Top News
Preoții din Botoșani alături de refugiați: În noaptea asta plecăm la Vama Stânca / Ne gândim că am putea fi noi în locul lor

Era de așteptat ca ”războiul de lângă noi” să scoată la suprafață panica și revolta. După doi ani de pandemie, de pierderi enorme, în special sufletești, părea că poporul român nu mai are forța de a empatiza cu aproapele. Și totuși, ceea ce se întâmplă de câteva zile i-a uimit nu doar pe cei aflați în suferință, ci întreaga lume.

”Războiul este părintele şi regele tuturor lucrurilor; pe unii îi face zei, pe alţii oameni, pe unii robi, pe alţii liberi”, este o celebră definiție enunțată de Heraclit. Or realitatea acestor zile ne derulează – în media sau direct, prin mărturia refugiaților – un tablou complet al acestui enunț: avem zei, oameni, robi și liberi. Dar avem și durere, extaz, spaimă, glorie, învingători și învinși, suferință, confuzie, salvatori, mercenari, eroi.

 

Rețelele de socializare abundă, în aceste zile, de apeluri la sprijin pentru refugiați, de fotografii din zonele fierbinți (în special din vămi).

 

Există însă și salvatorii neștiuți, discreți, care se strecoară prin zarva zilei. Ajută, umblă, intervin. Apoi se retrag în liniștea altarelor și se roagă. Urmele lăsate de ei sunt discrete.

 

”Nu vreau să fiu pomenit”, spune preotul din Botoșani pe care luni după-amiază l-am contactat, aflând că a făcut deja două drumuri în vamă și că plănuiește ca miezul nopții să îl găsească tot acolo. ”Pentru că noaptea e cel mai dificil”, adaugă părintele.

 

A povestit ce a simțit, ce a văzut, abia după ce îi promitem că nu îi vom da numele.

 

”Mai multe parohii se implică, nu doar noi”, spune preotul dintr-o parohie din municipiul Botoșani.

 

Duminică a slujit în biserică. Apoi, la ora 14.00, însoțit de alți creștini din parohie, au urcat în mașini și au pornit către vamă.

 

”Opt mașini am plecat din Botoșani la ora 14.00, după slujba de duminică. Am stat acolo, în Vama Siret, patru ore și ne-am întors cu mașinile goale. Pentru că nu puteam lua pe nimeni, toți erau urcați în microbuze și autocare ale statului, noi nu aveam acces la ei”,

spune părintele.

 

În schimb, au lăsat numere de telefon la voluntari.

 

”Ne-au sunat astăzi dimineață (luni, nota red.). Ne-am dus din nou și am adus 14 persoane. Le-am cazat în Botoșani”,

povestește mai departe părintele.

 

Însă cel mai greu este pentru cei pe care noaptea îi prinde pe drumuri, în vamă sau nu. Gerul nopții, zăpada, frica, oboseala… Foamea.

 

De aceea, creștinii și preotul lor s-au pregătit din nou de plecare. La miezul nopții vor fi alături de refugiați, de data asta în Vama Stânca.

 

”În noaptea asta, pe la 23.00-24.00, plecăm la Vama Stânca. Am înțeles că sunt foarte mulți și acolo și nu au cazare. Eu am mai multe locuri de cazare pregătite, dar cred că în seara asta se vor ocupa toate. Le oferim cazare, masă, pe perioadă nelimitată. Unii sunt în tranzit. Mulți nu știu nici ei ce vor face. I-am întrebat dacă vor sta mai multe zile, ca să știm cum ne organizăm. Încă nu știu nici ei, unii spun că vor să plece spre Polonia… E bine pentru ei, după zecile de ore petrecute în graniță, de o parte și de cealaltă, e bine venită odihna, o zi, două, să își refacă puterile”.

 

Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți, ne învață Scriptura. Aproapele e aici, la un pas. Și poate mâine vom fi noi aproapele altcuiva…

 

”Ne gândim că am putea fi noi în locul lor. De asta depunem și noi toate eforturile pentru a-i ajuta. Sunt atât de aproape de noi, până la urmă sunt frații noștri ortodocși. Cu atât mai mult ne implicăm”.

 

Sunt mame cu copii. Sunt oameni traumatizați, speriați, unii fără nicio speranță. Alții cu planuri pe termen scurt de care se agață cu disperare.

 

”Sunt foarte obosiți pentru că au stat foarte mult în vamă. Omul își găsește puterea în momente grele, de cumpănă. Noi i-am adus, i-am cazat, au mâncat la amiază, acum dorm toți, se odihnesc. Diseară plecăm din nou la Stânca. Între 22.00 și 24.00 vom fi acolo. Noaptea e cel mai dificil, mergem să îi aducem la Botoșani”,

adaugă părintele.

 

Nu e singurul care ajută, ține din nou să adauge părintele. În toate bisericile s-a vorbit, s-au strâns ajutoare, s-au grupat oameni și au pornit către cei în nevoie.

 

”Noi am anunțat în biserică pentru a merge cât mai mulți unde este nevoie de ajutor, să ne ofere și lumea sprijin, dar doar atât, nu facem public mai mult. Noi facem pentru oamenii aceștia care au nevoie acum de ajutor. Marea majoritate a preoților se implică. Dacă nu direct, atunci indirect. Cu bani, alimente, cu tot ce trebuie. Ne rugăm pentru ei și sperăm să se termine cât mai repede războiul”.

 

 

 

(Foto: arhiepiscopiasucevei.ro)

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Salonul business de la un hotel transformat în spațiu de cazare pentru refugiați – FOTOGALERIE
Refugiații ucraineni au acces la dializă în centrele din Dorohoi și Botoșani

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Concurs pentru un post de director ANULAT de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava
Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava care au menținut practic sentința pronunțată în urmă cu jumătate de an de Tribunalul Botoșani.
Doar câteva click-uri și le primești acasă! Cartea & filmul ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” de vânzare pe un site special creat - VIDEO & GALERIE FOTO
”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” este povestea nenorocirii maxime care a avut loc vreodată pe un drum din România.
Abandonul școlar al copiilor ”stranierilor” combătut cu un proiect de proporții ajuns la jumătate: limba engleză, drumeții, workshopuri de bune maniere și multe altele – GALERIE FOTO
Proiectul european de aproape un milion de euro accesat de Primăria Flămânzi pentru copiii cu părinți plecați în străinătate a ajuns la jumătate. Pe 23 noiembrie, în sala casei de cultură a orașului, care din 2020 este și sediu provizoriu al administrației publice locale, a avut loc conferința intermediară.
Zeci de botoșăneni în Procesiune la Biserica Vovidenia: Rugăciune, evlavie cu sfinte moaște și 1.000 de pachete pentru sărmani – GALERIE FOTO&VIDEO
Creștini cu lumânări în mâini, preoți purtând cu evlavie sfinte moaște, dangăt de clopot și cântări de laudă aduse Maicii Domnului.
Inițiatorul Premiilor Eminescu de la Botoșani a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași – FOTOGALERIE 
”Nimeni nu-i profet în țara lui” pare să fie un proverb care se aplică de minune poetului și prozatorului Gellu Dorian. Inițiatorul, în 1991, a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai importante manifestări culturale din România, care se desfășoară de peste trei decenii la Botoșani, a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași. 
Gata propunerea tehnică pentru noul stadion: Tribune integral acoperite, loje pe etaje, 500 de locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Firma contractată de Primăria Botoșani pentru realizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru Stadionul Municipal și-a terminat treaba și a livrat instituției propunerea tehnică pentru ridicarea noii arene. Imaginile au fost prezentate joi în premieră la ”Botoșăneanul TV” și dezvăluie o cu totul altă construcție față de cea existentă.
Pe scena de la Botoșani, ministrul Culturii a primit flori de la o directoare a Operei Naționale București – VIDEO & FOTOGALERIE
Înaintea începerii concertului ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, care a avut loc vineri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au fost invitații primarul Cosmin Andrei și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
3 Sud – Est, atmosferă de anii 2000 la Irish Pub, sute de oameni au cântat și dansat cu celebra trupă: Scoateți casetele de la naftalină!VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 300 de botoșăneni, mulți dintre ei aflați la a doua tinerețe, s-au distrat ca în anii de liceu sau de facultate în noaptea de vineri spre sâmbătă la Grand Irish Pub, la concertul aniversar susținut de ”3 Sud – Est”.
Balul afaceriștilor 2022: Businessmanii și politicienii de prim rang, dar mai ales soțiile lor, au făcut parada modei, dar până la urmă au ieșit scântei - GALERIE FOTO
Unii dintre marii oamenii de afaceri din Botoșani, dar și cei cu un volum de business mai redus, însă cu rezultate deosebite în 2021, s-au strâns vineri seară la Cucorăni, la a 29 – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani și care de această dată a avut SC Hidroplasto SRL, compania patronată de Cătălin Silegeanu, partener principal.
48 de oameni morți într-o mlaștină! Cartea ”Tragedia de la Huțani” scrisă de jurnaliștii de la Botoșăneanul, de vânzare la librăria Cărturești 
Botoșănenii, sucevenii, dar și toți românii care vor să afle după 42 de ani povestea celui mai tragic eveniment care a avut loc vreodată pe un drum al țării o pot achiziționa și de la librăria Cărturești. 
Oameni uciși de bacterii, sute de îmbolnăviri și la „Mavromati”: Proiect la Botoșani pentru echipamente noi
La mijlocul lunii octombrie, cinci pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă a Spitalul Clinic Județean Mureș după ce au luat o bacterie din unitatea medicală. Sute de infecții intraspitalicești sunt raportate anual și la Spitalul Județean „Mavromati”.
Filarmonica smile: Pagina web a ajuns în anul în care trăim, bannere uriașe prin oraș și... vine ”Simfonia Direcția 5” – GALERIE FOTO
Concertele de excepție organizate toamna aceasta la Botoșani sunt dublate și de inițiative interne cu impact extern la instituția muzicală a municipalității botoșănene.  
JAF armat la un cazino din Iași, o botoșăneancă divă pe Facebook a atacat cu iubitul cu care are un trecut tumultuos – GALERIE FOTO & VIDEO
Două persoane au fost reținute de polițiștii ieșeni după ce au intrat  într-o sală de jocuri și au fugit cu circa 35.000 de lei.Unul dintre ei a intrat în interior cu o cagulă pe față și un pistol cu electroșocuri și a paralizat-o pe una dintre angajate.
Drama mai puțin știută a antrenorului de la FC Botoșani: Atunci, la momentul respectiv, totul era pentru mine pierdutVIDEO
La 44 de ani, actualul tehnician de pe banca FC Botoșani a pregătit deja opt echipe care au evoluat sau încă se mai află în primul eșalon fotbalistic. Aceasta și pentru că și-a început cariera în antrenorat, la echipa de tineret a lui Dinamo București, încă de pe când avea doar 21 de ani.
Concertul celor trei tenori-manageri: unul dintre directori ”s-a supărat” că nu-i vine rândul la cântat și s-a plâns dirijorului și orchestrei – GALERIE FOTO
”Gală de Operă”, așa s-a intitulat spectacolul pe care Filarmonica ”George Enescu” l-a organizat vineri seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Conducerea instituției municipalității botoșănene a ținut să ofere melomanilor și un concert după conceptul celebrelor reprezentații Pavarotti – Domingos – Carreras.
O liceană din Botoșani a pus pe jar Poliția din Botoșani: A „visat” o tâlhărie care nu a avut loc
Au fost două săptămâni în care polițiștii din cadrul Serviciul Investigații Criminale al Poliției Botoșani a efectuat cercetări.Fata de 15 ani a sesizat că mai multe zile consecutiv ar fi fost tâlhărită de doi tineri.
Filarmonica iese în lumea largă: concerte în Veneția, Londra, Glasgow, Cardiff, Dubai și Chișinău - Vorbesc de date concrete, date certeFOTOGALERIE 
La nici patru luni de la învestire, noul manager al Filarmonicii ”George Enescu” a perfectat mai multe înțelegeri prin care instituția municipalității va susține concerte în locuri în care cei mai mulți dintre botoșăneni doar visează să ajungă. 
Autobuz ELECTRIC pe străzile orașului, botoșănenii pot circula GRATUIT: Este un exemplu despre cum va arăta transportul de persoane: VIDEO & GALERIE FOTO
Este un autobuz care se află în teste la Botoșani.Și arată asemenea celor 11 autobuze electrice pe care Primăria urmează să le achiziționeze cu fonduri europene.
Concurs pregătit pentru șefia spitalului orașului, candidații pot vizita unitatea medicală  
Consiliul de Administrație al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager.
Adio, dar lucrez la cabinet: Plecată în PNL, Roxana Țurcanu rămâne consiliera vicepreședintelui ALDE de la CJ – VIDEO 
Plecarea Roxanei Țurcanu din ALDE alături de soțul său și de alți membri ai acestui partid nu va aduce și încetarea colaborării de la Consiliul Județean între fosta lideră pe Botoșani a acestei formațiuni și noul președinte interimar al organizației. 
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență 112, se deplasează o patrulă de Poliție sau de Jandarmerie la locul indicat iar aceștia iau măsurile legale, conform Legii 61/1991 pentru tulburarea liniștii și ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9192 lei
USD
Dolarul SUA
4.6852 lei
CHF
Francul elveţian
4.9737 lei
GBP
Lira sterlină
5.6962 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4209 lei
XAU
Gramul de aur
268.5155 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1854 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1512 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4303 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2022 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.6 o C
Dorohoi
6.6 o C
Bucecea
5.7 o C
Darabani
3.8 o C
Saveni
7.1 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.