Top News
O noapte de mai la muzeu: Botoșănenii au prins gustul vizitelor nocturne, deși o fac doar o dată pe an – GALERIE FOTO

O atmosferă de normalitate, într-un oraș care se pretinde a fi prin excelență cultural. Muzee forfotind de lume, de la prunci în brațele mamei până la bunici purtând cu aceeași eleganță umbrela sau cârja.

Din păcate, la Botoșani se întâmplă doar o dată pe an: la Noaptea Muzeelor.

 

Aproape 1.900 de vizitatori, în cele patru instituții de cultură patronate de Muzeul Județean Botoșani, în cele câteva ore aflate la dispoziția publicului, cu prilejul Nopții Muzeelor.

 

Cei mai mulți vizitatori - 870 - au intrat, sâmbătă seara, la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi. Alți 550 au vizitat Muzeul de Etnografie din municipiul Botoșani, 350 au trecut pragul Muzeului „Ștefan Luchian” Ștefănești, iar Muzeul de Arheologie Săveni a înregistrat 90 de vizitatori.

 

La Muzeul de Etnografie, pe lângă expoziția de bază, publicul a putut viziona și expoziția temporară intitulată „Lumea rurală în arta plastică”, în timp ce la Muzeul de Științele Naturii Dorohoi muzeografii au pregătit pentru acest eveniment expoziția foto-documentară „Județele Botoșani și Dorohoi în La Belle Époque”.

 

Sâmbătă seara, începând cu ora 19.00, botoșănenii au ieșit din case nu doar pentru o plimbare obișnuită de weekend, ci și pentru a intra în muzeele deschise până către ora 23.00. Îmbrăcați lejer, mulți dintre ei însoțiți de copii, fie în calitate de părinte sau de bunic, vârstnici care s-au bucurat inclusiv de faptul că intrarea a fost gratuită, puști curioși care nu au pierdut prilejul de a filma sau fotografia tot ceea ce le-a stârnit interesul. Atmosferă destinsă, de sărbătoare, o ”evadare” culturală după un timp dominat de restricții și boală.

 

Potrivit celor precizate de Laura Tocariu, șefa secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Botoșani, evenimentul dedicat muzeelor a început ca o manifestare relativ modestă în 1997, la Berlin, ”când vreo 12 instituții de cultură au luat inițiativa de a sărbători o noapte, nu o zi, a muzeelor”.

 

Succesul la public a venit nu doar din noutatea evenimentului în sine, ci și datorită faptului că accesul publicului era gratuit. Astfel că modelul se extinde.

 

”În 2002, primarul Parisului a hotărât o noapte albă a instituțiilor de cultură pariziene și, de acolo până în 2005, când UNESCO, Consiliul Europei vor alege să patroneze acest eveniment, a fost un pas mic, dar care s-a cuantificat în numărul de instituții de cultură deschise, de la cele 12 de la început la 125, și în numărul de vizitatori, record pentru acele vremuri, peste 150.000 de vizitatori”,

Laura Tocariu, șefa secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Botoșani

 

Așadar, din 2005, ziua a devenit Ziua Europeană a Muzeelor, România a ales și ea să se autoincludă în acest brand, completează Laura Tocariu.

 

An de an, în weekendul cel mai apropiat de Ziua Muzeelor (18 mai) sunt deschise porțile diferitelor instituții de cultură, de la muzee la galerii, spații nonconvenționale de expunere.

 

”Anul acesta suntem din nou într-o formulă fără restricții a acestui eveniment, după ce anul trecut a fost sărbătorită această noapte a muzeelor, cu decalare de o lună, dar ne amintim cu strângere în spate de purtatul măștilor și de distanțare. Noi, cei din Botoșani, suntem incluși printre cele 170 de instituții muzeale și peste 20 de evenimente muzeale care se organizează cu acest prilej”,

Laura Tocariu, șefa secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Botoșani

 

Muzeul de Etnografie a oferit publicului prilejul de a vizita expoziția de bază, însă a pregătit, pe lângă aceasta, și expoziția de artă ”Lumea rurală în arta plastică”.

 

”Civilizația sătească este în disoluție, dispare, așa cum s-a întâmplat cu dispariția portului popular, care începând cu secolul XIX a început să fie contaminat cu elemente de natură urbană, la fel cum s-a întâmplat cu numeroase meșteșuguri care, practicate pe întreg teritoriul țării, astăzi au devenit aproape simbolice și destul de slab manifestare, așa cum s-a întâmplat până și cu scoarța noastră, care face parte din patrimoniul UNESCO.  În aceste condiții, avem nevoie de mărturii care să ateste cum a fost la un moment dat civilizația sătească botoșăneană”,

Laura Tocariu, șefa secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Botoșani

 

Șefa secției de Etnografie a amintit publicului prezent că marele atu al unei expoziții plastice este chiar valoarea estetică a lucrărilor.

 

”Și nu numai valoarea estetică, ci și cea emoțională, pentru că lucrările de artă plastică sunt o parte din sufletul artistului. Fiecare dintre cele 28 de lucrări artistice ilustrează modul în care la un moment dat un artist a intrat în contact și a reflectat civilizația rurală”,

Laura Tocariu, șefa secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Botoșani

 

Printre cele 28 de lucrări, vizitatorii au admirat picturi de Petre Achițenie, Marcel Alexa, Marcel Chițac, Radu Cotișel, Victor Hreniuc, Grigore Spirescu, Liviu Șoptelea sau George Șpaiuc.

 

Artistul Liviu Șoptelea a ”descifrat” pentru public lucrările de pe simeze, oferind informații primare, dar necesare pentru a pătrunde în universul pictural.

 

”Am avut deosebita ocazie să văd o expoziție internațională la Bârlad - Bienala Tonitza, unde în proporție de 90 la sută am văzut artă nonfigurativă. Făcând o paralelă cu ce avem astăzi aici, lumea satului românesc, este o diferență foarte mare. Inclusiv acei artiști care lucrează cu predilecție nonfigurativ, modernism - postmodernismul la care s-a ajuns în zilele noastre, cu toate că am trecut de postmodernism și nu avem cu ce să îl înlocuim, suntem la post, post și încă o dată postmodernism - și tot așteptăm să se întâmple ceva și nu întâmplă nimic deosebit. Și atunci majoritatea artiștilor au o reîntoarcere la origini, la natură”,

Liviu Șoptelea, artist

 

Pentru că printre artiștii ale căror lucrări sunt prezente pe simeze sunt și câțiva botoșăneni, Liviu Șoptelea a mărturisit că pentru el emoția este cu atât mai mare, întrucât ”am fost martor la facerea unora dintre aceste lucrări în tabere, iar emoțiile sunt mai mari decât ale celui care le vede pentru prima dată”.

 

”Sunt lucrări trecute printr-un filtru sentimental, printr-o școală, printr-o experiență. Sufletul fiecăruia vibrează cromatic diferit. Nu mai spun de starea de spirit a artistului. Este o expoziție care trece prin cele patru anotimpuri, avem și portret, peisaje cu biserica, aproape de sufletul țăranului român, implicit și al artistului, game cromatice diferite”,

Liviu Șoptelea, artist

 

Aurel Melniciuc, managerul Muzeului Județean Botoșani, și-a asumat o parte din rolul de gazdă a evenimentului, specificând că ”autoritățile ne calcă tot mai des pragul, este admirativ pentru că este un bun exemplu, județul nostru fiind unul eminamente cultural”, urând astfel bun venit oficialităților prezente la vernisajul expoziției: Doina Federovici – președintele Consiliului Județean Botoșani, Paula Berențan – subprefect al județului Botoșani, dar și Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești.

 

La rândul său, Doina Federovici le-a mulțumit managerilor de muzee care, în această zi, s-au preocupat ca publicul să beneficieze de câteva ore de relaxare, dar deopotrivă educative, în spațiile pe care instituțiile de cultură le-au pus la dispoziție.

 

”Și la muzeul de la Ștefănești, și la Săveni, la Dorohoi avem vizitatori. La Ipotești erau foarte mulți vizitatori din țară. Le mulțumesc managerilor din cadrul instituțiilor de cultură subordonate Consiliului Județean pentru că în fiecare activitate pe care o fac pun foarte mult suflet și vor să arate încă o dată cât de minunat este acest județ”,

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

 

(Foto: imagini de la Noaptea Muzeelor din Botoșani, Dorohoi și Ștefănești)

 

loading...
Noaptea Muzeelor la Botoșani, ce puteți vizita pe 14 mai – GALERIE FOTO

 

 

Puțini, dar buni: Liceul dintr-o comună din Botoșani unde aproape toți elevii au luat bacalaureatul - Cheia succesului este echipa
Performanță obținută de elevii unui liceu din mediul rural. Din cei opt candidați înscriși, șapte au promovat examenul și chiar cu note mari.
Când Bahluiul izvorăște din Botoșani - Viorel Ilișoi și-a lansat cartea de interviuri acasă: Problema vieții literare din Iași nu este numai a Iașului, ci a întregii Moldove - GALERIE FOTO
Viorel Ilişoi şi-a lansat la Botoșani cartea ”Viața literară pe Bahlui”, în cadrul generos al Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” și în prezența unui public numeros.
Tricolorul sărbătorit în centrul orașului cu subsecretar de stat, oficialități și o mulțime de botoșăneni: Să cinstim simbolurile naționaleFOTO & VIDEO
Ca în fiecare an, festivitatea a avut la intersecția străzii Cuza Vodă cu Marchian, zonă denumită drept Piața Tricolorului.
EXCLUSIV: Profesori propuși pentru funcții la Inspectoratul Școlar Județean: Părăsesc instituția jumătate dintre inspectorii susținuți de PNL - LISTA
După modificările aduse în structura de conducere a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani pe parte de inspector școlar general și adjuncți, noi schimbări sunt anunțate pentru începutul săptămânii viitoare.
ASTĂZI: Femeile liberale și-au ales președintele înconjurate de bărbații puternici ai partidului – GALERIE FOTO & VIDEO
Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia a găzduit astăzi de la ora 10:00 conferința de alegeri a structurii de conducere din Organizația Municipală a Femeilor Liberale.Alegerile reprezentantelor doamnelor din municipiu au avut loc cu susținere din partea liderilor PNL Botoșani.
Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei
A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.
Festival româno-ucrainean pe Pietonalul Unirii, timp de trei zile! Botoșănenii așteptați la spectacole, parade de costume, piese de teatru, dans și expoziții – PROGRAMUL
Manifestațiile au loc grație unui proiect transforntalier România – Ucraina implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
De la Casa Sofian la „catedrala” orașului: CJ-ul dă bani pentru lucrări la mai multe unități de cult – LISTA
Proiectul de hotărâre privind „acordarea de sprijin financiar din bugetul propriu județean pe anul 2022 unor unități de cult din județul Botoșani aparținând cultelor religioase recunoscute în România” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței ordinare de la începutul săptămânii viitoare. 
Controale (ne)anunțate la unitățile medicale din Botoșani, amenzi pentru chiul de la serviciu și nereguli la concedii
Mai multe acțiuni de verificare au fost efectuate de către corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani la diferiți furnizori medicali din județ.
Loading...
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO
Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.
Prietenie de 100.000 de euro încheiată festiv la Edineț! Asociație din Botoșani primită de oficialitățile moldovene cu mulțumiri și promisiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” a fost finalizat în mod oficial. După conferința de închidere organizată de Asociația B-Right Media la Botoșani, în data de 7 iunie, a urmat activitatea în oglindă din Republica Moldova.„Un proiect frumos la Edineț, un proiect frumos dar sigur, transfrontalier”, a descris pe scurt primarul de la Edineț colaborarea transfrontalieră.
Concurs pentru șefia unei instituții cu toți candidații PICAȚI, s-au făcut de rușine după contestații
Cei doi candidați au susținut la București proba scrisă, însă nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru a putea fi admiși.
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei
Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.
Loading...
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani
Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
EMINESCU la 133 de ani de la moarte: Mai este Eminescu botoșănean? / Cum a evoluat literatura română? / Îl dăm afară din Cetate sau îi cinstim memoria?
Un omagiu adus lui Eminescu, omagiu care iese din sfera formalismului, din dulceața poetică în care ne-am complăcut zeci de ani. Patru scriitori și doi istorici au răspuns provocării de a vorbi despre Poet.
DEMERS jurnalistic: Botoșăneanul și Televiziunea Română, anchetă comună despre cel mai tragic accident rutier al României, documentarul va fi difuzat pe 14 iunie – VIDEO
Botoșăneanul a demarat în vara anului trecut o investigație privitoare la cea mai mare tragedie rutieră din România, care s-a petrecut la Botoșani. Un demers care a implicat o documentare efectuată de-a lungul a opt luni căruia i s-a alăturat și o echipă a Televiziunii Române coordonată de producătorul Raluca Rogojină.
HALUCINANT: Minoră violată de toți cei trei frați, tatăl ridicat de polițiști alături de băieții săi
Caz șocant petrecut într-o familie din Botoșani. 
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO
Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.
Și totuși... Ada Macovei aproape să rămână la Inspectoratul Școlar
Chiar dacă negocierile dintre PNL și PSD pentru împărțirea serviciilor publice deconcentrate o vor lăsa fără postul de inspector școlar general, Ada Macovei ar putea rămâne în continuare la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), doar că nu în conducere.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.2 o C
Dorohoi
21.7 o C
Bucecea
22.8 o C
Darabani
21.2 o C
Saveni
22.1 o C
Ştefăneşti
24.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.