Top News
Monument militar vegheat de un avion și un obuzier, dezvelit la Botoșani într-o ceremonie unică și emoționantă: Ei au ales Calea EternitățiiVIDEO & GALERIE FOTO

Pentru câteva ore, Hlipiceni a devenit capitala neoficială a județului. A trăit o zi unică, așa cum a spus-o în mai multe rânduri chiar primarul Marian Luchian, prilejuită de inaugurarea monumentului închinat eroilor din localitate care și-au dat viața pentru apărarea patriei în cele două războaie mondiale.

Președintele Iohannis și-a trimis un general consilier la ceremonie


După ce a avut o contribuție decisivă la restaurarea Bisericii Sfântul Nicolae din centrul comunei, peste drum, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare, a inițiat construcția unui ansamblu care, pe lângă monumentul propriu-zis realizat de sculptorul Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova, include un avion Delfin L 29, simbol al Forțelor Aeriene Române și un obuzier cu calibrul de 122 disponibilizat de Armata Română.


Astăzi, în prezența unei pleiade de oficialități, atât din Botoșani, cât și din București și alte județe, a avut loc inaugurarea și sfințirea.


”Nu am mai văzut vreodată atâția generali la un loc în Botoșani”, spuneau unii oameni și într-adevăr așa a fost. Cadre de rang înalt din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, în frunte cu generalul în rezervă Ion Oprișor, consilier prezidențial, au luat parte la eveniment.


De altfel, trimisului președintelui Klaus Iohannis i-a fost dat onorul la ceremonie, șeful de stat depunând tot prin reprezentanți și prima coroană.

 

Slujbă oficiată de episcopul Basarabiei de Sud


Slujba a fost oficiată de un sobor de aproape 30 de preoți condus de Preasfinţitul Veniamin, episcop al Basarabiei de Sud.


Generalul Ion Oprișor, prefectul Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul Marian Luchian și elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au citit pe rând numele celor 167 de eroi din Hlipiceni căzuți pe fronturile din Primul și al Doilea Război Mondial. După fiecare serie de eroi, garda de onoare a strigat: “căzut la datorie”.


Oficialitățile menționate, precum și Preasfinţitul Veniamin și colonelul (r) Gheorghe Timofte, președinte filialei Botoșani a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, au avut și alocuțiuni în care a revenit mereu numele părintelui Ciprian Grădinaru, inițiatorul amenajării monumentului.


În momentul veșnicii pomeniri s-au tras clopotele Bisericii Sfântul Nicolae, iar la final s-a cântat ”Hristos a Înviat din morți / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le”.

 

Patru veterani de război decorați de președintele României și nu numai


Festivitatea a continuat cu momente cel puțin la fel de emoționante, patru veterani de război – colonelul în retragere Traian Molie, maiorul în retragere Neculai Amariei Avieriței, maiorul în retragere Emil Moisei, maiorul în retragere Ioan Șcarlii, ultimul prin reprezentant – fiind decorați prin decret prezidențial cu Ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler cu însemn de pace.


Apoi au primit și diplome de onoare din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a Primăriei Hlipiceni și a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”.


Preasfinţitul Veniamin, episcop al Basarabiei de Sud a înmânat, din partea IPS Teofan, Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei și Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, primarului Marian Luchian și viceprimarului Mihai Șcarlii, precum și o diplomă de vrednicie preotului Cristian Ferariu.

 

Coroane și flori cu tricolor


După reprezentantul președintelui Klaus Iohannis, rând pe rând au depus coroane sau flori roș-alb-albastre oficiali ai MApN, MAI, Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei Hlipiceni, Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, parlamentari PSD.


Fiindcă veni vorba de parlamentarii PSD, trebuie spus că deputatul și senatorul PNL au lipsit de la manifestări, liberalii punctând însă prin consilieri județenii, câțiva șefi de instituții și lideri ai organizației județene.


Social-democrații au avut la rândul lor la fața locului primari și consilieri județeni.

 

Cor din Maramureș


Începută la ora 11:00, ceremonia s-a încheiat după o oră și jumătate cu defilarea Gărzii de Onoare și cu interpretarea unei pricesne de către un cor venit tocmai din Maramureș, format din apropiați ai ”Chirurgului sufletelor”, preacuviosul părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru.


Arhimandritul Ciprian Grădinaru este Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale.


Născut pe 28 iunie 1971, la Hlipiceni, a fost tuns în monahism la vârsta de 21 de ani în Mănăstirea Sihăstria.


Din 2011, slujește la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului unde coordonează numeroase activități duhovnicești și social-filantropice.

 

”Eroii mor doar atunci când sunt uitați”


Sute de oameni din Hlipiceni, dar și din alte localități au luat parte la ceremonie. Circulația a fost dirijată tocmai din centrul comunei Todireni.

 

Cum festivitatea a avut loc pe drumul județean Todireni - Hlipiceni – Răuseni, doar invitații la manifestare și riveranii au putut să se deplaseze pe acest tronson din ”drumul strategic”.


”Glorie eternă eroilor din satul Hlipiceni, căzuți pentru apărarea gliei străbune pentru ca noi să respirăm aerul libertății. Ei au ales Calea Eternității. Dumnezeu să-i așeze în Lumina Slavei Lui!” Aceasta este inscripția de pe monument.

 

Ridicat și pentru că, așa cum spunea în alocuțiunea sa și col. (r) Gheorghe Timofte, ”eroii mor doar atunci când sunt uitați”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Eroii sărbătoriți la Botoșani pe găști politice: Pleiadă de oficialități la cimitir, unii cu pozele, alții cu pomana – FOTO & VIDEO
”Chirurgul sufletelor”, gest impresionant pentru comunitatea din Hlipiceni: Pentru ca noi să respirăm aerul libertății GALERIE FOTO&VIDEO

 

Concurență serioasă pentru Primărie, o patroană cu afacere „dulce” vrea să cumpere fostul Cinema Luceafărul, dispute în plenul municipal - FOTOGALERIE
Pentru a doua oară consecutiv în ședință ordinară, pe ordinea de zi a plenului municipal a fost introdus proiectul de hotărâre privitor la preluarea, de către Primărie, a fostului cinematograf Luceafărul.
Se cere suspendarea din PSD a tânărului cercetat penal de DNA pentru șantaj la firme private
Cariera politică a tânărului social democrat pare să fie în impas la doar câțiva ani de când și-a început ascensiunea accelerată pe diverse posturi de conducere.
Visul AUR sfărâmat într-un an: Liderul botoșănean care demisionează misterios – Am avut o discuție cu mine însumi / Plec demn, cu capul sus, nu dat afară
Un an au durat planurile politice de viitor, credința în „marea schimbare” promisă de partid, lupta pentru mărirea electoratului și alte lucruri ce țin de activitatea unui președinte de filialală municipală.
Fum, flăcări, fete, motoare turate la maxim și senzații mai ceva ca-n filme, la demonstrația de drift din centrul orașului – VIDEO & GALERIE FOTO
Anvelope încinse, mult fum și un permanent scârțâit s-au putut vedea, simți și auzi astăzi în parcarea fostului magazin Botoșani, acolo unde Asociația Procar Racing a organizat o demonstrație de drift.
Spitalul „Mavromati” caută să angajeze casă de avocatură în procesul pentru cazul Alexandrei Ivanov
Familia Alexandrei Ivanov a solicitat ca Spitalul Județean „Mavromati” să fie constituit în dosar ca parte responsabilă civilmente.
Alegeri la Colegiul Medicilor pentru Comisia de Disciplină: 11 cunoscuți medici de la Botoșani au intrat în cursă – LISTA
Colegiul Medicilor Botoșani organizează în aceste zile alegeri pentru Comisia de Disciplină.
Un director de instituție s-a pensionat, dar nu se dă dus de pe scaunul de șef: Eram cu inima îndoită/ Nu mă interesează latura financiară
Un șef de instituție de la Botoșani și-a depus dosarul de pensie la începutul lunii septembrie a anului 2023. Și a decis să mai rămână încă 12 luni în instituția unde lucrează de peste trei decenii.
MIRACOL la Iași - Copilul aruncat pe geam a ieșit din comă: Acest copil ne-a demonstrat că există speranțăVIDEO
Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să producă un miracol în cazul băiețelului de 3 ani care a fost aruncat pe geam de propria mamă.
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori PNL de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
nu sperie lumea avionuyl ?
8 iunie 2023, 19:07
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Putem constitui o comisie prin ordin de prefect în care invităm Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară, Serviciul de Metrologie și ne putem stabili un targhet, o zonă de activitate și putem face un control ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9744 lei
USD
Dolarul SUA
4.7191 lei
CHF
Francul elveţian
5.1701 lei
GBP
Lira sterlină
5.7415 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1518 lei
XAU
Gramul de aur
278.1602 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2569 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2848 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0182 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.3 o C
Dorohoi
19.7 o C
Bucecea
18.7 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.0 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.