Top News
O lansare de carte inedită cu eroii în sală, alții își odihnesc veșnicia în paginile autoarei: Trebuie să avem respect față de cititorii noștri / Cea mai mare onoare să scrie un om despre mine!GALERIE FOTO

O carte-omagiu despre oameni și locuri, o lansare care a avut loc în prezența unora dintre eroii a căror poveste se înșiră fermecător în paginile autoarei.

”Fiecare nume are omul lui”, de Mihaela Arhip, rămâne un martor al trecerii prin timp. Fie că vorbim despre oameni simpli, de la Italian la bătrânul care vinde flori, fie că vorbim despre Oameni-Cetate, de la Dumitru Țiganiuc, plecat în veșnicie, sau la Maria Baciu, cea care a și fost prezentă în sală.

 

Sâmbătă, 4 septembrie, la Casa Corpului Didactic din Botoșani s-au consumat momente de reală emoție, zecile de persoane care au venit să asiste la lansarea cărții Mihaelei Arhip trecând pe rând de la bucurie și nostalgie, de la tristețea unui gând la râsul nestăpânit și prietenos.

 

Mihaela Arhip se află la prima carte de proză, după ce vreme de aproape 20 de ani și-a încântat cititorii cu poezie.

 

Apărută la Editura PIM, din Iași, cartea ”Fiecare nume are omul lui” (vol. 1) adună povești despre Oameni și Locuri. 

 

”Mama, Dumnezeu să o odihnească în pace!, spunea că fiecare nume poartă în sufletul lui un om. Fiecare nume are omul lui. Un om care își poartă poverile, își trăiește în felul lui ziua în care l-am întâlnit, zâmbește, își șterge lacrimile și merge mai departe. Un om care visează ceva când doarme, visează la ceva când este treaz, își bea cafeaua, își încalță pantofii și pornește pe drumul lui. Fiecare nume are un om al lui.

Un om care deschide fereastra, ușa, calculatorul, își deschide brațele pentru a primi pe cineva lângă suflet, deschide pachetul de țigări, o carte, un pachet de cărți, o sticlă cu apă, un om care deschide un drum pentru alții. Fiecare nume are un om. Un om care răspunde la întrebări, la un mesaj, răspunde de alții, de ceva, răspunde la telefon. Un om care răspunde la chemarea aproapelui. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi răspuns la invitaţia mea şi mi-aţi fost alături în acest tandru început de septembrie, la evenimentul la care am evocat chipul mai puţin cunoscut al oraşului Botoşani!”,

Mihaela Arhip, autoarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”

 

 

 

”Librăriile sunt pline de rebuturi care se cheamă cărți”

 

I-a fost alături și de această dată poeta Maria Baciu. Exigentă și deopotrivă generoasă acolo unde cuvintele îi ating sufletul, spirituală și ironică atunci când vorba se rostogolește către cei ai vremilor nătânge, dar și sensibilă la tot ce înseamnă mesajul către copii, Maria Baciu a oferit din nou o lecție despre valoare, despre forța cuvântului acolo unde scriitorul își asumă până la capăt rolul în societate.

 

”Un profesor de română a găsit de cuviință ca în aceste zile, când s-a sărbătorit Limba Română, să lanseze o carte care este foarte valoroasă. Și fiindcă sunt elevi aici, și mă bucur foarte tare, aș vrea să pun în discuție un alt tip de a se face lectura cărților contemporane. Noi am fost învățați cu literatura clasică, unde se povestea ceva și rămâneau nucleele acelea, le spuneam și luam notă mare la română.

Librăriile sunt pline de rebuturi care se cheamă cărți, se taie pădurile și toți scriu, care cum iese la pensie, care cum s-a plictisit să își facă serviciul, se apucă de scris. Și sunt atâția scriitori în România, cum nu vă puteți închipui, și mulți dintre aceștia urcă până la Uniunea Scriitorilor și devin membri. Trăim foarte urât din acest punct de vedere, pentru că artele sunt în pericol. E mare păcat, literatura este o artă. Dacă nu dăm întâietate artei, poporul se întoarce în faza de troglodit. Nu avem ce face fără artă. Din acest punct de vedere, trebuie acordată mult mai multă atenție felului în care citim o carte”,

Maria Baciu, scriitoare

 

Poeta-profesor a făcut un parcurs prin sensuri și înțelesuri, pentru a ajunge la semnificația numelui și la responsabilitatea mesajului transmis către cititor.

 

”Titlul aceste cărți nu înseamnă numai că fiecare nume are omul lui. Titlul mai înseamnă și faptul că tu îți meriți sau nu îți meriți numele. Și numele acela poate deveni o poreclă, care poate să te definească mai bine decât numele pe care l-ai luat la botez sau din familie. Poate deveni un supranume. Titlul este foarte inteligent ales de scriitoare. Trebuie să avem respect față de cititorii noștri și față de literatura română, să știm ce scriem și ce le dăm, cum construim trăirea, conștiința, sufletul unor generații tinere și cum alimentăm generațiile celelalte, care știu să citească ceva. Este o mare durere să trecem peste cărți pe deasupra”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

 

Cartea Mihaelei Arhip poate fi, spune poeta Maria Baciu, o prefață la cărțile de poezie.

 

”Pentru că poeta se întoarce la perioada când era copil. Copilul este foarte liber. A copilului este întreaga lume. Trebuie să respectăm copilul și libertatea lui totală pentru că el atunci ia în stăpânire universul. Tor universul acesta pornește prin a fi exprimat în cuvinte. Deci cartea este una despre cuvinte, despre copilărie, despre adolescență, despre prefacerile dintr-un trup de copil care ajunge să se ia în stăpânire, să fie conștient de el și să se poată ridica singur. Cuvintele acestea sunt trimiterile pe care le face în afara sa ca să se comunice, să spună, să se cunoască. Și dă într-o lume de oameni, de plante, de animăluțe, și rămâne mirat la fiecare. Acesta este începutul cunoașterii. Această cunoaștere se înmulțește până când el devine stăpân pe întreg universul”.

 

În final, poeta Maria Baciu a mai remarcat în proza Mihaelei Arhip ”finețea scrisului, un scris original, o exprimare originală, o frazare foarte frumoasă”.

 

”Are știință a limbii pe care o stăpânește bine, știe să aleagă din noianul de cuvinte pe cele care vor îmbogăți și mintea și sufletul cititorului”,

Maria Baciu, scriitoare

 

 

”Am citit ceva extraordinar!”

 

Cel care a relaxat atmosfera și a adus zâmbetul pe chipul tuturor a fost Daniel Câșlariu, președintele Asociației ”Grup Civic” Botoșani, către care vor merge o parte din fondurile obținute din vânzarea cărții, cealaltă parte fiind direcționată către hrana și tratamentul animalelor fără stăpân.

 

Daniel Câșlariu a felicitat-o pe autoare și și-a exprimat, cu o emoție nestăpânită, mulțumirea pentru cuvintele pe care Mihaela Arhip i le-a dedicat în paginile cărții.

 

”Vreau să vă felicit. Eu sunt un băiat simplu de la țară, nu prea știu să vorbesc în fața oamenilor, dar învăț. Mi-a plăcut școala, dar am fost un elev de 6 - 7, acolo. Am stat mereu în băncuța mea. Când doamna Mihaela a vorbit despre mine mi-a venit să plâng.

Îmi amintesc cu drag cum m-a sunat prima dată doamna Mihaela, să îmi dea niște bănuți pentru activitățile mele. Când am văzut-o prima oară, în fața blocului, am simțit că o cunosc de o viață, că e foarte caldă. În fața dvs. poate par un om dur, dar în spatele măștii se află un băiat foarte emoționat. Când am primit acel telefon, prin care îmi cerea acordul să publice textul despre mine în această carte, am zis că este cea mai mare onoare și distincție pe care am primit-o vreodată în cei 31 de ani. Să scrie un om despre mine! Un simplu băiat crescut la țară, care a avut o poveste de viață tragică, a părăsit aceste meleaguri și a fost nevoit să plece departe de casă, de frați și de mamă. Am revenit și într-un an și jumătate am reușit să fac mai mult decât îmi imaginam”,

Daniel Câșlariu, președintele Asociației ”Grup Civic” Botoșani

 

 

 

 

Mai mult decât paginile dedicate lui, Daniel Câșlariu a fost deosebit de impresionat să afle poveștile oamenilor simpli, a marginalizaților, a năpăstuiților, cu al căror destin s-a identificat el însuși în anumite perioade ale vieții.

 

”După ce am citit cartea nu am rămas impresionat doar că a scris despre mine. M-a impresionat ceva mai mult. Chiar am sunat o prietenă foarte bună din presă, pe doamna Gabriela de la Botoșăneanul, și i-am spus: am citit ceva extraordinar! Nu am crezut vreodată că un scriitor poate să scrie ceva despre un om neimportant (Italianul, nota red.). Pentru că așa suntem noi. Eu știu cum este să fii dat deoparte de societate, să fii marginalizat când nu ai, când ești om al străzii. Asta am fost eu, din păcate, dat deoparte de societate și de copii. Și m-a impresionat foarte mult că a scris despre Italian. Un lucru extraordinar. Tot ce scrie în acea carte este excepțional”,

 Daniel Câșlariu, președintele Asociației ”Grup Civic” Botoșani

 

”Fiecare nume are omul lui” este o carte a destinelor. Veți afla poveștile impresionante ale unor oameni cu care Mihaela Arhip a interacționat în diferite feluri, pe lângă care a trecut sau alături de care a trăit. Dar veți regăsi și locuri de poveste sau întâmplări pline de haz. Lecții de istorie culese în treacătul cotidian sau felii de înțelepciune decupate dintr-un trecut care devine, și el, istorie.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Inițiativa unui botoșănean care are efecte în întreaga țară: Primul pas l-am făcut noi - FOTO
Un blocaj creat în ultimii ani producea numeroase neajunsuri în rândul comunității.
Se caută director la cel mai mare spital din Botoșani pe un salariu de peste 16.000 de lei
Reprezentanții Spitalului Județean „Mavromati” organizează concurs pentru ocuparea postului de director medical. Examenul va avea loc în luna septembrie și va consta în mai multe probe.
PUZDERIE de locuri de muncă neocupate de luni întregi – MESERIILE de care „fug” botoșănenii
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) transmite în fiecare luni a săptămânii locurile vacante de la nivelul județului Botoșani.
Raed Arafat a găsit la Botoșani autospeciale care merg cu 30 km la oră la intervenții – VIDEO
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a efectuat o vizită inopinată la Botoșani.Deplasarea a fost anunțată cu doar câteva ore înainte în contextul în care, la alte vizite oficiale de la București, acestea sunt anunțate cu câteva zile înainte.
S-a picat pe rupte: Concursuri la „Mavromati” cu toți candidații RESPINȘI, asistenți medicali cu note de 1 și 2
Mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi au avut loc în ultimele zile la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani.
Bătaie sângeroasă în familie, de la o bucată de pământ! Tânărul luat cu elicopterul mușcat de câini, tatăl lui bătut cu telefonul în cap
Totul a pornit de la o turmă de vite care păștea pe un teren deținut de victime.
Elev prins de gât și izbit de gard, agresorul i-a luat telefonul / Taxă de protecție cerută lângă școli
Din nefericire cazurile de violență în care sunt implicați copiii când merg la școală continuă să crească.
Botoșaniul sub secetă severă: Producții mai puține în acest an, hectare întregi de culturi compromise
Agricultura județului Botoșani se confruntă în acest an cu o secetă pedologică pronunțată. Iar afectate sunt atât culturile înființate în toamna anului 2021 cât și cele din primăvara acestui an.
Avertisment de la un prim-procuror: Tot mai mulți șoferi drogați în trafic – Presupun că sunt și adolescenți care consumă prin parcVIDEO
Mirajul marilor orașe are și părțile lui negative, iar una dintre acestea este expunerea tinerilor la anturaje toxice în care se consumă alcool, dar și alte substanțe interzise.Botoșaniul, un oraș mic, a fost ferit de astfel de pericole în trecut. Însă lucrurile par să se înrăutățească și la noi.
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Fie care are omul lui ??? Prof. Dr. istoric neintrecut GICA MANOLE , isi are omul lui, acest <OM> se numeste ION ANTONESCU, mare om de stat omorat de nemernici !!!
6 septembrie 2021, 09:43
stau si ma uit in sala, nu Doinita, nu Soptica, nu Budai.....asta spune multe
5 septembrie 2021, 23:36
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8793 lei
USD
Dolarul SUA
4.8008 lei
CHF
Francul elveţian
5.0325 lei
GBP
Lira sterlină
5.7839 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5491 lei
XAU
Gramul de aur
272.7882 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2051 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3341 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7222 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1985 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6560 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.2 o C
Dorohoi
24.1 o C
Bucecea
26.9 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
27.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.