Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a intrat vineri seară în stagiunea aniversară, a 70 – a de la înființarea instituției, cu un concert care și-a dorit a trasa o punte imaginară între România și Republica Moldova.
Orchestra simfonică a fost condusă de Mihai Agafița, prim dirijor și director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova.
Cu peste 750 de concerte simfonice și spectacole de operă susținute pe mapamond, din SUA și Rusia până în Spania și Portugalia, a revenit după mai mulți ani pe scena botoșăneană și la începutul reprezentației s-a adresat celor aproximativ 400 de spectatori.
”Pentru mine este o sărbătoare pentru că am revenit după atâta vreme la pupitrul acestei orchestre pe care am dirijat-o pentru prima dată acum 20 de ani. Și nu am venit singur, sunt cu o echipă de muzicieni foarte buni de la Filarmonica Națională din Chișinău care au venit împreună cu mine ca să susținem importanța acestui eveniment”,
Mihai Agafița, prim dirijor Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova.
Seara a debutat cu ”Rapsodia română” a lui George Enescu, vibrațiile transmise publicului determinând la final unii spectatori ca, pe lângă aplauze, să strige: ”Bravo! Bravo!”.
După mai mulți ani în care creațiile lui George Enescu nu s-au putut interpreta din cauza unor probleme de drepturi de autor, ”Rapsodia română” a deschis primul concert al stagiunii aniversare. Mai ales că de puțină vreme instituția municipalității botoșănene poartă numele inegalabilului compozitor român.
”Și dacă tot este sărbătoare, am decis să începem acest concert cu cea mai celebră lucrare din tot spațiul academic românesc, care pe bună dreptate poate fi considerată cartea de vizită a tuturor românilor, care a fost semnată de cel mai mare compozitor pe care l-a avut România”,
Mihai Agafița, prim dirijor Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova.
Spectacolul a continuat cu ”Concertul pentru pian și orchestră, în sol major” al lui Maurice Ravel și cu ”Preludiu la unison (din Suita pentru orchestră)” , de George Enescu, pentru a fi încheiat cu celebrul ”Bolero” al lui Ravel, lucrare simfonică pe care a compus-o în 1928 la cererea dansatoarei Ida Rubinstein, care își dorea un balet de la autorul lui Daphins.
Iar podul imaginar peste Prut s-a prelungit până în inima Transilvaniei pentru că solist a fost pianistul Csiky Boldizsar, doctor în muzică și profesor universitar la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj.
”Vin tot timpul cu drag. Bineînțeles că acest concert este unul foarte dificil pentru o orchestră, dar ne-am descurcat. Cred că am avut primul concert chiar aici”,
Csiky Boldizsar, pianist.
Seara a fost una specială pentru noul manager al Filarmonicii botoșănene, care la ”Rapsodia română” s-a aflat pe scenă, în calitatea sa de prim trompetist al Orchestrei Simfonice, după care, plin de emoții, a urmărit spectacolul din sala Casei de Cultură a Sindicatelor. A mărturisit că i-a fost mai greu pe scenă deoarece ”de acolo am plecat și mi-am propus în acest mandat să fiu și pe scenă, ca trompetist, alături de colegii mei și împreună cu ei, atunci când va fi posibilitatea, lucrul cel mai frumos”.
”Ceea ce mă bucură foarte tare este publicul numeros pentru că entuziasmul artiștilor pe scenă este altul, diferit, ieșit din tiparul de odinioară și iată că startul în această stagiune este cu dreptul și cu siguranță vom reuși împreună spectacole foarte frumoase”,
Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani.
Revenirea unei compoziții a lui George Enescu în programul Orchestrei Simfonice a fost doar una dintre noutățile serii. După mulți ani, cu ajutorul colegilor din Moldova, harpa s-a regăsit printre instrumente.
De asemenea, pentru prima dată scena a fost completată cu un banner uriaș cu Primăria Botoșani fotografiată aerian, o recunoaștere față de instituția care de atâția ani susține financiar Filarmonica, impresarul artistic Liviu Sorinel explicând că a preluat modelul de la filarmonici prestigioase din Europa.
Aplauzele de la final au trecut granița a 60 de secunde.
Expoziție de fotografie organizată de Centrul de Creație
Oana Sava
Jan 08, 2025
Centru medical de la Botoșani ÎNCHIS din această lună
Oana Sava
Jan 08, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
Tipuri de debitmetre industriale
Redacția Botoșăneanul
Jan 08, 2025
APEL pentru un botoșănean internat la Terapie Intensivă care are nevoie de sânge
Oana Sava
Jan 08, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile