Este un muzeu de profil care merită a fi văzut măcar o dată de botoșănenii care cunosc despre existența stațiunii de cercetare de la Popăuți, dar nu în detaliu.
Muzeul cu istoria rasei karakul de Botoșani a fost inaugurat astăzi, 30 aprilie 2022, de la ora 13:00, cu o zi înainte de Târgul Agro Zoo care a fost reluat după doi ani de pandemie.
Prefectul, președintele PNL Botoșani, primari (mai ales liberali) dar și șefi din domeniu au ajuns la Popăuți pentru acest eveniment.
„Ca și activitate astăzi, vă invit, oficialitățile pe care le avem prezente și cărora vreau să le mulțumesc dlui prefect, dlui deputat Costel Șoptică, dlui ministru secretar de stat Gheorghe Sorescu de la MAI, dna secretar științific de la Academia de Științe Agricole și Silvice, dlui director general de la Agenția Națională pentru Zootehnie. Sunt astăzi și ne-au onorat cu prezența dnii directori de la stațiuni de cercetare din regiunea Moldovei”,
Ionică Nechifor, director Stațiunea de Cercetare Popăuți
Muzeul urmează săp fie inclus în circuitul turistic pentru a fi vizitat de cât mai multe persoane.
Înainte de a se intra, oficialii au fost invitați să taie panglica inaugurală și au fost omeniți cu colac și țuică.
În interior Ionică Nechifor a făcut un istoric al rasei karakul care este considerată a fi cea mai veche la nivel mondial. Ar fi fost descoperită în anii 1400 înainte de Hristos.
Crescătorii de ovine din această rasă nu voiau să depășească granițele locului unde a fost localizată prima dată fiind o rasă excepțională pentru pielicele cu niște culori deosebite.
Pentru păstrarea secretului susțineau că oile nu se pot dezvolta în alte climate, ele fiind localizate prima oară într-o țară din zona Orientului Mijlociu.
„S-a demonstrat în timp că acel secret pe care-l țineau crescătorii de ovine nu se confirma fiindcă începând din anul 1880 depășește granițele de formare și consolidare și ajunge în Rusia, Ucraina și Basarabia. În 1902 ajunge în Germania, în 1907 în Namibia, în 1911 în Austria. În 1910 ajunge în România prin eforturile depuse de specialiștii de la vremea respectivă”,
Ionică Nechifor, director Stațiunea de Cercetare Popăuți
Ajunsă în România s-a încercat în primă fază perpetuarea speciei în zonele sudice ale țării, însă fără succes. În 1924 rasa karakul a fost adusă la Popăuți unde există și astăzi.
Muzeul nu va avea un program de funcționare dar va fi deschis gratuit pentru cei care solicită să viziteze.
„Nu se plătește nicio taxă la intrarea în muzeu pentru că noi ne dorim ca această rasă să fie cunoscută la nivel regional, național și european. Sigur, cel mai indicat ar fi să fim anunțați, de asta îmi doresc să fie într-un circuit turistic pentru că noi deja avem grupuri care vin, ne anunță, pregătim vizita pentru că avem și un ghid care va prezenta toată istoria rasei karakul de Botoșani și activității de cercetare”,
Ionică Nechifor, director Stațiunea de Cercetare Popăuți
Vor fi acceptate grupuri de cel puțin zece persoane. Ulterior inaugurării muzeului cei prezenți au participat la un workshop cu asociații și instituții de profil și o prezentare cu gustare a produselor tradiționale locale.
Mâine, 1 mai 2022, la Popăuți de la ora 10:00 are loc deschiderea evenimentului „Târg Expozițional” iar de la 11:30 oficialitățile vor face un tur al standurilor de prezentare. De la ora 13:00 vor urca pe scenă pentru a lua cuvântul Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, deputatul Costel Șoptică, prefectul Sorin Cornilă și senatorul Lucian Trufin.
Sunt așteptate și oficialități centrale care să ia cuvântul, respectiv ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, ministrul Muncii, Marius Budăi și Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole București.
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
FC Botoșani, egal cu multipla campioană a Bulgariei, în primul amical din Antalya
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 07, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile