Top News
Omul din Nord în vremea pandemiei: ”Carantina mi-a arătat că eram de dinainte norocos, duceam și duc viața pe care mi-o doream” - FOTO & VIDEO

Un spirit întreprinzător, îmbinat cu o ingeniozitate și o dibăcie culturală rar întâlnite la noi. Un profesionist care trece dincolo de rigorile instituționale tocmai pentru a schimba mentalități, pentru a așeza pe cărările bătătorite, aparent fără ieșire, soluții noi și idei neîntâlnite încă.

Născut în Darabani, Ștefan Teișanu este printre cei mai cunoscuți și apreciați antreprenori culturali din România. Conduce, de o vreme, Centrul Cultural Clujean, dar este și președinte al Asociației Nord, organizație care an de an, la Darabani, organizează Festivalul Zilele Nordului, eveniment care a căpătat, deja, dimensiunile unui fenomen nu doar festivalier, ci și cultural, cu puternice accente de promovare turistică.

 

Implicat în acțiuni culturale din țară și străinătate deopotrivă, Ștefan Teișanu își demonstrează nu doar talentul de antreprenor, ci și pe cel de excelent colaborator. Fie că este vorba despre proiecte culturale, despre încâlceli administrative sau, mai nou, de implicare civică, Ștefan Teișanu este omul potrivit pentru a ajuta. Adică: mii de ore de muncă, disciplină mentală, rezistență la stres.

 

 

P a c i f i c a t o r u l

 

Un supranume care i se potrivește întocmai dărăbăneanului din Cluj. Care, în vreme de pandemie, s-a alăturat numeroaselor organizații care au pus umărul spre a fi de ajutor: achiziții medicale, campanii de presă, sprijin în toate direcțiile. Toate sub titulatura ”Un singur Cluj”.

 

Despre ”Ștefan al nostru” vorbește chiar managerul TIFF, Cristian Hordilă, în pressone.ro.

 

”Ștefan al nostru a fost mintea limpede și calmă în tot vulcanul zilelor care au trecut. Când ajungeam în momente de disperare, îl sunam și cu el îmi făceam ordine în decizii”, spune Cristian Hordilă.

 

(Ștefan Teișanu)

 

... ș i  s c r i i t o r u l

 

Scrierile lui Ștefan Teișanu sunt apreciate pe rețelele sociale sau, de o vreme, în revistele din țară. După ce ani de zile a excelat ca organizator, antreprenor, scotocitor de povești, Ștefan Teișanu dovedește acum un excelent talent scriitoricesc. Molcomul moldovenesc împletit cu ascuțimea ardelenească, spiritul analitic și capacitatea de a desface cu luciditate fiecare subiect, abordările care scot la iveală perspective surprinzătoare, toate acestea se regăsesc în textele lui Ștefan Teișanu.

 

Însă nimeni nu se aștepta, probabil, să îl descopere și pe un album de muzică, drept semnatar de… versuri.

 

 

”Mă bucur că am cunoscut un om adevărat, un om inspirat”

 

Este vorba despre versurile de pe albumul ”Gloria”, al trupei The Mono Jacks.

 

O poveste nu mai puțin extraordinară, dacă este să îl ascultăm pe Doru Trascău, de la trupa The Mono Jacks, care mărturisește – pentru bihon.ro - despre prima întâlnire cu Ștefan Teișanu. Apoi despre a doua…

 

”Despre Ștefan am o poveste întreagă. În vara anului 2019 plecam spre Iași. Urma să urcăm pe scena Festivalului Rocanotherworld. De obicei plecam la drum împreună, cu duba. De data aceasta eu am luat avionul foarte de dimineață pentru că eram invitat să vorbesc la o dezbatere pe teme culturale unde urma să povestesc despre muzică. În dreapta mea se aflau Vlad Alui Gheorghe, om de bază în proiectul Adam’s Nest și scriitorul Marius Chivu. În stânga mea, conversația era ghidată de Ștefan Teișanu pe care îl cunoșteam chiar atunci. Mi-a plăcut acea după-amiază, mi-au plăcut poveștile auzite de la Ștefan și dialogul care a decurs atât de firesc”, spune Doru Trascău.

 

(Trupa The Mono Jacks)

 

Așa se face că, peste jumătate de an, gândul lui Doru Trascău se întoarce către omul din avion ”cu care mă văzusem o singură dată în viață”. Căruia îi propune, nici mai mult nici mai puțin, să scrie textele pentru noul album al trupei.

 

”Din când în când, mai citeam ce scria pe profilul lui de Facebook și nădăjduiam că dacă mă va refuza măcar îmi va îngădui să mă inspir din cugetările sale. Din fericire, Ștefan a avut doza de inconștiență de care aveam nevoie și a răspuns ,,da”. A început să scrie chiar din noaptea în care i-am trimis primele trei piese. (…) Ștefan a muncit pe rupte și au fost dăți în care a scris și rescris de 3 ori aceeași piesă. Am convingerea că nu a scris nici pentru el nici pentru mine, ci că a scris, de fapt, pentru muzică. Am continuat să scriem oriunde ne lovea inspirația. Am intrat, apoi, în studio să înregistrez vocea. Chiar și pe ultima sută de metri ne conversam și făceam ajustări de ultimă oră. Nici în visele mele nu aș fi crezut că o să am noroc de o asemenea colaborare. Ștefan semnează cea mai mare parte din versurile albumului și s-a achitat glorios de această sarcină. Mă bucur că am cunoscut un om adevărat, un om inspirat, dar mai ales un om care este ”locuit” pe dinăuntru”, mărturisește în același interviu Doru Trascău.

 

 

”Anul ăsta va fi al scrisului”

 

Despre colaborarea cu trupa The Mono Jacks, Ștefan Teișanu spune că a deschis ”nerăbdarea de a scrie”. Care a continuat firesc. De la texte pentru album la debutul în Dilema veche, de pildă.

 

”În decembrie, cât am scris fără oprire versurile pentru albumul „Gloria” al The Mono Jacks, m-am încărcat cu o frustrare, o nerăbdare de a scrie, ca o sentință, și că anul ăsta va fi al scrisului. Am lansat albumul, am debutat în „Dilema veche”, iar carantina m-a prins cu câteva schițe pe care nu am reușit deloc să le dezmorțesc. Parcă vreau să mă apuc de toate odată, parcă refuz să scriu numai pentru că e carantină și ar trebui să scriu, nu știu”,

 Ștefan Teișanu

 

Scrisul lui Ștefan Teișanu are rădăcini adânci. În sute, mii de pagini citite de-a lungul vieții, în experiențe pe multiple planuri… literare, de la blog la Facebook și nu numai. Iar pandemia a fost, desigur, un alt prilej de desfătare întru cuvânt!

 

”În izolare am citit „O odisee” a lui Mendelsohn, antologia de poezie rusă contemporană „Tot ce poți cuprinde cu vederea”, „Biblia după Borges” a cardinalului Ravasi, „Universitățile în Evul Mediu” a lui Jacques Verger, capitole din „Civilizații și tipare istorice” a lui Djuvara și am lăsat începute mai multe. Acum citesc „Jocurile minții” a lui Culianu”,

Ștefan Teișanu

 

 

Și nu doar literatura a prins bine în vreme de izolare, ci și mai vechile sau mai noile filme.

 

”Am văzut „Lupta: viața și arta pierdută a lui Szukalski”, câteva documentare ale lui Herzog, „Melancolia” lui Von Trier și am revăzut „Ultimul samurai”. Am ascultat și reascultat Das Waldkonzert al Khatiei Buniatishvili, Nick Cave și alte obsesii mai vechi și mai noi”,

Ștefan Teișanu

 

O vreme care, mai presus de toate, a fost una a liniștii. Pentru Ștefan Teișanu, pandemia a fost o confirmare, după cum afirmă el însuși. O confirmare a unei vieți așezate în albia potrivită.

 

”Izolarea asta nu diferă prea mult de viața mea de dinainte, culmea. Zilele mi-erau foarte intense fiecare, muncind în toate proiectele, așa că seara și în week-end căutam liniștite și intimitate acasă. Acum e cam la fel, ba chiar parcă muncesc și mai mult peste zi, cu câte sunt de reparat peste tot. N-am timp liber mai mult ca înainte și mi-l umplu la fel ca-ntotdeauna literele, ideile pentru comunitate, un pic de sport. Carantina mi-a arătat că eram de dinainte norocos, duceam și duc viața pe care mi-o doream”,

Ștefan Teișanu

 

VIDEO:

Piesa "Nemuritori" -  The Mono Jacks
Înregistrare din concertul de lansare a noului album Gloria - București, Arenele Romane, 8 februarie 2020.
The Mono Jacks:
 Doru Trăscău - voce, chitară
Andrei Zamfir - chitară
Cristian Chiru - bass
John Ciurea – tobe
Textier: Ștefan Teișanu
Backing vocals: Marina Arsene
 Mihai Grigore
Bogdan Tudor

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ALEGERI LOCALE 2020: Primul om de afaceri care a ajuns la BEC cu dublă candidatură: Botoșănenii vor avea de câștigat - FOTOGALERIE&VIDEO 
Prima candidatură înregistrată la Biroul Electoral de Circumscripție al municipiului Botoșani îi aparține unui om de afaceri.  
MINUNILE din Botoșani ignorate de politicieni, NEȘTIUTE de turiști! Vulcanii noroioși din județ, peisajele nepromovate de unitățile administrative- GALERIE FOTO
Un peisaj unic în județul Botoșani, necunoscut și nepromovat, care de la un an la altul își schimbă înfățișarea, de la un anotimp la altul capătă texturi și forme noi.
ULTIMĂ ORĂ: Ciocnire lângă OMV după o manevră neașteptată a unui șofer – GALERIE FOTO
Două mașini s-au izbit în urmă cu puține minute pe strada Sucevei după o manevră bruscă efectuată de un conducător auto.
”Naivii” din nouă țări își prezintă lucrările la Botoșani, vernisaj în vreme de pandemie, lacrimi pentru Margareta Mihalache: ”Parcă timpul pentru mine s-a oprit în loc” – GALERIE FOTO & VIDEO
44 de artiști din nouă țări au expus la Botoșani, în a opta zi a lunii a opta, în cadrul celei de a opta ediții a Salonului Internațional de Artă Naivă ”Gheorghe Sturza”. Un eveniment emoționant, întrucât a fost dedicat celei care a inițiat, în 2009, această manifestare culturală: Margareta Mihalache.
Fosta groapă de gunoi s-a transformat într-o fabrică de făcut bani din crengi, mobilă aruncată, demolări și tot felul de alte deșeuri – GALERIE FOTO
Primarul Cătălin Flutur a prezentat joi o investiție realizată de municipalitate pentru soluționarea vechii probleme cu vegetația uscată. Groapa de gunoi de la Rediu a fost reamenajată într-o stație de procesare, despre care edilul șef a arătat că va aduce economii de peste 3 milioane de lei anual la bugetul local.
Misiune (im)posibilă: Cadre medicale anchetate pentru răspândirea COVID-ului, unele dosare au fost deja CLASATE
De la începutul pandemiei la Botoșani și în celelalte județe ale țării au fost deschise mai multe dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.  Este vorba despre Articolul 325 din Codul Penal.
A venit ordinul: Mihai Țurcanu numit director la DSVSA Botoșani
Începând de luni, 3 august 2020, postul de director al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost ocupat.
Cei mai căutaţi infractori din țară: CINCI botoşăneni pe lista „Most Wanted”, de la țepari la traficanți de carne vie
Pe lista cu infractori neprinși figurează și câteva nume din Botoșani. Au încălcat legea în diverse moduri și au ajuns pe lista Most Wanted a Poliției Române.
Politicianul care a lăsat toate ale lumii și a devenit sfânt: Botoșănenii se roagă și astăzi la Mărul de la Schit – FOTO & VIDEO
De zeci de ani, dar mai ales în perioada posturilor și a sărbătorilor creștine, mii de botoșăneni, și nu numai, iau drumul mănăstirilor. Și cum ne aflăm de câteva zile în Postul Sfintei Marii, pelerinii se roagă pentru cei dragi, dar și pentru vremuri bune, pace și, mai ales, sănătate.
Loading...
Un artist botoșănean își lansează un videoclip filmat la Colosseumul din Roma: Singurul artist român ce a obținut permisiunea autorităților italiene – VIDEO
”O megaproducție artistică”, ”videoclipul anului în lume al unui artist român”, ”filmat și produs de către televiziunea italiană”, acestea sunt cuvintele care anunță lansarea celui mai nou videoclip al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat Botoșani.
Penultimul loc din România!!! Doar două noi cazuri de Covid în ziua când botoșănenii sunt obligați să poarte mască și afară
Hotărârea adoptată vineri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care începând de astăzi purtatul măștii devine obligatoriu în mai multe zone din municipiul reședință și din județ nu își are susținere tocmai în datele oficiale furnizate de autorități.
ULTIMĂ ORĂ: Masca obligatorie la Botoșani pe pietonale, în stații, piețe, târguri
Autoritățile au făcut anunțul în urmă cu puțin timp. Începând cu 1 august 2020 botoșănenii vor fi obligați să poarte măștile de protecție și în anumite spații deschise. 
Consiliera acuzată de trădare „încolțită” de PSD-iști în plen: Dacă citeam în engleză, cine înțelegea?
Consilierii locali s-au întâlnit joi în ședință ordinară, iar întâlnirea online a fost condusă de Daniela Roșu, cea care a fost exclusă din PSD, dar care a obținut în instanță anularea actului emis de partid.
În plină pandemie, zeci de copii din Botoșani au fost luați forțat de lângă părinți
Într-o perioadă extrem de grea pentru întreaga omenire, mai mulți copii au ajuns în grija statului.
Loading...
Pe bune sau pe... campanie? Mega proiect de alimentare cu gaze a județului anunțat de vicepremier și senator: Abia aștept ca dl Șoptică să fie președintele CJ
Prezentă marți la Botoșani, viceprim-ministrul Raluca Turcan a făcut publice planurile Executivului de extindere a rețelei de gaze. Aceasta pentru că la data actuală gradul de racordare a locuințelor din România este de numai 32%, procent catalogat drept ”aproape o rușine” de oficialul guvernamental.
Doi soți din Botoșani MORȚI în accident, director „amenințat” cu amendă fiindcă ține procesul pe loc
Sunt mai bine de cinci ani de când doi soți își pierdeau viața într-un cumplit accident rutier în intersecția de la Orășeni Deal. Au rămas în urmă doi copii orfani în timp ce procesul bate pasul pe loc din cauză că dosarul este blocat la București.
ANCHETĂ: Trei întrebări și mai mulți actori botoșăneni, în trei decenii și jumătate de teatru - FOTO
O anchetă începută în anul 1985, de către secretarul literar al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, este continuată astăzi de publicația Botoșăneanul. Aceleași întrebări, alți actori. Uneori aceeași scenă.
Curs de dezvoltare a creativității, în aer liber, lângă piscină! Zeci de cadre didactice specializate în cadrul unui program european – FOTO&VIDEO
Proiectul lansat în mediul online la finele lunii trecute a intrat în perioada de implementare. Zeci de cadre didactice de la Botoșani au început cursurile de dezvoltare a creativității în cadrul programului ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Un nou SCANDAL în politica botoșăneană un lider local PSD și-a dat demisia din cauza unui liberal care acuză că a fost păcălit de doi parlamentari
Luptele politice în pre-campania electorală aferentă alegerilor locale din septembrie se amplifică.
VIDEO din noul autobuz ISUZU care va circula în oraș pentru toți botoșănenii, de săptămâna viitoare – GALERIE FOTO
După numeroase petiții, semnale de alarmă, postări pe Facebook, jigniri, atacuri politice și valuri de revoltă, tramvaiele de la Botoșani devin în sfârșit, istorie.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Astăzi emoțiile sunt mult mai mari decât în momentul lansării, atunci am luat-o așa, ca pe o joacă, dar astăzi mi-am dat seama că joaca e serioasă”.Roxana Țurcanu, candidat ALDE la Primăria Botoșani ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8344 lei
USD
Dolarul SUA
4.0836 lei
CHF
Francul elveţian
4.4894 lei
GBP
Lira sterlină
5.3431 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8238 lei
XAU
Gramul de aur
253.5118 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2471 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4015 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9265 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0866 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1851 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.