Top News
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.

A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.

Arafat, vizită surpriză la Botoșani 

 

În primă fază s-a întreținut cu prefectul Sorin Cornilă și șeful ISU, Decebal Murariu, după care împreună s-au deplasat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati.

 

Este practic cea mai aglomerată unitate medicală a județului, cu peste 200 de prezentări la un interval de 24 de ore reprezentând pacienți care se află în situații critice de cele mai multe ori. Cu o schemă de personal care ar trebui să funcționeze în mod ideal cu un număr de 24 de medici, UPU Botoșani se confruntă cu valurile de pacienți cu doar 10 medici de urgență și 4 medici cu atestat de un an pe această specializare.

 

Așa se face că se ajunge la situații în care să existe și nemulțumiri din partea pacienților, privitoare la timpul mare de așteptare îndeosebi. Ori, aceste lucruri ar urma să fie corectate, conform unor promisiuni din partea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

 

UPU la standarde europene

 

Un prim pas a fost crearea unei unități de urgențe la standarde europene, lucru reușit și realizat de Consiliul Județean și apreciat deopotrivă.

 

„În primul rând, vreau să spun că am văzut o unitate de primiri urgențe modernă, nu pot decât să felicit autoritățile județene care au realizat-o și colegii care lucrează în această unitate. Acum, clar diferența este de la cer la pământ între ce a fost și ce este, dar, așa cum știm cu toții încă mai este nevoie de ceva în plus și asta este resursa umană”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Problematica ridicată de schema subdimensionată de personal a fost discutată mai bine de o oră de Raed Arafat și medicul Ramona Guraliuc, șefa UPU Botoșani care ar fi arătat că încearcă să convingă și alți colegi să aleagă Botoșaniul, ultimul fiind un medic din Iași pe care a reușit să-l aducă în UPU.

 

Iar asta în condițiile în care Botoșani este în continuare neatractiv pentru medicii tineri care preferă orașele mare sau centrele universitare.

 

Raed Arafat a remarcat faptul că, și într-un context nefavorabil privitor la resursa umană, UPU Botoșani se regăsește prin unitățile care au ieșit cu bine din pandemie, într-un spațiu total impropriu pentru desfășurarea actului medical, când investiția din sediul inițial era la stadiul de realizare lucrări.

 

 

„Botoșaniul chiar dacă este un județ cu populație nu foarte numeroasă, a făcut față în pandemie și vechea Unitate de Primiri Urgențe a fost transformată aproape într-o secție de terapie intensivă cu bolnavi Covid și colegii de la UPU Botoșani funcționează 24/24 inclusiv pe o linie de gardă pe o mașină de terapie intensivă mobilă care deservește județul”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Urgențe și la Dorohoi

 

La ridicarea presiunii uriașe de pe UPU Botoșani ar contribui și înființarea unui compartiment de primiri urgențe în cel de-al doilea municipiu al județului.

 

„Există solicitare în acest sens și asigură toate aspectele necesare unui compartiment de primiri urgențe, adică să aibă investigații radiologice, posibilitatea de analize de laborator, atunci într-adevăr ar putea degreva UPU Botoșani de un număr de pacienți care nu trebuie neapărat să ajungă aici și se pot rezolva la Dorohoi”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Șeful DSU a declarat că se lucrează la acest aspect însă până la atingerea acestui scop, este importantă latura atragerii de noi medici: „Să-i încurajăm poate să vină să facă gărzi prima dată, să vadă ce înseamnă o nouă Unitate de Primiri Urgențe, să vadă atmosfera de aici. Iar ulterior să se convingă să se angajeze participând la un concurs”.

 

Și nu în ultimul rând Raed Arafat a apreciat implicarea Consiliului Județean în oferire de condiții medicilor care aleg Botoșaniul.

 

„Există o astfel de abordare de a asigura un apartament, o locuință, mai ales dacă există un medici sepcialist tânăr care are nevoie de așa ceva. Să știți că medicii plecau din țară din două motive: salarii, infrastructură și loc de muncă. Salariile, eu zic că s-au rezolvat, în mare putem să spunem că salarizarea este la un nivel european. Rămâne partea condițiilor și locului de muncă. Dacă am avea suficienți medici în UPU nu s-au mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Concluzionând despre activitatea medicală din UPU, Raed Arafat a arătat că dacă schema de personal ar fi completată la limita maximă, fiecare  gardă ar decurge firesc, fără ca personalul să fie suprasolicitat. Și atunci și pacientul ar fi mulțumit.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM: Raed Arafat a ajuns la Botoșani și discută cu prefectul Sorin Cornilă – FOTO

 

 

Concurs pentru un post de director ANULAT de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava
Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava care au menținut practic sentința pronunțată în urmă cu jumătate de an de Tribunalul Botoșani.
Doar câteva click-uri și le primești acasă! Cartea & filmul ”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” de vânzare pe un site special creat - VIDEO & GALERIE FOTO
”Tragedia de la Huțani – cel mai mare accident din istoria României” este povestea nenorocirii maxime care a avut loc vreodată pe un drum din România.
Abandonul școlar al copiilor ”stranierilor” combătut cu un proiect de proporții ajuns la jumătate: limba engleză, drumeții, workshopuri de bune maniere și multe altele – GALERIE FOTO
Proiectul european de aproape un milion de euro accesat de Primăria Flămânzi pentru copiii cu părinți plecați în străinătate a ajuns la jumătate. Pe 23 noiembrie, în sala casei de cultură a orașului, care din 2020 este și sediu provizoriu al administrației publice locale, a avut loc conferința intermediară.
Zeci de botoșăneni în Procesiune la Biserica Vovidenia: Rugăciune, evlavie cu sfinte moaște și 1.000 de pachete pentru sărmani – GALERIE FOTO&VIDEO
Creștini cu lumânări în mâini, preoți purtând cu evlavie sfinte moaște, dangăt de clopot și cântări de laudă aduse Maicii Domnului.
Inițiatorul Premiilor Eminescu de la Botoșani a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași – FOTOGALERIE 
”Nimeni nu-i profet în țara lui” pare să fie un proverb care se aplică de minune poetului și prozatorului Gellu Dorian. Inițiatorul, în 1991, a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”, una dintre cele mai importante manifestări culturale din România, care se desfășoară de peste trei decenii la Botoșani, a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași. 
Gata propunerea tehnică pentru noul stadion: Tribune integral acoperite, loje pe etaje, 500 de locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Firma contractată de Primăria Botoșani pentru realizarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru Stadionul Municipal și-a terminat treaba și a livrat instituției propunerea tehnică pentru ridicarea noii arene. Imaginile au fost prezentate joi în premieră la ”Botoșăneanul TV” și dezvăluie o cu totul altă construcție față de cea existentă.
Pe scena de la Botoșani, ministrul Culturii a primit flori de la o directoare a Operei Naționale București – VIDEO & FOTOGALERIE
Înaintea începerii concertului ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, care a avut loc vineri seară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor au fost invitații primarul Cosmin Andrei și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
3 Sud – Est, atmosferă de anii 2000 la Irish Pub, sute de oameni au cântat și dansat cu celebra trupă: Scoateți casetele de la naftalină!VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 300 de botoșăneni, mulți dintre ei aflați la a doua tinerețe, s-au distrat ca în anii de liceu sau de facultate în noaptea de vineri spre sâmbătă la Grand Irish Pub, la concertul aniversar susținut de ”3 Sud – Est”.
Balul afaceriștilor 2022: Businessmanii și politicienii de prim rang, dar mai ales soțiile lor, au făcut parada modei, dar până la urmă au ieșit scântei - GALERIE FOTO
Unii dintre marii oamenii de afaceri din Botoșani, dar și cei cu un volum de business mai redus, însă cu rezultate deosebite în 2021, s-au strâns vineri seară la Cucorăni, la a 29 – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani și care de această dată a avut SC Hidroplasto SRL, compania patronată de Cătălin Silegeanu, partener principal.
48 de oameni morți într-o mlaștină! Cartea ”Tragedia de la Huțani” scrisă de jurnaliștii de la Botoșăneanul, de vânzare la librăria Cărturești 
Botoșănenii, sucevenii, dar și toți românii care vor să afle după 42 de ani povestea celui mai tragic eveniment care a avut loc vreodată pe un drum al țării o pot achiziționa și de la librăria Cărturești. 
Oameni uciși de bacterii, sute de îmbolnăviri și la „Mavromati”: Proiect la Botoșani pentru echipamente noi
La mijlocul lunii octombrie, cinci pacienți au murit în secția de Terapie Intensivă a Spitalul Clinic Județean Mureș după ce au luat o bacterie din unitatea medicală. Sute de infecții intraspitalicești sunt raportate anual și la Spitalul Județean „Mavromati”.
Filarmonica smile: Pagina web a ajuns în anul în care trăim, bannere uriașe prin oraș și... vine ”Simfonia Direcția 5” – GALERIE FOTO
Concertele de excepție organizate toamna aceasta la Botoșani sunt dublate și de inițiative interne cu impact extern la instituția muzicală a municipalității botoșănene.  
JAF armat la un cazino din Iași, o botoșăneancă divă pe Facebook a atacat cu iubitul cu care are un trecut tumultuos – GALERIE FOTO & VIDEO
Două persoane au fost reținute de polițiștii ieșeni după ce au intrat  într-o sală de jocuri și au fugit cu circa 35.000 de lei.Unul dintre ei a intrat în interior cu o cagulă pe față și un pistol cu electroșocuri și a paralizat-o pe una dintre angajate.
Drama mai puțin știută a antrenorului de la FC Botoșani: Atunci, la momentul respectiv, totul era pentru mine pierdutVIDEO
La 44 de ani, actualul tehnician de pe banca FC Botoșani a pregătit deja opt echipe care au evoluat sau încă se mai află în primul eșalon fotbalistic. Aceasta și pentru că și-a început cariera în antrenorat, la echipa de tineret a lui Dinamo București, încă de pe când avea doar 21 de ani.
Concertul celor trei tenori-manageri: unul dintre directori ”s-a supărat” că nu-i vine rândul la cântat și s-a plâns dirijorului și orchestrei – GALERIE FOTO
”Gală de Operă”, așa s-a intitulat spectacolul pe care Filarmonica ”George Enescu” l-a organizat vineri seară la Casa de Cultură a Sindicatelor. Conducerea instituției municipalității botoșănene a ținut să ofere melomanilor și un concert după conceptul celebrelor reprezentații Pavarotti – Domingos – Carreras.
O liceană din Botoșani a pus pe jar Poliția din Botoșani: A „visat” o tâlhărie care nu a avut loc
Au fost două săptămâni în care polițiștii din cadrul Serviciul Investigații Criminale al Poliției Botoșani a efectuat cercetări.Fata de 15 ani a sesizat că mai multe zile consecutiv ar fi fost tâlhărită de doi tineri.
Filarmonica iese în lumea largă: concerte în Veneția, Londra, Glasgow, Cardiff, Dubai și Chișinău - Vorbesc de date concrete, date certeFOTOGALERIE 
La nici patru luni de la învestire, noul manager al Filarmonicii ”George Enescu” a perfectat mai multe înțelegeri prin care instituția municipalității va susține concerte în locuri în care cei mai mulți dintre botoșăneni doar visează să ajungă. 
Autobuz ELECTRIC pe străzile orașului, botoșănenii pot circula GRATUIT: Este un exemplu despre cum va arăta transportul de persoane: VIDEO & GALERIE FOTO
Este un autobuz care se află în teste la Botoșani.Și arată asemenea celor 11 autobuze electrice pe care Primăria urmează să le achiziționeze cu fonduri europene.
Concurs pregătit pentru șefia spitalului orașului, candidații pot vizita unitatea medicală  
Consiliul de Administrație al Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” organizează concurs pentru ocuparea funcției de manager.
Adio, dar lucrez la cabinet: Plecată în PNL, Roxana Țurcanu rămâne consiliera vicepreședintelui ALDE de la CJ – VIDEO 
Plecarea Roxanei Țurcanu din ALDE alături de soțul său și de alți membri ai acestui partid nu va aduce și încetarea colaborării de la Consiliul Județean între fosta lideră pe Botoșani a acestei formațiuni și noul președinte interimar al organizației. 
Spitalul ala e plin de trântori. Ba se si bat cand se scot posturi la concurs. Se stie ca sunt foarte bine platiti. Cei din spital traiesc din spagi, salariile le considera bacsis.
3 august 2022, 19:57
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență 112, se deplasează o patrulă de Poliție sau de Jandarmerie la locul indicat iar aceștia iau măsurile legale, conform Legii 61/1991 pentru tulburarea liniștii și ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9192 lei
USD
Dolarul SUA
4.6852 lei
CHF
Francul elveţian
4.9737 lei
GBP
Lira sterlină
5.6962 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4209 lei
XAU
Gramul de aur
268.5155 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1854 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1512 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4303 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2022 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.2 o C
Dorohoi
9.6 o C
Bucecea
7.8 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
10.1 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.