Este situată undeva între strada Popa Șapcă și Drumul Tătarilor, dar nu poate fi numită strada. Chiar și ”drum” pare un termen cam pretențios. Iar locuitorii din Dângeni care au plantat salcâmi în gropi ar trebui să vină pe această așa-zisă stradă din municipiul Botoșani.
Îi spune ”strada Sălciilor” și are un aspect cum nu prea mai găsești nici prin cele mai izolate sate din județ. Bălțile sunt imense, trotuarele trebuie să le ghicești, iar accesul cu un automobil este o adevărată aventură fiindcă riști să rămâi împotmolit în noroi și să nu mai poți ieși decât tras de un camion. Pentru oamenii care locuiesc pe strada Sălciilor plecatul și venitul de la serviciu a devenit un adevărat coșmar. Dacă se încumetă să folosească mașina și reușesc să iasă de pe această așa-zisă stradă trebuie neapărat să o ducă la spălătorie. Dacă iau strada la pas nu au nici o șansă să ajungă în oraș cu un... aspect civilizat fără cizme de cauciuc.
”Este o bătaie de joc. Plătim taxe și impozite de oraș, însă trăim mai rău că la țară. Nu mai vine nimeni la noi din cauza drumului ăstuia. Oricum, ne este și rușine să mai invităm pe cineva acasă. Suntem plimbați de la Primăria la Nova Apa și nimeni nu se implică să rezolve problema”, spune Mugurel Horbovanu, proprietarul unei case de pe Sălciilor.
Respectiva ”arteră” are doar 280 de metri, iar refacerea ei s-a pierdut în hățișurile proiectelor europene. Vara aceasta, SC Trustul de Instalații Montaj și Construcții SA – TIMC Cluj a executat prin intermediul subcontractorului Elsaco Electronic lucrările de canalizare. Potrivit locuitorilor din zonă, pe 18 august a plecat ultimul muncitor de pe șantier, canalizarea funcționează, dar de aproape două luni drumul a rămas în paragină. După venirea ploilor drumul a devenit un fel de mlaștină urbană.
Nemulțumirile locuitorilor din strada Sălciilor, dar și din cartierul Tulbureni, unde mai multe drumuri se regăsesc într-o situație asemănătoare, au ajuns și la edili. La propunerea acestora s-a organizat la Primăria Botoșani o întâlnire cu reprezentanții firmelor executante.
”Constructorul a fost la întâlnirea pe care am convocat-o tocmai pentru a verifica stadiul lucrărilor întrucât am avut nenumărate sesizări. Ei ne-au prezentat un grafic de lucrări, dar situația se prezintă destul de rău. Nu s-a intervenit cu piatră spartă și tot noroiul s-a dus pe partea carosabilă. Reclam public viteza cu care se mișcă constructorii și o declar neacceptabilă. Primăria Botoșani decontează toate nemulțumirile cetățenilor, dșei noi nu avem nici o treabă”, declară viceprimarul Cosmin Andrei.
Acesta explică și că investițiile se efectuează în baza unui contract încheiat de SC Nova Apaserv SA, societatea subordonată Consiliului Județean Botoșani și TIMC Cluj, iar municipalitatea nu este parte în acest contract, astfel încât nu are cum să tragă la răspundere vreo parte.
”Cred că vina aparține beneficiarului, care nu verifică stadiul lucrărilor, ce se întâmplă pe teren”, afirmă Cosmin Andrei.
Potrivit contractului încheiat de SC Nova Apaserv SA cu TIMC Cluj, dar și a avizelor eliberate de Primăria Botoșani, constructorul trebuie să aducă drumul la stadiul dinaintea începerii lucrărilor. Mai exact, dacă era asfaltat să-l asfalteze, dacă era pietruit să-l împietruiască. Problema este că pe strada Sălciilor lucrările s-au încheiat de aproape două luni, dar drumul nu a mai fost readus la forma inițială.
”Trebuie să intre la refacere în perioada imediat următoare. Nu doar strada Sălciilor, toate trebuie refăcute. Până la sfârșitul anuluui trebuie încheiate lucrările inclusiv pe partea de refacere a drumurilor, deci nu lăsăm nimic peste iarnă”, arată Cătălin Fetcu, director de proiecte la SC Nova Apaserv SA.
Acesta susține însă că până pe 15 noiembrie strada Sălciilor va fi pietruită și oamenii vor scăpa de noroi.
VEZI ȘI:
Circulaţia pe drumul cu salcâmi: E mai uşor decât printre gropi - VIDEO & FOTOGALERIE
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile