Top News
Sărbătoarea Muzicii la Botoșani: Public ”selectat” de restricții, aplauzele au răsunat din nou în sala de concert – FOTO&VIDEO

Pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii, melomanii din Botoșani au asistat la un nou concert simfonic, în deschiderea stagiunii 2021-2022 a Filarmonicii ”George Enescu”.

Din păcate, publicul a fost și mai puțin decât în stagiunea trecută, din pricina restricțiilor anunțate privind Certificatul verde.

 

Cu muzică de Grieg și Beethoven a debutat astfel cea de-a 69-a stagiune a Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, un concert simfonic aflat sub bagheta dirijorală a lui Florin Totan.

 

Și dacă invitatul serii, Paul-Cristian Ionescu, a oferit publicului o interpretare excepțională a Concertului pentru pian și orchestră în la minor, op.16, de Edvard Grieg, partea a doua a concertului a stat sub semnul lui Ludwig van Beethoven, cu Simfonia nr. 7, în la major, op.92.

 

Florin Totan este un apropiat al scenei simfonice botoșănene, nu puține fiind momentele în care dirijorul și-a manifestat loialitatea, dar și opinia tranșantă atunci când situația a impus sau cerut un punct de vedere avizat.

 

Creator de școală națională, norvegianul Edvard Grieg avea doar 24 de ani atunci când a scris singurul său concert de pian – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16. Chiar dacă nu se află pentru prima dată ”în fața” lucrării lui Grieg, publicul botoșănean simte aceeași bucurie, iar aplauzele sunt pe măsură.

 

Astfel, dacă la începutul anului 2020, pe scena Filarmonicii Botoșani, lucrarea se afla ”în degetele” marelui pianist Horia Maxim, cu același Florin Totan la pupitrul dirijoral, de data aceasta Concertul… s-a lăsat modelat de tinerețea lui Paul-Cristian Ionescu, un pianist despre care putem spune, fără exagerare, că a crescut pe scena de la Botoșani.

 

Se spune despre Concertul… lui Grieg că poartă puternicele amprente ale lui Chopin, dar și pe cele ale lui Schumann și Liszt. Și nu întâmplător lucrarea a fost iubită de public chiar de la prima audiție, melomanii identificând lirismul, vigoarea și șarmul, dar și melancolia sufletului scandinav. În timpul vieții sale (1843-1907), Grieg s-a bucurat de o uriașă popularitate, însă o popularitate care, spun specialiștii, s-a stins aproape la fel de repede precum a crescut, fiind considerat imediat după moarte destul de demodat și suprasaturat. Însă muzica sa avea să iasă din nou la suprafață datorită tehnicii compoziționale și stilului rafinat al lucrărilor.

 

Student în anul II la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Brașov, Paul-Cristian Ionescu este un obișnuit al scenei botoșănene, unde a concertat încă din vremea liceului. Iar publicul nu a fost dezamăgit nici de această dată, interpretarea tânărului solist având forță, echilibru, îndrăzneală.

 

Nu puțini au fost cei care, în sala Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani, l-au asemănat pe tânărul pianist cu celebrul artist Liszt. Și poate că nici nu este întâmplătoare alăturarea acestora. Se spune că pe cei doi mari muzicieni, Grieg și Liszt, i-a legat o îndelungă prietenie. Și că Liszt a fost primul căruia – într-o seară la Weimar – Grieg i-a arătat manuscrisul Concertului… ”Cu unul dintre obișnuitele sale gesturi mărețe, Liszt l-a dat pe compozitor la o parte fluturând din mână și a cântat concertul la prima vedere absolut impecabil”.

 

Iar tânărul student-pianist a simțit, în muzica lui Grieg, farmecul, grația, blândețea cu care compozitorul și-a cucerit publicul întotdeauna.

 

Simfonia a 7-a a readus în sală muzica beethoveniană. Numită de Wagner ”Apoteoza dansului”, Simfonia… a cuprins întreaga sală a Filarmonicii ”George Enescu”. Scrisă în 1812, într-o perioadă critică pentru Beethoven, când surzenia compozitorului se accentua, având drept consecință și o retragere în lumea interioară, Simfonia a 7-a se remarcă printr-o robustețe neobișnuită, dar și printr-un dinamism excepțional care se stinge apoi mișcări lente, teme luminoase sau consolatoare.

 

Publicul meloman a aplaudat îndelung atât prestația pianistului Paul-Cristian Ionescu, precum și pe cea a orchestrei simfonice.

 

Următorul concert va avea loc vineri, 8 octombrie 2021, de la ora 18.30.

 

La pupitru se va afla dirijorul Cosmin Morariu, iar invitatul serii va fi clarinetistul Sebastian Antoneac.

 

În program:

W. A. Mozart – Concertul pentru clarinet și orchestră, în la major, K. 622

F. Mendelssohn-Bartholdy – Simfonia nr. 4, în la major, op. 90, „Italiana”

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Zeci de profesori pensionari predau în școlile din Botoșani, tinerii absolvenți „îngenuncheați” de sistem
Profesorii pensionari aleg să activeze în continuare în unitățile de învățământ din Botoșani. Între timp, tinerii absolvenți fie nu reușesc la examen, fie se îndreaptă din start către alte domenii mai atractive.
Zeci de botoșăneni cu steaguri și pancarte au PROTESTAT în Piața Revoluției: NU ucideți democrația
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Botoșani a organizat duminică un nou protest în centrul orașului.
MĂSURI radicale pregătite la Nova Apaserv, noii administratori ar lua în calcul inclusiv restructurări de personal
Perioada dezastruoasă din punct de vedere financiar pe care o traversează compania județeană de funrizare a serviciilor de apă și canalizare atrage măsuri drastice.
Artiști botoșăneni pe scenele țării: Am descoperit actoria în timpul liceului / Mi-a plăcut foarte mult modul acesta de a te exprima printr-un joc serios - FOTOGALERIE
Se vorbeşte de ani buni de ”miracolul” Nordului, mai ales atunci când pe marea scenă a țării se mai ițește câte un artist plecat din Botoșani. Și nu se ițește oricum, ci cu zvâc actoricesc, mustind de talent și de forță.
Proiect revoluționar în zona centrală a orașului: bloc cu sală de fitness la ultimul etaj și două niveluri de parcare subterană după planurile unui arhitect care a studiat în SUA – FOTOGALERIE
(P) Intersecția străzilor Calea Națională - Nicolae Iorga va căpăta în câțiva ani un nou aspect datorită unui proiect imobiliar de anvergură conceput de un om de afaceri întors din Statele Unitate ale Americii împreună cu un arhitect care de asemenea a studiat peste ocean.
Când birocrația ne ține în loc și pe lumea cealaltă: Morții eliberați în weekend la Botoșani doar dacă familia depune o cerere
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, Botoșăneanul relata cazul familiei care a mers la morgă pentru a ridica o persoană din familie, însă nu au avut cu cine vorbi pentru că nu se afla nimeni la serviciu. Și nu ar fi fost o situație singulară. Iar totul din cauza unor proceduri birocratice care atârnă greu la suferința mai multor familii și așa greu încercate. 
MĂRTURIILE botoșănencei care de 10 ani muncește în Italia: Pentru tine, femeie, ce ai plecat să muncești în străinătate / Hai, ridică-te din cenușă și mergi mai departe!
În urmă cu 10 ani, în ziua Sfântului Nicolae. Într-un sătuc din Botoșani, o copilă de clasa I se agață disperată de gâtul mamei. Tuturor copiilor, Moș Nicolae le adusese daruri. Numai ei îi lua mama și o arunca departe, într-o lume pe care nici astăzi nu a deslușit-o și pe care nu a iertat-o pentru suferința pricinuită.
O familie care trebuie să își înmormânteze bunica nu o poate ridica de la spital fiindcă nu lucrează nimeni la morgă
Necazul unei familii din Botoșani, a cărei bunică a decedat din cauza bolii care a dat omenirea peste cap de mai bine de un an și jumătate, este amplificat de ceea ce se întâmplă la Spitalul Județean.
Șefi de la București vin la Botoșani pentru magistrala uriașă care duce gaz în nordul județului
Discuțiile pentru demararea acestei ample investiții au fost reluate în primăvară când unul dintre șefii de la Județ și un primar de oraș s-au deplasat la București.Scopul acestor demersuri este de construire a unei magistrale care să furnizeze gaze naturale pentru zeci de mii de botoșăneni din nordul județului.
Loading...
Post „greu” de la o instituție din Botoșani, scos la concurs la București, funcția s-a vacantat prin deces
Anunțul de concurs a fost anunțat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și vizează o funcție de conducere pentru una dintre cele mai importante instituții ale Botoșaniului.
Blocuri noi în Centrul Vechi: doi oameni de afaceri din Botoșani negociază o investiție imobiliară de anvergură - FOTOGALERIE
Investiția din zona istorică a municipiului Botoșani, acolo unde s-a dărâmat fosta fabrică de confecții Rapsodia pentru ridicarea unui supermarket Lidl, ar putea fi urmată de o alta, tot imobiliară. De această dată însă nu ar mai fi vorba de un centru comercial, ci de blocuri de locuințe.
Se eliberează spitalele după scăderea de cazuri, doar Terapia Intensivă plină: Avem și mai puțini vaccinați pe zi
Situația epidemiologică de la nivelul județului Botoșani este din ce în ce mai bună fiind înregistrată o scădere a cazurilor în ultimele două săptămâni. În aceste condiții secțiile spitalelor nu mai sunt ocupate la capacitate maximă. În același timp însă scade și numărul vaccinaților.
Unitățile de învățământ din Botoșani cu cele mai mari rate de vaccinare, doar una este din mediul rural – CLASAMENTUL
În 85 de școli din județul Botoșani rata de vaccinare este peste 60%. Ceea ce înseamnă că începând de luni, elevii din aceste unități de învățământ vor face orele fizic.
Proiect de 1 milion de euro depus de Primăria Botoșani pentru iluminat inteligent în municipiu
Consilierii locali au fost convocați vineri de urgență pentru a vota un proiect care își urmează cursul către Ministerul Mediului de la București.La Agenția Fondului de Mediu (AFM), mai concret, pentru accesarea unei importante sume de bani pentru modernizarea iluminatului public din municipiu.
Loading...
Președinte nou la Tineretul Liberal: a plecat fermierul, a venit antreprenorul
În cadrul ședinței Biroului Politic Județean (BPJ) al PNL Botoșani, care s-a desfășurat vineri la sediul din strada Teatrului, a avut loc o schimbare și pentru o funcție de președinte.
Film cu elevul-erou pentru a marca la Botoșani Ziua Armenilor: A fost pentru mine un pic înfricoșător / Era instituția în care învățasem eu GALERIE FOTO
Un film cu un puternic impact emoțional. Este povestea adevărată - și prea puțin știută - a unui erou botoșănean care, deocamdată, are din partea orașului său doar o plăcuță comemorativă ce amintește de curajul unui elev care a luptat de unul singur cu Securitatea comunistă.
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO
La peste patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră din istoria României, Botoșăneanul readuce în atenția publică teribilul accident care a avut loc în fatidica zi de 29 iunie 1980 în localitatea Huțani, pe unul dintre cele „7 poduri”.
Consilier județean PSD propus inspector & președinte de partid numit director de liceu – LISTA noilor inspectori & directori
În aceeași ședință a consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) la care s-au încetat detașările pentru trei inspectori și șase directori, s-a procedat și la numirile unor înlocuitori.
Dorohoianul străzii găsit luni decedat în parc, trecut azi pe lista morților de grupul guvernamental controlat de Arafat
În cursul zilei de luni, autoritățile botoșănene au raportat că o femeie de 28 de ani, din Săveni, a murit, aceasta prezentându-se prea târziu la spital.
Crește numărul vaccinaților la Botoșani, preoții ar fi lăsat-o mai moale cu discursurile antivacciniste în Biserică: Se abțin total de la comentarii
Numărul persoanelor vaccinate la nivelul județului Botoșani crește de la o zi la alta. Până acum 85.722 de persoane sunt imunizate cu schema completă. 
Pacat ca au inceput stagiunea cu stangul din cauza unor nemernici care ingradesc drepturile constitutionale si interzic accesul la cultura lovind si in cei care se afla pe scena. Sa speram ca tot raul e spre bine si vom reveni la o viata normala.
3 octombrie 2021, 18:37
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În programul de Guvernare am zis că în 120 de zile o să anunțăm calendarul pentru pensii. Nu mi-am permis să dau speranțe pe care nu pot să le îndeplinesc. Acei 200 de lei se vor acorda. Acel sprijin pentru pensiile mici, de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3869 lei
CHF
Francul elveţian
4.7398 lei
GBP
Lira sterlină
5.8407 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8469 lei
XAU
Gramul de aur
255.1246 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3444 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4377 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.6 o C
Dorohoi
12.7 o C
Bucecea
11.9 o C
Darabani
9.2 o C
Saveni
13.1 o C
Ştefăneşti
6.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.