Rar întâlnești așa o prietenie. O prietenie care să reziste nu un an, nu zece, nici măcar 30, ci o viață. Pentru că, se știu din pruncie și au avut atâta încredere unul în celălalt încât să pornească împreună la drum și au reușit să treacă peste toate, să rămână unul lângă celălalt și să fie sprijin unul, celuilalt. Iată că astăzi, dl Nicu, grăbit, pleacă pe neașteptate dintre noi, dar lasă în urmă bunătate, prietenii și relații trainice. Spune Mântuitorul Iisus Hristos: mai mare dragoste decât să își pună cineva viața pentru prietenii săi, nu poate fi”,


Cristian Ștefan, preot.

 

”Fiți mândri că din sânul comunității dvs. s-a putut ivi un suflet, un om, precum Neculai Catană”


Ca valurile vieții s-au revărsat astăzi mașinile de prin toate colțurile Botoșanilor și României, spre Vorona. A fost nevoie de dirijarea circulației și de amenajarea ad-hoc a unei parcări în verdeață.


”Fiți mândri că din sânul comunității dvs. s-a putut ivi un suflet, un om, precum Neculai Catană (...). Într-o lume încrâncenată, care trăiește la paroxism orice moment, în care orgoliul dă pe din afară în oricare momente, ne-a învățat că se poate traversa viața frumos. Lumea afacerilor românești are o anumită configurație datorită faptului că în lumea afacerilor românești a viețuit acest tandem, Nicu și Cornel”,


Traian Apetrei, fost director al Teatrului Mihai Eminescu.


Nicu Catană a fost coborât într-un mormânt săpat chiar în apropierea bisericii, într-o mare de coroane...


23 ianuarie 1965 - 12 iulie 2021...


Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească alături de cei drepți.

 

loading...
Compania Prodalcom, la plecarea lui Nicu Catană: E genul de veste care pentru noi e aproape imposibil de acceptat
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO

 

download from google playdownload from apple store
A murit un fost primar de Botoșani cu două mandate!
S-a întâmplat în urmă cu două săptămâni de zile. Iar dacă la alte treceri în cealaltă lume curg mesajele de condoleanțe de la Consiliul Județean, partide sau alte organisme reprezentantive, decesul acestui primar a trecut neobservat de „ochiul public”.
Nuntă de povești pentru fiica fostului șef al Poliției Rutiere, soțul este un tânăr afacerist, naș un fost deputat – GALERIE FOTO & VIDEO
Având în vedere criza sanitară care a avut un impact asupra lumii din toate punctele de vedere, și nunțile au fost trecute pe stand-by. Așa se face, că fiica lui Dumitru Zmău, fostul șef al Poliției Rutiere și-a organizat nunta la un an de zile distanță de cununia civilă.
Coșmar la ”Mavromati”: 14 ore petrecute de unii bolnavi în containerele din curtea spitalului, prefectul a băgat în ședință toți șefii de secție – VIDEO
A fost un Comitet Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) dedicat sistemului medical la care au fost prezenți toți șefii de secții din spitalele botoșănene.
FOTO & VIDEO Sute de credincioși, uniți în jurul Sfintei Cruci: Părintele protopop - Și conducătorii țării trebuie să-L asculte pe Dumnezeu
Sute de botoșăneni au luat parte marți seară la slujba religioasă oficiată lângă Monumentul Sfintei Cruci.
Campioana olimpică Simona Radiș și vicecampionul Mugurel Semciuc, premiați „acasă” în codrii lui Eminescu sub privirile legendei vii, Elisabeta Lipă – VIDEO & GALERIE FOTO
Locația aleasă pentru acest eveniment dedicat performerilor și performanței din sport a fost insula micuță de pe Lacul de la Ipotești, apa înconjurată de codrii care i-au fost sursă de inspirație poetului nepereche Mihai Eminescu în operele sale lăsate moștenire oamenirii.
FOTO & VIDEO „Noapte Albastră” pe Pietonalul Unirii: Gabriel Cotabiță, concert de excepție în fața publicului numeros - Pentru mine, Botoșani este un loc special
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier se încheie cu un recital marca Gabriel Cotabiță.
Venit în campanie la Botoșani, Dan Barna a primit … usturoi de Copălău să alunge spiritele rele din Parlament – FOTO & VIDEO
Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a ajuns duminică la Botoșani unde a participat la o întâlnire cu membrii partidului.
Festivalul de pe Unirii a început la... atelier, vin două zile de concerte și o... ”Noapte albastră” – GALERIE FOTO
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier a debutat vineri după-amiază pe Pietonalul Unirii cu ateliere de artizanat.
Audiențe cu peste 50 de botoșăneni la Primărie, de la locuințe sociale la copii care aruncă cu roșii, găini la bloc sau pisici care zgârie mașini – VIDEO
Săptămâna acesta primarul orașului a avut zi de audiență, situație care se petrece o dată pe lună. Din partea botoșănenilor interesul a fost unul extrem de crescut, fiind înscrise pe listă pentru a-și prezenta problemele, peste 50 de oameni.
Loading...
Fenomenul care îngrijorează la Botoșani: Adolescenți „în prăpastie”, tentative de suicid cu supradoză de pastile
Tot mai mulți adolescenți suferă de depresie, iar din nefericire unii dintre ei ajung la spital după tentative de suicid.
„REFORMA” lui Cîțu: Botoșănean numit șef peste toți prefecții din România
După ieșirea USR-PLUS de la guvernare, premierul Florin Cîțu a lansat o campanie de „curățenie” în instituțiile publice unde membrii acestei formațiuni ocupau posturi.
”Blestemele câștigătorilor la Loto”: Un botoșănean a făcut infarct după marea lovitură, altul a murit în mașina cumpărată din banii primiți de la loterie
Câștigurile ușoare, precum cele de la Loto, de cele mai multe ori se duc exact așa cum apar. Dar nu este numai asta. Mai ales după revoluție s-a creat un soi de legendă a blestemelor căzute asupra celor care au câștigat de fiecare dată la Loto. Cazurile sunt nenumărate, și majoritatea cu motive inexplicabile, de cele mai multe ori.
REACȚII după tragedia de la Mall, cunoscut medic despre METODA care l-ar fi putut salva pe bătrânul mort sub privirile a zeci de oameni
La sfârșitul săptămânii trecute, un bătrân s-a stins din viață la mall sub privirile a zeci de oameni. Venise să ia masa, însă s-a înecat cu o bucată de carne. Medicii ajunși la fața locului nu l-au mai putut salva.
Două zile de spectacole pe Pietonalul Unirii în cadrul unui proiect european, de la Gabriel Cotabiță la artiști locali și din Republica Moldova – PROGRAMUL
Vara a trecut, spectacolele continuă însă. La sfârșitul acestei săptămâni pe Pietonalul Unirii va avea loc Festivalul Culturii și Patrimoniului, manifestare organizată de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier.
Loading...
Șefii de la Eltrans „plâng” deja de dorul tramvaielor: A fost o mare sărbătoare pentru toți
O raritate din partea reprezentanților societății de transport public local, emiterea de comunicate de presă. Se întâmplă doar în apropierea sărbătorilor de iarnă sau pascale, când este anunțat programul după care se circulă în zilele libere.
O lansare de carte inedită cu eroii în sală, alții își odihnesc veșnicia în paginile autoarei: Trebuie să avem respect față de cititorii noștri / Cea mai mare onoare să scrie un om despre mine!GALERIE FOTO
O carte-omagiu despre oameni și locuri, o lansare care a avut loc în prezența unora dintre eroii a căror poveste se înșiră fermecător în paginile autoarei.
Galeria Nordului: Eveniment unic în spațiul botoșănean, oamenii veniți din toată țara pentru bucuria Întâlnirii GALERIE FOTO
A fost din nou muzică, a fost din nou lume multă în Nord. Festivalul inițiat la Darabani de Ștefan și Alexandru Teișanu a devenit un fenomen cultural ce nu mai poate fi ignorat, chiar dacă autoritățile întorc de o vreme privirea în altă parte atunci când le ajunge înainte o propunere de finanțare. Și nu e de mirare. Festivalul Nordului nu este o promenadă politică, nici desfășurare de artiști mediocri pe tăpșan.
Se coace o schimbare la vârf în Prefectură, s-a făcut anunțul: Se pregătesc hotărâri de guvern pentru demitere
Președintele încă în funcție al PNL a făcut public sâmbătă, în județul Hunedoara, că la Guvern se pregătesc hotărâri pentru demiterea prefecților și subprefecților USR-PLUS.
De lângă șefa CJ, un primar de oraș a cerut eliminarea Consiliului Județean din PNI-ul care a rupt coaliția: De ce să consume din bugetul nostru? - GALERIE FOTO
Programului Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny”, care a provocat ruperea coaliției guvernamentale, a provocat dispute inclusiv la Botoșani. Și asta chiar înainte ca PNI să ajungă pe masa Executivului.
Ada Macovei nu mai vrea în școlile botoșănene profesori agresivi și care țipă la elevi: În sistem trebuie să rămână doar cei care iubesc cu adevărat meseria aceasta
După ce a condus Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani în perioada 2009 – 2012, Ada Macovei a revenit la conducerea instituției cu o nouă echipă dar și cu dorințăde reformare.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.6 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
12.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.