Top News
Minunea din Postul Crăciunului și mărturisirea impresionantă a unui preot botoșănean: Părinte, roagă-te pentru noi să scăpăm de nebuneala asta ce se extinde pe zi ce trece în România! - GALERIE FOTO

După mai bine de trei decenii de la plecarea la cele veșnice, ctitorul mănăstirii a fost găsit cu veșmintele intacte, deși fusese îngropat direct în pământ.

Cel care dă mărturie despre minunea de la Dervent, cum el însuși o numește, este istoricul Marius Oprea, cel care în urmă cu câțiva ani s-a aflat și la Botoșani, la deshumarea eroului-elev Mugur Călinescu.

 

De data aceasta, Marius Oprea a fost chemat, la mijlocul lunii noiembrie (chiar când începea Postul Nașterii Domnului) de către părintele stareţ Andrei de la Mănăstirea Dervent (județul Constanța), pentru a ajuta la deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale părintelui stareţ Elefterie, fostul stareț și ctitor al mănăstirii. După spălarea şi cinstirea osemintelor, rămășițele au fost depuse într-o criptă din noua biserică a mănăstirii.

 

Din spusele urmaşilor săi, părintele Elefterie fusese aşezat într-o nişă săpată direct în pământ, în malul unei gropi.

 

 

”Tulburător, nu pot da o explicaţie ştiinţifică…”

 

Istoricul Marius Oprea a fost cel care a făcut publice fotografiile și rezultatul săpăturilor de la Dervent, mărturisind totodată că nu poate oferi o explicație științifică pentru ceea ce a găsit acolo și că, deși arheolog, a fost o experiență tulburătoare pentru el scoaterea la lumină a rămășițelor călugărului Elefterie.

 


(Pr. Andrei și istoricul Marius Oprea, la Dervent)

 

”Nu mică mi-a fost mirarea să găsesc, curăţind cu atenţie groapa, nu craniul părintelui, mort în 12 mai 1990, ci camilafca acestuia, păstrată integral, deşi este din postav. Mai jos, cu capul acoperit de aceasta şi de rasa călugărească, de asemenea intactă, am dezvelit integral trupul părintelui, orientat est-vest, puţin oblic faţă de axa bisericii (aşa cum fusese aşezat în nişa săpată pe marginea gropii de mormânt). Tulburător (şi acesta este cuvântul potrivit, deşi e neobişnuit pentru un arheolog) a fost pentru mine faptul de a descoperi, într-o săpătură minuţios ştiinţifică, nu oseminte, aşa cum era de aşteptat, după mai bine de trei decenii de la înhumare, ci veşmintele care acopereau rămăşiţele pământeşti ale fostului stareţ Elefterie. Nu purta încălţări, dar în picioare i s-au păstrat până şi ciorapii de lână. Nu pot da o explicaţie ştiinţifică a faptului că n-au putrezit, deşi părintele a fost aşezat direct în solul dobrogean (un lut nisipos, amestecat cu particule de calcar). Toate straiele călugăreşti ale lui par a fi fost îngropate abia cu scurtă vreme în urmă”,

Marius Oprea, istoric

 

Părintele Elefterie de la Dervent a fost un duhovnic foarte cunoscut încă din anii ’40, pentru ştiinţa şi puterea sa de a vindeca durerile oamenilor (atât sufleteşti, dar îndeobşte pe cele ale trupului), care l-au făcut cunoscut în întreaga ţară.

 

 

Hăituit de Securitate pentru ”deținere ilegală de armă”, se retrage în Moldova

 

Pentru a opri pelerinajele aproape zilnice care aveau loc la această mânăstire, în 1959, Securitatea i-a înscenat stareţului Elefterie Mihail o aşa-zisă ”deţinere ilegală de armă”, niciodată probată (ceea ce a făcut ca el să nu fie condamnat, ci doar îndepărtat de la Dervent şi scos din călugărie).

 

Dându-i-se încuviinţarea de a sluji din nou zece ani mai târziu, în 1969, dar fără a putea reveni la mănăstirea sa, care fusese transformată în sediu al unei secţii mecanice a Întreprinderii Agricole de Stat Ostrov, părintele Elefterie a fost mai întâi duhovnic la Agapia şi apoi la alte mănăstiri din nordul Moldovei, fiind binecunoscut mirenilor, care-i cereau sfaturile şi mai ales vindecarea, la care acesta ”lucra” (cu riscul zilnic de a fi din nou îndepărtat de la a mai sluji), cu metodele medicinei tradiţionale, pe care le deprinsese din tinereţe.

 


(Părintele Elefterie de la Dervent)

 

Călugărul a adus astfel alinarea a mii de credincioşi care ajungeau la el, fiind socotit până în anii târzii ai comunismului drept un ”văzător cu duhul” şi ”făcător de minuni”.

 

Până în 1989, la Dervent, curtea vechii mănăstiri a fost tot timpul plină de fiare ale utilajelor agricole dezmembrate, iar biserica a stat mai mult închisă. La revenirea părintelui Elefterie aici în 2 februarie 1990, când deja avea 90 de ani, în numai cinci luni, până înainte de a muri, fostul stareţ Elefterie a reuşit să repună în funcţiune mănăstirea, închisă în urmă cu trei decenii şi al cărui ctitor fusese, în 1934.

 

”Cinstindu-i duhovnicia şi puterea tămăduitoare care l-a făcut cunoscut românilor în timpul vieţii sale, obştea călugărilor de la Dervent urmează să-I aşeze astăzi rămăşiţele pământeşti într-o raclă anume pregătită, în straiele pe care le purtase la moartea sa în urmă cu trei decenii şi care s-au păstrat integral. Racla va fi depusă mâine, spre rugăciune şi cinstire, în paraclisul bisericii, la care părintele Elefterie a slujit o bună parte a vieţii sale, aducând alinare credincioşilor”,

Marius Oprea, istoric

 

 

Preot dorohoian: ”În copilărie l-am cunoscut pe Părintele Elefterie Mihail”

 

Preotul Teodor Ciurariu activează astăzi la Spitalul Municipal Dorohoi. Părintele a mărturisit că, în copilărie, mergea deseori alături de părinți la mănăstirile din Neamț, unde – prin anii 1980 - se afla și Părintele Elefterie, la Mănăstirea Agapia Veche.

 

Redăm mai jos cuvintele părintelui Teodor Ciurariu, din Dorohoi (intertitlurile aparțin redacției):

 


(Pr. Teodor Ciurariu, Dorohoi)

 

Rachiu de prune de la Dorohoi

 

Îmi aduc aminte că tata - Dumnezeu să-l ierte - avea ceva probleme cu ochii și nu putea să citească. Făcuse un consult la oftalmolog și medicul i-a recomandat să poarte ochelari. Îi indicase ce dioptrii și făcuse chiar comandă pentru ei. Când ne-am dus într-un sfârșit de săptămână la Agapia veche, Părintele Elefterie l-a văzut abătut, necăjit… el ne cunoștea. Noi mergeam foarte des pe acolo, cum spuneam, pentru că aveam două măicuțe ce viețuiau acolo rude de ale noastre de aici, de la Dorohoi, maicile Xenia și Epraxia Ciubotaru (surori după trup).

 

”Domnu' Ghiță (pe tata îl chema Gheorghe), să vii pe la mine după masă", îi zice Părintele Elefterie.

 

După ce am mâncat la trapeză am mers la poarta unde avea Părintele chilia. S-a uitat cu atenție la tata, pe noi ne-a consultat, eu aveam ceva probleme de la fotbal (o cotonogeală mai veche), mi-a îndreptat un  pic oasele, mi-a dat o palmă după cap… cu delicatețe…

 

Apoi îi zice lui tata: ”Să-mi aduci o kilă de rachiu din prune, domnu' Ghiță, dar să nu aibă deloc zahar din comerț și să fie fiert în vas emailat, nu din aluminiu". Știa Părintele ce știa.

 

La câteva săptămâni după asta am plecat iarăși la Părintele Elefterie și la măicuțele noastre dragi. Desigur tata nu a uitat de rugămintea Părintelui și a luat o sticlă cu țuică de prune făcută acasă la noi cu mari emoții  (pe atunci era interzisă distilarea băuturilor alcoolice fără autorizație special… și noi nu aveam).

 

Se gândea tata: ”cine știe, poate mai bea și Părintele câte un gât de rachiu".

 

Când ajungem acolo, Părintele ne așteptă parcă special pe noi pe ceardac. Îi dăm binețe, cerem blagoslovenie și el ne invită în chilie. Acolo lăsăm noi cele ce am adus de acasă (câteva pungi cu făină, ulei de floarea soarelui făcut la presă, nuci, struguri din via noastră s.a.) și desigur la urmă sticla de rachiu.

 

Părintele îl ia de după umeri pe tata, îl așează pe pat și îi zice să se uite cu atenție la vârful nasului! Ia o gură de țuică și o ”suflă” pe toată cu forță în ochii lui tata. Tatăl meu atunci sare ca ars în sus și roșu la față de nervi vrea să iasă afară.

 

Părintele îi zice: ”Nu te supăra, fii calm. Va trece, liniștește-te…, nu înjura”…

 

Uneori tata mai făcea păcate din astea și Părintele știa.

 

Au trecut câteva minute, tata s-a liniștit apoi am plecat acasă ziua următoare. Tata tot cam supărat. Am ajuns cu bine acasă și la câteva zile, pe când am venit de la școală, îl văd pe tata citind ziarul pe o bancă în fața casei fără ochelari. Și-a luat ochelarii ce-i comandase la oftalmolog, dar nu i-a folosit niciodată, îi am la casa bătrânească și acum!

 

A murit tata după vreo 25 de ani, dar ochelari pentru citit nu a folosit niciodată!

 

 

Durerea de cap și fotbalul copilăriei

 

Părintele ne citea rugăciuni, făcea Sfântul Maslu și citea moliftele Sfântului Vasile apoi toate dezlegările ce le știa el. Ce m-a impresionat este faptul că toate le rostea fără să citească din carte. Avea o memorie fenomenală!

 

După ce ne citea, Părintele ne lua pe rând pentru consultații și tratament.

 


(Mănăstirea Agapia Veche)

 

Eu de la fotbal (eram portar) aveam  uneori dureri de cap. La un meci de pe la Vatra Dornei am primit un șut în față de la un zdrahon care cred că depășise vârsta junioratului  (și acum mi se cunoaște încă un pic la nas devierea de sept) și, pe lângă durerile de cap, aveam și o stare de nervozitate.

 

Ce-i drept, nici eu nu eram prea mititel. Aveam 1,82 înălțime, vreo 65 de kilograme, însă  bucovineanul asta era mult mai mare. M-a ”dărâmat”. I-am spus Părintelui. M-a pus în genunchi în fața lui, apoi mi-a făcut un masaj la cap, pielea capului mi-o lua pe degete… mă durea de nu mai puteam răbda. La sfârșit tot capul parcă bubuia.

 

Îmi zice: ”Gata, nu o să te mai doară!”

Și așa a fost!!!

Apoi îmi zice: ”Măi băiete, ce ai de gând să faci? Cât crezi că o să poți alerga după minge? Timpul trece… Ai grijă…”.

Îmi știa ”proiectele”, că mă pregăteam pentru admiterea de la seminar!

 

Părintele știa că eu uneori lipseam de la biserică (făcând deplasări în orașe mai îndepărtate de Dorohoi cu echipa mea de junior, că jucam la ”matinal”, adică de la 9 la 11, în ”deschiderea” echipelor mari de seniori), uneori mergeam doar la Utrenie și plecam la meci discret. Nu-i spusese nimeni.

 

Deci toate le făceam ”amestecate", prin urmare, delicat m-a mustrat și mi-a atras atenția că pierdeam timpul cu fotbalul și trebuie să privesc mai cu seriozitate ce urmează să fac în viață.

 

Sigur Părintele Elefterie era văzător cu duhul!

 

 

Așa a fost Părintele Elefterie Mihail taumaturgul (vindecătorul) de la Agapia veche. Roagă-te și pentru mine, Părinte Elefterie, cum ai și făcut-o încă din copilăria și adolescența mea, că mult bine mi-ai făcut ”din tinerețile mele”.

Părinte, roagă-te pentru noi să scăpăm de nebuneala asta ce se extinde pe zi ce trece în România”,

Teodor Ciurariu, astăzi preot la Spitalul Municipal Dorohoi.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Val de avarii la rețeaua de apă: 11 dintre ele sunt cel puțin de două luni LISTA
Activitatea de iarnă a societății de salubrizare a orașului este amplificată de numeroasele avarii de la rețeaua de apă și canalizare gestionată de SC Nova Apaserv SA. Sau cel puțin asta susține conducerea companiei municipalității.
Nechifor și plecarea din funcția de prefect: Încă se negociază / Funcția de prefect nu este pe viață
Primul reprezentant al Guvernului în județ așteaptă încă rezultatul negocierilor purtate la nivel central de PNL, USR-PLUS și UDMR pentru a afla dacă mai rămâne sau nu în funcție.
Director de 37 de ani la Direcția de Taxe și Impozite Locale – FOTO
Persoană nouă cooptată în echipa de conducere a Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL) a Primăriei municipiului Botoșani.
Primarul a ieșit în oraș să strângă oamenii străzii și să îi ducă la căldură, însă ei nu prea vor fiindcă... ”alea sunt condiții?”VIDEO & GALERIE FOTO
Edilul șef se află la această oră în oraș, în căutarea persoanelor fără adăpost, pentru a le scăpa de ger. Cosmin Andrei nu este singur, ci alături de reprezentanți ai Poliției Locale, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și Asociației HAPPY.
Finalul Zilelor Eminescu la Botoșani: Discursuri în ger, Eminescu în proiecții luminoase și un cetățean supărat că nu știe ce înseamnă online pe ”americănește” – GALERIE FOTO&VIDEO
Momentul care a încheiat ediția 2021 a Zilelor Eminescu, precum și manifestările dedicate Zilei Naționale a Culturii, s-a consumat la Muzeul Județean.
Protest cu portavoce și pancarte, botoșănean urcat pe chioșc, zona înțesată de Poliție și jandarmi – FOTO&VIDEO
Un bărbat din municipiu protestează în aceste momente lângă o intersecție de pe strada Tudor Vladimirescu.
Hotărâre la Suceava: Funcția de primar al municipiului Botoșani s-a jucat la Curtea de Apel
Cosmin Andrei rămâne în continuare primarul municipiului Botoșani după ce, indirect, Curtea de Apel Suceava a menținut practic rezultatele alegerilor locale din 26 septembrie 2020.
Poliția trimisă la trei spălătorii care au inundat o stradă! Aveau branșamente ILEGALE: Este un fenomen, de cine sunt făcute și cum...
Deși nu plouase deloc, strada Ocolitor Pacea a oferit imaginea unui lac la jumătatea lunii decembrie, apa de pe carosabil fiind cu spumă și alte substanțe rezultate din activități de spălare a mașinilor sau covoarelor.
LUNA PROTESTELOR la Botoșani: Alți angajați se pregătesc să iasă în stradă săptămâna aceasta
Luna ianuarie a acestui an pare să fie dedicată acțiunilor de protest. După pichetarea polițiștilor de săptămâna trecută, zilele acestea alți angajați ies în stradă.
Loading...
ULTIMĂ ORĂ: Două mașini avariate pe Calea Națională din cauza unui șofer neatent - FOTOGALERIE
Un nou eveniment rutier a avut loc în această seară pe Calea Națională. 
Tânăr în stare gravă după un accident cumplit la 180 de kilometri la oră - FOTOGALERIE
Un accident cumplit a avut loc în urmă cu puțin timp, traficul în zonă fiind blocat.
Botoșaniul incredibil: Drumuri îngropate în mocirlă, un consilier vrea să doneze piatră, dar nu se înțelege cu primarul
”Noi am face dacă am avea bani să cumpărăm, dar de unde bani?” este explicația pe care o auzim, de dimineață și până seara la o mulțime de primari din Botoșani și România. Să nu vă imaginați însă că atunci când sunt și bani și se și poate cumpăra, problema este rezolvată.
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație
La mai puțin de o lună de la terminarea mandatului de parlamentar, Mihaela Huncă și-a găsit un nou job în educație. Profesor de matematică, fosta deputată nu se va întoarce la catedră.
Vulpile dau atacul la Parcul Cornișa, au sărit la câinele unui vizitator - VIDEO
Din cauza pandemiei care a înghețat viața socială și profesională în decursul anului trecut, mai ales în lunile în care România s-a aflat în starea de urgență, unele efecte se resimt în prezent.
Loading...
LA MULȚI ANI: Maica din Agaftonul eminescian, care în vremea ”decrețeilor” a botezat 2.000 de prunci, împlinește astăzi 90 de ani
S-a ivit pe lume în zi sfântă, când creștinătatea îl prăznuiește pe Înaintemergătorul și Botezătorul. Astăzi, maica Epistimia împlinește 90 de ani.
Pensionare de top la o instituție, directorul de la înființare a plecat acasă
Primul director pe care l-a avut la Botoșani Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a părăsit instituția.
Locul din Botoșani în care riști să te îneci în noroi: Dezbrăcarea și la înot - GALERIE FOTO
Deși suntem în anul 2021 unii botoșăneni sunt nevoiți ”să înoate” zilnic prin noroaie. Din cauza precipitațiilor, unele drumuri neasfaltate din județul Botoșani au ajuns să arate deplorabil.
Prefectul părăsit de o consilieră, a ales politica și... o altă instituție
Unul dintre consilierii din cancelaria prefectului Dan Nechifor a renunțat la funcție.
EXCLUSIV! Demisie în Parlamentul României, un deputat din Botoșani a renunțat la mandatul de parlamentar
Zvonurile apărute înainte de Anul Nou privitoare la demisia unui parlamentar ales la scrutinul din 6 decembrie au prins contur astăzi.
Zece comune din Botoșani FĂRĂ niciun caz de COVID, o singură localitate are rata de peste 3 la mie
După trei luni critice în care numărul cazurilor a fost ridicat, situația s-a îmbunătățit chiar la început de an. Astfel că astăzi s-au deschis în sfârșit restaurantele în municipiul reședință de județ întrucât rata de infectare a scăzut sub 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0034 lei
CHF
Francul elveţian
4.5255 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8612 lei
XAU
Gramul de aur
238.5807 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2300 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0904 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.5 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.3 o C
Darabani
-0.6 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
5.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.