Top News
Trei botoşăneni medaliați la Balcaniada de Matematică din Macedonia: O ocazie potrivită pentru a-mi testa limitele - FOTO

Astăzi, 14 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Matematicii, vă prezentăm trei botoșăneni care s-au întors de la Balcaniada de Matematică din Macedonia cu rezultate excepționale: o medalie de aur și două de bronz.

Trei botoșăneni au dovedit, în ultimele zile, că școala românească a fost și rămâne la înălțime. Trei tineri care fac cinste țării, dar și profesorilor care, în Botoșani sau Dorohoi, le-au descifrat tainele matematicii și i-au pregătit pentru marile competiții.

 

”Învăţând matematica, înveţi să gândeşti”, spunea marele Grigore Moisil. Și au dovedit acest lucru toți cei care – de-a lungul timpului – s-au dedicat studiului acestui domeniu. Despre matematică se vorbește ca despre ”regina științelor”. Sau ”muzica rațiunii”. Cert este că, dincolo de satisfacțiile pe care le creează, matematica deschide ferestre către viitor, indiferent că vorbim despre cercetare, educație sau inovație.

 

 

61 de premii, 28 obţinute de români!

 

 

 

 

În perioada 7-12 martie 2023, în Struga, Macedonia de Nord, s-a desfășurat cea de-a XVII-a ediție a „South Eastern European Mathematical Competition for University Students” (SEEMOUS).

 

Scopul competiției este acela de a încuraja studenții cu dotări matematice spre alte realizări matematice și de a crea relații noi, prietenoase și benefice între studenții și educatorii instituțiilor participante.

 

La competiţie au participat 90 de studenţi din anii I și II, ce au reprezentat 24 de universități din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Turkmenistan.

 

Dintre cei 90 de participanți, nu mai puțin de 61 au fost premiați. În urma probelor de concurs, studenții români au câștigat 28 de premii.

 

Dintre cei 28 de studenți din România, trei sunt absolvenți ai unor licee din Botoșani. Este vorba despre Gabriel Brehuescu, Mirel-Alin Ciornei și Gabriel-Constantin Guțic, toți trei studenți ai Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Matematică.  Echipa UAIC a fost coordonată de asist. univ. dr. Teodor Chelmuș, de la Facultatea de Matematică.

 

 

”O ocazie potrivită pentru a-mi testa limitele”

 

 

 

 

Gabriel Brehuescu a fost distins cu Medalie de Aur. Este student al Facultății de Matematică din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este absolvent al Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Botoșani.

 

”Am obținut o medalie de aur la concursul internațional SEEMOUS, cu locul 6. Acest concurs a reprezentat pentru mine o ocazie potrivită pentru a-mi testa limitele și pregătirea mea matematică. Totodată, a ajutat la consolidarea relațiilor dintre studenții de la diferite facultăți din țară, dar și din străinătate, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional”,

Gabriel Brehuescu, Facultatea de Matematică

 

 

”Concursul în sine a avut o dificultate foarte ridicată”

 

 

 

 

Gabriel Guțic a obținut Medalie de Bronz. Este student în anul II la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași, Facultatea de Matematică, filiera Matematică-Informatică. A absolvit Colegiul Național "Grigore Ghica" Dorohoi și spune că, deși competiția a avut un nivel de dificultate foarte ridicat, ”a fost numai bun pentru a ne testa abilitățile în matematică”.

 

”Concursul SEEMOUS a fost o experiență frumoasă pentru a ne dezvolta cunoștințele în matematică, pentru a cunoaște persoane noi cu pasiuni comune cu ale noastre și pentru a vizita o nouă țară. Locația concursului a fost superbă, hotelul impresionant, iar priveliștea la lac a fost de vis. Concursul în sine a avut o dificultate foarte ridicată, dar a fost numai bun pentru a ne testa abilitățile în matematică”,

Gabriel Guțic, Facultatea de Matematică

 

 

”Balcaniada a fost o experiență minunată”

 

 

 

 

Mirel-Alin Ciornei este, de asemenea, în anul II al Facultății de Matematică, specializarea Matematică-Informatică. A urmat cursurile Școlii Gimnaziale nr. 12 din Botoșani, absolvind apoi Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din același oraș. La Balcaniada din Macedonia a obținut Medalia de Bronz.

 

”Balcaniada a fost o experiență minunată, fiind prima de această anvergură la care particip. A fost un prilej deosebit de a cunoaște oameni noi și locuri inimaginabil de frumoase, în acest an Balcaniada având loc în Struga, Macedonia”,

Mirel-Alin Ciornei, Facultatea de Matematică

 

 

14 martie, Ziua Internațională a Matematicii sau Ziua Pi

 

Ziua Internațională a Matematicii a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) la conferința generală din 2019. Anterior, data de 14 martie era marcată ca Ziua Pi, fiind sărbătorită pentru prima dată în 1988.

 

O zi în care matematicienii și iubitorii de științe exacte îşi exprimă, o dată în plus, pasiunea pentru acest domeniu fascinant. Sărbătorirea Zilei Internaționale a Matematicii la aceeași dată extinde semnificația Zilei Pi (3,14) include întregul spectru al matematicii.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Matematicienii la Botoșani: Radu Gologan anunță un ”adevărat festival al școlii românești” / Medalii de aur pentru doi profesori / Primarul a primit în sfârșit o distincție - GALERIE FOTO
Botoșani: Competiție pentru matematicieni și conferință națională dedicată lui Octav Onicescu

 

 

Eroii sărbătoriți la Botoșani pe găști politice: Pleiadă de oficialități la cimitir, unii cu pozele, alții cu pomana – FOTO & VIDEO
Politicieni, militari, preoți și simpli botoșăneni au putut fi văzuți joi la Cimitirul Pacea acolo unde a fost marcată Ziua Eroilor.
Conducătorul Filarmonicii Botoșani, omagiu plin de amar la cavoul lui George Enescu din Paris: Mormântul celebrului compozitor român se poate confunda cu al oricărui anonim VIDEO & FOTOGALERIE
Spre finalul stagiunii numărul 70, aniversată cu o serie de concerte grandioase, Filarmonica ”George Enescu” din Botoșani a marcat șapte decenii de existență și printr-un omagiu adus marelui muzician căruia instituția îi poartă și numele.
Protestul romilor rupt în două: Politicienii de la Botoșani lăsați în pace, „grosul” a plecat la București: Vrem condiții! FOTO & VIDEO
 Organizatorii anunțau o prezență de peste 400 de romi. În realitate s-au strâns în jur de 200 de persoane.
Retroparada la Botoșani: Mașini unicat expuse pe Pietonalul Unirii, a apărut și Miliția – GALERIE FOTO&VIDEO
Vremea frumoasă de duminică i-a făcut pe mulți botoșăneni să prelungească plimbarea pe Pietonalul Unirii, acolo unde în special copiii au avut parte de o adevărată distracție.
Percheziții de amploare în nordul județului, s-au ridicat arme, cartușe și țigări – VIDEO & GALERIE FOTO
Poliția orașului Darabani, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Biroului pentru Protecția Animalelor, Secției  7 Poliție Rurală Darabani și Poliției municipiului Dorohoi au pus astăzi în executare 18 mandate de percheziție domiciliară la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de contrabandă.
REVOLTĂ cu peste 400 de romi la Botoșani: Asalt pe străzi, se vor picheta sedii de partide
Acțiunea de protest a fost anunțată de liderii comunității minoritarilor de la Botoșani.
Holograf a încins doamnele și domnișoarele într-un show cu muzică, motociclete, rochii de mireasă și... ”puțin venin” – VIDEO & GALERIE FOTO
18 ianuarie 2020... Sala Polivalentă din Botoșani se umple până la refuz la concertul ”Holograf Simfonic” conceput de impresarul artistic Liviu Sorinel. După numai două luni țara se închide din cauza pandemiei, spectacolele se anulează, viața se mută pe internet.
Artiști optzeciști în Galeriile botoșănene, un demers de recuperare a culturii – GALERIE FOTO
Muzeul Județean Botoșani găzduiește până pe 19 mai, pe simezele Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian”, expoziția ”Artiști 8-zeciști… în Galeriile botoșănene”.
Lidera romilor de la Prefectură, înmormântare cu polițiști și jandarmi în Centrul Vechi, după un priveghi nocturn cu lăutari - VIDEO & GALERIE FOTO
Semiramida Bălan, fost funcționar în cadrul Prefecturii Botoșani și lider al comunității rome a fost condusă astăzi pe ultimul său drum.
Oamenii Academiei la Botoșani: ”Cortina de fier” de pe Prut, granița care a schimbat definitiv destine – GALERIE FOTO
Vineri, 5 mai 2023, în sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc un eveniment care iese din tiparul celor aflate în agenda obișnuită a unei instituții de cultură.
PREMIERĂ la Botoșani: Primăria animată de proiecții luminoase, spectacol impresionant în fața a zeci de oameni – FOTO & VIDEO
Proiectul artistic a fost inițiat de către profesorii Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani.
Profesor de liceu acuzat de comportament cu tentă sexuală, Poliția infirmă acuzele, prefectul: Vă asigur că voi dispune măsuri imediateVIDEO
De Ziua Internațională a Tineretului, trei liceeni din Botoșani au petrecut o zi în Prefectură iar printre discuțiile purtate s-au atins și subiecte mai... sensibile.
Mult sau puțin? Condamnare cu suspendare pentru un șofer beat turtă care a încercat să mituiască doi agenți chiar în sediul Poliției
În vara anului trecut, Romeo Ștefancu s-a cinstit bine după care a plecat la plimbare cu un Duster. Cu domiciliul în Vârfu Câmpului, a trecut relativ repede granița județului și a ajuns la Zvoriștea.
Popăuți asaltat de mii de botoșăneni, Simion de la AUR a furat startul și l-a sabotat pe Daea – VIDEO & GALERIE FOTO
Stațiunea de Cercetare Popăuți unde se desfășoară Târgul Agroo Zoo în aceste momente, este efectiv blocată de mii de oameni.Drumul național este aglomerat de autoturisme iar polițiștii abia fac față cu dirijarea traficului.
Târgul Agro Zoo deschis de liberali și ceva șefi de pe la centru – GALERIE FOTO
Cea de-a XV-a ediție a Târgului Agro Zoo devenit tradiție în Stațiunea de Cercetare Popăuți și-a deschis sâmbătă porțile, într-o zi cu vreme caldă.
Foișoarele din Parcul Eminescu DEZAFECTATE, proiect cu statui, totemuri și numele orașului în litere volumetrice – FOTOGALERIE
Două dintre foișoarele din cea mai mare grădină publică a orașului au fost dezafectate total.Este vorba despre cel care se afla pe movilița dinspre Aleea Viilor și celălalt poziționat în imediata vecinătate a sediului Poliției din Bulevardul Mihai Eminescu.
Fiul unui patron din Botoșani și-a cumpărat Lamborghini
Un tânăr din cel de-al doilea municipiu al județului și-a achiziționat un bolid de lux.
Zi de mare sărbătoare la Botoșani, sute de credincioși la slujba de resfințire a Bisericii Sfântul Gheorghe – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente cu încărcătură spirituală în dimineața zilei de 23 aprilie 2023, la Botoșani.Și un moment istoric, biserica orașului fiind restaurată după ani întregi de luptă cu birocrația și provocări pentru atragerea fondurilor necesare.
Zilele Orașului Botoșani cu mii de creștini pe străzi, IPS Teofan: Procesiunea aceasta să se înrădăcineze și să devină parte a orașului GALERIE FOTO&VIDEO
A fost o reală sărbătoare a creștinătății la Botoșani, oraș care în aceste zile îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul urbei.
Primarii invitați la sfințire, coadă la plecăciuni în fața șefei Județului: A fost nevoie să ajungă la CJ / Cu toată smerenia și recunoștința...VIDEO
Doi primari social democrați și unul liberal au participat la activitatea de sfințire a drumului mănăstirilor de astăzi.
astratex.ro
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am avut o durere că nu a fost lângă mine pentru că eu am suferit niște pierderi fizice și emoționale. Și el nu a înțeles pierderea mea fizică. Dar l-am iertat și i-am iertat pe toți din viața mea. Pentru că dacă nu ier ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9640 lei
USD
Dolarul SUA
4.6302 lei
CHF
Francul elveţian
5.1284 lei
GBP
Lira sterlină
5.7480 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3014 lei
XAU
Gramul de aur
290.1652 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2599 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3397 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0306 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6665 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25.6 o C
Dorohoi
25.7 o C
Bucecea
24.9 o C
Darabani
19.4 o C
Saveni
26.1 o C
Ştefăneşti
15.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.