La mijlocul lunii octombrie, cinci pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă a Spitalul Clinic Județean Mureș după ce au luat o bacterie din unitatea medicală. Sute de infecții intraspitalicești sunt raportate anual și la Spitalul Județean „Mavromati”.
În cursul anului 2021 au fost înregistrate 547 de infecții intraspitalicești, iar de la începutul anului 2022 și până în luna august au fost în jur de 373 de astfel de cazuri la Spitalul Județean „Mavromati”.
Cert este că infecțiile nosocomiale există în orice spital, chiar dacă încă există o reticiență în a fi raportate. În general, secțiile unde sunt înregistrate cele mai multe astfel de cazuri sunt: ATI, Chirurgie, Psihiatrie.
Din acest motiv, Consiliul Județean Botoșani intenționează să depună un proiect prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale.
Proiectul este intitulat „Îmbunătățirea capacităţii instituţionale a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoșani, în vederea prevenirii infecţiilor nosocomiale”, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 12 - Sănătate, Investiția: I2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică: I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, apel de proiecte MS0024.
„Prin proiect se propune îmbunătățirea accesului populației Județului Botoșani la servicii medicale de calitate și la standarde europene, prin achiziționarea de echipamente destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, precum și pentru prevenirea și limitarea fenomenului de rezistență la antimicrobiene și a infecțiilor asociate asistenței medicale, la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani. Valoarea totală eligibilă a proiectului este în cuantum de 19.979.535,94 lei, inclusiv TVA, calculată conform cap. 2.5 din Ghidul specific- Finanțarea în cadrul investiției”,
Se arată în raportul de specialitate
Se dorește dotarea laboratoarelor de analize medicale- compartiment de bacteriologie cu echipamente performante ce contribuie la stabilirea unui diagnostic microbiologic specific și rapid, a testării la antibiotice standardizată conform ghidurilor europene în vigoare.
Prin intermediul componentei C12 –Sănătate, se propune consolidarea rezilienței sistemului de sănătate prin creșterea nivelului de acces, siguranță, calitate și funcționalitate a serviciilor medicale și a infrastructurii sanitare.
Infecțiile nosocomiale reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, fiind o cauză a morbidității și mortalității pe plan mondial, cu un deosebit impact uman și economic, prin prelungirea perioadei de internare și creșterea costurilor.
Hotărârea privind aprobarea proiectului „Îmbunătățirea capacităţii instituţionale a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoșani, în vederea prevenirii infecţiilor nosocomiale”, a cheltuielilor legate de proiect și a Acordului de Parteneriat între Unitatea Administrativ Teritorială- Judeţul Botoşani şi Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani urmează să fie votată în cadrul ședinței ordinare de luni, 31 octombrie.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024