Top News
Război în casa lui Eminescu pe-o Biserică : acuze cu muncă la negru, distrugeri și lucrări fără autorizație : GALERIE FOTO & VIDEO

După amiaza târziu, undeva aproape de ora 18:00 sună telefonul. O voce mă avertizează în telefon că ar trebui să merg la Ipotești, la Biserica satului, să verific ”măcelul” care are loc acolo. Cu niște oameni care muncesc la negru și care s-au apucat să distrugă lăcașul de cult, construit în perioada interbelică de  Nicolae Iorga, care făcea parte pe atunci din comisia de culte a Consiliului Popular. O ”crimă”. Fostul prim-ministru s-ar răsuci în mormânt.

Părintele poate fi găsit...pe facebook

Biserica ”Sfinții Voievozi” din satul Ipotești, comuna Mihai Eminescu, într-adevăr este într-un plin proces de modernizare. Miercuri dimineață, la prima oră, trei muncitori se aflau la treabă, dădeau țigla rămasă de cu o zi înainte, jos. Oameni simpli, nu au putut să explice  forma contractuală care le permite să lucreze acolo. Oarecum speriați, mi-au recomandat să le caut șeful care se află într-un periplu pe la toate șantierele pe unde ar lucra. Iar pe părinte, să încerc să-l găsesc pe Facebook. Pe părinte, l-am găsit ulterior, pe șeful lor, nu. Și nici numele firmei lor nu l-am mai aflat.

”Sunt niște neînțelegeri acolo”

La Primărie, Aneta Gireadă, primarul, știe de lucrările care se fac. Știe și de neînțelegerile care sunt acolo, între Biserică și oamenii de cultură. Pentru că dintr-o scăpare care datează deja de aproape opt decenii, s-a ajuns în situația în care două Biserici stau lipite una de cealaltă precum două siameze. Una este cea a satului, cealaltă, monument istoric, lăcașul care a aparținut familiei Emonivici și care este acum în grija Complexului Memorial Mihai Eminescu.
Sunt niște neînțelegeri. Acea bisericuță sau cel puțin terenul de lângă bisericuță aparține  Bisericii Române, nicidecum Memorialului, așa am înțeles”, spune în mare, Aneta Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, care nu cunoaște în detaliu problemele și mă roagă să-l caut pe părinte.
Au autorizație cei de la Biserică? Autorizație de construcție….
”Nu are autorizație încă. Astăzi se va elibera autorizația, el a venit, a depus documentația  însă mai avea nevoie de un extras din cartea funciară prin care să arate că nu are datorii”, mai spune primarul.

Știu cine v-a chemat

Este preot paroh acolo și răspunde de ceea ce se întâmplă părintele Valentin Tincu. Râde la telefon: ”Știu cine v-a chemat, niște oameni care numai se asta se țin. Noi avem un proiect de renovare, reabilitare și extindere. Care este în ultima fază. Avem toate avizele, inclusiv de la Pompieri și de la Culte. Biserica noastră nu este monument istoric, dar avem avizul de la Culte pentru că este proximitatea bisericuței mici care este monument istoric”.
Cum e cu autorizația?
”Autorizația este pe masa arhitectului șef de la Primărie și într-o săptămână avem autorizația pentru proiectul mare, pentru extindere”.
Pentru intervențiile la acoperiș, preotul care îmi explică că este jurist la bază, mă trimite să studiez Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții care la articolul 11 spune că:
Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiilor:
a)reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate”.

Aaa, că puneți tablă Lindab….cine a spus că punem tablă Lindab??”


Valentin Tincu: ”Schimb șarpanta cu aceleași materiale, rețineți, cu aceleași materiale. Asta ce înseamnă? Să folosim lemn, să folosim țiglă, exact cum arată acum, exact cu formele alea, să arate exact la fel cum este acum. Noi facem ceva frumos, cum să facem ceva mai urât? Evident că punem tot țiglă. A venit cineva: aaa, că puneți tablă Lindab….cine a spus că punem tablă Lindab??”.
Iar oamenii? Simplu. Sunt enoriași care vor să muncească la Biserica satului și cu care are contracte de voluntariat. Nu este primul loc de acest gen unde lucrează.


Mai departe, părintele se pare că a obținut toate aprobările necesare pentru a repara acoperișul Bisericii. Și de la ”Culte” și de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Iar Biserica Sfinții Voievozi: ”Nu este monument istoric. În 2011, noi am cerut lucrul acesta iar dlui nu avea atunci intabulare și acte și nu avea cum să facă documentația. Acum el are avize de la noi, are toate aprobările. Face intervenții pentru că acolo plouă în Biserică și schimbă acoperișul. El de mult a încercat săracul să facă, sunt infiltrații, sunt crăpături, e mare nevoie să facă lucrul acesta. Discuțiile apar atunci când se face ceva, când nu se face, nu apar discuții”, spune și Dănuț Huțu, directorul executiv al Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu Cultural.
CITEȘTE ȘI: Ştabii târgului la Prea Fericit, bogătanii cu maşinile lângă mănăstire, prostimea trimisă în pustiu – GALERIE FOTO

(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Loading...
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Demisie la vârf în PNL, un fost secretar de stat a plecat dezgustat din partid: Nu vreau să fiu părtaș la ceea ce se întâmplă în momentul de față
Tensiunile de la nivel central, acolo unde fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a plecat din partid împreună cu mai mulți susținători, se resimt și pe plan județean. Consilierul local Maricel Maxim nu este singurul liberal botoșănean care a renunțat la funcția de conducere.
Un an de la debutul campaniei de vaccinare la Botoșani: BILANȚ prezentat de șefa DSP, peste 20.000 de persoane și-au făcut doza a treia
În urmă cu un an, la Botoșani se dădea startul campaniei de vaccinare. Iar primii medici care au dorit să se imunizeze au fost Monica Adăscăliței, Iulian Preda și Valentina Morcov.
S-a semnat contractul, lucrările încep în 2022! Parcul Eminescu va fi extins cu pistă de alergare, bănci inteligente, cișmele și altele
Un nou proiect de care se vorbește de aproximativ doi ani se află la un pas de începe a lucrărilor efective, după ce au fost parcurse etapele de atribuire a acestora, prin licitație.
Botoșaniul, printre județele cu cele mai mici rate de infectare în primele zile din 2022
Potrivit datelor comunicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), județul Botoșani are o rată de infectare de 0,23 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Loading...
Alaiul Măștilor la Vorona, de la urși și lupi, la mireasa în lacrimi lângă sicriul lui Arafat și hoțul din ”Casa de Papel”: Ce an a fost săptămâna aceasta!VIDEO & GALERIE FOTO
A părut că este revoluție astăzi dimineață în centrul comunei Vorona, acolo unde a avut loc ”Alaiul Măștilor” din cadrul festivalului de datini și obiceiuri de iarnă ”Vorona – Obiceiuri ancestrale de iarnă”. Claxoane, sirene, tobe, muzică, urături s-au auzit începând cu ora 10:00.
Aleșii locali s-au văzut pentru ultimă oară în acest an, cu jigniri și invective: Achiziții de mașini de lux pentru directori / Dle viceprimar, sunteți jalnic / Salariul dv de 240 de milioane se justifică? / Mi-e rușine să stau să ascultVIDEO
Majorarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor în municipiul Botoșani, a readus în atenția publică animozitatea care există între cele două tabere din Consiliul Local Botoșani. O atmosferă care se perpetuează de nouă ani deja și în care discuțiile, intervențiile, amendamentele și aproape tot ce se întâmplă în plen sunt rezultate ale unor acțiuni sau polițe politice.
Locuri (încă) libere în spitalele din Botoșani, autoritățile se pregătesc de valul cinci și au anunțat PRIMELE măsuri
În acest moment, spitalele din Botoșani și-au recăpătat activitatea de bază. Miercuri dimineață pe Secția ATI a Spitalului Județean Mavromati nu era internat niciun pacient infectat cu virusul care a dat omenirea peste cap.
BONUSURI de Crăciun pentru sute de angajați din companiile municipalității, la unele mai sărăcăcioase, la altele cât jumătate din salariul minim
Luna cadourilor și sărbătorile de iarnă presupun cheltuieli suplimentare în familii pentru achiziția de daruri pentru cei dragi, dar și pentru pregătirea mesei de Crăciun.
Doamnele au băut cot la cot cu domnii de Crăciun, Urgențele luate cu asalt de oameni care nu s-au mai putut opri din băut și mâncat
După masa îmbelșugată de Crăciun au fost persoane care au ajuns și în acest an la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati. Unii botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au mâncat prea mult, alții fiindcă au băut peste măsură.
Prefectul și șeful ISU prin ninsoare, verifică STAREA DRUMURILOR din județ – FOTOGALERIE & VIDEO
La această oră prefectul și colonelul aflat în fruntea Inspectoratului pentru Situații de Urgență se află în inspecție pe drumul Botoșani – Suceava.
Bani sunt de la primarie ... A inceput campania electorala..... Se poate verifica.....
27 noiembrie 2015, 22:48
Poate acoperă si braul heraldic cu foiță de aur ca atunci când a fost construita........
27 noiembrie 2015, 19:03
Si poate face părintele o colecta publică (ca se pricepe)si astfel calcă pe urmele lui Iorga ......
27 noiembrie 2015, 19:02
Poate acoperă si braul heraldic cu foiță de aur ca atunci când a fost construita........
27 noiembrie 2015, 18:59
Biserica satului nu e proprietatea preotului. Sfintia Sa părintele Ti cu habar n-are ce reprezintă aceasta biserică, el doar a beneficiat de pe urma ei: timp maria veche de la biblioteca națională de poezie a ajuns la casa parohială, energia electrică consumată de la tabloul electric din aceeasi biblioteca, fara a plăti vreun ban, panou solar adus prin donatie de un muzeograf de la memorial, si exemplele pot continua. Păcat ca o astfel de biserică a ajuns pe asemenea mâini iar sfintii cu aureola neagră deplîng moartea poetului dar jelesc si dupa dezastrul care s-a abătut asupra lacăsului de cult ridicat cu eforturi uriase făcute de oameni care stiu ce inseamna cultura națională. "Jos labele de pe Eminescu"!
27 noiembrie 2015, 18:50
Nu vad nici un "razboi". Cred ca lucrurile decurg normal, iar in ceea ce priveste articolul, cred ca e unul cu intentie denigratoare ...
27 noiembrie 2015, 11:50
Este foarte bine ca se repara. Ar trebui renovat - pictat si interiorul acelei biserici. Acum se va vedea cat de bun admninistrator este preotul respectiv si cat il doare sufletul de comunitatea pe care o deserveste, ca de jumulit, a jumulit-o cot la cot cu d-na primar si sotul ei , deputatul !
27 noiembrie 2015, 10:40
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
Noi, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, am declanșat acțiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru 2 ore toate activitățile de inspecție și control. Protestăm împotriva discriminării salariale, a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
14 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9432 lei
USD
Dolarul SUA
4.3142 lei
CHF
Francul elveţian
4.7342 lei
GBP
Lira sterlină
5.9246 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7872 lei
XAU
Gramul de aur
252.8267 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2394 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3928 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1360 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4542 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2018 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6643 lei
Vremea
astăzi
Botosani
3.1 o C
Dorohoi
-2.0 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.1 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.