Top News
Raed Arafat a venit neanunțat la Botoșani și a aflat de ce sunt pacienții nemulțumiți de personalul din UPU – VIDEO

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a efectuat o vizită inopinată în Botoșani, la structurile care-i sunt în subordine.

A venit de la Suceava și a fost interesat de mai multe aspecte privitoare la modul în care se desfășoară activitatea pe situații de urgență de la Botoșani.

Arafat, vizită surpriză la Botoșani 

 

În primă fază s-a întreținut cu prefectul Sorin Cornilă și șeful ISU, Decebal Murariu, după care împreună s-au deplasat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati.

 

Este practic cea mai aglomerată unitate medicală a județului, cu peste 200 de prezentări la un interval de 24 de ore reprezentând pacienți care se află în situații critice de cele mai multe ori. Cu o schemă de personal care ar trebui să funcționeze în mod ideal cu un număr de 24 de medici, UPU Botoșani se confruntă cu valurile de pacienți cu doar 10 medici de urgență și 4 medici cu atestat de un an pe această specializare.

 

Așa se face că se ajunge la situații în care să existe și nemulțumiri din partea pacienților, privitoare la timpul mare de așteptare îndeosebi. Ori, aceste lucruri ar urma să fie corectate, conform unor promisiuni din partea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

 

UPU la standarde europene

 

Un prim pas a fost crearea unei unități de urgențe la standarde europene, lucru reușit și realizat de Consiliul Județean și apreciat deopotrivă.

 

„În primul rând, vreau să spun că am văzut o unitate de primiri urgențe modernă, nu pot decât să felicit autoritățile județene care au realizat-o și colegii care lucrează în această unitate. Acum, clar diferența este de la cer la pământ între ce a fost și ce este, dar, așa cum știm cu toții încă mai este nevoie de ceva în plus și asta este resursa umană”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Problematica ridicată de schema subdimensionată de personal a fost discutată mai bine de o oră de Raed Arafat și medicul Ramona Guraliuc, șefa UPU Botoșani care ar fi arătat că încearcă să convingă și alți colegi să aleagă Botoșaniul, ultimul fiind un medic din Iași pe care a reușit să-l aducă în UPU.

 

Iar asta în condițiile în care Botoșani este în continuare neatractiv pentru medicii tineri care preferă orașele mare sau centrele universitare.

 

Raed Arafat a remarcat faptul că, și într-un context nefavorabil privitor la resursa umană, UPU Botoșani se regăsește prin unitățile care au ieșit cu bine din pandemie, într-un spațiu total impropriu pentru desfășurarea actului medical, când investiția din sediul inițial era la stadiul de realizare lucrări.

 

 

„Botoșaniul chiar dacă este un județ cu populație nu foarte numeroasă, a făcut față în pandemie și vechea Unitate de Primiri Urgențe a fost transformată aproape într-o secție de terapie intensivă cu bolnavi Covid și colegii de la UPU Botoșani funcționează 24/24 inclusiv pe o linie de gardă pe o mașină de terapie intensivă mobilă care deservește județul”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Urgențe și la Dorohoi

 

La ridicarea presiunii uriașe de pe UPU Botoșani ar contribui și înființarea unui compartiment de primiri urgențe în cel de-al doilea municipiu al județului.

 

„Există solicitare în acest sens și asigură toate aspectele necesare unui compartiment de primiri urgențe, adică să aibă investigații radiologice, posibilitatea de analize de laborator, atunci într-adevăr ar putea degreva UPU Botoșani de un număr de pacienți care nu trebuie neapărat să ajungă aici și se pot rezolva la Dorohoi”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Șeful DSU a declarat că se lucrează la acest aspect însă până la atingerea acestui scop, este importantă latura atragerii de noi medici: „Să-i încurajăm poate să vină să facă gărzi prima dată, să vadă ce înseamnă o nouă Unitate de Primiri Urgențe, să vadă atmosfera de aici. Iar ulterior să se convingă să se angajeze participând la un concurs”.

 

Și nu în ultimul rând Raed Arafat a apreciat implicarea Consiliului Județean în oferire de condiții medicilor care aleg Botoșaniul.

 

„Există o astfel de abordare de a asigura un apartament, o locuință, mai ales dacă există un medici sepcialist tânăr care are nevoie de așa ceva. Să știți că medicii plecau din țară din două motive: salarii, infrastructură și loc de muncă. Salariile, eu zic că s-au rezolvat, în mare putem să spunem că salarizarea este la un nivel european. Rămâne partea condițiilor și locului de muncă. Dacă am avea suficienți medici în UPU nu s-au mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea”,

Raed Arafat, șeful DSU

 

Concluzionând despre activitatea medicală din UPU, Raed Arafat a arătat că dacă schema de personal ar fi completată la limita maximă, fiecare  gardă ar decurge firesc, fără ca personalul să fie suprasolicitat. Și atunci și pacientul ar fi mulțumit.

loading...
ACUM: Raed Arafat a ajuns la Botoșani și discută cu prefectul Sorin Cornilă – FOTO

 

 

PUZDERIE de locuri de muncă neocupate de luni întregi – MESERIILE de care „fug” botoșănenii
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) transmite în fiecare luni a săptămânii locurile vacante de la nivelul județului Botoșani.
Raed Arafat a găsit la Botoșani autospeciale care merg cu 30 km la oră la intervenții – VIDEO
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a efectuat o vizită inopinată la Botoșani.Deplasarea a fost anunțată cu doar câteva ore înainte în contextul în care, la alte vizite oficiale de la București, acestea sunt anunțate cu câteva zile înainte.
S-a picat pe rupte: Concursuri la „Mavromati” cu toți candidații RESPINȘI, asistenți medicali cu note de 1 și 2
Mai multe concursuri pentru ocuparea unor posturi au avut loc în ultimele zile la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani.
Bătaie sângeroasă în familie, de la o bucată de pământ! Tânărul luat cu elicopterul mușcat de câini, tatăl lui bătut cu telefonul în cap
Totul a pornit de la o turmă de vite care păștea pe un teren deținut de victime.
Elev prins de gât și izbit de gard, agresorul i-a luat telefonul / Taxă de protecție cerută lângă școli
Din nefericire cazurile de violență în care sunt implicați copiii când merg la școală continuă să crească.
Botoșaniul sub secetă severă: Producții mai puține în acest an, hectare întregi de culturi compromise
Agricultura județului Botoșani se confruntă în acest an cu o secetă pedologică pronunțată. Iar afectate sunt atât culturile înființate în toamna anului 2021 cât și cele din primăvara acestui an.
Avertisment de la un prim-procuror: Tot mai mulți șoferi drogați în trafic – Presupun că sunt și adolescenți care consumă prin parcVIDEO
Mirajul marilor orașe are și părțile lui negative, iar una dintre acestea este expunerea tinerilor la anturaje toxice în care se consumă alcool, dar și alte substanțe interzise.Botoșaniul, un oraș mic, a fost ferit de astfel de pericole în trecut. Însă lucrurile par să se înrăutățească și la noi.
Tezaur mutat într-un spațiu al bancherilor din centrul orașului, neștiut și abandonat mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
Imagini mai puțin obișnuite pot fi observate în aceste zile în centrul municipiului.Iar parcarea din Piața Revoluției a fost restricționată parțial.
Zeci de pacienți internați la „Mavromati”: Vizitele au fost reduse, masca obligatorie în incinta spitalului  
La nivelul județului Botoșani numărul îmbolnăvirilor este în creștere, iar la cea mai mare unitate sanitară din județ s-au luat deja o serie de măsuri.
Se poate și fără mici, bere și mult fum! Mii de oameni la ”Street Food Festival”, pietonalul a arătat ca niciodată – GALERIE FOTO 
Cel puțin pentru un weekend, Botoșaniul a intrat în compania selectă a marilor orașe ale țării în care festivalurile înseamnă deja de ani buni cu totul altceva decât mici, coaste, concursuri penibile de băut bere, urină și mult, mult fum. 
Peste 100 de asistenți medicali au absolvit la Botoșani într-un decor încărcat de emoție: Să vă purtați frumos cu toți pacienții indiferent de profesia lor VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă serie de absolvenți au încheiat un frumos capitol din viața lor, după cursurile de trei ani în cadrul Școalii Postliceale ”Prof.dr.doc. Enescu Longinus” din Botoșani. Un capitol care le dă aripi pentru viață, dar care implică și o mare responsabilitate în exercitarea profesiei.
GALERIE FOTO Lume, lume pe Unirii, a început Street Food Festival! Vunk deschide porțile primei ediții de la Botoșani – PROGRAMUL pe zile
După cum am anunțat deja în Botoșăneanul, astăzi este prima zi de festival culinar pe Pietonalul Unirii. Încă de vineri la amiază, botoșăneni de toate vârstele au venit pe Pietonalul Unirii pentru a mânca din delicioasele produse. 
Ministrul Rafila a inaugurat noul UPU cu alai social democrat într-o mare de personal medical și liberali (ne)poftiți – GALERIE FOTO & VIDEO
Termenul de finalizare al lucrărilor a fost stabilit prin contract ca fiind data de 31 august 2022.Lucrările la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) au fost finalizate deja și, cu o lună de zile înainte de termen, investiția a fost inaugurată.
Colac de salvare pentru oraș? S-a hotărât: toate instalațiile de căldură și apă calde NU pot fi vândute de executor 
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adoptat luna aceasta o hotărâre, care deși nu face referire strict la Primăria Botoșani și fosta societatea de termoficare, aflată în faliment, privește în mod direct edilii și nu numai. 
Botoșaniul anului 2022: Tinere duse de părinți la Medicina Legală ca să vadă dacă mai sunt virgine
Anual la Botoșani sunt situații de acest gen când părinții doresc să afle dacă fiicele mai sunt virgine și în acest sens solicită eliberarea unui certificat.
Lina și Gherghina nu au fost singurele siameze separate de medicul cu rădăcini botoșănene: Aveam 48 de ani când am plecat - FOTO
S-au scurs aproape 40 de ani de la celebrul caz al siamezelor Lina și Gherghina, fetițele din Botoșani care au fost separate printr-o intervenție chirurgicală extrem de complicată.
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Când a fost gata biserica nouă, cea veche a fost dată jos, îngropată în fundația noului lăcaș de cult și apoi s-a turnat placa de beton. 
Niculina Mocanu condusă pe ultimul drum de colegi și prieteni, un preot apropiat i-a fost alături – VIDEO & FOTOGALERIE
Colegii, prietenii și membrii familiei și-au luat rămas bun de la cea care a fost Niculina Mocanu, funcționar în cadrul Primăriei municipiului Botoșani.
Este OFICIAL, peste 2.000 de botoșăneni amendați „pe nedrept” după vacanțe, își primesc banii înapoi
La nivelul județului Botoșani s-au dat peste 7.000 astfel de sancțiuni și sunt numeroase persoane care au achitat deja.
IMAGINI surprinse lângă Botoșani, un băiat distruge un stâlp de iluminat public, tatăl lui a aruncat cu bărdița după primar – VIDEO
Actele de vandalism asupra bunurilor aflate pe domeniul public sunt în continuare mai multe decât ar trebui.
Spitalul ala e plin de trântori. Ba se si bat cand se scot posturi la concurs. Se stie ca sunt foarte bine platiti. Cei din spital traiesc din spagi, salariile le considera bacsis.
3 august 2022, 19:57
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8831 lei
USD
Dolarul SUA
4.8176 lei
CHF
Francul elveţian
5.0705 lei
GBP
Lira sterlină
5.7936 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5918 lei
XAU
Gramul de aur
275.0848 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2071 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3706 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7331 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1990 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6566 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.0 o C
Dorohoi
19.0 o C
Bucecea
19.5 o C
Darabani
18.5 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.