Top News
Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim… dar să fie în engleză: O statistică îngrijorătoare la Botoșani

Pe 15 ianuarie sărbătorim și la Botoșani, cu mai mult sau mai puțin fast, Cultura Națională. Se vor recita poezii, se va vorbi frumos despre ceea ce ne definește, despre identitate națională, cultură, limbă.

Se spune că o societate este, în genere, imaginea în oglindă a profesorilor care o educă. O ţară va evolua sau involua în măsura în care şcoala evoluează sau involuează. Însă criteriile care validează, în zilele noastre, calitatea şcolii, sunt departe de a fi şi cele corecte. Ultima medie de intrare la liceele de elită, numărul olimpicilor, premiile care mai de care mai preţioase, obţinute în general de aceiaşi olimpici la naţionale.

 

Nu se discută deloc, dar absolut deloc, despre ultima medie de intrare la liceu. Nu se discută deloc, sau aproape deloc, despre corigenţi, repetenţi, abandon în şcolile rurale. Nici despre câţi elevi de la sate mai ajung în fiecare an în liceele de la oraş (e de ajuns să studiem rezultatele la ultimele evaluări naţionale, unde mediile predominante, în școlile rurale, sunt de 3, 4 și 5).

 

Carenţele cele mai mari se văd în deprofesionalizarea cu care ne confruntăm de ceva ani. Ne lipsesc meseriașii. Ne lipseşte omul la locul lui, nu mai sunt valabile ierarhiile pe criterii de valoare, nu mai apreciem munca fizică, cea care construieşte, clădeşte, cea care împinge înainte o societate.

 

"Noi avem nevoie de plugar la plug, de negustor la tejghea, de doctor la spital, de profesor la şcoală şi de preot la biserică. Dacă vom pune preotul la tejghea, profesorul la bancă, plugarul la slujbe, slujbaşii la biserică, doctorul la grădinărit şi avocaţii să-ngrijească de bolnavi, vă-nchipuiţi ce poate ieşi; iese că nu vom avea nimic bun: nici şcoală, nici biserică, nici comerţ, nici agricultură, nici spitale, nici plugărie. Este tocmai ceea ce, din nefericire, a început să se vadă pe la noi. De aceea vă scriem şi noi câte un sfat, dintre care cel de azi vă cere să puneţi, şi să vă puneţi, pe fiecare la locul lui, aşa cum spune înţeleapta vorbă bătrânească", scria ilustrul profesor Grigore T. Popa în  1937, în lucrarea "Fiecare la locul lui…".

 

 

De ce avem nevoie de criterii?

 

Pentru a aprecia corect. Pentru a răsplăti corect munca profesorilor de elită, a celor care recunosc geniul şi îl cultivă. Criteriile corecte nu vor pedepsi şcoala medie şi submedie, ci o vor sprijini să ridice nivelul, pas cu pas, elev cu elev. Un medic ce operează într-un spital mare va fi plătit corespunzător nu pentru că spitalul are o istorie impresionantă, ci pentru că acolo sunt direcționate cazurile cele mai grave, precum şi profesioniştii meniţi să trateze corespunzător aceste situaţii. Or în educație - știm cu toții - cazurile grave nu se găsesc în liceele de elită!

 

Există, însă, şi o altă faţă a decăderii, dacă ar fi să privim lucrurile dintr-o perspectivă strict morală. În măsura în care morala îşi poate face loc în această discuţie, desigur: ce facem cu limba română?

 

 

Limba română versus limba engleză

 

Anul școlar 2018 - 2019, județul Botoșani. O situaţie simplă, cea a participanților la etapa județeană a olimpiadelor (română și engleză), limba română fiind obiect de evaluare națională și bacalaureat (cls. a VIII-a și a XII-a).

 

Dezinteresul pentru limba română este vizibil și, am spune, contrastant faţă de interesul adolescenţilor pentru limba engleză.

 

Vedem în spațiul public care sunt repercusiunile: o limbă scrisă şi vorbită deteriorată, mijloace de comunicare sărace şi din ce în ce mai simplificate.

 

Dar să exemplificăm cele de mai sus (prima cifră e clasa, a doua numărul de participanți la etapa judeţeană a olimpiadei, Botoşani, anul şcolar 2018-2019):

 

Română

 

VIII - 61

IX - 27

X - 22

XI- 13

XII - 9

 

Engleză

 

VIII - 84

IX - 91

X - 85

XI - 63

XII - 23

 

 

Trist și îngrijorător

 

Scriitorul Victor Teișanu, cel care și-a crescut poezia în preajma unui măreț stejar al vremurilor de demult – Lucian Valea, nu exclude importanța limbii engleze în școală, atâta timp cât aceasta îndepărtează elevul de limba sa natală.

 

”Este trist și îngrijorător. S-ar fi cuvenit să învețe engleza, dar să-și iubească limba maternă. Eu regret că mai demult nu se învăța engleza. Și din păcate n-am avut nici profesor de franceză. Dar faptul că Lucian Valea ne preda literatura, deci, într-un fel, și limba română, a fost ca o compensație. A vorbi și a scrie corect limba țării tale e până la urmă un act de minim patriotism”,

scriitorul Victor Teișanu

 

Problema degradării limbii române se află și în atenția Academiei Române, ne-a confirmat Academicianul Cristian Hera după ce a analizat, de asemenea, statistica de mai sus.

 

“Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim”. Colegul meu de clasă de la Liceul Sfinții Petru si Pavel din Ploiești, Nichita Stănescu, spunea că este Patria mea..... (a noastră, a celor care iubim Patria și limba română”,

Cristian Hera, Academician, fost vicepreședinte al Academiei Române

 

Academicianul Cristian Hera a propus tema colegilor, pentru ”reflecție și eventual discuție în cadrul Secției de profil din care fac parte”.

 

Urgențe!

 

Academia Română a anunțat, de altfel, că se impun măsuri urgente în școala românească și că este nevoie, printre altele, de:

 

- o cunoaştere aprofundată a limbii şi literaturii române

- de studierea temeinică a gramaticii, inclusiv în anii de liceu, la toate profilurile, în maniere adaptate şi specifice

- de exerciţiul insistent al lecturii, deopotrivă din cărţi tipărite sau pe suport digital; unul din doi elevi se concentrează pe recunoaşterea literelor, a silabelor şi pe reconstituirea cuvântului în sine, fără să-i mai poată percepe semnificaţia

- cultivarea literaturii române în manieră diacronică, pe curente şi mişcări literare, din Evul Mediu până astăzi

- cultivarea serioasă a limbilor străine şi a literaturii universale; combinarea scriitorilor români cu cei străini, pe teme mari, fără nicio pregătire prealabilă a elevilor nu face decât să creeze confuzie şi haos în minţile tinere

- învăţarea literaturii prin prisma istoriei literaturii dă rezultate foarte bune, verificate de sute de ani.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
SCANDAL de la blocarea microbuzelor la persoane fizice și juridice! Zeci de roți blocate și ridicări la Pacea – GALERIE FOTO
Acțiunile au avut loc urmare a sesizărilor repetate ale cetățenilor cu privire la parcarea neregulamentară a autovehiculelor.
Fată de 14 ani din Botoșani însărcinată cu un bărbat cu 13 ani mai mare decât ea
O poveste de iubire între doi tineri este obiectul unui dosar penal aflat pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani.
Accidentul MORTAL de lângă Permise: PRIMELE cuvinte ale băiatului care a omorât un om cu mașina
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul în stația de maxi-taxi.
O nouă LOVITURĂ pentru PSD! Afacerista vicepreședinte la Județ a trecut la ALDE
Partidul Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani mai înregistrează o pierdere din rândul membrilor cu funcție de conducere. 
Bate vântul schimbării: Rezultat bombă la concursul pentru director la ”Apă”
Cursa pentru cele trei posturi de directori la SC Nova Apaserv SA s-a încheiat cu un rezultat care în guvernarea social-democrată ar fi fost de neimaginat: candidatul membru al PSD a pierdut în fața celui al PNL.
10 pentru primării! ALDE a prezentat o parte din candidații la alegerile locale, de la primarul „fără chip” la fostul șef de post – LISTA & FOTOGALERIE
Sala de conferințe a Filialei ALDE Botoșani din clădirea cu sticlă situată în Centrul Istoric al orașului a devenit din nou neîncăpătoare joi, 16 ianuarie 2020 când Florin Țurcanu l-a avut ca invitat principal pe senatorul Varujan Vosganian dar și pe o parte dintre candidații la primăriile din județ din partea acestui partid.
Anchetă la Parchet! Fostul director al Penitenciarului ar fi fost plătit pentru zeci de zile în care n-a fost la serviciu
În timp ce gardienii Penitenciarului Oradea au adunat peste 103.000 de ore suplimentare muncite, dar neplătite, fostul director al Penitenciarului Oradea, comisarul şef Marius Hliban, şi-a „rezolvat”, într-un singur an, 255 ore suplimentare fictive, fiind pontat chiar şi în concediu.
Luptă politică în „patria” secretarului general PNL, viceprimarul îl contracandidează la Primărie
„Stimați cetățeni ai Comunei Dângeni, pentru a clarifica si limpezi situația, vă aduc la cunostință că îmi voi depune candidatura pentru funcția de primar. Din respect pentru dv, colegi și colaboratori consider că trebuie să aveți o informare corectă și necesară.Vă mulțumesc pentru colaborare și încredere”.
Magazin DEVASTAT de botoșăneni! Oamenii s-au călcat în picioare pentru tot felul de lucruri la prețuri ridicole – GALERIE FOTO & VIDEO
Lichidările de stoc sunt foarte pe placul românilor, deși astfel de imagini pot fi observate pe alocuri și în țări mai cu pretenții.
Loading...
Pariul lui Florin! Fratele Mihai, europarlamentar până la alegerile locale: Pe experiența mea mă bazez când spun asta
Fratele coordonatorului ALDE Botoșani pare că s-a născut sub semnul norocului, politic și financiar. Pentru a doua oară în două legislaturi consecutive, Mihai Țurcanu ar putea obține un mandat de europarlamentar prin redistribuire.
Milionarul din Botoșani care construiește iar în centrul orașului: blocuri cu spații comerciale și birouri, locuri de parcare, chiar și-un after school
O nouă investiție mobiliară importantă va fi făcută într-o zonă centrală a municipiului Botoșani și îi aparține și de această dată omului de afaceri Tonino Boldea.
Năucitor: Autostrada Moldovei NU poate fi făcută cu fonduri UE, trebuie schimbată legea
La două luni după instaurarea Guvernului Orban, proiectul Autostrăzii Unirii bate pasul pe loc, la fel ca în guvernarea PSD. Finanţarea construirii cu fondurile europene alocate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 „nu este posibilă în condiţiile legislaţiei actuale, iar finanţarea în cadrul următoarei perioade de programare depinde de modificarea legislaţiei, de rezultatele studiului de fezabilitate şi de alocarea financiară disponibilă“.
Un taximetrist a transformat Centrul Vechi în stradă, polițiștii de la ”Locală” îi pregătesc niște... puncte – FOTOGALERIE
Anul 2019 s-a încheiat cu un chef de proporții în Centrul Vechi la care nu a intervenit vreo autoritate publică finanțată din banii cetățenilor, iar 2020 începe cu un taximetrist care traversează zona istorică a urbei deși circulația autovehiculelor este interzisă acolo.
Șoferiță moartă de beată prinsă în trafic după ce a vrut să-și salveze mama
O șoferiță a fost surprinsă de oamenii legii beată la volan astfel că a ajuns în fața instanței pentru a depune mărturie cu privire la cele întâmplate.
Loading...
Scandal în aeroport: Deputatul PSD Răzvan Rotaru acuzat că ar fi amenințat un polițist - VIDEO
Deputatul a fost amendat și a rămas fără permis, însă plângerea penală i-ar putea aduce mult mai multe probleme.
DEZASTRU la accident: 11 răniți, o persoană inconștientă, mașinile distruse  - GALERIE FOTO
În urma accidentului produs în localitatea Gorbănești, pe DN 29 D, 11 persoane au fost transportate la spital.
ULTIMĂ ORĂ: Mașină în flăcări după o ciocnire violentă cu un microbuz plin cu persoane – FOTOGALERIE
Un nou eveniment rutier urmat de această dată de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp la Botoșani.
Cheful s-a revărsat pe holuri! O moldoveancă a dat foc revelionului de la cel mai mare hotel al Botoșanilor – VIDEO & GALERIE FOTO
Restaurantele și sălile de conferință ale Hotelului Rapsodia au fost pline până la refuz în noaptea dintre ani. Solicitările pentru participarea sau organizarea de evenimente au fost atât de mari încât la parter și mezanin nu a mai rămas nici măcar un loc liber.
Paula Seling cântă pentru 2020, o mie de oameni la revelionul Primăriei - VIDEO & GALERIE FOTO
În jur de 1.000 de botoșăneni se află la această oră în zona zero a orașului, acolo unde revelionul organizat de Primărie este deja în plină desfășurare.
S-a semnat contractul! Parc de jumătate de milion de euro, amenajat în municipiul Botoșani
În cadrul conferinței de luni, 30 decembrie 2019, primarul Cătălin Flutur a anunțat că a semnat contractul de finanțare și pentru amenajarea unui loc de recreere pe strada Adrian Adămiu din municipiul Botoșani.
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
 „Mulțumim donatorilor care prin gestul lor au oferit un strop de viață și speranță bolnavilor și îi așteptăm și în 2020”,Paraschiva Temneanu, director Centrul de Transfuzii Sanguine Botoşani   ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7786 lei
USD
Dolarul SUA
4.3095 lei
CHF
Francul elveţian
4.4378 lei
GBP
Lira sterlină
5.6295 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9187 lei
XAU
Gramul de aur
215.9731 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4244 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9497 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2982 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.