Top News
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO

Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.

De ce 5 ianuarie

 

Pe 5 ianuarie Angelica Gherman și-ar fi serbat ziua de naștere. Fiica ei a decis ca în fiecare an, de aici încolo, 5 ianuarie să fie ziua în care oamenii să-și aducă aminte de ea și să o serbeze la Gala Angelica Gherman, care a ajuns în 2022 la cea de-a IX-a ediție.

 

În acest an evenimentul a fost despre creativitate. Despre principiul 3C: cooperare, comunicare, creativitate, ce a stat la baza proiectului ˝CreaFuture- Creative Workforce for Cross Border Future˝, implementat de Asociaţia B-Right Media în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Botoşani, Centrul Bucovinean de Artă pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi şi Şcoala Superioară de Artă nr. 5 Cernăuţi.

 

În cadrul acestui proiect 82 de cadre didactice şi lucrători de tineret din România şi Ucraina au devenit facilitatori în domeniul creativităţii şi dezvoltării personale.

 

Întrucât o mare parte a activităţii Asociaţiei B-Right Media din 2021 a fost dedicată proiectului sus menţionat, organizatorii Galei Angelica Gherman au decis ca ediţia 2022 să se axeze tot pe creativitate.

 

 

”Sărbătorim ceea ce a fost Angelica Gherman pentru învățământul botoșănean, ceea ce a fost pentru familie, prieteni, colegi”

 

Acțiunea a fost găzduită de Complexul Miorița, un loc extrem de frecventat de Angelica Gherman și chiar locația unde și-a sărbătorit ieșirea la pensie de care a apucat să se bucure puțin peste un an.

 

„După anul trecut, când tot sub semnul pandemiei am decis să organizăm evenimentul online, am decis anul acesta să facem un eveniment restrâns cu persoane care au cunoscut-o, care au iubit-o și persoane care își doresc să fie aici ca să-și aducă aminte de Angelica Gherman care astăzi (5 ianuarie - n.r.) ar fi trebuit să-și serbeze ziua de naștere, dar iată că nu o să plângem. Ne dorim foarte mult să o sărbătorim și începând de anul acesta Gala va fi pe 5 ianuarie, de ziua ei tocmai pentru că nu vrem să comemorăm, ci vrem să sărbătorim. Să sărbătorim ceea ce a fost Angelica Gherman pentru învățământul botoșănean, ceea ce a fost pentru familie, prieteni, colegi”,

Raluca Bălășcău, fiica Angelicăi Gherman

 

 

De la CreaFuture la Gala Angelica Gherman

 

În contextul creativității, a fost oferit premiul pentru facilitatorul creativ al anului care a fost nominalizat din rândul cadrelor didactice care au absolvit cursurile CreaFuture.

 

Dragoș Racu a primit diploma pentru ”Facilitatorul creativ al anului” alături de o finanţare de 1.000 de lei pentru un proiect educativ pe care câştigătorul îl va derula până la sfârșitul anului 2022. Asociaţia B-Right Media va oferi consultanţă și mediatizare gratuită pentru derularea acestui proiect. 

 

Dragoș Constantin Racu este profesor de geografie la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, cea mai mare unitate de învățământ din județul Botoșani. A poposit pe meleaguri botoșănene din altă zonă a țării și și-a început activitatea didactică în urmă cu opt ani.

 

„Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce fac. În ultimul an, de când s-a încheiat acest curs, mi-am focusat întreaga perfecționare spre acest aspect, al creativității. Creativitatea a devenit totodată o idee implementată în întreaga mea activitate didactică și dezvoltarea creativității elevilor mei a devenit totodată o prioritate, un obiectiv major pentru mine. Ce cred eu că am descoperit că este creativitatea... Aveam o percepție un pic diferită înainte de a participa la acest curs, trăiam cu impresia că, creativitatea este un talent, o calitate înnăscută de care se bucură foarte puțini oameni. Printre care eu NU mă număram. Am descoperit pe parcursul acelor zile că, creativitatea este mai degrabă o abilitate care poate fi exersată, perfecționată prin exercițiu și prin practică”,

Dragoș Racu, profesor de geografie la Liceul Pedagogic

 

 

”O lume foarte volatilă, perisabilă”

 

Creativitatea, a spus mai departe tânărul profesor, este mai degrabă o idee decât o noțiune teoretică abstractă.

 

„Trăim într-o lume foarte volatilă, perisabilă, ceea ce credem că știm azi, va fi demontat de ceea ce descoperim mâine. Singura soluție de a ne obișnui cu o asemenea lume în schimbare este adaptarea. Iar pentru adaptare cred că trebuie să fim în primul rând creativi, să fim flexibili, să fim inventivi, să comunicăm și să colaborăm”,

Dragoș Racu, profesor de geografie la Liceul Pedagogic

 

Și-au amintit de Angelica Gherman și foste colege precum Viorica Saucă și Adriana Cojocaru. Dar și Isabella Cantemir și Daniela Biolan de la Casa Corpului Didactic (CCD) Botoșani.

 

Despre Angelica Gherman și despre eveniment

 

Angelica Gherman, în memoria căreia Asociaţia B-Right Media organizează anual această gală, a fost şi va rămâne în amintirea tuturor ca o învăţătoare şi autoare de cărţi şcolare cu un palmares impresionant, care cuprinde: 21 de cărţi şcolare apărute și patru în curs de apariţie, toate editate la Bucureşti; tiraje însumând peste 300.000 de exemplare distribuite în întreaga ţară şi în Republica Moldova, în librăriile tradiţionale şi virtuale; 37 de ani de carieră la catedră; sute de elevi cărora le-a îndrumat primii paşi în şcoală; diploma „Gheorghe Lazăr – clasa I”, obţinută în anul 2007 şi diploma „Educatorul Deceniului” decernată de Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi, respectiv Diploma de Merit în domeniul Educaţie, acordată de Primăria Municipiului Botoşani la prima ediţie a Galei Valorilor Feminine, în anul 2009. Angelica Gherman s-a stins din viaţă la 1 martie 2012, după ce, timp de mai mulţi ani, s-a luptat cu o boală necruţătoare.

 

loading...
Compunerile de la ”Școala în pandemie” au ajuns la cel mai nou post de știri din România: Pandemia i-a făcut mai creativiVIDEO & FOTOGALERIE
CreaFuture a ajuns la final, conferință de închidere după o săptămână maraton – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Coșmar aproape de final: Șefii de la „Drumurile Naționale” anunță asfaltarea sectorului Flămânzi - Copălău – VIDEO
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează și Secția Drumuri Naționale Botoșani.
Ordin de sus pentru suspendarea lui Mihai Țurcanu din fruntea DSVSA, înlocuitor este și... nu prea
Ziua de vineri, 13 mai 2022, a fost probabil cea mai ghinionistă din toată viața șefului interimar de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Vizat de infracțiuni de corupție, i s-a sigilat biroul și apoi a fost adus la serviciu de procurorii anticorupție.
De la matematică și istorie la ”palma adusă situației în care ne aflăm în învățământul românesc”: Este o crimă educaționalăGALERIE FOTO
Un eveniment cultural și deopotrivă științific a avut loc sâmbătă, în Aula Magna a Colegiului Național ”A. T. Laurian”, care a reunit numeroase personalități din Botoșani, dar și din țară și Republica Moldova.
O noapte de mai la muzeu: Botoșănenii au prins gustul vizitelor nocturne, deși o fac doar o dată pe an – GALERIE FOTO
O atmosferă de normalitate, într-un oraș care se pretinde a fi prin excelență cultural. Muzee forfotind de lume, de la prunci în brațele mamei până la bunici purtând cu aceeași eleganță umbrela sau cârja.
POVESTEA descinderilor la DSVSA: Mihai Țurcanu acuzat că ar fi forțat două angajate să favorizeze o firmă la o licitație
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, față de inculpatul Mihai Țurcanu, se anunță într-un comunicat de presă.
SURSE: Doi șefi din Inspectoratul Școlar schimbați din funcție, ministrul ar fi semnat ordinul
Inspectorii școlari generali adjuncți de la Botoșani ar fi fost deja schimbați prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
De la 19 ani la 7 și jumătate: Magistrații au admis apelul șoferului care a dat cu mașina peste un bărbat din Centrul Vechi - N-a mai vrut să-l omoare, l-a izbit fără să vrea
Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de inculpatul Vasile Gologan, autorul accidentului care a avut loc pe 23 august 2017 în zona Luceafărul din Centrul Vechi și care a provocat ulterior mișcări de stradă. Magistrații botoșăneni au schimbat fundamental hotărârea Tribunalului Botoșani.
Scandal la ridicarea cu Poliția a unui BMW: Șoferul avea permisul suspendat, a făcut accident și a plecat mai departe – FOTOGALERIE
La câteva ore după producerea accidentului din bulevardul Mihai Eminescu, acolo unde un BMW a lovit un copil de șase ani, polițiștii botoșăneni au reușit să identifice automobilul.
Instituțiile de la Botoșani dau startul examenelor pentru angajările pe repede înainte din pandemie, puzderie de posturi în joc
În perioada pandemiei s-au făcut numeroase angajări fără concurs în spitale și în alte instituții aflate în prima linie precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) sau Serviciul Județean de Ambulanță (SJA).
Loading...
”Iona”, un spectacol fără gong la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Publicul intră în sală direct în ”Iona”, simte cu Iona, așteaptă cu Iona. Întunericul din sală îi cuprinde deopotrivă pe actor și pe spectator, de aceea și călătoria se face împreună, mai bine de 70 de minute, până la finalul cu aplauze.
Între vers și Dumnezeu, poetul de la strana bisericii: O mică rugăciune pentru odihna sufletului săuFOTO&VIDEO
”Sunt un ins obişnuit, poate puţin cam retras…”, spunea despre sine poetul care le-a cântat îngerilor, dar s-a prăbușit sub propria suferință.
Fata doborâtă de o boală nemiloasă, cazul care l-a marcat pe omul ce a strâns milioane pentru cei grav bolnavi: Plângea pentru bolnavi și nevoiași și se ruga neîncetat, chiar dacă durerile erau greu de dus pentru un om - VIDEO
De peste un deceniu Vlad Plăcintă derulează campanii umanitare prin intermediul Asociației ”Salvează o Inimă”. A strâns astfel aproape 15 milioane de euro, bani care au schimbat destinele a sute de oameni.
Meci nebun pe Municipal! FC Botoșani pierde cu Dinamo, cinci goluri și o eliminare cum rar se poate vedea - VIDEO
FC Botoșani nu a reușit să învingă pe Dinamo într-un meci ce a contat pentru etapa a opta a din play-out.
Sute de elevi botoșăneni cu alocațiile tăiate după chiul masiv de la ore
La nivelul județului Botoșani sunt peste 5.800 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei.
Loading...
Ada Macovei aproape ”exmatriculată” de la Inspectoratul Școlar, adversarii politici și din sistem au făcut coadă să o „ajute”
Șefa educației botoșănene ar urma să fie schimbată din fruntea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) într-un viitor nu foarte îndepărtat.
PERIPEȚII periculoase! Un tânăr cu alcoolemie aproape de comă a distrus spațiul verde de la Cornișa – CE s-a găsit în mașină – FOTOGALERIE
1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat a indicat aparatul alcooltest și dublu în sânge după prelevarea probelor biologice, la spital.
A treia oară cu noroc: Maternitatea Botoșani are în sfârșit preot nou – la CÂT ajunge salariul
Concursul a fost finalizat în luna aprilie fiind înscris pentru acest post un singur candidat.
Copil cu Asperger în Botoșani: Tu pui întrebarea și tu găsești răspunsul / Întreabă-te ce vrei tu și scrie o poezie despre răspunsul tău - FOTO
Are 13 ani și este autist. Realitatea noastră și realitatea lui se ciocnesc uneori, prezentul nostru îl răstoarnă pe al lui. Unui autist îi impunem reguli pe care noi înșine nu le recunoaștem, unui copil cu Asperger îi punem eșecurile pe seama sindromului, iar succesele i le contabilizăm la capitolul ”achiziții”, drept rezultat al muncii unor specialiști mai mult sau mai puțin prezenți.
LIBERTATE! Târg la Botoșani, mii de botoșăneni au dat năvală la animale, paradă de berbeci, discursuri sau absenți de marcă – GALERIE FOTO
Cei doi ani de pandemie au îngrădit aproape total activitățile în aer liber de genul festivalurilor, concertelor sau târgurilor de orice fel.După ce România și Botoșani au revenit la viața dinainte, pofta oamenilor pentru distracție s-a resimțit astăzi, la Popăuți.
Ce nu s-a putut pe timp de pace se face în război: Guvernul Ucrainei a aprobat deschiderea Vămii Racovăț – Diakivți
În cadrul ședinței de Guvern, miniștrii din Ucraina au aprobat deschiderea punctului de trecere a frontierei Diakivți – Racovăț.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Avem o creștere indiferent de fluctuație, veniți, plecați, pensionați, o creștere cu contract de muncă de 22 de medici. Și să nu uităm că mai avem în continuare concursuri în derulare. Avem două posturi la ATI, concursul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.1 o C
Dorohoi
14.5 o C
Bucecea
15.8 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.9 o C
Ştefăneşti
14.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.