Top News
O lansare de carte inedită cu eroii în sală, alții își odihnesc veșnicia în paginile autoarei: Trebuie să avem respect față de cititorii noștri / Cea mai mare onoare să scrie un om despre mine!GALERIE FOTO

O carte-omagiu despre oameni și locuri, o lansare care a avut loc în prezența unora dintre eroii a căror poveste se înșiră fermecător în paginile autoarei.

”Fiecare nume are omul lui”, de Mihaela Arhip, rămâne un martor al trecerii prin timp. Fie că vorbim despre oameni simpli, de la Italian la bătrânul care vinde flori, fie că vorbim despre Oameni-Cetate, de la Dumitru Țiganiuc, plecat în veșnicie, sau la Maria Baciu, cea care a și fost prezentă în sală.

 

Sâmbătă, 4 septembrie, la Casa Corpului Didactic din Botoșani s-au consumat momente de reală emoție, zecile de persoane care au venit să asiste la lansarea cărții Mihaelei Arhip trecând pe rând de la bucurie și nostalgie, de la tristețea unui gând la râsul nestăpânit și prietenos.

 

Mihaela Arhip se află la prima carte de proză, după ce vreme de aproape 20 de ani și-a încântat cititorii cu poezie.

 

Apărută la Editura PIM, din Iași, cartea ”Fiecare nume are omul lui” (vol. 1) adună povești despre Oameni și Locuri. 

 

”Mama, Dumnezeu să o odihnească în pace!, spunea că fiecare nume poartă în sufletul lui un om. Fiecare nume are omul lui. Un om care își poartă poverile, își trăiește în felul lui ziua în care l-am întâlnit, zâmbește, își șterge lacrimile și merge mai departe. Un om care visează ceva când doarme, visează la ceva când este treaz, își bea cafeaua, își încalță pantofii și pornește pe drumul lui. Fiecare nume are un om al lui.

Un om care deschide fereastra, ușa, calculatorul, își deschide brațele pentru a primi pe cineva lângă suflet, deschide pachetul de țigări, o carte, un pachet de cărți, o sticlă cu apă, un om care deschide un drum pentru alții. Fiecare nume are un om. Un om care răspunde la întrebări, la un mesaj, răspunde de alții, de ceva, răspunde la telefon. Un om care răspunde la chemarea aproapelui. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi răspuns la invitaţia mea şi mi-aţi fost alături în acest tandru început de septembrie, la evenimentul la care am evocat chipul mai puţin cunoscut al oraşului Botoşani!”,

Mihaela Arhip, autoarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”

 

 

 

”Librăriile sunt pline de rebuturi care se cheamă cărți”

 

I-a fost alături și de această dată poeta Maria Baciu. Exigentă și deopotrivă generoasă acolo unde cuvintele îi ating sufletul, spirituală și ironică atunci când vorba se rostogolește către cei ai vremilor nătânge, dar și sensibilă la tot ce înseamnă mesajul către copii, Maria Baciu a oferit din nou o lecție despre valoare, despre forța cuvântului acolo unde scriitorul își asumă până la capăt rolul în societate.

 

”Un profesor de română a găsit de cuviință ca în aceste zile, când s-a sărbătorit Limba Română, să lanseze o carte care este foarte valoroasă. Și fiindcă sunt elevi aici, și mă bucur foarte tare, aș vrea să pun în discuție un alt tip de a se face lectura cărților contemporane. Noi am fost învățați cu literatura clasică, unde se povestea ceva și rămâneau nucleele acelea, le spuneam și luam notă mare la română.

Librăriile sunt pline de rebuturi care se cheamă cărți, se taie pădurile și toți scriu, care cum iese la pensie, care cum s-a plictisit să își facă serviciul, se apucă de scris. Și sunt atâția scriitori în România, cum nu vă puteți închipui, și mulți dintre aceștia urcă până la Uniunea Scriitorilor și devin membri. Trăim foarte urât din acest punct de vedere, pentru că artele sunt în pericol. E mare păcat, literatura este o artă. Dacă nu dăm întâietate artei, poporul se întoarce în faza de troglodit. Nu avem ce face fără artă. Din acest punct de vedere, trebuie acordată mult mai multă atenție felului în care citim o carte”,

Maria Baciu, scriitoare

 

Poeta-profesor a făcut un parcurs prin sensuri și înțelesuri, pentru a ajunge la semnificația numelui și la responsabilitatea mesajului transmis către cititor.

 

”Titlul aceste cărți nu înseamnă numai că fiecare nume are omul lui. Titlul mai înseamnă și faptul că tu îți meriți sau nu îți meriți numele. Și numele acela poate deveni o poreclă, care poate să te definească mai bine decât numele pe care l-ai luat la botez sau din familie. Poate deveni un supranume. Titlul este foarte inteligent ales de scriitoare. Trebuie să avem respect față de cititorii noștri și față de literatura română, să știm ce scriem și ce le dăm, cum construim trăirea, conștiința, sufletul unor generații tinere și cum alimentăm generațiile celelalte, care știu să citească ceva. Este o mare durere să trecem peste cărți pe deasupra”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

 

Cartea Mihaelei Arhip poate fi, spune poeta Maria Baciu, o prefață la cărțile de poezie.

 

”Pentru că poeta se întoarce la perioada când era copil. Copilul este foarte liber. A copilului este întreaga lume. Trebuie să respectăm copilul și libertatea lui totală pentru că el atunci ia în stăpânire universul. Tor universul acesta pornește prin a fi exprimat în cuvinte. Deci cartea este una despre cuvinte, despre copilărie, despre adolescență, despre prefacerile dintr-un trup de copil care ajunge să se ia în stăpânire, să fie conștient de el și să se poată ridica singur. Cuvintele acestea sunt trimiterile pe care le face în afara sa ca să se comunice, să spună, să se cunoască. Și dă într-o lume de oameni, de plante, de animăluțe, și rămâne mirat la fiecare. Acesta este începutul cunoașterii. Această cunoaștere se înmulțește până când el devine stăpân pe întreg universul”.

 

În final, poeta Maria Baciu a mai remarcat în proza Mihaelei Arhip ”finețea scrisului, un scris original, o exprimare originală, o frazare foarte frumoasă”.

 

”Are știință a limbii pe care o stăpânește bine, știe să aleagă din noianul de cuvinte pe cele care vor îmbogăți și mintea și sufletul cititorului”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

”Am citit ceva extraordinar!”

 

Cel care a relaxat atmosfera și a adus zâmbetul pe chipul tuturor a fost Daniel Câșlariu, președintele Asociației ”Grup Civic” Botoșani, către care vor merge o parte din fondurile obținute din vânzarea cărții, cealaltă parte fiind direcționată către hrana și tratamentul animalelor fără stăpân.

 

Daniel Câșlariu a felicitat-o pe autoare și și-a exprimat, cu o emoție nestăpânită, mulțumirea pentru cuvintele pe care Mihaela Arhip i le-a dedicat în paginile cărții.

 

”Vreau să vă felicit. Eu sunt un băiat simplu de la țară, nu prea știu să vorbesc în fața oamenilor, dar învăț. Mi-a plăcut școala, dar am fost un elev de 6 - 7, acolo. Am stat mereu în băncuța mea. Când doamna Mihaela a vorbit despre mine mi-a venit să plâng.

Îmi amintesc cu drag cum m-a sunat prima dată doamna Mihaela, să îmi dea niște bănuți pentru activitățile mele. Când am văzut-o prima oară, în fața blocului, am simțit că o cunosc de o viață, că e foarte caldă. În fața dvs. poate par un om dur, dar în spatele măștii se află un băiat foarte emoționat. Când am primit acel telefon, prin care îmi cerea acordul să publice textul despre mine în această carte, am zis că este cea mai mare onoare și distincție pe care am primit-o vreodată în cei 31 de ani. Să scrie un om despre mine! Un simplu băiat crescut la țară, care a avut o poveste de viață tragică, a părăsit aceste meleaguri și a fost nevoit să plece departe de casă, de frați și de mamă. Am revenit și într-un an și jumătate am reușit să fac mai mult decât îmi imaginam”,

Daniel Câșlariu, președintele Asociației ”Grup Civic” Botoșani

 

 

 

 

Mai mult decât paginile dedicate lui, Daniel Câșlariu a fost deosebit de impresionat să afle poveștile oamenilor simpli, a marginalizaților, a năpăstuiților, cu al căror destin s-a identificat el însuși în anumite perioade ale vieții.

 

”După ce am citit cartea nu am rămas impresionat doar că a scris despre mine. M-a impresionat ceva mai mult. Chiar am sunat o prietenă foarte bună din presă, pe doamna Gabriela de la Botoșăneanul, și i-am spus: am citit ceva extraordinar! Nu am crezut vreodată că un scriitor poate să scrie ceva despre un om neimportant (Italianul, nota red.). Pentru că așa suntem noi. Eu știu cum este să fii dat deoparte de societate, să fii marginalizat când nu ai, când ești om al străzii. Asta am fost eu, din păcate, dat deoparte de societate și de copii. Și m-a impresionat foarte mult că a scris despre Italian. Un lucru extraordinar. Tot ce scrie în acea carte este excepțional”,

 Daniel Câșlariu, președintele Asociației ”Grup Civic” Botoșani

 

”Fiecare nume are omul lui” este o carte a destinelor. Veți afla poveștile impresionante ale unor oameni cu care Mihaela Arhip a interacționat în diferite feluri, pe lângă care a trecut sau alături de care a trăit. Dar veți regăsi și locuri de poveste sau întâmplări pline de haz. Lecții de istorie culese în treacătul cotidian sau felii de înțelepciune decupate dintr-un trecut care devine, și el, istorie.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cum e posibil așa ceva? Municipiul Botoșani are o rată de 6 ori mai mare decât în aceeași zi de anul trecut
O comparație efectuată de ziarul Botoșăneanul pe baza datelor furnizate de autorități arată că la Botoșani situația este mult mai gravă decât anul trecut pe vremea aceasta.  
Tânăr de 34 de ani mort după două săptămâni de boală, a ajuns prea târziu la spital
Valul patru pare să lovească cel mai mult în botoșănenii care fie s-au săturat de măsurile, restricțiile și discuțiile privitoare la afecțiunea care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, fie fac parte din categoria persoanelor care nu cred în această boală.
S-au terminat banii pentru noul UPU de la spital, consilierii reuniți de urgență pentru alocarea de noi fonduri – DOCUMENT
Ritmul lucrărilor la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati sunt desfășurate într-un ritm accelerat de nevoile medicale în plină criză sanitară.Constructorul care a câștigat licitația a înțeles nevoia devansării termenului de finalizare a investiției.
Casa de avocatură a unui botoșănean îl apără pe Enescu: Merită aplauze pentru cât de repede și de profesionist s-au mobilizat
Un exemplu de bună practică, spirit civic îmbinat cu un profesionalism fără cusur, fidelitate față de valorile naționale, dar și o cultură solidă a unor avocați care, dincolo de știința meseriei, știu să pună legea în slujba binelui, acolo unde el, binele, este în pericol a fi confiscat sau alterat.
Liberalii și-au tras partid cu televiziune: pact la ședința de la stațiune
Întrunit săptămâna trecută la Stațiunea de Cercetare Popăuți, Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani a aprobat încheierea unui protocol de colaborare cu Dreapta Liberală (DL).
Cadre medicale de la „Mavromati” infectate în ultimele zile, mai mult de jumătate nu sunt vaccinate
Mai mulți angajați de la cea mai mare unitate medicală din județ au fost confirmați pozitiv la virusul care a pus stăpânire pe întreaga lume.
PROTEST la Eltrans, șoferii au amenințat că blochează circulația, primarul a venit să-i asculte: Muncim aproape 300 de ore pe lună și luăm 24 de milioane?GALERIE FOTO & VIDEO
Începând cu ora 13:00 toate cele nouă autobuze care se află pe traseu ar fi trebuit să ajungă în fața sediului societății Eltrans și să blocheze circulația în semn de protest față de conducere.
Urmărire de aproape două ore cu Poliția, s-a tras iar cu pistolul, șoferul și-a ascuns mașina într-un lan de porumb și i-a dat foc
Actele ilegale de la granița României încep să capete proporții grave. Contrabandiștii îi determină pe polițiștii de frontieră să folosească arma tot mai des, ajungându-se chiar la urmăriți împușcați în cap.
Ziua Produselor Agroalimentare sărbătorită în Piața Revoluției cu un concert, discursuri (a)politice și mici gafe – FOTO & VIDEO
Pe o vreme frumoasă de toamnă, la Botoșani a fost marcată Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești. În acest an locația a fost Piața Revoluției acolo unde s-au adunat oficialități, producători locali dar și botoșăneni veniți să asculte concertul susținut de Rapsozii Botoșanilor.
Loading...
Din minut în minut: Val de botoșăneni la Urgențe, „acuzații” (ne)fondate către medicii de familie: Ca în război trebuie să fim uniți
Numărul botoșănenilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati este în creștere de la o zi la alta. Mai ales că în ultimele două săptămâni situația epidemiologică de la nivelul județului s-a înrăutățit, spitalele fiind arhipline.
„Să oprim moartea din nepăsare”: Semnal de alarmă tras de un preot pentru blocurile din Botoșani - Nu costă mult - FOTOGALERIE
Un cunoscut preot din Botoșani atrage atenția asociațiilor de proprietari asupra pericolului din scările de bloc.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență convocat la ordinul Prefecturii, primarul: NU vom carantina localitatea
După ce timp de un an de zile această structură nu s-a întrunit niciodată pentru a decide (sau nu) anumite restricții sau măsuri de protejare a populației în situații cu caracter de urgență, astăzi Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) a avut o ședință.
A început marea bătălie pe școlile botoșănene într-o cursă SECRETIZATĂ total: Sute de candidați se luptă să fie directori
Perioada de depunere și evaluare a dosarelor a fost deja epuizată, iar la acest moment toți candidații se pregătesc pentru proba scrisă. Este probabil unul dintre cele mai mari și importante concursuri care au loc la Botoșani.
Pățania unui șofer din Botoșani! A licitat pentru un loc de parcare și a intrat în gura soției
Au fost scoase la licitație aproape 300 de locuri de parcare din mai multe cartiere ale orașului.
Loading...
Buluc de lume pentru locurile de parcare, RECORD absolut stabilit pentru un spațiu de pe o alee: Este foarte trist, trebuie să găsim soluțiiGALERIE FOTO
Criza locurilor de parcare din municipiul reședință de județ se adâncește tot mai mult.O botoșăneancă a doborât un trist record după ce a ajuns la o sumă uriașă pentru plata unui loc de parcare.
Arta în Galerii, la ”Interferențe” 2021: Este din ce în ce mai greu să atragi mari valori la Botoșani, pentru că nu le oferim nimic - GALERIE FOTO
Într-o vreme în care cultura pare să fie tributară unei societăți tot mai instabile, într-un timp în care simțurile se acutizează, iar arta pare să se degradeze și să se uniformizeze într-un spațiu public tot mai lipsit de spiritualitate și de frumos, există oaze de culoare, există oameni pentru care arta a devenit sinonim cu a trăi.
Sărbătoarea Muzicii la Botoșani: Public ”selectat” de restricții, aplauzele au răsunat din nou în sala de concert – FOTO&VIDEO
Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii, melomanii din Botoșani au asistat la un nou concert simfonic, în deschiderea stagiunii 2021-2022 a Filarmonicii ”George Enescu”.
Botoșaniul, două-trei zile până la carantină: autoritățile închid practic orașul pentru nevaccinați, toate unitățile rămân deschise pentru cei imunizați – LISTA restricțiilor
Municipiul Botoșani a atins sâmbătă o rată de 5,67 și se apropie vertiginos de pragul de 6 la mie de la care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) va aplica o nouă serie de restricții.
Botoșaniul cu doar 15 paturi la ATI pentru pacienții infectați, criză și în spitalele din țară: Cîțu trece la amenințări
Secția ATI de la Spitalul Județean Mavromati este ocupată la maximum de săptămâni bune, iar alți pacienți sunt în așteptare. Aceeași situație este și în celelalte spitale din țară, fiind internați la Reanimare în jur 1.391 de pacienți. Locurile sunt însă cu mult mai puține față decât ar fi nevoie, în realitate. 
Punte spre Dumnezeu la înmormântarea părintelui Ionuț! Mitropolitul Teofan și zeci de preoți alături de familia îndoliată – GALERIE FOTO & VIDEO
O ceremonie cum rar se poate vedea la plecarea unui om din lumea asta. Preotul Ionuț Miorcăneanu, părinte pentru enoriaș, tată pentru doi băieți și o fiică și soț iubitor pentru preoteasa Ana Maria a plecat spre somnul veșnic într-o atmosferă cu puternică încărcătură emoțională.
Fie care are omul lui ??? Prof. Dr. istoric neintrecut GICA MANOLE , isi are omul lui, acest <OM> se numeste ION ANTONESCU, mare om de stat omorat de nemernici !!!
6 septembrie 2021, 09:43
stau si ma uit in sala, nu Doinita, nu Soptica, nu Budai.....asta spune multe
5 septembrie 2021, 23:36
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Acum este o filozofie simplă, se moare pe capete, scapă cine poate și este filozofia «primul plecat, ultimul venit». Se eliberează un loc ca să-l ocupe celălalt. Acesta este marele adevăr despre medicina românească, asta ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9470 lei
USD
Dolarul SUA
4.2484 lei
CHF
Francul elveţian
4.6231 lei
GBP
Lira sterlină
5.8624 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7240 lei
XAU
Gramul de aur
244.1620 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3638 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1804 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4441 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.7 o C
Dorohoi
13.5 o C
Bucecea
15.1 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
15.1 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.