S-a înființat de la data de 1 octombrie 2020 deși la nivel național este funcțională de aproximativ patru ani de zile.
Noua instituție care este operaționalizată la nicel județean se numește Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – Serviciul Teritorial Botoșani. Este condusă de Paul Vieru, fost angajat în cadrul Primăriei municipiului Botoșani care are în subordine la acest moment doi angajați.
Unitatea nu are la Botoșani personalitate juridică astfel că funcționează ca un serviciu. Nu are nici sediu, punctul de lucru fiind stabilit temporar la Dorohoi, într-un spațiu situat în strada 1 Decembrie și pus la dispoziție cu titlu gratuit de Primărie.
„Voi profita de pandemie și vom funcționa deocamdată online. Eu caut sediu, am primit ordin să caut sediu în Botoșani. E mai puțin la îndemână sediul la Dorohoi a unei instituții ca ANANP-ul, ca problematică, vizează întreg județul”,
Paul Vieru, șeful Serviciului Teritorial ANANP Botoșani
Angajările s-au făcut la sediul Agenției de la București. Candidații au susținut un interviu și astfel au fost cooptați pentru noua instituție de la Botoșani.
„Suntem trei, eu și încă două colege. A fost interviu la care am participat toți, ne-am exprimat dorința de a ajunge acolo, s-a dat un interviu cu șefa ANANP-ului, d-na Adi Croitoru care este președinte cu rang de secretar de stat. A fost promovat și s-a primit acordul iar ulterior a fost aprobat transferul”,
Paul Vieru, șeful Serviciului Teritorial ANANP Botoșani
Agenția pentru Ariile Naturale Protejate va funcționa autonom și va avea activitate diferită față de Agenția pentru Protecția Mediului sau Garda de Mediu.
„Sunt ariile naturale protejate de la nivelul județului Botoșani care nu au custode, adică nimeni nu are grijă de ele. Și ANANP-ul asta face, deci aplică măsurile necesare gestionării corecte a ariilor naturale protejate. Și sunt destul de multe, 10% din suprafața județului este ocupată de arii naturale protejate”,
Paul Vieru, șeful Serviciului Teritorial ANANP Botoșani
Printre ariile protejate de la Botoșani se regăsesc: Arinișul de la Horlăceni, Bucecea - Bălțile Siretului, Făgetul secular Stuhoasa de la Suharău, Pădurea Ciornohal de la Călărași, Rezervația de Tisa din Pădurea Tudora, Stânca Ripiceni, Stânca Ștefănești sau Turbăria de la Dersca.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Mașini izbite în urmă cu puțin timp, trei persoane au văzut moartea cu ochii
Oana Sava
Nov 04, 2024
Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025: ANUNȚUL unui șef de la București
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024