Top News
Primul om care a salvat Mihăilenii lui Enescu: ”Să-ți înmoi penița în fulger, eclipsă și rouă”

Astăzi, 15 august, se împlinesc cinci ani de la plecarea unuia dintre cei mai importanți oameni de cultură, cel căruia Botoșanii îi datorează enorm.

Viorel Cosma (30 martie 1923 - 15 august 2017) a fost muzicolog, lexicograf și critic muzical român.

 

Dar a fost mai presus de toate omul căruia Botoșanii îi datorează enorm.

 

Și asta pe lângă cele 14 volume dedicate lui George Enescu (în română, engleză, rusă, japoneză, bulgară).

 

 

 

 

Omul care a salvat Mihăilenii

 

Viorel Cosma a fost primul om care a atras atenția asupra casei de la Mihăileni.

 

Era în anul 1955, când muzicologul a venit la Dorohoi în calitate de reprezentant al Uniunii Compozitorilor. Pe 4 mai se stinsese la Paris George Enescu, acolo unde avea să fie și înmormântat.

 

 


(Viorel Cosma)

 

După aproape trei luni, Viorel Cosma sosea la Dorohoi. Ședința a avut loc pe 25 iulie 1955. În acea zi, muzicologul Viorel Cosma propunea refacerea casei și împrejmuirea ei, precum și refacerea puțului din curtea de la Liveni. Mai mult, reprezentantul Uniunii Compozitorilor solicita și amenajarea unui cămin cultural la Liveni, iar între timp electrificarea satului.

 

 

Procesul-verbal al ședinței mai consemnează (cu sublinierea textului) o cerere surprinzătoare venită din partea lui Viorel Cosma:

"La Mihăileni este casa mamei compozitorului și trebuie ca acesteia să i se acorde o atenție deosebită. Se va îngriji mormântul mamei maestrului de la Mihăileni".

 

În fața reprezentantului Uniunii Compozitorilor, tovarășii de la Raionul Muncitoresc Român au avut imediat obiecții: este nevoie de aprobare de la partid (Tov. Bortaș spune că "asupra acțiunii lui George Enescu, refacerea casei din Liveni, agitație vizuală, pomenire ș.a. trebuie să primească scris de la forurile politice superioare").

 

Propunerile clare ale lui Viorel Cosma au stârnit și iritarea tovarășilor de la Dorohoi, care au reproșat, prin vocea tov. Latiș, că "tov. Cozma a venit la Dorohoi cu o atitudine de sus și spunând că nu s-a făcut nimic pentru G. Enescu".

 

Tovarășul, de altfel, este de acord cu propunerile, mai puțin cu una dintre ele: "Nu sunt de acord să acționăm noi pentru a face parastasuri". La care adaugă: "Ar fi bine ca această problemă să fie cunoscută și de regiunea de partid".

 

Ședința este una destul de încordată. Muzicologul Viorel Cosma își exprimă nemulțumirea, stare care rămâne, și ea, consemnată în procesul-verbal:

"Tov. Cozma spune că a fost foarte nervos din cauza celor constatate pe teren". I se reproșează, din nou, muzicologului, tonul folosit: Tov. Lazarovici (de la Sfatul Popular Raional) spune că "tov. Cozma a vorbit cu ton de comandă, când poate era mai bine să discutăm tovărășește".

 

 


(Casa de la Mihăileni astăzi)

 

 

”Să-ți înmoi penița în fulger, eclipsă și rouă”

 

Viorel Cosma a fost românul care s-a aplecat nu doar asupra operei lui George Enescu, ci a fost interesat și de viața sa, fie că aceasta se consuma la Dorohoi, la Liveni, Tescani sau Paris.

 

”Ca să poți contura personalitatea polivalentă a lui George Enescu, statura renascentistă a acestui creator singular, rătăcit parcă într-o societate contemporană care refuză asemenea genii ce nu mai aparțin niciunui popor, niciunei școli muzicale, niciunui stil artistic, niciunei estetici consacrate de filosofia culturii, trebuie să ai forța – cum bine observa Contele de Saint-Aulaire-- să-ți înmoi penița în fulger, eclipsă și rouă”,

Viorel Cosma,”George Enescu, un portret lexicografic”

 

Un vizionar, un atent observator, dar mai ales un om care a avut forța de a se lupta cu oamenii și cu vremurile pentru a salva manuscrise, amintiri, locuri care fuseseră lăsate în paragina timpului.

 

Viorel Cosma a înțeles geniul eminescian, i-a simțit sufletul de artist și de creștin deopotrivă.

„...nimic nu egalează, în muzica românească autohtonă a secolului trecut, chipul genial al lui George Enescu, muzicianul care a întruchipat în sine nu mai puțin de cinci artizani străluciți ai condeiului ­componistic, ai viorii, pianului, baghetei și ai pedagogiei muzicale, ascunzându-și, cu modestia sa proverbială, virtuțile de poet, artist plastic, estetician, filosof, memorialist etc.”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
loading...
ENESCU 140 - Ograda cu minuni de la Mihăileni, o lecție ”ca la carte” despre cum se recuperează memoria unui geniu – GALERIE FOTO
ENESCU 140 - Alexandru Tomescu, mărturisiri emoționante în pragul casei din Mihăileni: Povestea merge mai departe / Poezia locului o simți de la 100-200 km cum te apropii de aici, de capătul țării - GALERIE FOTO

 

Idee de business la CJ: Instituția să își facă firmă de strâns cadavrele animalelor – La Cluj, Consiliul Județean are fabrică de pantofi - VIDEO 
Fost vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cu afaceri în creșterea păsărilor, vicepreședintele ALDE al Consiliului Județean crede că instituția ar trebui să investească în acest domeniu. Doar că nu în animalele vii.
Familii întregi, inclusiv socrii lui Țurcanu, au părăsit ALDE și au depus adeziune la PNL
În mai puțin de o săptămână, de la plecarea Roxanei și a lui Florin Țurcanu din Alianța Liberalilor și Democraților la PNL, peste 60 de membri ai ALDE au trecut în rândurile liberalilor.
Pod imaginar peste Prut la debutul stagiunii aniversare a Filarmonicii, concert plin de emoții pe scenă și cu ”bravo” strigat din public – VIDEO & GALERIE FOTO
Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a intrat vineri seară în stagiunea  aniversară, a 70 – a de la înființarea instituției, cu un concert care și-a dorit a trasa o punte imaginară între România și Republica Moldova.
NOAPTEA TRECUTĂ: Iubitul femeii de serviciu a dat foc la o școală din Botoșani, din cauza geloziei
Scenele s-au petrecut noaptea trecută, dupăora 12:00 când bărbatul a ajuns în curtea școlii.
IMAGINI spectaculoase: Cum va arăta Primăverii după demolarea garajelor! A fost trimisă și Poliția în zonă – VIDEO
Primăria Botoșani a publicat mai multe imagini despre cum ar urma să arate strada din Primăverii, unde ar urma să fie demolate garajele.
Fostul consilier al ex-primarului Flutur a fost numit subsecretar de stat 
Începând de astăzi Botoșaniul mai are un demnitar la nivel central. Prin decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, botoșăneanul Eduard Mititelu (foto Facebook - primul din stânga) a fost numit în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). 
Prefectul Cornilă ÎN DIRECT: Acum nu sunt în cheie electorală / Dar poate candidez la Consiliul Județean VIDEO 
”Trambulină pentru Primăria Botoșani”, aceasta este varianta care se vehiculează în mediul politic local despre Sorin Cornilă și funcția de prefect. Mai exact, primul reprezentant al Guvernului în județ ar fi fost numit în această funcție și pentru a dobândi notorietatea necesară care să îi permită intrarea în bătălia electorală pentru funcția de primar. 
Unul dintre cei mai bogați români a ajuns la Botoșani! Premiat în fața a sute de oameni – FOTOGALERIE
Evenimentul de anvergură al săptămânii a atras la Botoșani înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române dar și oameni din topul celor mai bogați români.
De la ”smash the cake” la ”maternity”: Tânăra care iubește fotografia și care și-a transformat pasiunea în meserie – GALERIE FOTO  
(P) În viețile unor oameni se întâmplă câteodată să fie atrași atât de mult de un obiect, de o activitate, de un hobby încât încet-încet să renunțe la meseria pentru care s-au pregătit ani buni de școală și să-și transforme pasiunea într-o veritabilă ocupație. 
Oboarele de animale desființate la Botoșani, caii și vacile se vând acum pe internet – FOTOGALERIE
Farmecul rural care predomina la Botoșani în primul deceniu de după Revoluție cel puțin începe ușor, ușor să se piardă.Satele botoșănene (și nu doar ele) prezintă acum o imagine a pustiului și a caselor care se pierd în vegetație.
Un cimitir oficial închis, în al doilea se pregătesc 10.000 de locuri de veci! Deținuții băgați la muncă mai bine de jumătate de an: VIDEO & GALERIE FOTO
Cimitirul Pacea a fost oficial închis și deja nu mai dispune de locuri de veci noi. Sunt înhumate doar persoanele care aveau morminte concesionate.La Eternitatea până anul viitor vor fi disponibile mii de locuri de înhumare.
Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO
Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor - GALERIE FOTO
 Mii de oameni și zeci de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei sunt așteptațí la sfințírea Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, pe 15 septembrie Biserica este ctitorie a familiei Sturza, la 1800 Fiul satului, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, are meritul de a fi transformat locașul de cult într-o frumoasă poartă spre rai
Cum a îngenuncheat Regele Charles la picioarele călugărului orb din Botoșani: Am vizitat multe țări, dar de România am rămas mai mulțumit ca în alte părți - FOTO
După moartea Elisabetei a II-a, fiul Charles devine noul Rege al Marii Britanii.
Botoșăneanul DISPĂRUT în pădure căutat aproape o săptămână! Polițiștii iau în calcul și alte piste – FOTO
Căutările bărbatului care a dispărut vinerea trecută în pădurea de la Vorona au continuat pe tot parcursul săptămânii.
Jale în magazinele Penny: Alimente expirate, vitrine frigorifice cu insecte, legume și fructe murdare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi totale de peste 3,5 milioane de lei magazinelor Penny, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate, vitrine frigorifice cu praf și insecte, spații de depozitare neigienizate. Zeci de unități au fost închise de echipele de control.
Laurian, deschidere de an școlar cu oficialități, elevi, părinți, cadre didactice și tot felul de discursuri – VIDEO & GALERIE FOTO
Colegiul Național AT Laurian și-a deschis larg porțile pentru anul școlar 2022 – 2023.
Colegiul „Eminescu” fără sunet: Probleme tehnice la festivitate, îmbrățișări, poze și fete în fustițe – FOTO & VIDEO
Festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost programată să înceapă la ora 9:00, însă din cauza unor probleme tehnice au fost câteva minute de întârziere. Problemele cu sonorizarea au fost rezolvate abia pe parcurs, ceea ce a făcut ca începutul evenimentului să fie un haos.
Anul școlar deschis și la Colegiul ”Laurian” cu oficiali, șeful ISJ: Educaţia ne oferă instrumentul prin care putem schimba cevaGALERIE FOTO
Copii emoționați cu flori în mâini, profesori căutându-și nu mai puțin emoționați elevii alături de care vor începe o nouă aventură educațională.
MESAJUL unui îndrăgit preot de la Botoșani: Trăiți în lumea reală/ Trag un semnal de alarmă de nu ne vom trezi noi... – VIDEO
Preotul Partenie Apostoaie a transmis astăzi, la finalul slujbei, un mesaj cu prilejul începerii anului școlar.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Am scos de trei ori la concurs postul de medic pediatrie neurologică și nu s-a înscris nimeni. Este într-adevăr cred o specialitate și mai rară. Rog pe toată lumea care are copii la facultate să aleagă la Rezidențiat aceast ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9410 lei
USD
Dolarul SUA
5.0408 lei
CHF
Francul elveţian
5.0873 lei
GBP
Lira sterlină
5.6488 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4791 lei
XAU
Gramul de aur
277.3997 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2572 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1660 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2373 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6767 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2014 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6642 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
19.4 o C
Bucecea
19.9 o C
Darabani
19.0 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.