Top News
Șteff Chelaru şi povestea costumului elisabetan de la Festivalul Internațional Shakespeare: A fost o experiență foarte bogată în emoții

O ştim din spectacolele adolescentine din Botoşani. Am privit-o apoi strălucind pe podium sau în lumina reflectoarelor, ne-a fascinat cu originalele sale creații. Un designer care a inovat moda, dar a ales scenografia.   

Peste 100 de evenimente, de la spectacole de teatru, concerte, proiecții de film în aer liber, lansări de carte, conferințe și dezbateri. Se întâmplă în aceste zile: cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.

 

Un eveniment de înaltă ținută artistică, o manifestare de tradiţie, care reunește regizori și actori de talie internațională, dar și numeroși creatori din varii domenii.

 

Printre cei care se află la Festivalul Internațional Shakespeare am descoperit-o și pe Șteff Chelaru.

 


(Foto: Florin Ghioca)

 

 

Un designer din Botoșani care a manifestat dintotdeauna o creativitate aparte, o viziune intuitivă și deopotrivă inovatoare. Însă, ne spune Șteff Chelaru, acum se află în fața publicului în calitate de scenograf.

 

”După ce am absolvit Moda la Facultatea de Artă Decorativă și Design, Universitatea Națională de Arte București, atât licență, cât și master, am ales un drum ușor diferit decât cel pe care îl făcusem timp de 5 ani, și anume acela de scenograf. În prezent sunt studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, departamentul de scenografie. Am ales să fiu scenograf..., acest lucru a devenit pentru mine un stil de viață”

 

Șteff Chelaru a absolvit Liceul de Artă "Ștefan Luchian" din Botoșani. A fost bursieră şi voluntar (Centrul Comunitar Generaţii) în cadrul Fundaţiei Principesa Margareta a României (Tinere Talente 2016 şi Tinere Talente 2017). Despre Șteff Chelaru se spune "a căpătat o experienţă consistentă care a contribuit la formarea ei profesională şi artistică, rezultând un stil personal şi distinctiv". A câștigat Marele Premiu al concursului #fashionFANatic2017 cu cea de a doua colecţie personală „REGENCY” şi, precum și la concursul “Artele spetacolului şi arte vizuale” cu proiectul „Tradiţie”, Proiect UE 2017.

 

Ne amintim de colecția Regency, semnată de Șteff Chelaru, care reflectă în totalitate tema "regi", oameni care şi-au păstrat valorile de-a lungul timpului.

 

Nu întâmplător, de bună seamă, o regăsim astăzi pe afișe, semnând scenografia, nu întâmplător creațiile ei sunt parte din evenimente precum Festivalul Internațional Shakespeare. Șteff Chelaru a avut mereu curajul de a rupe conveniențele, de a sparge tiparele, de a recrea spațiul pentru a-l reda într-o formă proaspătă, provocatoare, inedită.

 

 


(Foto: Ilinca Gavriliță)

 

 

”Cred că mă pot numi creator de iluzii”

 

-Șteff Chelaru, vreau să pornim discuția noastră – pentru că de aici a plecat și ideea acestui interviu – de la Festivalul Internațional Shakespeare, desfășurat la Craiova. Ați participat la acest eveniment cu un costum elisabetan, pe care îl caracterizați drept o ”interpretare simplă, dar axată pe detalii”. La o minuțioasă privire, însă, ”interpretarea simplă” deschide o multitudine de alte nuanțe, pe cât de fascinante, pe atât de delicat create. Care este povestea acestui costum și de ce la Festivalul Internațional Shakespeare?

 

-Am participat la Festivalul Internațional din Craiova cu un costum interpretat din perioada elisabetană, sub umbrela departamentului de Scenografie, al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București. Tot acest proiect a fost coordonat de prof. univ. Ștefania Cenean, care a propus o cromatică simplă: negru, auriu, alb. Fiecare student a venit cu tușa personală pe acest costum plin de istorie. Evident, eu am ales negru, deoarece mă reprezintă cel mai mult, unde m-am axat foarte mult pe detalii, ceea ce caracterizează respectiva perioadă.

 

Am lucrat 3 zile cu plăcere, amintindu-mi perioada în care eram la Universitatea Națională de Artă Decorativă și Design, unde lucram foarte mult pe detalii de orice fel, accesorii, materialități și tipar.

 

A fost o experiență foarte bogată în emoții și întâlniri cu oameni importanți ai teatrului românesc și nu numai.

 

 


(Foto: Ilinca Gavriliță)

 

-Creatoare de modă sau creatoare de costum? Este vreo diferență între aceste două concepte? Are loc moda în lumea spectacolului, încape costumul/ținuta de podium în spațiul public?

 

-Cred că mă pot numi creator de iluzii... Evident este o diferență între cele două lumi, dar rădăcinile sunt aceleași – tipar, croitorie, materialiate etc. Moda are loc în lumea spectacolului și invers, deoarece în teatrul contemporan din ce în ce mai mult costumul înseamnă “haina de azi”, iar pe podium, prezentările sunt un adevărat spectacol.

 

-De la teatru la fashion designer și mai departe la scenografie. Numele Șteff Chelaru apare, iată, pe afișe ca scenograf – în producții ale UNATC. Cum s-a deschis acest drum nou în cariera unei tinere creatoare?

 

-Un om drag mie, artist important pe care l-am întâlnit în primul meu an în București, m-a îndrumat spre acest drum... Și cred că el avea mai multă încredere-n mine decât aș fi avut eu... Și am zis să încerc... și... da. A avut dreptate. Acum, îi mulțumesc ...

 

-Cum este întâlnirea cu regizorul atunci când se pune la cale un nou concept artistic? Se întâlnesc întotdeauna ideile, cine preia mai mult din viziunea celuilalt: scenograful sau regizorul?

 

-“Regizorul este un pic scenograf, iar scenograful un pic regizor!”

 

 


(Foto: Ilinca Gavriliță)

 

-Există întâlniri ”astrale”, dintre cele care au menirea de a schimba radical traiectoria unui artist? S-a întâmplat asta până acum? Ce întâlniri v-au marcat în anii din urmă?

 

-Nu știu dacă le pot numi întâlniri “astrale”, dar pe parcursul celor 10 ani în domeniul artei, pot spune că am întâlnit oameni curajoși, buni, talentați... Dar cred că cel mai important în lumea asta este să “rămâi om”...

 

-De la Liceul de Artă din Botoșani la UNATC București. Șteff Chelaru, puteți spune astăzi că adolescenta ”dezlănțuită” (să ne amintim de fata cu părul vâlvoi din spectacolul ”Croitorul”, de Sławomir Mrożek, în regia lui Ovidiu Ivan, spectacol al trupei Drama Club, de la Colegiul Național ”A.T. Laurian!) a ajuns astăzi acolo unde visa în anii de liceu?

 

-Îmi fac propriile lumi, la fiecare spectacol, asta este frumusețea în acest domeniu. Niciodată nu spui / nu faci / nu arăți același lucru... nu ai cum.

 

-Cum va fi vara unui fashion designer / scenograf? Care sunt planurile viitorului apropiat?

 

-Îmi doresc un viitor plin de oameni creativi şi pasionaţi!

 

 

(Foto: Florin Ghioca, Ilinca Gavriliță, Șteff Chelaru)

 

 

 

 

Puțini, dar buni: Liceul dintr-o comună din Botoșani unde aproape toți elevii au luat bacalaureatul - Cheia succesului este echipa
Performanță obținută de elevii unui liceu din mediul rural. Din cei opt candidați înscriși, șapte au promovat examenul și chiar cu note mari.
Când Bahluiul izvorăște din Botoșani - Viorel Ilișoi și-a lansat cartea de interviuri acasă: Problema vieții literare din Iași nu este numai a Iașului, ci a întregii Moldove - GALERIE FOTO
Viorel Ilişoi şi-a lansat la Botoșani cartea ”Viața literară pe Bahlui”, în cadrul generos al Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” și în prezența unui public numeros.
Tricolorul sărbătorit în centrul orașului cu subsecretar de stat, oficialități și o mulțime de botoșăneni: Să cinstim simbolurile naționaleFOTO & VIDEO
Ca în fiecare an, festivitatea a avut la intersecția străzii Cuza Vodă cu Marchian, zonă denumită drept Piața Tricolorului.
EXCLUSIV: Profesori propuși pentru funcții la Inspectoratul Școlar Județean: Părăsesc instituția jumătate dintre inspectorii susținuți de PNL - LISTA
După modificările aduse în structura de conducere a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani pe parte de inspector școlar general și adjuncți, noi schimbări sunt anunțate pentru începutul săptămânii viitoare.
ASTĂZI: Femeile liberale și-au ales președintele înconjurate de bărbații puternici ai partidului – GALERIE FOTO & VIDEO
Sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia a găzduit astăzi de la ora 10:00 conferința de alegeri a structurii de conducere din Organizația Municipală a Femeilor Liberale.Alegerile reprezentantelor doamnelor din municipiu au avut loc cu susținere din partea liderilor PNL Botoșani.
Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei
A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.
Festival româno-ucrainean pe Pietonalul Unirii, timp de trei zile! Botoșănenii așteptați la spectacole, parade de costume, piese de teatru, dans și expoziții – PROGRAMUL
Manifestațiile au loc grație unui proiect transforntalier România – Ucraina implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
De la Casa Sofian la „catedrala” orașului: CJ-ul dă bani pentru lucrări la mai multe unități de cult – LISTA
Proiectul de hotărâre privind „acordarea de sprijin financiar din bugetul propriu județean pe anul 2022 unor unități de cult din județul Botoșani aparținând cultelor religioase recunoscute în România” va fi supus dezbaterii în cadrul ședinței ordinare de la începutul săptămânii viitoare. 
Controale (ne)anunțate la unitățile medicale din Botoșani, amenzi pentru chiul de la serviciu și nereguli la concedii
Mai multe acțiuni de verificare au fost efectuate de către corpul de control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani la diferiți furnizori medicali din județ.
Loading...
Sfinții Botoșanilor - Cum au plâns comuniștii lângă Părintele Paisie Olaru, duhovnicul românilor
Astăzi se împlinesc 125 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari duhovnici ai României, născut într-un sătuc din Botoșani.
Ele sunt fetele din Botoșani care uimesc România cu o cobză și un acordeon – GALERIE FOTO&VIDEO
Muncesc de la vârste fragede, își poartă copilăriile pe nesfârșitele drumuri între școală și studiourile muzicale, însă nu de puține ori munca, talentul, determinarea, bucuria și perseverența nu sunt de ajuns pentru a fi cunoscuți de public.
Prietenie de 100.000 de euro încheiată festiv la Edineț! Asociație din Botoșani primită de oficialitățile moldovene cu mulțumiri și promisiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” a fost finalizat în mod oficial. După conferința de închidere organizată de Asociația B-Right Media la Botoșani, în data de 7 iunie, a urmat activitatea în oglindă din Republica Moldova.„Un proiect frumos la Edineț, un proiect frumos dar sigur, transfrontalier”, a descris pe scurt primarul de la Edineț colaborarea transfrontalieră.
Concurs pentru șefia unei instituții cu toți candidații PICAȚI, s-au făcut de rușine după contestații
Cei doi candidați au susținut la București proba scrisă, însă nu au reușit să obțină punctajul necesar pentru a putea fi admiși.
Depozitul de gunoi al județului, la câteva zile până la suspendarea autorizației, directorul de la Mediu în fața deciziei carierei
Imaginile de la Primăria sectorului 1 cu mormane de gunoaie rămase necolectate pe străzile capitalei ar putea să apară și la Botoșani, unde problema majoră care stă nerezolvată la depozitul de la Stăuceni nu pare să fie conștientizată la adevărata-i dimensiune.
Loading...
Măcel, măcel! / Copiii țipau, țipau oamenii VIDEO S-a lansat documentarul realizat de TVR 1 și Botoșăneanul despre accidentul de la Huțani
Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
EMINESCU la 133 de ani de la moarte: Mai este Eminescu botoșănean? / Cum a evoluat literatura română? / Îl dăm afară din Cetate sau îi cinstim memoria?
Un omagiu adus lui Eminescu, omagiu care iese din sfera formalismului, din dulceața poetică în care ne-am complăcut zeci de ani. Patru scriitori și doi istorici au răspuns provocării de a vorbi despre Poet.
DEMERS jurnalistic: Botoșăneanul și Televiziunea Română, anchetă comună despre cel mai tragic accident rutier al României, documentarul va fi difuzat pe 14 iunie – VIDEO
Botoșăneanul a demarat în vara anului trecut o investigație privitoare la cea mai mare tragedie rutieră din România, care s-a petrecut la Botoșani. Un demers care a implicat o documentare efectuată de-a lungul a opt luni căruia i s-a alăturat și o echipă a Televiziunii Române coordonată de producătorul Raluca Rogojină.
HALUCINANT: Minoră violată de toți cei trei frați, tatăl ridicat de polițiști alături de băieții săi
Caz șocant petrecut într-o familie din Botoșani. 
Regizorul care, de ziua lui, le dăruiește botoșănenilor nouă ”Eroine” şi poveştile lor nemuritoare - FOTO
Spectacolul a cărui premieră se consumă sâmbătă, 11 iunie, şi duminică, 12 iunie, la Botoşani, readuce Teatrul în prima linie artistică, recompune o rețetă ce părea a fi rătăcită printre multe dureri ale acestui timp, de la pandemie la ruina în care zace și astăzi sediul celei mai importante instituții de cultură a orașului.
Și totuși... Ada Macovei aproape să rămână la Inspectoratul Școlar
Chiar dacă negocierile dintre PNL și PSD pentru împărțirea serviciilor publice deconcentrate o vor lăsa fără postul de inspector școlar general, Ada Macovei ar putea rămâne în continuare la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), doar că nu în conducere.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.6 o C
Dorohoi
22.8 o C
Bucecea
23.0 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.2 o C
Ştefăneşti
24.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.