S-au cunoscut la un concert în Austria, el neamț, ea româncă. S-au cununat civil în Germania, și-au rostit dragostea și credința în fața preotului din Vorona. Astăzi au patru copii care se simt la fel de acasă în România ca și în Germania.
Anul 2021 este declarat, de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României. Cei cărora le spunem - contextual sau afectiv, ironic sau înțepând cu subînțelesuri – diaspora. Însă un prim sens, și deopotrivă corect, al diasporei ar fi atunci când ne referim la oamenii care își părăsesc locul de origine și se stabilesc oriunde în lume. În greaca veche, dia speiro înseamnă ”a împrăștia (semințe)”.
Potrivit datelor oficiale, cei mai mulți români din diaspora se află în Italia, urmată de Germania și Spania. Se știe că, acolo unde s-au așezat, românii au dus cu ei și ortodoxia. Datorită lor, în multe comunități s-au înfințat sau redeschis biserici care i-au ajutat să își păstreze identitatea. În cadrul acestor comunități ortodoxe, copiii primesc sprijin în a învăța limba părinților lor (română), dar și pe cea a țării de adopție.
Însă mai este ceva ce impresionează profund în viața diasporei, și anume felul în care sunt privite obiceiurile românilor, felul în care le sunt preluate tradițiile sau, pe alocuri, credința.
Klaus Dieter Brückmann era, până în urmă cu vreo zece ani, un om care nu cunoscuse ortodoxia. În țara sa natală, Germania, nu trăise niciodată ca un om religios. Mărturisirea a fost făcută în emisiunea Secvențe Trinitas, acolo unde toată lumea a aflat de povestea lui de dragoste cu frumoasa Maria, din Vorona.
(Klaus și Maria Brückmann)
”Eu am încercat tot timpul să fiu bun, să îi ajut pe ceilalți atunci când au probleme. Cam asta a fost religia mea. Pur și simplu faptul de a fi bun cu oamenii”,
mărturisea Klaus Dieter Brückmann.
Asta până când a întâlnit-o pe Maria, tânăra din Vorona care, deși departe de țară, purta în inimă și în minte rugăciunea și dorul de acasă.
S-au cunoscut la un concert în Austria. Dar frumusețea vieții avea să se descopere puțin câte puțin, pe măsură ce, alături de Maria, avea să pătrundă cu totul tainele și frumusețea ortodoxiei.
S-au căsătorit civil în Germania.
Pentru a se putea cununa religios cu Maria, Klaus Brückmann a fost nevoit să treacă la ortodoxie. O decizie pe care nu doar că nu a regretat-o niciodată, dat i-a deschis și ușa către o lume a credinței pe care până atunci nici nu o bănuise. Pentru că astfel a trecut granița dintre a ști și a trăi, dintre a cunoaște și a simți.
Cununia ortodoxă și-au așezat-o pe frunte acasă, pe pământ românesc, în biserica din Vorona Centru, pe când acolo slujea încă părintele Cristian Ștefan.
”Petrecerea după cununie am făcut-o la Pensiunea Andreea, la Stăuceni, unde am lucrat câțiva ani ca chelneriță”, ne-a spus Maria Brückmann. Atunci a văzut Klaus Brückmann frumusețea României, țara care avea să devină curând și a lui.
Klaus Brückmann a fost cucerit de dealurile molcome ale Voronei, de pădurile sfinte și, mai ales, de oamenii locului.
”Dacă ar fi după soțul meu, cred că din 2011 ne-am fi mutat la Vorona de tot. Soțului îi place foarte mult în Romania, dar din cauza afacerii pe care o avem în Germania nu ne permitem decât să venim de 15-20 de ori pe an în Romania”,
Maria Brückmann
Puțin câte puțin, au mutat în Germania ”acasa” lor, cu tot cu familie și biserică. Au format acolo o comunitate în care simt românește și, mai ales, vorbesc românește.
”Este o bucurie să avem o biserică și un duhovnic foarte bun în Germania, așa ne duce dorul de Romania, mai ales că alături de noi avem frați, cumnați, cumetri care suntem ca o familie și de aceea ne este mult mai ușor să locuim în Germania pentru faptul că avem biserică. În Germania avem posibilitatea să ducem tradiția și obiceiurile noastre frumoase mai departe și sa le împărțim cu copiii, care speram să le ducă și ei mai departe.
”Nu există sărbătoare ca ai noștri copii să nu știe că este sărbătoare și că este bine să mergem la biserică. Pentru sărbătorile mari toată familia este alături și facem mâncare împreună și după mai facem și câte o petrecere cu muzica noastră frumoasă”,
Maria Brückmann
Dragostea pentru Maria a crescut odată cu dragostea pentru Dumnezeu. Klaus Brückmann își amintește momentul primei spovedanii: ”A fost un sentiment special, o mare ușurare”.
Merge la biserică și vrea să afle toate rânduielile. Se roagă zilnic și, pentru prima dată, a învățat să se roage și pentru cei plecați. România are o bogăție spirituală aparte, spune pătruns de adevărul de necontestat:
”În România credința este mult mai puternică, credința este mai puternică”.
Klaus și Maria Brückmann au împreună patru copii, trei fete și un băiat. Fetița cea mare are 10 ani, iar cel mai mic are 4 ani. Îi cresc în curățenie sufletească, toți merg la biserică (și în Germania, și în România). Și, mai ales, toți copiii vorbesc românește.
La biserică se întâlnesc cu ceilalți români. Dacă nu ar fi biserica, viața în străinătate ar fi mai tristă, spune voroneanca mândră de copiii ei, dar și mai mândră de țara care i-a dăruit o dragoste adevărată.
Ekatharina Josephine, Valeria Magdalena, Emily Maria și Antonio sunt cei patru copii ai soților Brückmann. Toți vorbesc și românește. Iar cea mai mare bucurie a celor mici este să cânte la strană. Au urmat chiar cursurile de muzică psaltică susținute de Arhidiaconul Vlad Roșu, de la Catedrala ”Sf. Spiridon Nou” din București.
”Copiii nu învață doar o cântare, ci prin acea cântare ei se formează ca oameni, iar societatea are nevoie de oameni care au educație sănătoasă, au un fundament religios. Într-o societate în care religiosul nu mai reprezintă ceva esențial, ei pot să conteze în mediul în care trăiesc”,
Arhidiacon Vlad Roșu, la Secvențe Trinitas
Ekatharina Josephine participă chiar și la concursurile din România. Recent, a fost premiată la Festivalul național ”Cântările potirului”, unde a câștigat Mențiune la categoria ei de vârstă (8-10 ani), dar și Premiul Special pentru promovarea patrimoniului muzical românesc în Diaspora (video jos).
„Sunt tare bucuroasă, am o mențiune și un premiu special din partea juriului câștigat. Primul meu concurs. Vă mulțumesc din inimă”,
este mesajul fetiței.
În prezent, copiii urmează cursuri psaltice cu părintele arhidiacon Vlad Roșu, dar se pregătesc și la Canto, cu Grigore Gherman.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
SURSE: PNL vrea alegeri prezidenţiale în martie, Ilie Bolojan - Premierul va fi propus de PSD
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Atmosferă magică astăzi la Farmacia Anca: Super cadouri pentru toți copiii și un concurs pregătit
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile