Top News
Preoții din Botoșani alături de refugiați: În noaptea asta plecăm la Vama Stânca / Ne gândim că am putea fi noi în locul lor

Era de așteptat ca ”războiul de lângă noi” să scoată la suprafață panica și revolta. După doi ani de pandemie, de pierderi enorme, în special sufletești, părea că poporul român nu mai are forța de a empatiza cu aproapele. Și totuși, ceea ce se întâmplă de câteva zile i-a uimit nu doar pe cei aflați în suferință, ci întreaga lume.

”Războiul este părintele şi regele tuturor lucrurilor; pe unii îi face zei, pe alţii oameni, pe unii robi, pe alţii liberi”, este o celebră definiție enunțată de Heraclit. Or realitatea acestor zile ne derulează – în media sau direct, prin mărturia refugiaților – un tablou complet al acestui enunț: avem zei, oameni, robi și liberi. Dar avem și durere, extaz, spaimă, glorie, învingători și învinși, suferință, confuzie, salvatori, mercenari, eroi.

 

Rețelele de socializare abundă, în aceste zile, de apeluri la sprijin pentru refugiați, de fotografii din zonele fierbinți (în special din vămi).

 

Există însă și salvatorii neștiuți, discreți, care se strecoară prin zarva zilei. Ajută, umblă, intervin. Apoi se retrag în liniștea altarelor și se roagă. Urmele lăsate de ei sunt discrete.

 

”Nu vreau să fiu pomenit”, spune preotul din Botoșani pe care luni după-amiază l-am contactat, aflând că a făcut deja două drumuri în vamă și că plănuiește ca miezul nopții să îl găsească tot acolo. ”Pentru că noaptea e cel mai dificil”, adaugă părintele.

 

A povestit ce a simțit, ce a văzut, abia după ce îi promitem că nu îi vom da numele.

 

”Mai multe parohii se implică, nu doar noi”, spune preotul dintr-o parohie din municipiul Botoșani.

 

Duminică a slujit în biserică. Apoi, la ora 14.00, însoțit de alți creștini din parohie, au urcat în mașini și au pornit către vamă.

 

”Opt mașini am plecat din Botoșani la ora 14.00, după slujba de duminică. Am stat acolo, în Vama Siret, patru ore și ne-am întors cu mașinile goale. Pentru că nu puteam lua pe nimeni, toți erau urcați în microbuze și autocare ale statului, noi nu aveam acces la ei”,

spune părintele.

 

În schimb, au lăsat numere de telefon la voluntari.

 

”Ne-au sunat astăzi dimineață (luni, nota red.). Ne-am dus din nou și am adus 14 persoane. Le-am cazat în Botoșani”,

povestește mai departe părintele.

 

Însă cel mai greu este pentru cei pe care noaptea îi prinde pe drumuri, în vamă sau nu. Gerul nopții, zăpada, frica, oboseala… Foamea.

 

De aceea, creștinii și preotul lor s-au pregătit din nou de plecare. La miezul nopții vor fi alături de refugiați, de data asta în Vama Stânca.

 

”În noaptea asta, pe la 23.00-24.00, plecăm la Vama Stânca. Am înțeles că sunt foarte mulți și acolo și nu au cazare. Eu am mai multe locuri de cazare pregătite, dar cred că în seara asta se vor ocupa toate. Le oferim cazare, masă, pe perioadă nelimitată. Unii sunt în tranzit. Mulți nu știu nici ei ce vor face. I-am întrebat dacă vor sta mai multe zile, ca să știm cum ne organizăm. Încă nu știu nici ei, unii spun că vor să plece spre Polonia… E bine pentru ei, după zecile de ore petrecute în graniță, de o parte și de cealaltă, e bine venită odihna, o zi, două, să își refacă puterile”.

 

Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți, ne învață Scriptura. Aproapele e aici, la un pas. Și poate mâine vom fi noi aproapele altcuiva…

 

”Ne gândim că am putea fi noi în locul lor. De asta depunem și noi toate eforturile pentru a-i ajuta. Sunt atât de aproape de noi, până la urmă sunt frații noștri ortodocși. Cu atât mai mult ne implicăm”.

 

Sunt mame cu copii. Sunt oameni traumatizați, speriați, unii fără nicio speranță. Alții cu planuri pe termen scurt de care se agață cu disperare.

 

”Sunt foarte obosiți pentru că au stat foarte mult în vamă. Omul își găsește puterea în momente grele, de cumpănă. Noi i-am adus, i-am cazat, au mâncat la amiază, acum dorm toți, se odihnesc. Diseară plecăm din nou la Stânca. Între 22.00 și 24.00 vom fi acolo. Noaptea e cel mai dificil, mergem să îi aducem la Botoșani”,

adaugă părintele.

 

Nu e singurul care ajută, ține din nou să adauge părintele. În toate bisericile s-a vorbit, s-au strâns ajutoare, s-au grupat oameni și au pornit către cei în nevoie.

 

”Noi am anunțat în biserică pentru a merge cât mai mulți unde este nevoie de ajutor, să ne ofere și lumea sprijin, dar doar atât, nu facem public mai mult. Noi facem pentru oamenii aceștia care au nevoie acum de ajutor. Marea majoritate a preoților se implică. Dacă nu direct, atunci indirect. Cu bani, alimente, cu tot ce trebuie. Ne rugăm pentru ei și sperăm să se termine cât mai repede războiul”.

 

 

 

(Foto: arhiepiscopiasucevei.ro)

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Salonul business de la un hotel transformat în spațiu de cazare pentru refugiați – FOTOGALERIE
Refugiații ucraineni au acces la dializă în centrele din Dorohoi și Botoșani

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Florentina TONIȚĂ
USR-iștii au dat năvală în plen și au cerut demiterea șefilor de la Apă, cu ei de față – VIDEO 
Ședința ordinară de Consiliu Județean s-a desfășurat într-o manieră liniștită, fără prea multe intervenții din partea aleșilor și cu voturi majoritate pozitive. Singurul moment mai „culminant” a fost la unul dintre ultimele puncte aflate în dezbatere. 
Ultimul loc la fotbal, primul în afaceri: Elsaco este cea mai profitabilă companie din Botoșani – CLASAMENT
Dacă în fotbal Valeriu Iftime traversează cea mai neagră perioadă din ultimii 10 ani, în business treburile îi merg strună. Săptămâna trecută, la Gala Excelenței în Afaceri, proprietarul FC Botoșani a premiat cele mai performante companii din județ și a început tocmai cu Elsaco Electronic.
FOTOGALERIE Totul până la... carne: Firma cu cea mai mare cifră de afaceri din Botoșani vinde în hipermarketuri și exportă într-o mulțime de țări – CLASAMENT
”Prelucrarea și conservarea cărnii” este obiectul de activitate al SC Doly-Com Distribuție SRL, companie înființată în 2015 care deține mărci precum ”Kravys”, ”Chef de Grill”, ”Chef de Gătit” și ”Ospăț vânătoresC”.
Comisie cu șefi de la CNAIR București pentru un important drum național de la Botoșani – FOTO & VIDEO
Unul dintre drumurile naționale care traversează județul Botoșani a ajuns la final în procesul de modernizare.O comisie amplă cu reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) dar și de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a marcat momentul.
Un fost șef de instituție amenințat după un control că va fi aruncat într-o groapă din cimitir – VIDEO
A condus această instituție cu atribuții de control și în prezent face parte din corpul de salariați care efectuează verificări la operatorii economici.
Bugetarii nemulțumiți de salarii s-au încăierat în fața prefectului: Eu trebuie să mă duc după un pensionar de 49 de ani / Haideți să nu intrăm în polemici VIDEO
Comisia de Dialog Social de miercuri, 22 noiembrie 2023 a fost transformată într-un teatru de răbufniri între categoriile profesionale care amenință cu întreruperea totală a activității, cele mai multe de săptămâna viitoare.
Bandă „Kiss & Ride” amenajată pe strada Octav Onicescu din Botoșani – GALERIE FOTO
Este un proiect pilot care este preluat după modelul unei primării de sector din capitală, unde traficul este extrem de aglomerat.
Marea împăcare și nu prea: Andrei și Iftime s-au îmbrățișat la bal și în câteva minute au început iar să se supere – GALERIE FOTO
A XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri, devenit în 2023 Gala Excelenței în Afaceri, a fost săracă în oameni politici. Singurii lideri botoșăneni de partid, de rang înalt, prezenți la eveniment, au fost prefectul Sorin Cornilă și primarul Cosmin Andrei.
Șefii de la Consiliul Județean alături de conducerea Spitalului Mavromati și părintele protopop au inaugurat o spălătorie – VIDEO&FOTO
Este vorba despre spălătoria de la Maternitate care a fost inaugurată cu mare fast după trei luni de lucrări.
Două instituții, un țel comun: Protestele s-au extins pe treptele „fostei direcții a muncii”, pensiile și alocațiile „în pericol” – VIDEO & GALERIE FOTO
Grupul de protestatari de pe treptele instituției din centrul orașului s-a mărit în cea de-a noua zi de proteste.
Candidații AUR pentru Parlamentul European au găsit la Botoșani cel mai curat aer și s-au lăudat cu personalitățile locale – VIDEO & GALERIE FOTO
A fost un eveniment care s-a desfășurat aproape fără public.Iar asta poate însemna că fie AUR Botoșani și-a pierdut organizatorii, fie în jurul acestui partid nu mai există aceeași simpatie din partea electoratului.
ULTIMATUM de la Județ pentru liberalii de la municipii: În maxim o lună trebuie să vină cu candidații la primăriile Botoșani și Dorohoi, surpriză pe circuit la capitala județului
Biroul Politic Județean (BPJ) a adoptat joi o hotărâre prin care a fixat un termen organizației PNL Botoșani să propună un candidat pentru Primărie. Decizia a fost luată în lipsa președintelui filialei municipale, Cristian Achiței și a prim-vicepreședintelui, Cătălin Flutur, care nu au răspuns convocării.
Femeia din Botoșani care NU trebuie să fie mamă: A născut trei copii cu afecțiuni genetice rare, doi au murit deja
Este vorba despre o familie din județul Botoșani care este monitorizată de serviciile de asistență socială și care trăiește mai ales din donații.
Angajații „exploatați” ai sistemului: 2.200 de lei pe lună, cu muncă peste program dar și în weekend – VIDEO & GALERIE FOTO
O altă formă a Cenușăresei din sistemul public o reprezintă fără doar și poate, angajații acestei instituții.
Medici experți din București în dosarul Alexandra pentru expertiza medico-legală, unul dintre ei solicită examen toxicologic
Dosarul de urmărire penală constituit în urma decesului pacientei Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani care a murit în Maternitatea Botoșani intră într-una dintre etapele care ar putea fi decisive pentru anchetatori.
O nouă modă: Sătenii vin până în oraș cu gunoaie de grajd și alte deșeuri și le aruncă prin Botoșani
Montarea unor camere de supraveghere la platformele de colectare, dar și colaborarea cu asociațiile de proprietarii și cu vecinii, au permis companiei de salubrizare a Consiliului Local să descopere un alt fenomen, care se petrece de obicei la periferie.
Tupeu și nesimțire în stare pură: După ce a acceptat demisiile lui Firea și Budăi, Ciolacu îi spală pe amândoi - Nu au avut nicio treabă cu azilele groazei!
La aproape patru luni după ce a demisionat din fruntea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) din cauza scandalului din căminele de bătrâni și i-a acceptat-o pe loc, premierul Marcel Ciolacu îi ia apărarea lui Marius Budăi.
O doctoriță stomatolog din Iași a renunțat la aglomerarea urbană ca să trateze copii la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Va activa la cel de-al treilea cabinet stomatologic școlar deschis în municipiul Botoșani.
Foști capi ai județului, actuali oficiali și asistență numeroasă pentru fostul protopop al Botoșaniului – VIDEO & GALERIE FOTO
Evenimentul a fost creat în jurul părintelui Grigore Diaconu care a devenit cetățean de onoare al municipiului Botoșani, la propunerea viceprimarului Liviu Toma.
IMAGINILE surprinse în Lidl de Protecția Consumatorilor făcute publice, amenzi uriașe pentru produse stricate și mizerie – VIDEO&FOTO
La o săptămână distanță de la efectuarea controalelor în cele patru magazine Lidl din Botoșani, reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au transmis în mod oficial rezultatele verificărilor.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
3.4 o C
Bucecea
2.5 o C
Darabani
1.8 o C
Saveni
2.7 o C
Ştefăneşti
7.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.