Top News
O expoziție-simbol la Botoșani: Artista care desena portrete pe pereții pușcăriei de la Botoșani, admirată astăzi pe simezele Galeriilor”Ștefan Luchian” – GALERIE FOTO & VIDEO

Pictură, grafică, tehnică mixtă, fotografie. Și nu doar atât. Omagiu, dialog între generații pe simeze și în Galerii.

Botoșănenii sunt invitați, începând de duminică, 23 februarie, și până pe 15 martie, să admire lucrările expuse în Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”, o expoziție colectivă denumită generic ”Arta la… feminin”.

 

 

”În spatele unui bărbat important stă o femeie care știe să iubească, să sufere, să aștepte”

 

Expoziția este dedicată artistei Maria Pillat-Brateș (1895 – 1975) și reunește pe simeze peste 90 de lucrări semnate de artiste din diverse generații și din diverse spații culturale românești.

 

Expun lucrări artistele: Laura Armeanu (Constanța), Andra  Balan (Iași), Dalina Bădescu (București), Daniela  Bercaru (Brașov), Adriana A. Botezatu (Iași), Cristina  Busuioc (Satu-Mare), Ioana Călinescu (Constanța), Nicoleta Cărare (Bacău), Aurora- Speranța Cernitu (Craiova), Teodora Chinschi (București), Mariana Constantinescu (Constanța), Adina Dogaru (Constanța), Ana Coșereanu (Botoșani), Genoveva Dolhescu (Botoșani), Daniela  Frumușanu (București), Mirela - Anca  Gavriloaie (Botoșani), Margareta  Gyulai  Nagy (Brașov), Laura Gugoașă (Botoșani), Adalgiza Harabagiu (București), Angela  Hreniuc (Botoșani), Adina Huiban (Iași), Ofelia Huțul (Iași), Anca Larionesei (Botoșani), Stela Maria Lucici (Pitești),  Lila Lungulescu (Botoșani), Ioana Maier (Constanța), Gabriela Meșter (Cluj), Alina Munteanu (Botoșani), Onița Mureșan (Bistrița-Năsăud), Carmen Nicolau (Botoșani), Elena Oleniuc (Brașov), Irina  Pal (Tulcea), Ioana Poleac (Bacău), Mihaela Roca (Constanța), Cristina  Marinela Radu (Iași), Iuliana Rață (Iași), Elisabeta Sinea (Alba-Iulia), Georgiana  Stănescu (Bacău), Adina Strugariu (Botoșani), Silvia Șoșoiu (Constanța), Aida Șușter (Botoșani), Rodica Todirișcă (Botoșani), Cristina Tudorache (Constanța), Clara-Livia Tudoran (Cluj), Victoria Țăroi (Brașov), Cezara Țîbuleac (Botoșani), Maria Unțanu (Slobozia), Diana Varga (Baia-Mare) și Carmen  Voisei (Bacău).

 

Coordonatorii expoziției sunt Ana Coșereanu, Liviu Șoptelea și Genoveva Dolhescu.

 

Evenimentul s-a bucurat de prezența artistelor care au expus lucrări, dar și a numeroși botoșăneni, iubitori de artă obișnuiți ai expozițiilor. Ziua însorită a contribuit, de bună seamă, la o prezență numeroasă în spațiul Galeriilor. Nu au lipsit ghioceii, semn că primăvara nu a fost doar în suflete astăzi.

 

 

”Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” au astăzi bucuria de a vă fi gazdă la o expoziție pe care ne-am dorit-o a fi un omagiu dedicat femeii, pentru că, așa cum știm cu toții, în spatele unui bărbat important stă o femeie care știe să iubească, să sufere, să aștepte. Mai ales știe să dea viață. Așa cum s-a întâmplat astăzi, ca artistele prezente în expoziție să dea viață operelor de artă. În general, și în pictură, și în sculptură, vorbim despre artiști bărbați, mai puțin despre artiste. Or expoziția aceasta, care se numește Arta la… feminin, este dedicată unei artiste mai puțin cunoscute, din cauza vicisitudinilor istoriei. Este vorba despre Maria Pillat Brateș, soția poetului Ion Pillat”,

Ana Elisabeta Coșereanu, muzeograf, coordonator expoziție

 

Lucrări din întreaga țară, cu semnături mai mult sau mai puțin cunoscute, au fost admirate în amiaza duminicii la Botoșani. 

 

Publicul a avut ocazia să admire și două acuarele semnate de Maria Pillat-Brateș.

 

 

Artista pe care comuniștii au băgat-o în pușcărie. La Botoșani 

 

Miorcanii lui Pillat aproape că devin legendă. Cu oameni care au scris, au iubit, au suferit. În pușcăriile comuniste sau domiciliu forțat, cu manuscrise furate de Securitate ce văd lumina tiparului după jumătate de secol. Povești pe care sătenii satului le-au purtat prin istorie până la noi, dar și mărturii rămase de la membrii familiei.

 

Recunoaştem Miorcanii, astăzi, şi din picturile Mariei Pillat-Brateş, soţia poetului Ion Pillat.

 

Un destin la fel de dureros, la fel de chinuitor ca al tuturor celor din familia Pillat. Arestată şi întemniţată la Botoșani, apoi obligată la domiciliu forţat.

 

Născută Procopie-Dumitrescu, la 25 iulie 1883, Maria era fiica lui Ion Procopie-Dumitrescu, fost primar al Bucureștilor. A expus pentru prima dată în 1914, la Salonul Tinerimii Artistice, cu pseudonimul I. Brateș. Arta ei a fost apreciată nu doar de critici de renume precum Ion Frunzetti sau Ștefan Nenițescu, dar și de marii artiști ai vremii, precum Nicolae Tonitza. S-a căsătorit cu poetul Ion Pillat, fiind cunoscută apoi, până astăzi, ca Maria Pillat-Brateș.

 

”Bunica mea a fost ocrotită de pasiunea ei pentru frumuseţe pe care a descoperit-o în natură, în artă, în oameni, dar şi în cele mai umile locuri unde a dus-o viaţa. Talentul cu care a dăruit-o Dumnezeu i-a dat curajul şi puterea să reţină farmecul unor chipuri, peisaje sau flori în tablouri de neuitat. Între pictura ei şi lirica lui Ion Pillat s-a creat în timp o armonie aparte, mărturii rămânând volumele de poeme "Balcic" şi "Povestea Maicii Domnului", pe care artista le-a ilustrat cu inspirată fineţe”, mărturisea în urmă cu câțiva ani Monica Pillat, nepoata poetului Ion Pillat.

 

(Monica Pillat, nepoata poetului Ion Pillat)

 

Cariera artistică avea să îi fie zdruncinată în 1949, când a fost arestată și închisă în penitenciarul de la Botoșani.

 

”Mi-a povestit că în închisoare, ca să nu-și piardă mințile, s-a apucat într-o zi să deseneze pe pereți cu un cărbune figurile deținutelor din încăpere, și gardienii, văzându-i schițele pe zid, i-au cerut să le facă portretele”, spune nepoata artistei, Monica Pillat.

 

După închisoare urmează cinci ani de domiciliu forțat la Miercurea-Ciuc. Acolo a continuat să deseneze, să picteze, reușind astfel să treacă prin timpul atât de vitreg și de complicat pentru cei din familia Pillat. Deși a fost reprimită în Uniunea Artiștilor Plastici în anul 1957 (la doi ani de la eliberare), nu i s-a mai permis să expună în nicio expoziție.

 

Ignorată de contemporani, marginalizată de artiștii vremii, s-a stins din viață pe 5 iunie 1975.

 

După zeci de ani, arta Mariei Pillat-Brateș a ieșit din nou la iveală, lucrările pictoriței găsindu-și loc pe simeze.

 

”Bunica mea avea un echilibru sufletesc mai solid deoarece credea profund în Dumnezeu. Arta pentru ea era și oglindire lăuntrica, și dăruire. Avea obiceiul să aducă acuarele unor persoane în suferință, deoarece simțea că pictura ei poate alina ori schimba în bine o stare neagră de spirit”, mărturisește Monica Pillat.

 

 

La final, momentul muzical a fost asigurat de Ludvic Schibinschi, care a adus în Galerii melodii dedicate femeii, dar și spiritul lui Ionel Bejenaru, regretatul om de cultură (video jos).

 

Expoziția este nu doar o invitație în universul artei contemporane, ci și un parcurs în istoria recentă a României. La care, măcar din când în când, este bine să ne întoarcem.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

 

Acțiunea ”Save Dora”: Dedesubturile numirii noului subprefect - meciul s-a jucat video la PMP, Minodora a avut rolul ei
Desemnarea noului subprefect în plină pandemie de coronavirus este în bună parte rezultatul unor fricțiuni politice intervenite între partidele de Dreapta de la Botoșani după destituirea Cabinetului Dăncilă. Toate au privit conducerea aceleiași instituții: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
ACUM: Guvernul numește o fostă șefă de instituție subprefect la Botoșani
Guvernul României s-a întrunit în ședință miercuri de la ora 17:00. Mai întâi a avut o expunere prim-ministrul Ludovic Orban, după care au luat cuvântul mai mulți miniștri.
Un pensionar a pândit peste o oră polițiștii în centrul orașului ca să iasă din bloc pe carantină – FOTOGALERIE
Un bătrân din Botoșani a fost filmat cum pândește peste o oră să plece polițiștii, ca să iasă în oraș, deși e carantină de coronavirus.  
Amenințarea unui medic de la Urgențe: Să mute Maternitatea? Jur că mă duc și mă leg cu lanțurile de gard
Informația neoficială propagată astăzi în spațiul public precum că Ministerul Sănătății ar pregăti transformarea Maternității Botoșani în spital Covid – 19 l-a alarmant inclusiv pe un medic de la Spitalul Județean.
EXCLUSIV: Povestea pacientei cu COVID, plimbată prin spital, relatată de șefa UPU care a intervenit în misiune: Unde am greșit eu ca medic?
Fata de 27 de ani care este cazul numărul 2 de la Botoșani identificată pozitiv la infecția cu COVID este din Cândești. A ajuns în primă fază la Spitalul Municipal Dorohoi unde lanțul epidemiologic se rupe la prima verigă slabă. Acolo, primul medic infecționist, care ar fi trebuit să ceară testarea pentru coronavirus, a ignorat simptomele.
Șefa UPU izolată în casă și testată, a luat contact cu tânăra confirmată cu coronavirus
Ramona Guraliuc a fost testată marți seara deoarece a intrat în contact cu tânăra confirmată cu COVID 19.
Medic de la Urgențe și pacienții aduși de la Suceava: Să fie testați astfel ajungem încă un spital închis
Situația de la Spitalul Județean Mavromati devine tensionată odată cu apariția a unui nou caz de coronavirus. În plus cadrele medicale sunt îngrijorate și de faptul că o parte din pacienții de la Suceava ar putea  ajunge la Botoșani.
Liderul sindical despre secțiile unde a fost plimbată tânăra cu COVID: Tot personalul prezent a plecat acasă la familii
Fata de 27 de ani care a fost diagnosticată cu coronavirus ar fi fost plimbată timp de trei zile pe secțiile Spitalului Județean Mavromati după ce, paradoxal, a fost văzută de doi medici infecționiști și în ciuda faptului că prezenta simptomele specifice.
Se închid PARCURILE și toaletele publice din municipiul Botoșani
Pe lângă modificarea orarului la mijloacele de transport în comun, primarul Cătălin Flutur a instituit o nouă măsură drastică.
Loading...
Familii cu copii mici în carantină la Botoșani, de la bebeluși de câteva luni, la copii de 5 ani, APEL la oameni pentru scăunele, lapte sau pampers
Botoșaniul, țara noastră și întreaga planetă traversează vremuri tulburi. Dacă majoritatea oamenilor întâmpină greutăți pe seama faptului că nu mai pot merge la serviciu și trebuie să stea în casă, în oglindă, există o sumedenie de situații disperate.
Val de medici infectați cu coronavirus la Suceava, unul ar fi din Botoșani
O anchetă epidemiologică este în curs de desfăşurare.
Preot botoșănean la New York în era COVID-19: ”Aşa ne apropiem de Sfintele Paşti: cu inima cernită că stăm acasă, dar cu rugăciunea înteţită şi înmulţită”
Poet, teolog, profesor universitar, eseist de factură creștin-ortodoxă, important promotor cultural și editor. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar și Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.
Guvernul închide mall-urile, piețele și cabinetele stomatologice, se limitează drastic și deplasările persoanelor – ORDONANȚA MILITARĂ
Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Marcel Vela, a anunțat sâmbătă seară adoptarea de noi măsuri pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19.
Restaurant din Botoșani amendat pentru că NU și-a suspendat activitatea
Nerespectarea Ordonanței Militare 1/2020 adoptată de Guvern și care, printre altele, prevedea că restaurantele mai pot funcționa doar pentru livrări la domiciliu, i-a provocat necazuri unui patron botoșănean.
Loading...
Botoșăneancă din Germania în era COVID-19: ”Eu, visătoarea de altădată, am lacrimi în ochi. Lacrimi de neputință”
Botoșănenii care nu s-au întors acasă din alte țări spun că situația este dificilă, dar că este nevoie de calm și, mai ales, de speranța că totul va fi bine.
Viceprimarul Andrei împreună cu polițiștii locali „a strâns” pensionarii de pe străzi: Fac apel la tineri să vorbească cu părinții GALERIE FOTO
Mesajele și semnalele trase mai ales în mediul online în această perioadă cu privire la faptul că tinerii și copiii stau în case iar persoanele în etate se plimbă pe stradă, l-au determinat pe viceprimarul Cosmin Andrei să demareze o campanie de conștientizare.
REACȚIA actorilor de la Teatrul ”Mihai Eminescu” la declarațiile directorului: Nu e prima oară când suntem atacați
Declarațiile managerului instituției de cultură au provocat indignarea actorilor, care spun că nu au solicitat niciodată să fie plătiți în perioada în care activitatea Teatrului este suspendată.
Încăierare cu un afacerist la marginea orașului, polițistul a scos înjurând pistolul: ”Ce-i aici, să-mi bag... ”VIDEO
Scene șocante au putut fi văzute astăzi la Răchiți, acolo unde a avut loc un nou scandal între reprezentanții Stațiunii de Cercetare Popăuți și cei ai SC Eco Lev SRL.
Orașul (aproape) pustiu! Puține mașini, puțini tineri, se plimbă… pensionarii – GALERIE FOTO
Dimineața zilei de miercuri, 18 martie 2020. Prima după anunțul autorităților naționale a ultimelor măsuri masive, cu o seară înainte. Și anume închiderea restaurantelor, cafenelelor, barurilor, saloanelor de înfrumusețare.
Decizie de ULTIMĂ ORĂ: Se închid TOATE restaurantele și barurile
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au susținut o declaraţie de presă la sediul MAI.
Loading...
Loading...
epantofi.ro
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Tatal meu este în stare gravă, internat la Spitalul Municipal Dorohoi, secția ATI și are nevoie urgentă de sânge! Vă rugăm, dacă puteți, donați sânge - grupa B3 negativ, cât mai repede posibil la Centrul de Transfuzii Boto ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
27 martie 2020
EUR
Euro
4.8332 lei
USD
Dolarul SUA
4.3890 lei
CHF
Francul elveţian
4.5616 lei
GBP
Lira sterlină
5.3759 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0357 lei
XAU
Gramul de aur
228.9056 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6686 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1169 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1776 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6477 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.