Top News
Politica Nordului: Darabani, locul în care muzica unește ceea ce pandemia desparte - GALERIE FOTO&VIDEO

Ediția a opta a Festivalului Nordului a adus din nou la Darabani public din toată țara, iubitori de muzică sau pur și simplu oameni care profită, după anul de pandemie, de orice prilej care îi face fericiți.

De la prima oră a dimineții, pe drumul dintre Botoșani și Darabani s-a circulat mai intens decât de obicei. Mașini cu suport de bicicletă deasupra, echipate anume pentru Maratonul Nordului, au venit din toată țara, după cum se putea observa după numerele de înmatriculare: sportivi din Suceava, Iași, Cluj, Alba, Maramureș, Neamț și lista nu se încheie aici.

 

La fel de divers era și publicul din Poiană, loul destinat concertelor, șirul de mașini întinzându-se și anul acesta pe mai mulți kilometri. Asta în ciuda faptului că vremea nu a fost pe tot parcursul zilelor una tocmai prielnică. Mai mult, evenimentele au fost cu bilete, iar restricțiile legate de pandemie au fost și ele stricte (vaccinări, teste etc.), însă trupele invitate și atmosfera deja consacrată i-au făcut pe turiști să urce către Nord și în acest an.

 

Doi tineri, de pildă, veniți din Suceava, s-au bucurat de muzica celor de la The Mono Jacks la Conac, apoi la ora 20.00 au urcat în mașină pentru a ajunge în Poiană, unde au aplaudat și au dansat trupele invitate. După miezul nopții au plecat acasă, la Suceava... ”Aseară nu am venit, a fost nunta unei verișoare, dar în seara asta nu am mai ratat. Mâine plecăm la București, nu vom ajunge în Poiană. Ne bucurăm de fiecare concert, pentru că am suferit foarte mult în pandemie, ne-au lipsit mult aceste momente”, spune tânăra din Suceava.

 

Nu au lipsit nici politicienii, oficiali cu rang de director sau cu renume de lideri, însă prezența lor s-a limitat la spațiul unor mese, în zona de servire. Au lipsit cu desăvârșire fotografiile, discursurile sau orice alt fel de promovare cu care oamenii politici erau obișnuiți la astfel de evenimente.

 

De remarcat, de asemenea, schimbările produse în Darabani. Orașul din urmă cu 7-8 ani, când festivalul se strecura discret în Nord, astăzi s-a transformat vizibil. În urbea altădată singuratică, unde turiștii nimereau mai degrabă accidental, au apărut acum pensiunile. Semnele trecerii festivalului sunt și ele vizibile: Muzeul Nordului, cu colecții unicat, clădiri renovate și mai îngrijite, oameni zâmbitori.

 

 

O seară cu ploaie, una cu nori, a treia stă să înceapă

 

Vineri seara, după spectacolul trupei de teatru Drama Club, cu ”O poveste foarte simplă”, în curtea Conacului din Darabani a început muzica. Ploaia a dat peste cap planurile din Poiană, noroiul fiind ingredientul cel mai greu de gestionat de către sutele de oameni veniți să se bucure de atmosferă și de o seară împreună.

 

Organizatorii s-au adaptat imediat, au redistribuit locațiile, microbuzele au fost ”pe linia de urgență” între Conac și Poiană și, în acest fel, muzica s-a auzit până târziu în noapte. Dan Byron, Sea Section, Baba Dochia au încântat publicul, iar artiștii de la Subcarpați au fost, spun cei care au asistat la concert, la înălțime.

 

Osteneala organizatorilor a fost răsplătită sâmbătă, când soarele a apărut din nou pe cer, iar turiștii s-au avântat din nou cu îndrăzneală către spațiile dedicate concertelor, și nu numai. Seara, deși amenințată de nori și de câteva picături de ploaie, a fost una cât se poate de potrivită distracției.

 

Au fost prezenți deopotrivă la Întâlnirile Nordului, apoi au aplaudat prestația celor de la Atelierul de Teatru, care au prezentat la conac spectacolul ”Antisocial”.

 

Apoi în balcon s-au instalat Doru Trăscău și Andrei Zamfir (The Mono Jacks), care au creat momente speciale pentru romanticii îndrăgostiți. În formulă de duo, Doru și Andrei au început cu piesa de rezistență ”Gloria”, apoi au continuat cu ”Un sfert de secundă”, ”Infinit”, ”1000 de DA”.

 

 

”Pandemia ne desparte, muzica ne unește”

 

În acest timp, în Poiană răsuna muzica celor de la Melting Dice, iar de la ora 22.00 pe scenă au urcat The Kryptonite Sparks, un ”power-trio incandescent”. Poiana a devenit o explozie de energie, dans, o descătușare incredibilă.

 

Trupa care a încheiat seara și-a făcut apariția, exact cum era anunțat în programul oficial, la ora 23:15. Până după miezul nopții, Zdob și Zdub au cântat pentru public piesele cele mai cunoscute, de la ”Bunica bate toba” la ”DJ Vasile” sau ”Videli Nochi”. Poiana a devenit în întregime o scenă, spectacolul fiind unul general. ”Pandemia ne desparte, muzica ne unește”, a răsunat în Poiană vocea lui Roman Iagupov, solistul de la Zdob și Zdub.

 

Duminică, la ora 19.00 Zilele Nordului vor găzdui o nouă piesă de teatru: ”Gewalt la Darabani (Texte bune în locuri nebune)”, urmat de concertul care va fi închide seria muzicală 2021: Mircea Baniciu.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Noua echipă a Teatrului ”Mihai Eminescu” duce spectacolul la un alt nivel: Ceva foarte interesant, ce nu s-a mai făcut / Cu adevărat senzațional
”Între teatru şi realitatea socială se află o linie de demarcaţie”, spunea Georges Gurvitch în a sa ”Sociologie teatrală”, adăugând că teatrul reprezintă ”sublimarea anumitor situaţii sociale, fie că le idealizează, fie că le ridiculizează, fie că îndeamnă la schimbarea lor”.
DISPARIȚIILE anunțate de Poliție ascund în spate povești de dragoste născute pe Facebook: Comunică imediat între ei, mă caută Poliția
Un fenomen îngrijorător care și-a făcut loc și la Botoșani este acela al disparițiilor de minori. Părinții apelează la ajutorul Poliției în momentul în care nu mai știu nimic de propriii copii. La unii, disparițiile sunt într-adevăr neașteptate, în alte cazuri polițiștii aplică amenzi pentru neglijență.
Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Loading...
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
Loading...
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.2 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.8 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.