Top News
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO

Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.

De ce 5 ianuarie

 

Pe 5 ianuarie Angelica Gherman și-ar fi serbat ziua de naștere. Fiica ei a decis ca în fiecare an, de aici încolo, 5 ianuarie să fie ziua în care oamenii să-și aducă aminte de ea și să o serbeze la Gala Angelica Gherman, care a ajuns în 2022 la cea de-a IX-a ediție.

 

În acest an evenimentul a fost despre creativitate. Despre principiul 3C: cooperare, comunicare, creativitate, ce a stat la baza proiectului ˝CreaFuture- Creative Workforce for Cross Border Future˝, implementat de Asociaţia B-Right Media în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Botoşani, Centrul Bucovinean de Artă pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi şi Şcoala Superioară de Artă nr. 5 Cernăuţi.

 

În cadrul acestui proiect 82 de cadre didactice şi lucrători de tineret din România şi Ucraina au devenit facilitatori în domeniul creativităţii şi dezvoltării personale.

 

Întrucât o mare parte a activităţii Asociaţiei B-Right Media din 2021 a fost dedicată proiectului sus menţionat, organizatorii Galei Angelica Gherman au decis ca ediţia 2022 să se axeze tot pe creativitate.

 

 

”Sărbătorim ceea ce a fost Angelica Gherman pentru învățământul botoșănean, ceea ce a fost pentru familie, prieteni, colegi”

 

Acțiunea a fost găzduită de Complexul Miorița, un loc extrem de frecventat de Angelica Gherman și chiar locația unde și-a sărbătorit ieșirea la pensie de care a apucat să se bucure puțin peste un an.

 

„După anul trecut, când tot sub semnul pandemiei am decis să organizăm evenimentul online, am decis anul acesta să facem un eveniment restrâns cu persoane care au cunoscut-o, care au iubit-o și persoane care își doresc să fie aici ca să-și aducă aminte de Angelica Gherman care astăzi (5 ianuarie - n.r.) ar fi trebuit să-și serbeze ziua de naștere, dar iată că nu o să plângem. Ne dorim foarte mult să o sărbătorim și începând de anul acesta Gala va fi pe 5 ianuarie, de ziua ei tocmai pentru că nu vrem să comemorăm, ci vrem să sărbătorim. Să sărbătorim ceea ce a fost Angelica Gherman pentru învățământul botoșănean, ceea ce a fost pentru familie, prieteni, colegi”,

Raluca Bălășcău, fiica Angelicăi Gherman

 

 

De la CreaFuture la Gala Angelica Gherman

 

În contextul creativității, a fost oferit premiul pentru facilitatorul creativ al anului care a fost nominalizat din rândul cadrelor didactice care au absolvit cursurile CreaFuture.

 

Dragoș Racu a primit diploma pentru ”Facilitatorul creativ al anului” alături de o finanţare de 1.000 de lei pentru un proiect educativ pe care câştigătorul îl va derula până la sfârșitul anului 2022. Asociaţia B-Right Media va oferi consultanţă și mediatizare gratuită pentru derularea acestui proiect. 

 

Dragoș Constantin Racu este profesor de geografie la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, cea mai mare unitate de învățământ din județul Botoșani. A poposit pe meleaguri botoșănene din altă zonă a țării și și-a început activitatea didactică în urmă cu opt ani.

 

„Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce fac. În ultimul an, de când s-a încheiat acest curs, mi-am focusat întreaga perfecționare spre acest aspect, al creativității. Creativitatea a devenit totodată o idee implementată în întreaga mea activitate didactică și dezvoltarea creativității elevilor mei a devenit totodată o prioritate, un obiectiv major pentru mine. Ce cred eu că am descoperit că este creativitatea... Aveam o percepție un pic diferită înainte de a participa la acest curs, trăiam cu impresia că, creativitatea este un talent, o calitate înnăscută de care se bucură foarte puțini oameni. Printre care eu NU mă număram. Am descoperit pe parcursul acelor zile că, creativitatea este mai degrabă o abilitate care poate fi exersată, perfecționată prin exercițiu și prin practică”,

Dragoș Racu, profesor de geografie la Liceul Pedagogic

 

 

”O lume foarte volatilă, perisabilă”

 

Creativitatea, a spus mai departe tânărul profesor, este mai degrabă o idee decât o noțiune teoretică abstractă.

 

„Trăim într-o lume foarte volatilă, perisabilă, ceea ce credem că știm azi, va fi demontat de ceea ce descoperim mâine. Singura soluție de a ne obișnui cu o asemenea lume în schimbare este adaptarea. Iar pentru adaptare cred că trebuie să fim în primul rând creativi, să fim flexibili, să fim inventivi, să comunicăm și să colaborăm”,

Dragoș Racu, profesor de geografie la Liceul Pedagogic

 

Și-au amintit de Angelica Gherman și foste colege precum Viorica Saucă și Adriana Cojocaru. Dar și Isabella Cantemir și Daniela Biolan de la Casa Corpului Didactic (CCD) Botoșani.

 

Despre Angelica Gherman și despre eveniment

 

Angelica Gherman, în memoria căreia Asociaţia B-Right Media organizează anual această gală, a fost şi va rămâne în amintirea tuturor ca o învăţătoare şi autoare de cărţi şcolare cu un palmares impresionant, care cuprinde: 21 de cărţi şcolare apărute și patru în curs de apariţie, toate editate la Bucureşti; tiraje însumând peste 300.000 de exemplare distribuite în întreaga ţară şi în Republica Moldova, în librăriile tradiţionale şi virtuale; 37 de ani de carieră la catedră; sute de elevi cărora le-a îndrumat primii paşi în şcoală; diploma „Gheorghe Lazăr – clasa I”, obţinută în anul 2007 şi diploma „Educatorul Deceniului” decernată de Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi, respectiv Diploma de Merit în domeniul Educaţie, acordată de Primăria Municipiului Botoşani la prima ediţie a Galei Valorilor Feminine, în anul 2009. Angelica Gherman s-a stins din viaţă la 1 martie 2012, după ce, timp de mai mulţi ani, s-a luptat cu o boală necruţătoare.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Compunerile de la ”Școala în pandemie” au ajuns la cel mai nou post de știri din România: Pandemia i-a făcut mai creativiVIDEO & FOTOGALERIE
CreaFuture a ajuns la final, conferință de închidere după o săptămână maraton – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un șofer din Botoșani cu Mercedes a lovit în plin o fetiță care a traversat strada prin loc nepermis – VIDEO
Un accident a avut loc în urmă cu puțin timp pe drumul Botoșani – Suceava.
Doliu în Sănătate: S-a stins din viață un medic de la Botoșani care a salvat mii de copii
Este doliu în sistemul sanitar botoșănean. Un medic care a salvat mii de copilași s-a stins din viață astăzi, 4 iunie 2023.
Cine mai cântă pe la festivalurile din Botoșani: O moldoveancă s-a îmbrăcat în costum din piele și s-a lăudat pe scenă că are de 20 de ani aceeași greutate – VIDEO & GALERIE FOTO
A XIV – a ediție a festivalului ”Floare Albastră” organizat de Primăria și Consiliul Mihai Eminescu a adus alături de tinere talente locale și voci consacrate din muzica românească, dar și o interpretă din Republica Moldova.
Partidul oamenilor de afaceri, părăsit de președinte la Botoșani
La aproximativ un an după lansarea oficială la nivel central, Partidul Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor (AAA) a rămas fără omul care s-a ocupat de constituirea filialei de la Botoșani.
Mirel Manea a cântat în deschiderea summit-ului cu 47 de șefi de stat și guvern: S-a întreținut cu Ursula von der Leyen și Maia Sandu – GALERIE FOTO
Al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE), for consultativ înființat în 2022, a început ieri în Republica Moldova și este dedicat solidarității cu Ucraina. Cu excepția Rusiei și Belarusului, toate țările europene fac parte din CPE.
Carnaval pe Pietonalul Unirii cu personaje de poveste, defilare spectaculoasă sub privirile a sute de botoșăneni – FOTO & VIDEO
Pe o vreme veritabilă de vară, copiii de la Botoșani au fost sărbătoriți de ziua lor cu o mulțime de activități. 
Capii PSD, luați la rost de o botoșăneancă la intrarea în cimitir: Generalii o să vă scoată din rahat VIDEO
Săptămâna trecută, de Ziua Eroilor, social-democrații s-au așteptat unii pe alții la intrarea în Cimitirul Pacea mai bine de o jumătate de oră, timp în care nu s-au întâlnit doar cu liberalii veniți la manifestare, ci și cu o mulțime de simpli botoșăneni.
Un tânăr s-a izbit cu mașina într-un copac, a fost transportat de urgență la spital – FOTO & VIDEO
Șoferul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
S-a aprins Ipoteștiul! Festival ca la ”municipiu”: artiști de la București și Chișinău și un foc impresionant de artificii la ”Floare albastră”– VIDEO & GALERIE FOTO
Tineri și mai puțin tineri din comună și-au dat întâlnire sâmbătă pe stadionul ”Luceafărul” din Ipotești, acolo unde spre seară s-a deschis a XIV – a ediție a festivalului ”Floare Albastră” organizat de Primăria și Consiliul Local Mihai Eminescu.
Concursul ”Sfinții Închisorilor” și-a desemnat câștigătorii: Au lăsat o mărturie puternică pentru generația noastră, am ajuns să înțeleg mai bine comunismulGALERIE FOTO
Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe”, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani și Asociația ”Scut botoșănean” au organizat Concursul Județean Interliceal, gimnazial de Arte Plastice, Eseu și Poezie cu tema ”Sfinții Închisorilor”, ediția 2023.
FOTO & VIDEO Prefectul Cornilă în mijlocul protestatarilor, flancat de jandarmi: A fost huiduit și redus la tăcere  
Sute de profesori au protestat astăzi în Piața Revoluției. Printre protestatari, a ajuns și reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Eroii sărbătoriți la Botoșani pe găști politice: Pleiadă de oficialități la cimitir, unii cu pozele, alții cu pomana – FOTO & VIDEO
Politicieni, militari, preoți și simpli botoșăneni au putut fi văzuți joi la Cimitirul Pacea acolo unde a fost marcată Ziua Eroilor.
Conducătorul Filarmonicii Botoșani, omagiu plin de amar la cavoul lui George Enescu din Paris: Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim VIDEO & FOTOGALERIE
Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
astratex.ro
Sondaj
Ar trebui să înceteze cadrele didactice greva după majorarea salarială aprobată de Guvern?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sperăm ca aceste sacrificii ale dvs să fie răsplătite într-un final. De ce ne aflăm aici? Un motiv foarte simplu, știe toată lumea… Guvernanții, în ultimii cinci ani, au fost surzi la solicitățile noastre, s-au făcut c ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9560 lei
USD
Dolarul SUA
4.6047 lei
CHF
Francul elveţian
5.1085 lei
GBP
Lira sterlină
5.7745 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.2978 lei
XAU
Gramul de aur
290.6090 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2588 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3412 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0907 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2095 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6652 lei
Vremea
astăzi
Botosani
28.6 o C
Dorohoi
27.8 o C
Bucecea
27.9 o C
Darabani
27.3 o C
Saveni
28.2 o C
Ştefăneşti
25.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.