Top News
Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim… dar să fie în engleză: O statistică îngrijorătoare la Botoșani

Pe 15 ianuarie sărbătorim și la Botoșani, cu mai mult sau mai puțin fast, Cultura Națională. Se vor recita poezii, se va vorbi frumos despre ceea ce ne definește, despre identitate națională, cultură, limbă.

Se spune că o societate este, în genere, imaginea în oglindă a profesorilor care o educă. O ţară va evolua sau involua în măsura în care şcoala evoluează sau involuează. Însă criteriile care validează, în zilele noastre, calitatea şcolii, sunt departe de a fi şi cele corecte. Ultima medie de intrare la liceele de elită, numărul olimpicilor, premiile care mai de care mai preţioase, obţinute în general de aceiaşi olimpici la naţionale.

 

Nu se discută deloc, dar absolut deloc, despre ultima medie de intrare la liceu. Nu se discută deloc, sau aproape deloc, despre corigenţi, repetenţi, abandon în şcolile rurale. Nici despre câţi elevi de la sate mai ajung în fiecare an în liceele de la oraş (e de ajuns să studiem rezultatele la ultimele evaluări naţionale, unde mediile predominante, în școlile rurale, sunt de 3, 4 și 5).

 

Carenţele cele mai mari se văd în deprofesionalizarea cu care ne confruntăm de ceva ani. Ne lipsesc meseriașii. Ne lipseşte omul la locul lui, nu mai sunt valabile ierarhiile pe criterii de valoare, nu mai apreciem munca fizică, cea care construieşte, clădeşte, cea care împinge înainte o societate.

 

"Noi avem nevoie de plugar la plug, de negustor la tejghea, de doctor la spital, de profesor la şcoală şi de preot la biserică. Dacă vom pune preotul la tejghea, profesorul la bancă, plugarul la slujbe, slujbaşii la biserică, doctorul la grădinărit şi avocaţii să-ngrijească de bolnavi, vă-nchipuiţi ce poate ieşi; iese că nu vom avea nimic bun: nici şcoală, nici biserică, nici comerţ, nici agricultură, nici spitale, nici plugărie. Este tocmai ceea ce, din nefericire, a început să se vadă pe la noi. De aceea vă scriem şi noi câte un sfat, dintre care cel de azi vă cere să puneţi, şi să vă puneţi, pe fiecare la locul lui, aşa cum spune înţeleapta vorbă bătrânească", scria ilustrul profesor Grigore T. Popa în  1937, în lucrarea "Fiecare la locul lui…".

 

 

De ce avem nevoie de criterii?

 

Pentru a aprecia corect. Pentru a răsplăti corect munca profesorilor de elită, a celor care recunosc geniul şi îl cultivă. Criteriile corecte nu vor pedepsi şcoala medie şi submedie, ci o vor sprijini să ridice nivelul, pas cu pas, elev cu elev. Un medic ce operează într-un spital mare va fi plătit corespunzător nu pentru că spitalul are o istorie impresionantă, ci pentru că acolo sunt direcționate cazurile cele mai grave, precum şi profesioniştii meniţi să trateze corespunzător aceste situaţii. Or în educație - știm cu toții - cazurile grave nu se găsesc în liceele de elită!

 

Există, însă, şi o altă faţă a decăderii, dacă ar fi să privim lucrurile dintr-o perspectivă strict morală. În măsura în care morala îşi poate face loc în această discuţie, desigur: ce facem cu limba română?

 

 

Limba română versus limba engleză

 

Anul școlar 2018 - 2019, județul Botoșani. O situaţie simplă, cea a participanților la etapa județeană a olimpiadelor (română și engleză), limba română fiind obiect de evaluare națională și bacalaureat (cls. a VIII-a și a XII-a).

 

Dezinteresul pentru limba română este vizibil și, am spune, contrastant faţă de interesul adolescenţilor pentru limba engleză.

 

Vedem în spațiul public care sunt repercusiunile: o limbă scrisă şi vorbită deteriorată, mijloace de comunicare sărace şi din ce în ce mai simplificate.

 

Dar să exemplificăm cele de mai sus (prima cifră e clasa, a doua numărul de participanți la etapa judeţeană a olimpiadei, Botoşani, anul şcolar 2018-2019):

 

Română

 

VIII - 61

IX - 27

X - 22

XI- 13

XII - 9

 

Engleză

 

VIII - 84

IX - 91

X - 85

XI - 63

XII - 23

 

 

Trist și îngrijorător

 

Scriitorul Victor Teișanu, cel care și-a crescut poezia în preajma unui măreț stejar al vremurilor de demult – Lucian Valea, nu exclude importanța limbii engleze în școală, atâta timp cât aceasta îndepărtează elevul de limba sa natală.

 

”Este trist și îngrijorător. S-ar fi cuvenit să învețe engleza, dar să-și iubească limba maternă. Eu regret că mai demult nu se învăța engleza. Și din păcate n-am avut nici profesor de franceză. Dar faptul că Lucian Valea ne preda literatura, deci, într-un fel, și limba română, a fost ca o compensație. A vorbi și a scrie corect limba țării tale e până la urmă un act de minim patriotism”,

scriitorul Victor Teișanu

 

Problema degradării limbii române se află și în atenția Academiei Române, ne-a confirmat Academicianul Cristian Hera după ce a analizat, de asemenea, statistica de mai sus.

 

“Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim”. Colegul meu de clasă de la Liceul Sfinții Petru si Pavel din Ploiești, Nichita Stănescu, spunea că este Patria mea..... (a noastră, a celor care iubim Patria și limba română”,

Cristian Hera, Academician, fost vicepreședinte al Academiei Române

 

Academicianul Cristian Hera a propus tema colegilor, pentru ”reflecție și eventual discuție în cadrul Secției de profil din care fac parte”.

 

Urgențe!

 

Academia Română a anunțat, de altfel, că se impun măsuri urgente în școala românească și că este nevoie, printre altele, de:

 

- o cunoaştere aprofundată a limbii şi literaturii române

- de studierea temeinică a gramaticii, inclusiv în anii de liceu, la toate profilurile, în maniere adaptate şi specifice

- de exerciţiul insistent al lecturii, deopotrivă din cărţi tipărite sau pe suport digital; unul din doi elevi se concentrează pe recunoaşterea literelor, a silabelor şi pe reconstituirea cuvântului în sine, fără să-i mai poată percepe semnificaţia

- cultivarea literaturii române în manieră diacronică, pe curente şi mişcări literare, din Evul Mediu până astăzi

- cultivarea serioasă a limbilor străine şi a literaturii universale; combinarea scriitorilor români cu cei străini, pe teme mari, fără nicio pregătire prealabilă a elevilor nu face decât să creeze confuzie şi haos în minţile tinere

- învăţarea literaturii prin prisma istoriei literaturii dă rezultate foarte bune, verificate de sute de ani.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DEMERS fără precedent! Sute de jurnaliști, de la Pro TV, Adevărul și Digi la Ziarul de Iași, Obiectiv de Suceava și Botoșăneanul, cer oprirea cenzurii lansate de Sorescu
Centrul de Jurnalism Independent (CJI) a inițiat o petiție adresată Guvernului României prin care se solicită în mod imperativ stoparea cenzurii informaționale din țara noastră. Au semnat acest document peste 250 de jurnaliști, în nume propriu sau din partea televiziunilor, radiourilor ori ziarelor la care activează.
Al doilea botoșănean mort de coronavirus!!! A decedat în ziua în care i s-a confirmat infectarea
Decesul cu numărul 88 consemnat în România după debutul pandemiei de coronavirus provine din Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Funcționari de la DSP Botoșani cercetați penal de procurori
Unul dintre dosarele preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani este privitor la funcționari din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
IMAGINI șocante de la Hotel Rareș: Pături rupte, lenjerii murdare, angajatul unității INTRĂ în camere – VIDEO&FOTO
Doi tineri care au ajuns în Botoșani în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile, din Austria, unde au fost la muncă.
Satele din Botoșani pustii din cauza coronavirusului, orășenii campioni la amenzi – GALERIE FOTO
Coronavirusul a pustiit Botoșaniul, iar timpul pare să stea în loc. Unii botoșăneni nu mai merg la serviciu, copiii nu se mai duc la școală. Iar efectele coronavirusului se observă și în mediul rural.
OFICIAL: Trei spitale pregătite la Botoșani și Dorohoi în lupta cu COVID 19
Astăzi, 30 martie 2020, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
ULTIMĂ ORĂ: Maternitatea NU va mai fi spital COVID, autoritățile locale au găsit alt spital
În urma unor analize mai aprofundate vis a vis de transformarea Secției de Obstetrică și Ginecologie în spital COVID autoritățile locale au efectuat mai multe dezbateri.
ORDONANȚA IV: Măsuri mai dure pentru populație, unele prețuri plafonate, dezinfectante la blocuri - LISTA noilor reguli
 În urmă cu puțin timp ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut o declarație de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
SURSE: Al doilea medic suspect de coronavirus la Spitalul Județean Mavromati
Un al doilea cadru medical de la cea mai mare unitate spitalicească a județului este posibil să fi contactat virusul COVID- 19
Loading...
Botoșani, autoritățile îți MULȚUMESC! Imnul Național a răsunat pe străzile pustii ale orașului – FOTO&VIDEO
Toate mașinile de Poliție din țară au difuzat în megafoane "Deșteaptă-te române", sâmbătă la ora 17:00.
SITE la Botoșani lansat pentru botoșăneni, în lupta cu coronavirusul! Bătrânii abandonați se întâlnesc cu donatorii sau voluntarii – FOTOGALERIE
La Botoșani a fost activată recent o pagină electronică prin care persoanele care au nevoie de sprijin sau voluntarii care vor să dea o mână de ajutor în această perioadă, se pot întâlni în același loc.
Acțiunea ”Save Dora”: Dedesubturile numirii noului subprefect - meciul s-a jucat video la PMP, Minodora a avut rolul ei
Desemnarea noului subprefect în plină pandemie de coronavirus este în bună parte rezultatul unor fricțiuni politice intervenite între partidele de Dreapta de la Botoșani după destituirea Cabinetului Dăncilă. Toate au privit conducerea aceleiași instituții: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
Povestea botoșănencei care a străbătut Europa de la Vest la Est sub teroarea… strănutului
Pandemia de coronavirus a prins-o în Elveția. În vizită. Drumul spre casă, la Botoșani, urmărită parcă de cel mai cunoscut personaj al lumii de astăzi – COVID-19 – a lăsat și el în urmă o poveste.
ACUM: Guvernul numește o fostă șefă de instituție subprefect la Botoșani
Guvernul României s-a întrunit în ședință miercuri de la ora 17:00. Mai întâi a avut o expunere prim-ministrul Ludovic Orban, după care au luat cuvântul mai mulți miniștri.
Loading...
Un pensionar a pândit peste o oră polițiștii în centrul orașului ca să iasă din bloc pe carantină – FOTOGALERIE
Un bătrân din Botoșani a fost filmat cum pândește peste o oră să plece polițiștii, ca să iasă în oraș, deși e carantină de coronavirus.  
Amenințarea unui medic de la Urgențe: Să mute Maternitatea? Jur că mă duc și mă leg cu lanțurile de gard
Informația neoficială propagată astăzi în spațiul public precum că Ministerul Sănătății ar pregăti transformarea Maternității Botoșani în spital Covid – 19 l-a alarmant inclusiv pe un medic de la Spitalul Județean.
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?
Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus
Ramona Guraliuc a fost testată marți seara deoarece a intrat în contact cu tânăra confirmată cu COVID 19.
Medic de la Urgențe și pacienții aduși de la Suceava: Să fie testați astfel ajungem încă un spital închis
Situația de la Spitalul Județean Mavromati devine tensionată odată cu apariția a unui nou caz de coronavirus. În plus cadrele medicale sunt îngrijorate și de faptul că o parte din pacienții de la Suceava ar putea  ajunge la Botoșani.
Liderul sindical despre secțiile unde a fost plimbată tânăra cu COVID: Tot personalul prezent a plecat acasă la familii
Fata de 27 de ani care a fost diagnosticată cu coronavirus ar fi fost plimbată timp de trei zile pe secțiile Spitalului Județean Mavromati după ce, paradoxal, a fost văzută de doi medici infecționiști și în ciuda faptului că prezenta simptomele specifice.
Loading...
Loading...
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Nu are importanță faptul că în această perioadă există o Ordonanță Militară care interzice ieșirea fără motiv din propria locuință și se recomandă izolarea la domiciliu, dl primar Bulgaru Florin cumpără bănci pentru ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8280 lei
USD
Dolarul SUA
4.4671 lei
CHF
Francul elveţian
4.5696 lei
GBP
Lira sterlină
5.4926 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0894 lei
XAU
Gramul de aur
234.7566 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2410 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3335 lei
AUD
Dolarul Australian
2.7111 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1751 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6464 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.