Top News
Salarii pe ”ochi frumoși” la Primărie, șefii doar lăsați în pixul primarului

O simplă prevedere din legea salarizării unitare face ca pentru toate persoanele cu funcții de conducere exclusiv, din administrațiile publice locale, salariile de bază să fie stabilite de conducătorul instituției, adică de primar, după bunul plac.

O întreagă discuție a fost declanșată la nivelul Prefecturii Botoșani dar și a celor din țară pe marginea acestui articol din Legea 153/2017.

 

Articolul 19 mai exact care spune: ”salariile de conducere se stabilesc de către conducătorul instituției publice, în raport cu responsabilitatea, complexitatea și impactul deciziilor impuse de atribuțiile corespunzătoare activității desfășurate”

 

Legiuitorul a înțeles să stabilească două grade de salarizare a salariului de bază, gradul I corespunzător unei complexități mai reduse și gradul II corespunzător unei complexități mai ample.

 

Ori, în articolul 11 din aceeași lege se menționează câ atât pentru funcționari publici cât și pentru personalul contractual, salariile de bază se stabilesc de Consiliul Local.

 

În aceste condiții, cine stabilește gradul de complexitate?

 

”Prevederea asta 19, citită la prima vedere, ar pune practic în pixul conducătorului instituției stabilirea salariului de bază, care contravine un pic cu art. 11. Mai mult decât atât, noi am mers pe un raționament foarte simplu și vrem să avem și o confirmare de la inițiatorul legii și am întrebat așa: la nivelul administrației locale, dacă CL stabilește salariul de bază, găsesc normal să întreb dacă același CL îmi stabilește și gradul de complexitate al salariului, I sau II”,

Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani

 

Iar de aici, discuțiile.

 

Unele păreri arată că, pentru personalul de execuție, salariile sunt stabilite de plenul municipal, iar pentru șefi, de către primar.

 

Care poate decide, ca într-o lună un salariu să fie la un nivel, în următoarea la altul.

 

Adică, mai pe românește, persoanele cu funcții de conducere sunt ținute astfe ”la mâna primarului”.

 

”Risc să dau în pixul primarului, luna asta să dea dispoziție pe gradul I la conducere, luna viitoare să îmi dea pe II sau să mă țină în continuare pe I sau să mă retrogradeze de pe II pe I. Ori în opinia noastră, a unei părți dintre juriștii Prefecturii, avem opinii contrare. Sunăm și prin țară, și ei sună la noi, așa facem când avem legi noi”,

Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani

 

În prezent, la Primăria Botoșani, conform Hotărârii de Consiliu Local ce a primit deja o revocare parțială, o parte dintre șefi au primit gradul I, alții gradul II

 

La Consiliul Județean Botoșani însă, toți șefii au primit grad de complexitate II pentru toate funcțiile de conducere.

 

”Ei au apreciat că, pică în sarcina Deliberativului să stabilească complexitatea așa încât președintele va emite dispoziție cu salarizarea de bază doar pe grad II”,

Mihaela Aroșoaie, șeful serviciului juridic Prefectura Botoșani

 

Până la urmă, un punct de vedere oficial se va primi de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale care a dat deja clarificări pe lege, dar cele mai multe nu se referă la administrațiile publice locale.

 

Prefectura Botoșani a trimis săptămâna trecută o adresă în acest sens, la care se așteaptă răspuns.

(Sursa foto - Dor de Botoșani)

 

download from google playdownload from apple store
Loading...
LOVITURĂ de la Prefectură! Hotărârile cu salariile funcționarilor din Primăria Botoșani și a polițiștilor locali, ANULATE!

 

Proiectul de 32 de milioane de euro de la Primărie, tot mai aproape! Dispar tramvaiele

După trei ani de zile de la deschiderea actualului exercițiu financiar, în sfârșit proiectele depuse pentru atragerea de noi fonduri europene sunt pe cale să devină realitate.

Moment EMOȚIONANT în Centrul Istoric – Imnul Național al României interpretat într-un mod unic la Botoșani – GALERIE FOTO & VIDEO

A fost poate unul dintre cele mai emționante momente ale zilei în care sunt sărbătoriții toți românii și botoșănenii deopotrivă.

Scene dureroase în “capătul lui 1”, mamă şi copil cu autism umiliţi la uşa unui tramvai: Afară!

Scene reprobabile pentru un oraş ce se doreşte a fi european au avut loc marţi spre seară la intersecţia străzii Primăverii cu bulevardul George Enescu. Acolo, angajaţii companiei de transport a municipalităţii au blocat accesul în tramvai al unui copil bolnav de autism (sindromul Asperger) şi a mamei acestuia.

Ce-i cu băiatul ăsta? Un tânăr ajuns director şi-a scos angajaţii la lucru la 4 dimineaţa – GALERIE FOTO

Prima noapte cu ninsoare de la Botoşani, deşi redusă cantitativ, l-a băgat în priză pe noul director adjunct de la societatea de salubrizare a municipalităţii. Şi, mai departe, pe cei din subordinea sa.

Tricolorul compus din sute de luminiţe, a răsunat centrul oraşului la “Deşteaptă-te, române” – FOTOGALERIE

Ziua Naţionale a României a fost sărbătorită în avans de Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Asemeni anilor precedenţi şi de această dată prestigioasa unitate de învăţământ a organizat o acţiune deosebită.

Mascații au descins în Centrul Vechi și Parcul Tineretului

Acțiuni de amploare în mai multe zone ale municipiului Botoșani desfășurate de DIICOT.

Cântăreață din Botoșani alături de Stela Popescu în ultimele clipe din viața publică: Cumplit... Nu există cuvinte... - VIDEO & FOTOGALERIE

Ultima apariţie publică a Stelei Popescu a avut loc, marţi, la Gala Femeilor de succes, unde artista a primit un premiu. Spectacolul a fost prezentat de botoșăneanca Francisca Dulceanu.

Regina bobocilor din liceele botoșănene aleasă în ropote de aplauze – GALERIE FOTO

În această seară  Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit finala Festivalului-Concurs Miss și Mister Boboc 2017.

Acuze de trafic de carne vie în PSD Botoşani, un consilier local pe picior de plecare a răbufnit: Neruşinaţilor, interlopilor

Scandalul declanşat de alegerile parţiale care au avut loc pe 5 noiembrie continuă şi după învestirea noului primar de la Nicşeni.

Oooo... brad scump! Hypermarketurile au început să comercializeze pomi de Crăciun – PREŢURILE

Crăciunul a venit mai devreme în hypermarketurile din Botoșani: colinde, brazi și altele asemenea. Deși mai este peste o lună până la sărbătorile de iarnă, marile magazine au scos deja la vânzare produse pentru acest sezon.

Liberalii au parodiat în stradă melodia „Hai la Botoșani”: Bani, dai, bani la Teleorman, măi, dai, dai, dai Liviule, dai VIDEO

Protestul PNL a durat în jur de o oră și s-a stins în Piața Revoluției din municipiul reședință de județ.

Te doare mintea: Consilierul de la cabinet în apartamentul deputatei, șoferul în casa socrului președintelui

Procesul în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu continuă să scoată la iveală tot felul de ciudățenii ce s-au petrecut în mandatul acestuia. Conceptul de „nepotism” descrie cum nu se poate mai bine modul în care a fost condus marele partid de tradiție la nivel județean, dar și județul în sine.

Fetele de la Botoşani, mărturisiri emoţionante la o emisiune fără pereche: I se face pielea de găină; Nu ştiu cât va ţineVIDEO

După un periplu pe la posturi centrale de radio şi televiziune Fetele de la Botoşani au revenit acasă. Iustina Irimia, Loredana Călin, Lorena Dupu şi Simona Mazăre au fost invitatele unei emisiuni unicat.

Ce Bucureşti? Ce Cluj? Un botoşănean a făcut cea mai mare comandă din România de Black Friday, aproape UN MILIARD lei vechi

Suntem cea mai săracă regiune a ţării şi a patra din Uniunea Europeană, însă avem printre cele mai luxoase vile şi maşini. Iar de astăzi paradoxul se prelungeşte şi cu Black Friday.

Țurcanu vrea să târâie capii PSD în procesul cu vila ilegală a familiei

Un nou termen din procesul în care este judecat fostul politician liberal care a condus vremelnic județul s-a consumat ieri, la Tribunalul Botoșani. Această înfățișare a fost diferită de predecenta în sensul în care discuțiile s-au purtat pe un ton scăzut și civilizat, iar apărarea a venit cu o listă lungă de solicitări.

Ţeapă la ceas de seară cu un ACCIDENT ÎNCHIPUIT la ieşirea din oraş, bărbat căzut lat pe şosea

O persoană ar fi fost rănită joi seară într-un accident rutier petrecut în localitatea Răchiţi, pe şoseaua principală care leagă localitatea de municipiul Botoşani.

Viața în blocul fantomă, locatari zgribuliți de frig, pereți găuriți, oameni plângând ca niște copii – GALERIE FOTO & VIDEO

Ieri, 15 noiembrie s-au împlinit fix două luni de zile de la explozia care a zguduit blocul din Primăverii și care a schimbat destinul celor 13 familii care locuiesc în această scară. Două luni de zile și parcă, pentru acești oameni, timpul s-a scurs degeaba.

ALARMĂ METEO: Un ciclon polar ajunge în judeţele Botoşani şi Suceava şi aduce prima ninsoare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că, de duminică, prin nordul ţării, va pătrunde ciclonul polar Olaf, care va transforma precipitaţiile în ninsoare şi care ar putea interacţiona cu un alt ciclon, Numa, care vine din sudul continentului şi are o masă de aer cald.

Karatista cu atitudine a atras privirile și a devenit Miss Boboc – GALERIE FOTO

Într-o sală plină doar pe jumatate, Liceul Tehnologic „Elie Radu” şi-a desemnat cei mai frumoşi liceeni de clasa a IX-a.

Alarmă bugetară: A două cea mai mare unitate a statului de la Botoşani a rămas FĂRĂ BANI DE SALARII

România are o creştere economică uriaşă, aproape toate fondurile de la Consiliul Judeţean şi unităţile subordonate s-au direcţionat spre salarii, dar totuşi una dintre acestea nu mai are bani de lefuri.

Domnilor am vazut ca atunci cind se face referire la primaria Dingeni,primar -rotundu-,imediat duce-ti articolul mai spre sfirsit sa nu-l mai citeasca si altii,din contra ar trebui chiar d.voastra sa faceti o ancheta si sa veniti neanuntati si atunci o sa vedeti cu ochii vostri care este activitatea dcume aici siu sincer ati avea ce scrie daca dati si peste unul dispus sa va arate realitatea asacum este .
9 august 2017, 16:22
D.na Arosoaie are dreptate si nu este corect de a se lasa salariatii la mina primarului trebuie sa se stabileasca odata ce se intelege prin grad de complexitate,caci astfel ei maresc salariile numai la acolitii lor.Va rugam daca se poate sa se faca un control si la primaria Dingeni si sa se vada pentru ce a umput primarul primaria cu prietenasii lui adusi de pe la botosani si care pentru citeva ore pe zi isi ia salariul intreg,si carora li se mai da si spor pentru intirziere la progrea. Sa se controleze deasemenea citi oameni sau incadrat tot pentru programe si dece li se platesc sporuri. In speranta ca cineva va face ordine odat si la aceasta primarie care este cufundata de primar cu societatea personala multumesc celor care nu vor ramine indiferenti .
9 august 2017, 09:26
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Situaţii dintr-astea vor mai apare, conductele sunt puse de acum cel puţin 30 de ani în acea zonă. O conductă din oţel care n-a fost protejată când a fost montată la momentul respectiv, că eu nu vreau să mă bat cu tovarăşul ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6332 lei
USD
Dolarul SUA
3.9185 lei
CHF
Francul elveţian
3.9642 lei
GBP
Lira sterlină
5.2671 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4752 lei
XAU
Gramul de aur
158.2582 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2288 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4746 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0007 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0517 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6224 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.