Top News
Oameni săraci în județ bogat: Botoșaniul, un uriaș potențial sau raiul politicienilor?

Privit cel mai adesea ca pol al sărăciei, cu cei mai puțini salariați și bătrâni cu pensii de multe ori la limita supraviețuirii, județul Botoșani se hrănește de mai bine de trei decenii din promisiunile politicienilor.

Abandonat de guvernanți, lipsit de interes pentru oamenii de afaceri, masă de vot în campanii electorale. Și cam atât.

 

 

O inițiativă ratată

 

În urmă cu 25 de ani, Guvernul Văcăroiu (19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996) aproba un program special de dezvoltare a județului Botoșani. Era vorba despre mult discutata la acea vreme Hotărâre de Guvern 1007, care acorda o atenție deosebită resurselor naturale.

 

Se continua, în acest fel, o strategie de cercetare și evaluare a resurselor naturale pe care comuniștii – prin Comitetul Central al Partidului Comunist Român - o începuseră în anii 80, pentru a reduce importurile. Concret, în urma datelor centralizate în deceniul opt, reieșea că pe teritoriul județului Botoșani au fost identificate zăcăminte importante de betonită, zăcăminte de ghips, dar și nisip (nisipul cuarțos, de o calitate excepțională). Se adăugau aici și travertinul, bilele de silex, precum și gazul metan.

 

În anul 1996, Hotărârea 1007 formula Programul special privind unele măsuri și acțiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a județelor Botoșani, Giurgiu și Vaslui.

 

Concret, se avea în vedere valorificarea judicioasă a resurselor naturale din cele trei județe, în baza strategiilor și a studiilor de dezvoltare elaborate de către organele administrației publice locale împreună cu ministerele de resort, în vederea revigorării economico-sociale și a armonizării cu potențialul existent.

 

De asemenea, actul normativ făcea referire și la încurajarea investițiilor și, în mod deosebit, a celor care creează noi locuri de muncă prin deducerea din profitul impozabil, pe primii 5 ani, a cheltuielilor aferente realizării investițiilor de către persoane juridice.

 

Era prevăzută și scutirea de impozit, pe o perioadă de 10 ani, a investitorilor care realizează în localitățile rurale unități noi sau repun în funcțiune capacități existente de prelucrare a produselor agricole, ferme zootehnice sau unități cu caracter de servire a agriculturii.

 

Stimularea inițiativei private pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul construcțiilor, transporturilor, turismului și serviciilor locale prin reducerea impozitelor și a taxelor locale cu 30%, dar și restructurarea și retehnologizarea societăților comerciale cu capital majoritar de stat în baza unor programe proprii elaborate cu sprijinul ministerelor de resort.

 

Hotărârea cu numărul 1007 mai prevedea și punerea în funcțiune, cu prioritate, a investițiilor publice prevăzute în programul-cadru, aflate în execuție, din care în mod special cele vizând infrastructura majoră, fiind vizate la avea vreme liniile noi de cale ferată Dângeni-Săveni-Dărăbani - 36 km și Hârlău-Flămânzi - 20 km.

 

 

Politica vorbelor în vânt

 

Cu toate acestea, nimic nu se întâmplă în anul 1996. Abia în aprilie 1997, în cadrul unei dezbateri parlamentare, deputatul Viorica Afrăsinei – trecută între timp la cele veșnice - readucea în atenție celebra Hotărâre 1007, prin care se aprobase Programul de dezvoltare economico-socială a județului Botoșani.

 

”Parlamentarii judeţului Botoşani sunt îngrijoraţi pentru soarta pe care o are punerea în aplicare a Hotărârii nr.1007, întrucât actualul Guvern încearcă să demoleze respectiva hotărâre prin practici de abrogare, pe segmente, a prevederilor acesteia, aşa cum s-a procedat şi în cazul clasării unor drumuri judeţene în drumuri naţionale, prin Hotărârea Guvernului nr. 42 din 3 martie 1997. Astăzi vreau să aduc un argument în plus, acela că prin bugetul de stat pe anul 1997 pentru judeţul Botoşani nu a fost nominalizată nici o lucrare de investiţii prevăzută prin programul elaborat, nici măcar sume pentru continuarea celor începute”, spunea la acea vreme Viorica Afrăsinei.

 

Remus Opriș, pe atunci ministru delegat pe lângă prim-ministru (Guvernul Ciorbea) pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului şi a Departamentului pentru Administraţie Publică Locală, recunoștea că ”situaţia infrastructurii în judeţul Botoşani depăşeşte limitele abordării în plan politic”. Și cam atât.

 

Mai mult, spunea deputatul Opriș, ”în Hotărârea de Guvern nr.1007 din 22 octombrie 1996 sunt o serie de lucruri neclare”.

 

”Vă dau exemplu de formulări care pot fi socotite foarte largi şi altruiste, însă nu spun nimic prin modul în care au fost ele exprimate. De exemplu: "valorificarea judicioasă a resurselor naturale din judeţul Botoşani în baza strategiilor şi a studiilor de dezvoltare elaborate de către organele administraţiei publice locale împreună cu ministerele de resort în vederea revigorării economico-sociale şi armonizării cu potenţialul existent". Este o formulare foarte frumoasă, însă nu cred că are în ea substanţa care să-i permită şi trecerea la concret”, sunt cuvintele lui Remus Opriș, consemnate în arhive.

 

Așa se face că o inițiativă care ar fi putut salva de la sărăcie un județ s-a stins înainte de a produce vreun efect. ”Formulări frumoase”, fără nicio acoperire concretă.

 

 

După 25 de ani

 

Totuși, ar mai fi posibilă o industrie de extracție/exploatare la nivelul județului Botoșani, ca să nu mai vorbim despre renumitele fabrici de sticlă care au dus faima județului în țară și peste hotare?

 

Potrivit prof.univ.dr. Corneliu Iațu, nisipul cuarţos este principala resursă a județului însă, din păcate, s-a abandonat și exploatarea lui. Mai putem lua în calcul resursele de betonită, gips, ape minerale, gaz metan, argile etc. Prospecțiunile efectuate înainte de 1989, când se acorda geologiei o atenție mult mai mare decât astăzi, au evidențiat aceste resurse subsolice.

 

Însă, spunea profesorul universitar Corneliu Iațu într-un interviu acordat Botoșăneanul.ro, pentru a fi exploatate, aceste resurse trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

 

”În primul rând, ele ar trebui să fie rentabile (să aibă o concentrație economic exploatabilă) și să aibă la capătul filierei de producție o unitate de fabricare, care să încheie acest ciclu. Degeaba am exploata acum cel mai pur nisip cuarțos din România la Miorcani, dacă nu am avea cui să-l livrăm”,

prof.univ.dr. Corneliu Iațu.

 

Și mondializarea joacă un rol important.

 

”Contextul internațional nu este unul neapărat favorabil, pentru că absorbim de pe piața externă tot felul de produse specifice industriei sticlei, în loc să le producem în țară. Celebrele cristaluri de Boemia se mai produc, dar porțelanul și cristalul de Dorohoi a fost abandonat de mult”,

a completat Corneliu Iațu.

 

Vorbim, așadar, de resurse subsolice care pot fi declarate de importanță strategică.

 

”Astfel s-ar salva anumite industrii și ar putea redemara activități alteori profitabile. Pentru aceasta trebuie însă strategii și politici bine gândite. Poate să fie implicat și sectorul privat”,

prof.univ.dr. Corneliu Iațu.

 

O întoarcere la industria comunistă nu mai este posibilă, spune Corneliu Iațu, dar statul poate interveni prin strategii și politici bine țintite și coerente, dacă vrea să aibă o economie performantă.

 

Pentru aceasta este nevoie, ca și în urmă cu 50 de ani, ca și în urmă cu 25 de ani, de oameni capabili, de programe coerente, de strategii realizate de specialiști. În concluzie, oamenii politici trebuie să facă un pas în spate și să aducă în prima linie profesioniștii. Altfel vom rămâne buni scriitori de proiecte și programe ”frumos formulate”.

 

loading...
Botoșaniul, printre județele cu cei mai puțini angajați raportat la totalul populației

 

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
A murit un fost primar de Botoșani cu două mandate!
S-a întâmplat în urmă cu două săptămâni de zile. Iar dacă la alte treceri în cealaltă lume curg mesajele de condoleanțe de la Consiliul Județean, partide sau alte organisme reprezentantive, decesul acestui primar a trecut neobservat de „ochiul public”.
Nuntă de povești pentru fiica fostului șef al Poliției Rutiere, soțul este un tânăr afacerist, naș un fost deputat – GALERIE FOTO & VIDEO
Având în vedere criza sanitară care a avut un impact asupra lumii din toate punctele de vedere, și nunțile au fost trecute pe stand-by. Așa se face, că fiica lui Dumitru Zmău, fostul șef al Poliției Rutiere și-a organizat nunta la un an de zile distanță de cununia civilă.
Coșmar la ”Mavromati”: 14 ore petrecute de unii bolnavi în containerele din curtea spitalului, prefectul a băgat în ședință toți șefii de secție – VIDEO
A fost un Comitet Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) dedicat sistemului medical la care au fost prezenți toți șefii de secții din spitalele botoșănene.
FOTO & VIDEO Sute de credincioși, uniți în jurul Sfintei Cruci: Părintele protopop - Și conducătorii țării trebuie să-L asculte pe Dumnezeu
Sute de botoșăneni au luat parte marți seară la slujba religioasă oficiată lângă Monumentul Sfintei Cruci.
Campioana olimpică Simona Radiș și vicecampionul Mugurel Semciuc, premiați „acasă” în codrii lui Eminescu sub privirile legendei vii, Elisabeta Lipă – VIDEO & GALERIE FOTO
Locația aleasă pentru acest eveniment dedicat performerilor și performanței din sport a fost insula micuță de pe Lacul de la Ipotești, apa înconjurată de codrii care i-au fost sursă de inspirație poetului nepereche Mihai Eminescu în operele sale lăsate moștenire oamenirii.
FOTO & VIDEO „Noapte Albastră” pe Pietonalul Unirii: Gabriel Cotabiță, concert de excepție în fața publicului numeros - Pentru mine, Botoșani este un loc special
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier se încheie cu un recital marca Gabriel Cotabiță.
Venit în campanie la Botoșani, Dan Barna a primit … usturoi de Copălău să alunge spiritele rele din Parlament – FOTO & VIDEO
Liderul USR-PLUS, Dan Barna, a ajuns duminică la Botoșani unde a participat la o întâlnire cu membrii partidului.
Festivalul de pe Unirii a început la... atelier, vin două zile de concerte și o... ”Noapte albastră” – GALERIE FOTO
Festivalul Culturii și Patrimoniului organizat de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier a debutat vineri după-amiază pe Pietonalul Unirii cu ateliere de artizanat.
Audiențe cu peste 50 de botoșăneni la Primărie, de la locuințe sociale la copii care aruncă cu roșii, găini la bloc sau pisici care zgârie mașini – VIDEO
Săptămâna acesta primarul orașului a avut zi de audiență, situație care se petrece o dată pe lună. Din partea botoșănenilor interesul a fost unul extrem de crescut, fiind înscrise pe listă pentru a-și prezenta problemele, peste 50 de oameni.
Loading...
Fenomenul care îngrijorează la Botoșani: Adolescenți „în prăpastie”, tentative de suicid cu supradoză de pastile
Tot mai mulți adolescenți suferă de depresie, iar din nefericire unii dintre ei ajung la spital după tentative de suicid.
„REFORMA” lui Cîțu: Botoșănean numit șef peste toți prefecții din România
După ieșirea USR-PLUS de la guvernare, premierul Florin Cîțu a lansat o campanie de „curățenie” în instituțiile publice unde membrii acestei formațiuni ocupau posturi.
”Blestemele câștigătorilor la Loto”: Un botoșănean a făcut infarct după marea lovitură, altul a murit în mașina cumpărată din banii primiți de la loterie
Câștigurile ușoare, precum cele de la Loto, de cele mai multe ori se duc exact așa cum apar. Dar nu este numai asta. Mai ales după revoluție s-a creat un soi de legendă a blestemelor căzute asupra celor care au câștigat de fiecare dată la Loto. Cazurile sunt nenumărate, și majoritatea cu motive inexplicabile, de cele mai multe ori.
REACȚII după tragedia de la Mall, cunoscut medic despre METODA care l-ar fi putut salva pe bătrânul mort sub privirile a zeci de oameni
La sfârșitul săptămânii trecute, un bătrân s-a stins din viață la mall sub privirile a zeci de oameni. Venise să ia masa, însă s-a înecat cu o bucată de carne. Medicii ajunși la fața locului nu l-au mai putut salva.
Două zile de spectacole pe Pietonalul Unirii în cadrul unui proiect european, de la Gabriel Cotabiță la artiști locali și din Republica Moldova – PROGRAMUL
Vara a trecut, spectacolele continuă însă. La sfârșitul acestei săptămâni pe Pietonalul Unirii va avea loc Festivalul Culturii și Patrimoniului, manifestare organizată de Asociația B-Right Media în cadrul unui proiect transfrontalier.
Loading...
Șefii de la Eltrans „plâng” deja de dorul tramvaielor: A fost o mare sărbătoare pentru toți
O raritate din partea reprezentanților societății de transport public local, emiterea de comunicate de presă. Se întâmplă doar în apropierea sărbătorilor de iarnă sau pascale, când este anunțat programul după care se circulă în zilele libere.
O lansare de carte inedită cu eroii în sală, alții își odihnesc veșnicia în paginile autoarei: Trebuie să avem respect față de cititorii noștri / Cea mai mare onoare să scrie un om despre mine!GALERIE FOTO
O carte-omagiu despre oameni și locuri, o lansare care a avut loc în prezența unora dintre eroii a căror poveste se înșiră fermecător în paginile autoarei.
Galeria Nordului: Eveniment unic în spațiul botoșănean, oamenii veniți din toată țara pentru bucuria Întâlnirii GALERIE FOTO
A fost din nou muzică, a fost din nou lume multă în Nord. Festivalul inițiat la Darabani de Ștefan și Alexandru Teișanu a devenit un fenomen cultural ce nu mai poate fi ignorat, chiar dacă autoritățile întorc de o vreme privirea în altă parte atunci când le ajunge înainte o propunere de finanțare. Și nu e de mirare. Festivalul Nordului nu este o promenadă politică, nici desfășurare de artiști mediocri pe tăpșan.
Se coace o schimbare la vârf în Prefectură, s-a făcut anunțul: Se pregătesc hotărâri de guvern pentru demitere
Președintele încă în funcție al PNL a făcut public sâmbătă, în județul Hunedoara, că la Guvern se pregătesc hotărâri pentru demiterea prefecților și subprefecților USR-PLUS.
De lângă șefa CJ, un primar de oraș a cerut eliminarea Consiliului Județean din PNI-ul care a rupt coaliția: De ce să consume din bugetul nostru? - GALERIE FOTO
Programului Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny”, care a provocat ruperea coaliției guvernamentale, a provocat dispute inclusiv la Botoșani. Și asta chiar înainte ca PNI să ajungă pe masa Executivului.
Ada Macovei nu mai vrea în școlile botoșănene profesori agresivi și care țipă la elevi: În sistem trebuie să rămână doar cei care iubesc cu adevărat meseria aceasta
După ce a condus Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani în perioada 2009 – 2012, Ada Macovei a revenit la conducerea instituției cu o nouă echipă dar și cu dorințăde reformare.
Tataie, ramai doctor in stiinte, care or fi alea! In ce priveste economia si functionarea ei, nu-ti mai da cu parerea, ca debitezi numai judecati profund gresite. Inainte de a deschide gura despre nisip si industria sticlei si portelanului, ai schimbat macar trei vorbe cu Debely, cel care s-a chinuit sa faca profitabila activitatea Sticlei din Dorohoi? Ai dat macar un telefon la Paltinis, la primarul de acolo? Macar il stii pe geologul Grindei Sorin? Ai un mecanism de gandire comunist: "politicienii sa faca un pas in spate, aduca in fata specialistii,"etc. Bai Gicule, cel care aduce in fata sau baga in spate ...de fapt este in prim plan! Si-atunci, cum se retrag politicienii ...daca ei misca pionii pe tabla, conduc miscarile "specialistilor"? Dar specialistii...sunt "in prim plan"!! Hotarat lucru, sunteti doctor pe hartie! Ramaneti in biblioteca! Admirati pe mai departe aberatiile Programului Vacaroiu, repetate ca un papagal de Viorica Afrasanei si condamnati-l plin de ranchiuna pe Remus Opris care v-a zis-o de la obraz: Programul Vacaroiu nu inseamna decat formulari propagandistice! Doamne! ce mai specialist de doi bani sunteti!
26 iulie 2021, 21:36
si calitatea si educatia unora, multi din Botosani, spun muuulte.................ii recunosti de pe oriunde, pacat, pe cat de multi copii sunt educati, de 10 ori sunt mai multi de neam prost....si fudui pe deasupra, suparati pe munca........stuchesc seminte si barfesc , carcotasi si atat
26 iulie 2021, 14:20
Botosaniul e raiul ciumei rosii.
26 iulie 2021, 10:46
Botosaniul nu a pus canalizare cu bani de la UE 300 mil euro asta spune multe
25 iulie 2021, 22:32
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
9.4 o C
Bucecea
9.9 o C
Darabani
9.0 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
8.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.