Top News
O întâmplare din studenția lui Dorin Glăvan: CUM au scăpat pletele poetului George Țărnea de foarfeca milițienilor

Pentru băieții zilelor noastre, interzicerea părului lung ar fi un abuz strigător la cer. Un abuz strigător la cer era și în vremea comunismului, doar că prea puțini îndrăzneau să se opună. Așa se face că părul lung devenise un gest de protest, iar răspunsul regimului nu era nici el mai prejos: tinerii erau ridicați de pe stradă, umiliți, uneori arestați. Și, bineînțeles, tunși.

Într-un început de ianuarie se stingea din viață la Botoșani, în urma unui atac cerebral, una dintre cele mai strălucite conștiințe pe care le-a avut Botoșaniul în ultima jumătate de secol. Avea doar 58 de ani, trecuse ca adolescent prin pușcăriile politice și întreaga viață, chiar și după 1989, a fost monitorizat de Securitate.

 

Dorin Glăvan s-a născut la Botoșani, într-o zi de 14 februarie a anului 1942, și s-a stins din viață pe 2 ianuarie 2000.

 


(Dorin Glăvan)

 

Avea 16 ani când, ca elev al Liceului Laurian, a fost acuzat că este ”duşman al poporului” și condamnat la moarte. După un simulacru de proces, sentința a fost schimbată: 18 ani de muncă silnică pentru crima de uneltire împotriva ordinii sociale. Dorin Glăvan fiind eliberat odată cu decretul din 22 octombrie 1963, un fel de preludiu la decretul de amnistie a deținuților politici, ce avea să vina în 1964. După eliberarea din închisorile comuniste, Dorin Glăvan s-a angajat în Botoșani, la o cooperativă meșteșugărească, după care a reușit să găsească un post de contabil la IAS Todireni. În 1965 a reușit să își termine studiile liceale, între timp lucrând - un an - ca actor la Teatrul de păpuși Vasilache.

 

Finalizarea liceului i-a deschis drumul spre studii, astfel că s-a înscris la Facultatea de Filosofie a Universității București. Intelectual în sensul pur al cuvântului, reputat teatrolog, a activat zeci de ani ca secretar literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani și, către amurgul vieții, consilier la Inspectoratul pentru Cultură.

 

 

O întâmplare cu… plete

 

Un fost coleg de facultate a recreat scriitoricește o scenă memorabilă, la care participase și Dorin Glăvan. Era într-un noiembrie, în Bucureștiul anului 1968. Povestea îl are în centrul atenției pe poetul George Țărnea (1945-2003), care devenise un poet cunoscut. Însă mai devenise George Țărnea și altceva: o țintă a milițienilor care îl urmăreau pentru pletele de poet boem.

 


(George Țărnea)

 

”…proaspăt coborâți din tramvaiul 13 sau 14, care ne adusese de la căminul Grozăvești direct până la traversarea către cafeneaua Tosca, am văzut că un asemenea grup de vigilenți îl ochise pe George Țărnea. Cel care, poet de-acum recunoscut și publicat în prestigioase reviste literare, își lăsase o mândrețe de plete. Și tocmai când brigada în acțiune se apropia cu pași hotărâți de George al nostru, iar acesta o cam băgase pe mânecă, am intervenit,prompt și hotărât noi, opinia publică!”, scrie Șerban Cionoff.

 

Iar ”opinia publică”, potrivit scriiturii jurnalistului, era formată din: ”Sandu Monciu (încă nu și Sudinski), Dorin Glăvan, Morel Zelțer, Olimpiu Naicu și subsemnatul”.

 

Iar povestea continuă:

 

”L-am luat pe sus pe George și-am strigat:

- Unde mergi tu așa, măi malagambistule? Ce e ținuta asta descompusă și decadentă la tine?Ia hai tu cu noi, să mergem să te tunzi și să arăți civilizat, așa cum trebuie să arate un student de tip nou!

Nu aș putea nici acum să spun ce o fi fost în mintea lui George, dar cu siguranță că asta a plăcut echipajului respectiv, fiindcă unul dintre membrii săi ne-a lăudat în gura mare:

— Ei da! asta atitudine din partea voastră, măi tovarăși studenți!

Bineînțeles, ceilalți l-au aprobat:

- Bravo, măi băieți, uite de așa ajutor avem noi nevoie!”. (întreaga întâmplare este descrisă pe larg aici)

 

 

”Am fost în câteva rânduri la Botoșani și l-am revăzut pe Dorin”

 

Jurnalistul Șerban Cionoff a fost coleg de facultate cu Dorin Glăvan și îi păstrează și astăzi o amintire vie.


(Șerban Cionoff)

 

Oltean trăitor în București, Șerban Cionoff a avut la rândul său de suferit din pricina Securității. După facultate a păstrat legătura cu fostul său coleg, iar la moartea botoșăneanului i-a dedicat un articol emoționant.

 

”Până când, pentru că mama a fost arestată și condamnată în urma unei înscenări a Securității, am fost lăsat repetent. După ce am terminat facultatea, ca ziarist, am fost în câteva rânduri la Botoșani și l-am revăzut pe Dorin. La moartea sa, am scris un text care a apărut în ziarul Ultima Oră (condus de regretatul Ion Marin)”,

Șerban Cionoff, jurnalist

 

loading...
Securitatea lui Ceaușescu și intelectualii botoșăneni: ”Mi-am dat seama ce colegi am. Pentru un blid de linte te omoară” - FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Val de avarii la rețeaua de apă: 11 dintre ele sunt cel puțin de două luni LISTA
Activitatea de iarnă a societății de salubrizare a orașului este amplificată de numeroasele avarii de la rețeaua de apă și canalizare gestionată de SC Nova Apaserv SA. Sau cel puțin asta susține conducerea companiei municipalității.
Nechifor și plecarea din funcția de prefect: Încă se negociază / Funcția de prefect nu este pe viață
Primul reprezentant al Guvernului în județ așteaptă încă rezultatul negocierilor purtate la nivel central de PNL, USR-PLUS și UDMR pentru a afla dacă mai rămâne sau nu în funcție.
Director de 37 de ani la Direcția de Taxe și Impozite Locale – FOTO
Persoană nouă cooptată în echipa de conducere a Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL) a Primăriei municipiului Botoșani.
Primarul a ieșit în oraș să strângă oamenii străzii și să îi ducă la căldură, însă ei nu prea vor fiindcă... ”alea sunt condiții?”VIDEO & GALERIE FOTO
Edilul șef se află la această oră în oraș, în căutarea persoanelor fără adăpost, pentru a le scăpa de ger. Cosmin Andrei nu este singur, ci alături de reprezentanți ai Poliției Locale, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și Asociației HAPPY.
Finalul Zilelor Eminescu la Botoșani: Discursuri în ger, Eminescu în proiecții luminoase și un cetățean supărat că nu știe ce înseamnă online pe ”americănește” – GALERIE FOTO&VIDEO
Momentul care a încheiat ediția 2021 a Zilelor Eminescu, precum și manifestările dedicate Zilei Naționale a Culturii, s-a consumat la Muzeul Județean.
Protest cu portavoce și pancarte, botoșănean urcat pe chioșc, zona înțesată de Poliție și jandarmi – FOTO&VIDEO
Un bărbat din municipiu protestează în aceste momente lângă o intersecție de pe strada Tudor Vladimirescu.
Hotărâre la Suceava: Funcția de primar al municipiului Botoșani s-a jucat la Curtea de Apel
Cosmin Andrei rămâne în continuare primarul municipiului Botoșani după ce, indirect, Curtea de Apel Suceava a menținut practic rezultatele alegerilor locale din 26 septembrie 2020.
Poliția trimisă la trei spălătorii care au inundat o stradă! Aveau branșamente ILEGALE: Este un fenomen, de cine sunt făcute și cum...
Deși nu plouase deloc, strada Ocolitor Pacea a oferit imaginea unui lac la jumătatea lunii decembrie, apa de pe carosabil fiind cu spumă și alte substanțe rezultate din activități de spălare a mașinilor sau covoarelor.
LUNA PROTESTELOR la Botoșani: Alți angajați se pregătesc să iasă în stradă săptămâna aceasta
Luna ianuarie a acestui an pare să fie dedicată acțiunilor de protest. După pichetarea polițiștilor de săptămâna trecută, zilele acestea alți angajați ies în stradă.
Loading...
ULTIMĂ ORĂ: Două mașini avariate pe Calea Națională din cauza unui șofer neatent - FOTOGALERIE
Un nou eveniment rutier a avut loc în această seară pe Calea Națională. 
Tânăr în stare gravă după un accident cumplit la 180 de kilometri la oră - FOTOGALERIE
Un accident cumplit a avut loc în urmă cu puțin timp, traficul în zonă fiind blocat.
Botoșaniul incredibil: Drumuri îngropate în mocirlă, un consilier vrea să doneze piatră, dar nu se înțelege cu primarul
”Noi am face dacă am avea bani să cumpărăm, dar de unde bani?” este explicația pe care o auzim, de dimineață și până seara la o mulțime de primari din Botoșani și România. Să nu vă imaginați însă că atunci când sunt și bani și se și poate cumpăra, problema este rezolvată.
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație
La mai puțin de o lună de la terminarea mandatului de parlamentar, Mihaela Huncă și-a găsit un nou job în educație. Profesor de matematică, fosta deputată nu se va întoarce la catedră.
Vulpile dau atacul la Parcul Cornișa, au sărit la câinele unui vizitator - VIDEO
Din cauza pandemiei care a înghețat viața socială și profesională în decursul anului trecut, mai ales în lunile în care România s-a aflat în starea de urgență, unele efecte se resimt în prezent.
Loading...
LA MULȚI ANI: Maica din Agaftonul eminescian, care în vremea ”decrețeilor” a botezat 2.000 de prunci, împlinește astăzi 90 de ani
S-a ivit pe lume în zi sfântă, când creștinătatea îl prăznuiește pe Înaintemergătorul și Botezătorul. Astăzi, maica Epistimia împlinește 90 de ani.
Pensionare de top la o instituție, directorul de la înființare a plecat acasă
Primul director pe care l-a avut la Botoșani Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a părăsit instituția.
Locul din Botoșani în care riști să te îneci în noroi: Dezbrăcarea și la înot - GALERIE FOTO
Deși suntem în anul 2021 unii botoșăneni sunt nevoiți ”să înoate” zilnic prin noroaie. Din cauza precipitațiilor, unele drumuri neasfaltate din județul Botoșani au ajuns să arate deplorabil.
Prefectul părăsit de o consilieră, a ales politica și... o altă instituție
Unul dintre consilierii din cancelaria prefectului Dan Nechifor a renunțat la funcție.
EXCLUSIV! Demisie în Parlamentul României, un deputat din Botoșani a renunțat la mandatul de parlamentar
Zvonurile apărute înainte de Anul Nou privitoare la demisia unui parlamentar ales la scrutinul din 6 decembrie au prins contur astăzi.
Zece comune din Botoșani FĂRĂ niciun caz de COVID, o singură localitate are rata de peste 3 la mie
După trei luni critice în care numărul cazurilor a fost ridicat, situația s-a îmbunătățit chiar la început de an. Astfel că astăzi s-au deschis în sfârșit restaurantele în municipiul reședință de județ întrucât rata de infectare a scăzut sub 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0034 lei
CHF
Francul elveţian
4.5255 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8612 lei
XAU
Gramul de aur
238.5807 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2300 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0904 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.5 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.3 o C
Darabani
-0.6 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
5.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.