Top News
Un cimitir oficial închis, în al doilea se pregătesc 10.000 de locuri de veci! Deținuții băgați la muncă mai bine de jumătate de an: VIDEO & GALERIE FOTO
  • Cimitirul Pacea a fost oficial închis și deja nu mai dispune de locuri de veci noi. Sunt înhumate doar persoanele care aveau morminte concesionate.
  • La Eternitatea până anul viitor vor fi disponibile mii de locuri de înhumare.

Lumină în Cimitirul Eternitatea 

 

Primarul Cosmin Andrei însoțit de viceprimarul Bogdan Buhăianu au efectuat o scurtă vizită de lucru în Cimitirul Eternitatea unde au intervenit modificări majore.

 

Aleea principală, altădată vegheată de copacii uriași care au crescut de-a lungul anilor, este în prezent luminată de...absența lor. „Am făcut curat în Cimitirul Eternitatea și am făcut acest lucru fără costuri ale municipalității”, explică primarul Cosmin Andrei.

 

 

Primăria are încheiat un protocol cu Penitenciarul Botoșani și poate solicita serviciile deținuților, în mod gratuit. Este vorba despre acele persoane care mai au puțin din pedeapsă și urmează să fie reintegrați în societate, care preferă probabil munca în aer liber în detrimentul unei celule cu gratii. 

 

Jumătate de an, muncă cu deținuții

 

În ultimele șase luni, deținuți din Penitenciar au lucrat în Cimitirul Eternitatea unde au făcut o curățenie generală și pe partea de resturi vegetale dar și pe colectare a deșeurilor aruncate printre morminte.

 

„Persoanele private de libertate au venit și au muncit în Cimitirul Eternitatea într-o colaborare care a dat rezultate. Mai sunt încă lucruri de făcut dar cimitirul arată foarte bine, comparativ cu ceea ce era înainte”,

Cosmin Andrei, primar

 

 

A fost efectuată o igienizare totală care a presupus inclusiv toaletarea copacilor care a început pe aleile principale fiind continuată pe cele secundare. Viceprimarul a supravegheat lucrările, el fiind coordonatorul serviciului care administrează cimitirele.

 

„S-au tăiat și toaletat copacii care reprezentau un pericol pentru mormintele și pentru cetățenii municipiului Botoșani ca veneau în cimitir. Au fost foarte multe cereri depuse pentru tăieri copaci în cimitirul Eternitatea. S-au tăiat peste 30 de copaci la Eternitatea, 10 la Pacea și continuăm după cum bine vedeți”,

Bogdan Buhăianu, viceprimar

 

„Era o junglă aici”

 

Serviciul Public de Administrare a Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC) a preluat Pacea și Eternitatea. În trecut aceste două obiective erau administrate de Urban Serv. Odată cu trecerea la serviciul Primăriei s-a încercat pe cât posibil să fie igienizate pentru a fi diminuate reclamațiile cetățenilor: „Era o junglă aici, în cimitirul Eternitatea, nu se puteau vedea crucile. Și am considerat că este un respect pentru înaintașii noștri să avem cimitire care să arate bine”, a explicat primarul Cosmin Andrei.

 

Mai mult, la vijelii mai puternice, copacii bătrâni cădeau peste morminte și distrugeau crucile, reparațiile fiind efectuate tot pe cheltuiala municipalității.

 

În spatele Bisericii din Cimitirul Eternitatea, la câteva zeci de metri, se află terenul care a fost preluat de Primărie de la Ministerul Agriculturii. Acolo urmează să fie extins actualul cimitir, însă prin lucrările prinse în proiect, aproape că vorbim despre amenajarea unuia nou.

Pentru că pe lângă cele aproximativ 10.000 de locuri de veci noi care vor fi amenajate, noul amplasament va avea și o capelă, alei principale și secundare, toate dispuse pe o suprafață de șase hectare.

 

„Trebuie să rezolvăm o problemă stringentă a orașului. Să avem locuri de înhumare, pentru că a fost această presiune pe administrația publică”, susține primarul Cosmin Andrei.

 

Extinderea Cimitirului Eternitatea părea doar o idee greu realizabilă din cauza costurilor uriașe necesare în primă fază. Undeva la 3 milioane de euro, având în vedere că terenul primit nu era decât o văgăună cu izvoare subterane unde a fost necesară inclusiv aducerea terenului la nivel și acoperirea gropii care se afla în mijloc.

 

Pentru a putea fi realizat s-a decis etapizarea investiției și efectuarea lucrărilor pe loturi.

 

„Era o valoare peste capacitatea municipiului Botoșani. L-am eficientizat împreună cu proiectanții care au lucrat „pro bono” împreună cu colegii de la Investiții și l-am adus sub valoarea de 1 milion de euro, la care a fost și licitată”, a explicat viceprimarul Bogdan Buhăianu. Astfel că în primă fază a fost alocată o sumă de 400.000 de euro cu care s-au realizat primele lucrări prin care au fost amenajate sisteme de captare a apelor pluviale dar și racordurile electrice.

 

„Vom veni cu alei principale din care se va pleca către aleile secundare care vor fi mormintele conform STAS-ului din lege. Proiectul se va termina la finele anului viitor”,

Bogdan Buhăianu, viceprimar

 

Deja în zonă au început să fie înhumate persoane, pentru a fi suplinită această nevoie a orașului.

 

Toalete la cimitire

 

De asemenea, Cimitirul Eternitatea dispune la acest moment și de toalete ecologice.

 

„Pentru prima dată în municipiul Botoșani avem toalete în cimitire pentru că a fost cerut acest lucru de către botoșăneni. L-am rugat pe dl viceprimar să se preocupe și iată, la Eternitatea s-a întâmplat acest lucru. Avem toalete pentru cei care vin la cimitir, toalete care sunt branșate la rețeaua de canalizare. Vor urma investiții și la Pacea pe acest subiect, să avem toalete pentru că ne-au transmis botoșănenii că erau nevoi care trebuiau rezolvate”,

Cosmin Andrei, viceprimar

 

Cele două toalete au fost amplasate aproape de intrarea principală în Eternitatea.

loading...
loading...
Extinderea Cimitirului Eternitatea: CUM arată acum proiectul de peste 4 milioane de lei – GALERIE FOTO

 

NOAPTEA TRECUTĂ: Iubitul femeii de serviciu a dat foc la o școală din Botoșani, din cauza geloziei
Scenele s-au petrecut noaptea trecută, dupăora 12:00 când bărbatul a ajuns în curtea școlii.
IMAGINI spectaculoase: Cum va arăta Primăverii după demolarea garajelor! A fost trimisă și Poliția în zonă – VIDEO
Primăria Botoșani a publicat mai multe imagini despre cum ar urma să arate strada din Primăverii, unde ar urma să fie demolate garajele.
Fostul consilier al ex-primarului Flutur a fost numit subsecretar de stat 
Începând de astăzi Botoșaniul mai are un demnitar la nivel central. Prin decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă, botoșăneanul Eduard Mititelu (foto Facebook - primul din stânga) a fost numit în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). 
Prefectul Cornilă ÎN DIRECT: Acum nu sunt în cheie electorală / Dar poate candidez la Consiliul Județean VIDEO 
”Trambulină pentru Primăria Botoșani”, aceasta este varianta care se vehiculează în mediul politic local despre Sorin Cornilă și funcția de prefect. Mai exact, primul reprezentant al Guvernului în județ ar fi fost numit în această funcție și pentru a dobândi notorietatea necesară care să îi permită intrarea în bătălia electorală pentru funcția de primar. 
Unul dintre cei mai bogați români a ajuns la Botoșani! Premiat în fața a sute de oameni – FOTOGALERIE
Evenimentul de anvergură al săptămânii a atras la Botoșani înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române dar și oameni din topul celor mai bogați români.
De la ”smash the cake” la ”maternity”: Tânăra care iubește fotografia și care și-a transformat pasiunea în meserie – GALERIE FOTO  
(P) În viețile unor oameni se întâmplă câteodată să fie atrași atât de mult de un obiect, de o activitate, de un hobby încât încet-încet să renunțe la meseria pentru care s-au pregătit ani buni de școală și să-și transforme pasiunea într-o veritabilă ocupație. 
Oboarele de animale desființate la Botoșani, caii și vacile se vând acum pe internet – FOTOGALERIE
Farmecul rural care predomina la Botoșani în primul deceniu de după Revoluție cel puțin începe ușor, ușor să se piardă.Satele botoșănene (și nu doar ele) prezintă acum o imagine a pustiului și a caselor care se pierd în vegetație.
Lansarea cărții ”Fiecare nume are omul lui”, o poveste despre oameni, comunitate, generozitate și o scriitoare ”născută în zodia Soarelui” – GALERIE FOTO
Cel de-al doilea volum al cărții ”Fiecare nume are omul lui” a fost lansat sâmbătă, 10 septembrie, la Casa Corpului Didactic, în prezența a zeci de persoane, de la profesori la elevi, prieteni, iubitori de carte sau admiratori ai autoarei Mihaela Arhip.
Cărarea către Dumnezeu parcă e mai scurtă prin ținutul Botoșanilor - GALERIE FOTO
 Mii de oameni și zeci de preoți în frunte cu Mitropolitul Moldovei sunt așteptațí la sfințírea Bisericii „Sf. Nicolae” din Hlipiceni, pe 15 septembrie Biserica este ctitorie a familiei Sturza, la 1800 Fiul satului, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, are meritul de a fi transformat locașul de cult într-o frumoasă poartă spre rai
Cum a îngenuncheat Regele Charles la picioarele călugărului orb din Botoșani: Am vizitat multe țări, dar de România am rămas mai mulțumit ca în alte părți - FOTO
După moartea Elisabetei a II-a, fiul Charles devine noul Rege al Marii Britanii.
Botoșăneanul DISPĂRUT în pădure căutat aproape o săptămână! Polițiștii iau în calcul și alte piste – FOTO
Căutările bărbatului care a dispărut vinerea trecută în pădurea de la Vorona au continuat pe tot parcursul săptămânii.
Jale în magazinele Penny: Alimente expirate, vitrine frigorifice cu insecte, legume și fructe murdare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi totale de peste 3,5 milioane de lei magazinelor Penny, după ce au fost găsite mai multe nereguli, printre care alimente expirate, vitrine frigorifice cu praf și insecte, spații de depozitare neigienizate. Zeci de unități au fost închise de echipele de control.
Laurian, deschidere de an școlar cu oficialități, elevi, părinți, cadre didactice și tot felul de discursuri – VIDEO & GALERIE FOTO
Colegiul Național AT Laurian și-a deschis larg porțile pentru anul școlar 2022 – 2023.
Colegiul „Eminescu” fără sunet: Probleme tehnice la festivitate, îmbrățișări, poze și fete în fustițe – FOTO & VIDEO
Festivitatea de deschidere de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost programată să înceapă la ora 9:00, însă din cauza unor probleme tehnice au fost câteva minute de întârziere. Problemele cu sonorizarea au fost rezolvate abia pe parcurs, ceea ce a făcut ca începutul evenimentului să fie un haos.
Anul școlar deschis și la Colegiul ”Laurian” cu oficiali, șeful ISJ: Educaţia ne oferă instrumentul prin care putem schimba cevaGALERIE FOTO
Copii emoționați cu flori în mâini, profesori căutându-și nu mai puțin emoționați elevii alături de care vor începe o nouă aventură educațională.
MESAJUL unui îndrăgit preot de la Botoșani: Trăiți în lumea reală/ Trag un semnal de alarmă de nu ne vom trezi noi... – VIDEO
Preotul Partenie Apostoaie a transmis astăzi, la finalul slujbei, un mesaj cu prilejul începerii anului școlar.
Poate cea mai mare din mediul rural botoșănean: Aproape 100.000 de euro la Ipotești pentru o parcare cu rigole, copaci și spații verzi – GALERIE FOTO
În centrul comunei Mihai Eminescu se apropie de finalizare probabil cea mai mare parcare din mediul rural botoșănean. Aceasta este construită pe un teren aflat peste drum de Primărie.
TREI zile până la începerea școlii – VESTEA dată la Prefectură de șeful DSP cu privire la situația pandemică – VIDEO
Informarea a fost efectuată în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural care a fost dedicată pregătirilor începutului de an școlar 2022 – 2023.
Se poate și mai rău decât la Botoșani!? Teatrul din Târgu Mureș cere bani populației pentru consolidare de frică să nu cadă clădirea pe actori 
Dacă la Botoșani, în mandatele doi și trei de primar ale lui Cătălin Flutur, s-au obținut de două ori fondurile necesare reabilitării Teatrului Mihai Eminescu, însă primul contract nu a fost dus până la capăt de constructor, iar pentru al doilea firmele participante la licitație au fost eliminate la intervenția autorităților centrale, la Târgu Mureș nu există nici măcar banii necesari. 
Din vară tocmai în iarnă: LPF a reprogramat în decembrie, de Ziua Națională a României, meciul FC Botoșani – FCSB 
Meciul FC Botoșani – FCSB din cadrul etapei a V – a a SuperLigii, care inițial trebuia să se dispute pe 21 august, a fost reprogramat din nou de Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). 
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.8 o C
Dorohoi
26.8 o C
Bucecea
26.2 o C
Darabani
24.2 o C
Saveni
28.2 o C
Ştefăneşti
26.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.