Unul dintre cei mai apreciați regizori din Europa, care a fost premiat de curând la festivalul de film de la Cannes, a fost prezent vineri seară în municipiul Botoșani. Cristian Mungiu, nu a venit singur, ci însoțit de doi actori care au avut roluri cheie în filmul ”Bacalaureat”. Dacă nu ați văzut până acum pelicula, este vorba despre Vlad Ivanov, inspector șef în Poliție și Lia Bugnar, alias Magda, mama ”bacalaureatei”.
Peste 400 de oameni s-au adunat ieri în fața Cinematografului Unirea pentru a-l vedea în carne și oase pe regizorul ce a făcut cinste țării cu un film rupt din crunta realitate. Printre aceștia s-au numărat și o sumedenie de candidați la alegerile locale, cum ar fi de pildă, primarul Ovidiu Portariuc, actuali sau foști consilieri locali cum ar fi Cătălina Lupașcu, Cătălin Alexa, Cristian Lazarovici, fostul inspector școlar general Ada Macovei, fostul manager al Spitalului Județean Mavromati, Viorel Iliuță, fostul lider sindical Marius Oroșanu, ex-directorul Zonei Metropolitane, Cătălin Olaru.
Lor li s-au adăugat o mulțime de reprezentanți ai firmei Elsaco deoarece proiecția de gală de ieri a fost posibilă prin implicarea companiei controlate de Valeriu Iftime. Dat fiind faptul că suntem în plină campanie electorală, Marius Buliga, candidatul independent la Consiliul Local a fost și el ”prezent” prin mulțime, la premiera filmului ”Bacalaureat” și nu oricum ci... prin niște flyere împărțite nestingherit de un botoșănean. În jurul orei 19:00, spectatorii au pășit pe covorul roșu și au intrat rând pe rând în sala cinematografului. Gazda serii a invitat atât sponsorii cât și actorii să susțină un discurs.
”Suntem norocoși să îi avem aici, în această seară, pe protagoniștii filmului Bacalaureat. Actorii Lia Bugnar și botoșăneanul nostru Vlad Ivanov, bineînțeles însoțiți în primul rând de regizorul Cristian Mungiu. Aceasta cu atât mai mult cu cât prezența domnilor la Botoșani se întâmplă la mai puțin de o săptămână de la momentul obținerii la Cannes a premiului pentru regie. Așa cum pentru regie Cristian Mungiu s-a tranformat în ultimii ani dintr-o speranță a cinematografiei românești într-un nume cunoscut și recunoscut pe plan internațional sperăm ca și Elsaco, a cărei activitate a depășit deja granița României, să devină unul la fel de cunoscut. Elsaco susține excelența în diferite domenii și vreau să vă spun că a fost o onoare pentru noi să organizăm acest eveniment”,
Viorel Iliuță, director general Elsaco
Cristian Mungiu a afirmat că filmul ”Bacalaureat” a fost apreciat de distribuitori din mai multe țări.
”Îmi pare bine că la așa de scurt timp după întorcerea de la Cannes am reușit să venim în țară și avem plăcerea de a ne întâlni cu publicul. În raport cu premiul acesta mă bucură nu premiul în sine, ci faptul că el ajută foarte mult la curiozitatea pe care trebuie să o aibă toți spectatorii ca să vadă un film. Am constatat de multe ori în viața mea că filmele care sunt premiate trezesc mai multă curiozitate. În cazul nostru, acum, după festivalul de la Cannes, cea mai mare mulțumire a noastră este că filmul pe care l-am făcut noi împreună a fost apreciat de distribuitorii din foarte multe țări și am fost cumpărați în aproape 50 de țări”,Cristian Mungiu, regizor.
Dat fiind faptul că la finalul proiecției spectatorii au avut ocazia să interacționeze cu Mungiu, regizorul a fost întrebat de o persoană din sală despre simbolistica unui telefon, care a fost de nelipsit în peliculă. Mungiu a explicat că în cazul personajului principal, îi sună foarte des mobilul și el nu răspunde din cauza faptului că îl apelează... amanta. De asemenea, regizorul a mai afirmat că a făcut un film despre un om care crede că poate să țină o educație foarte morală cuiva, deși el însuși trăiește mai multe realități.
”Telefoanele fixe care sună și nu răspunde nimeni, sunt legate de fiecare de un context din scenele respective, pică întotdeauna într-un moment nepotrivit și vorbesc despre înclinația noastră în momentul de față din România spre empatie. Am așa o senzație că suntem în momentul acesta o națiune de oameni care se salvează fiecare pe el însuși, dar ne foarte greu să găsim o soluție colectivă pentru greutăți”
Cristian Mungiu
Actorul Vlad Ivanov, botoșănean la origini, a punctat că prezența sa la Botoșani, pe scena Cinematografului Unirea, este un cadou de suflet.
”Vorbeam și cu colegii mei că nu mi-a trecut niciodată prin cap, adolescent fiind, că filmul în care eu joc va fi difuzat la Cinematograful Unirii și că eu voi fi prezent în fața atâtor spectatori. Și mai importat este să ne gândim ce înseamnă filmul în țara aceasta, înseamnă în primul rând schimbare. La noi, la români, termenul de schimbare este de petrecere. Marele Constantin Noica spunea că schimbarea profundă, adâncă în sufletul uman, însemnă la noi petrecere, dar acest cuvânt a fost expropriat de cheflii. Adică, la noi petrecere înseamnă nuntă, înseamnă zile de naștere. Petrecerea adevărată este a te adânci în tine și a vede ce se întâmplă cu tine în momentul de față. Cum ai putea merge tu însuți mai departe să te poți uita dimineața în oglindă și să spui: «pot să le zâmbesc oamenilor din jur, pot să stau de vorbă cu prietenii». Și noi ca artiști avem tot dreptul în lumea aceasta să nu uităm de experiențele prin care am trecut”.
Vlad Ivanov, actor
Evenimentul, care a umplut din nou după câțiva ani Cinema Unirea, s-a încheiat cu o sesiune de fotografii și autografe oferite de protagoniștii filmului ”Bacalaureat”. Toți cei care au fost prezenți în sală au fost invitați la un pahar de vin și la discuții, evident referitoare la ceea ce au văzut pe marele ecran.
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Mașină din Botoșani implicată într-un carambol: Patru adulți și doi copii răniți
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Un mort și patru răniți la locul de muncă, anchete declanșate de ITM
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
ANUNȚ Primăria Botoșani privind solicitarea pentru emiterea acordului de mediu
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
S-a adoptat: Guvernul mai dă o zi liberă angajaților de la stat
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile