Top News
MINUNILE din Botoșani ignorate de politicieni, NEȘTIUTE de turiști! Vulcanii noroioși din județ, peisajele nepromovate de unitățile administrative- GALERIE FOTO

Un peisaj unic în județul Botoșani, necunoscut și nepromovat, care de la un an la altul își schimbă înfățișarea, de la un anotimp la altul capătă texturi și forme noi.

Abandonat sub un brand cultural care riscă, de la un an la altul, să se dezintegreze într-o autosuficiență cultivată în special de către administratorii politici, județul Botoșani își conservă, într-o discreție tristă, adevărate comori pe care natura, în spectaculoasa-i inovație, le-a presărat prin locuri mai mult sau mai puțin știute de oameni.

 

Apa care arde la Hlipiceni, nisipul de la Miorcani (cel mai fin din Europa), Delta Nordului (a Prutului), dar și Rezervația naturală de la Stânca -Costești (arie protejată), Rezervația botanică Bălțile Siretului (cu specii floristice rare), Turbăria de la Dersca sau Rezervația de Tisă de la Tudora (specie declarată monument al naturii) sunt doar câteva dintre obiectivele care ar îmbogăți harta turistică a unui județ și așa chinuit de sărăcie și lipsit de oportunitățile turistice ale zonelor de munte sau mare.

 

În absența unor politici susținute de promovare a turismului, asistăm la situații paradoxale. Cum ar fi, de pildă, ca județul Botoșani să fie văzut ca un loc al distracției… și atât. Cel puțin asta reiese dintr-o analiză recentă care identifică ”41 de destinații potrivite pentru vacanță în plină pandemie”. Dacă toate celelalte județe sunt prezente cu parcuri naturale, rezervații, mănăstiri, trasee spectaculoase, așezări rupestre, saline, peșteri, lacuri, grădini de vară, cascade, județul Botoșani este singurul care iese în evidență cu… Cornisa Aquapark & Sports.

 

 

Vulcanii noroioși, o atracție turistică în toată lumea

 

Puțină lume știe că, pe lângă obiectivele amintite deja, județul Botoșani se poate lăuda și cu vulcani noroioși.

 

Chiar dacă nu de anvergura celor de la Buzău, intrați de multă vreme într-un circuit turistic uzual, vulcanii noroioși din Botoșani au specificul lor, dar și povești, unele devenite legende, păstrate de bătrânii și copiii satelor.

 

Potrivit explicațiilor oferite de arheologul Vicu Merlan, autorul cărții "Vulcanii noroioși din Romania", specialist care a realizat ample studii pe seama vulcanilor noroioși din zona Moldovei, sub denumirea de vulcanism înțelegem ”procesele şi fenomenele geologice legate de ascensiunea apei cu nămol până la suprafaţa scoarţei terestre”.

 

(Vicu Merlan, arheolog)

 

Spre deosebire de vulcanii formaţi în urma erupţiilor de lavă topită, însă, care se solidifică și  formează roci vulcanice, aceşti „vulcani“ sunt formaţi din  noroi.

 

Mai exact, explică specialistul, este vorba despre formaţiuni create de gazele naturale care provin de la peste 1.000 de metri adâncime. Gazele străbat un sol argilos, iar în combinaţie cu apa din pânza freatică împing spre suprafaţă apa amestecată cu argilă.

 

Nămolul format răzbate până la suprafaţă şi se usucă în contact cu aerul, formând nişte structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieşit la suprafaţă este rece, deoarece vine din straturile de argilă, pentru ca la suprafaţa pământului să formeze nişte structuri conice numite impropriu cratere.

 

”Solul din preajma vulcanilor  noroioşi este sărăturos şi  sulfuros, peisajul fiind asemănător celui selenar. Vegetaţia este foarte  săracă,  doar  câteva specii de plante fiind adaptate acestui mediu”,

arheologul Vicu Merlan

 

Vulcanii care erup regulat se numesc vulcani activi, spre deosebire de cei care au  erupt  cândva, dar nu vor mai erupe niciodată, și se numesc vulcani stinşi sau fosili.

 

”Este dificil de apreciat dacă un vulcan este stins definitiv, deoarece printr-un aport hidric însemnat  de la suprafaţă, dar şi prin unele frământări importante ale  scoarţei, pot fi reactivaţi oricând”,

arheologul Vicu Merlan

 

În viziunea arheologului Vicu Merlan, România pare a fi o ţară prielnică vulcanilor noroioşi. În afara celor din zona Buzăului, cei mai cunoscuți, vulcani noroioși există pe dealurile Transilvaniei, dar şi în  anumite zone colinare din Moldova.

 

 

Mai mici și mai anemici, dar spectaculoși…

 

Copălău...

 

În județul Botoșani, în atenția specialiștilor au intrat, dar fără a face subiectul unui studiu aprofundat, vulcanii noroioși din Copălău. Aici, a fost identificată o pătură de gaze care iese la suprafața pământului, vulcanul fiind în prezent stins și ascuns în stuf.

 

(Vulcanii noroioși de la Copălău)

 

Localnicii își mai amintesc cum, în urmă cu mulți ani, noroiul erupea în afară, zona fiind considerată atunci a fi extrem de periculoasă. Astăzi, vulcanii noroioși din Copălău cu greu mai pot fi identificați.

 

…și Oneaga

 

Mult mai greu accesibil, dar de departe cel mai spectaculos și în continuă schimbare, este locul căruia localnicii îi zic Humărie. Se află în Oneaga, la marginea pădurii, ”sprijinit” de rădăcinile seculare și vegheat de umbra copacilor din pădure.

 

(Vulcanii noroioși de la Oneaga, iulie 2020)

 

Se ajunge greu, după un drum coborâtor prin pădurea deasă, mai jos de Schitul Oneaga. Dacă te aștepți să găsești aici vulcani ”bolborosind”, vei fi dezamăgit. Dacă, însă, ești un admirator și un căutător al spectacolului naturii, atunci la Oneaga vei descoperi un loc unic.

 

Arheologul Vicu Merlan spune despre vulcanii noroioşi de la Oneaga că sunt dintre cei activi, în ciuda faptului că au o activitate anemică.

 

"Avem de a face cu vulcani noroioşi activi, cu o activitate mai anemică astăzi. Găsim analogii cu cei din Moldova din Depresiunea Elanului, judeţul Vaslui, și Valea Moşnişoarei, judeţul Iași. Sunt fenomene naturale care apar datorită unor gaze de la adâncime nu prea mare",

arheologul Vicu Merlan

 

 

Ochi glodos: Oneaga și Bărboieni

 

Pe de altă parte, nu întâmplător localnicii îi spun locului Humărie sau Ochi glodos. Și asta pentru că găsim aici argila denumită popular humă, material folosit de țărani la spoitul caselor sau pentru adăpostul de animale, în loc de var.

 

(”Ochi glodos” la Oneaga, foto din incinta școlii)

 

Oamenii își amintesc cum, în trecut, la Humărie ”bolboroseala” era mare. Până și pârâul se numește Humosul.

 

Locul de la Oneaga seamănă foarte bine cu vulcanii noroioşi de la Bărboieni, Republica Moldova, unde localnicii au dat aceeași denumire, ”ochi de glod”.

 

(”Ochi de glod” la Bărboieni - Nisporeni, Republica Moldova)

 

La fel ca la Oneaga, și la Bărboieni se folosește huma la spoitul pereţilor şi al prispelor, ba chiar și în scopuri tămăduitoare, sătenii tratându-și durerile de oase.

 

 

Localnicii sunt prudenți: Sunt vaci scufundate acolo, în Humărie

 

Sătenii cunosc bine locul, dar nu se avântă prea des pe la Humărie. Doar atunci când nevoia îi înghesuie să ducă acasă huma pentru spoieli. De când casele s-au mai modernizat, însă, huma mai este folosită doar rar, pentru igienizarea adăposturilor de animale.

 

 

Oamenii își amintesc că, în anii ploioși, activitatea în Humărie este spectaculoasă. Acum, seceta pare să fi încremenit fiecare părticică de argilă, dar și spectacolul este unul pe măsură. Nu te mai saturi privind lucrătura minuțioasă, craterele de o finețe ieșită din comun, ”bolboroseala” încremenită ce nu seamănă cu nimic altceva.

 

Nu puțini sunt cei care scutură din cap și din mâini, a lehamite, când aud de Humărie.

 

”Cinci sau șase vite s-au scufundat acolo. Acum e secetă, dar când ieșea la suprafață noroiul nu te puteai avânta. Da, vă zic, sunt vite scufundate acolo, nimeni nu le-a mai putut salva”, spune un sătean care îmi mână cele două vaci spre desișul pădurii, să nu se apropie de Humărie.

 

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Afacerea „chiria”: Zeci de botoșăneni își închiriază apartamentele, prețurile apropiate de cele din orașele mari
Într-o perioadă grea din punct de vedere economic mai mulți botoșăneni și-au scos la vânzare sau spre închiriere proprietățile: apartamente, garsoniere sau chiar vile.
Ludovic Orban a promis la Botoșani drumuri europene inclusiv pentru Moldova: Chiar dacă această autostradă nu va trece prin Botoșani, există un proiect de conectare GALERIE FOTO & VIDEO
Premierul României a revenit la Botoșani în cadrul unei vizite electorale, premergătoare alegerilor locale din 27 septembrie 2020. De altfel sintagma acestei zilei de sâmbătă, 19 septembrie 2020 a fost „au mai rămas opt zile”.
Artiștii care au îngenuncheat politica: ”Am putea povesti istoria armenilor din România pornind de la această expoziție impresionantă” - GALERIE FOTO & VIDEO
Cu doar o săptămână înainte de alegerile locale, un eveniment care a adunat la un loc zeci de botoșăneni, dar și un ambasador, doi parlamentari și chiar unii candidați, a reușit o performanță greu de atins în vremurile noastre: nu s-a rostit nici un cuvânt despre politică, nu s-au făcut promisiuni. Nu au lipsit, însă, aplauzele.
ATMOSFERĂ de neuitat: Botoșănenii au cântat cu măștile pe față alături de Proconsul, la primul concert în sală al Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO & VIDEO
Un concert așteptat, un moment ce va rămâne multă vreme în memoria publiculului botoșănean. Vineri seara, pentru prima dată după jumătate de an, sala Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani s-a deschis pentru melomani.
Principalii trei candidați la funcția de primar din același oraș, internați sau băgați la izolare din cauza coronavirusului
Virusul SARS-COV-2 a stopat campania electorală cu o săptămână înainte de alegerile locale pentru trei candidați la funcția de primar dintr-un oraș botoșănean.
Școala 2020 de la Botoșani: Trei elevi pozitivi, o clasă întreagă la izolare! Au fost depistați cu covid două cadre didactice și o îngrijitoare
La acest moment nu există riscuri de contaminare în unitățile de învățământ, transmit specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
FC Botoșani a pierdut întâlnirea cu istoria, calificare risipită încă din minutul 2 – GALERIE FOTO
FC Botoșani a întâlnit joi seară pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League. Meciul s-a disputat pe Stadionul Municipal și s-a terminat cu scorul de 0 - 1.
ACUM: FC Botoșani față în față cu istoria în Europa League: primește gol la primul atac al oaspeților - GALERIE FOTO
Clubul de fotbal al orașului poate scrie astăzi o pagină de istorie a sportului botoșănean. FC Botoșani întâlnește de la ora 18:45 pe KF Shkendija în turul II preliminar al Europa League, care a încheiat pe locul 3 sezonul precedent din Macedonia de Nord.
Colegiul Eminescu pe un butoi cu pulbere, părinții au înroșit grupurile de WhatsApp, directorul unității: Avem cele mai bune intenții să ajutăm copiii, nu să defăimăm și să aruncăm cu noroi
Cea mai prestigioasă unitate de învățământ din județul Botoșani, Colegiul Național Mihai Eminescu din municipiu a adoptat scenariul galben pentru actualul an școlar, adică jumătate dintre elevi vin la cursuri, iar ceilalți participă online.
Loading...
Cinci profesori s-au retras de la catedre, peste 40 de cadre didactice vulnerabile în fața virusului vor preda în continuare
Nu toți profesorii botoșăneni s-au întors la catedre începând de luni, 14 septembrie 2020. Unii au ales să renunțe în a mai profesa.
Învățătoarea de la Botoșani care și-a adus pisica proprie la ore pentru copiii de la clasă – GALERIE FOTO & VIDEO
Este una dintre cele mai iubite cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 din municipiul Botoșani și la fiecare patru ani de zile, pentru clasa ei se face o adevărată listă cu copii ai căror părinți o doresc să le fie dascăl. Mulți sfârșesc dezamăgiți pentru că efectivul elevilor din clasă se oprește la 30.
Botoșănenii, uniți și în acest an în jurul Sfintei Cruci: Aici este cu adevărat catargul corabiei în care trăim, în care ne rugăm lui Dumnezeu – GALERIE FOTO
Cu flori, crenguțe de busuioc și lumânări aprinse în mâini, pitind șoapta rugăciunii sub mască, botoșănenii au ieșit și în acest an să dea mărturie de credință și să își rostească din nou încrederea în puterea Sfintei Cruci.
Primarul, poziție ȘOC la proiectul de milioane de euro al lui Tincu din Centrul Vechi: Este și pentru mine halucinant - VIDEO
Edilul șef are o atitudine surprinzătoare față de investiția pe care consilierul social-democrat Mihai Tincu dorește să o realizeze în Centrul Vechi și care este blocată de câteva luni în Consiliul Local.
Deschidere de an școlar în pandemie: Elevii cu măști în loc de flori, au venit la cursuri pe rând, direct în clase, pauze luate prin rotație – GALERIE FOTO & VIDEO
Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
Loading...
În numele Tatălui: Performanța românească în vreme de pandemie și povestea mai puțin știută a botoșăneanului de AUR - GALERIE FOTO
Nu a alergat pentru premii, nici pentru glorie. Dar are parte și de premii, și de glorie. Pentru tânărul botoșănean, linia de sosire nu înseamnă și finalul cursei, pentru că dincolo de competiție, podium, performanțe se mai află ceva: dragostea nemărginită pentru tatăl său.
Un candidat promite să vândă toate mașinile Primăriei Botoșani: Unii vor primar ca să aibă o mașină
Una dintre cele mai inedite promisiuni din campania electorală pentru alegerile locale din 27 septembrie aparține candidatului Partidului Mișcarea Populară la Primăria Botoșani.
Se redeschid școlile! CreaFuture a finalizat și al doilea curs de dezvoltare a abilităților, cadrele didactice duc jocurile la elevi – FOTO&VIDEO
A doua serie de 20 de cadre didactice cursate în cadrul CreaFuture a terminat cu succes cursul de dezvoltare a creativității și abilităților de viață.
REVOLTĂ la grădinițe înainte de noul an școlar! Părinții acuză că le sunt trimiși copiii acasă la jumătatea zilei: Ne-am epuizat concediile în starea de urgență
Cu două zile înainte de începerea noului an școlar în rândul părinților de la Botoșani s-a născut o stare de nemulțumire. Mai ales a celor care au copii înscriși la grădinițe și care au fost anunțați că, deși unitatea a adoptat scenariul verde, timp de două săptămâni din lună, preșcolarii vor fi trimiși acasă la amiază.
Botoșănenii au băut pe rupte în pandemie, sute de persoane la spital: LUNA în care femeile au petrecut cel mai mult
Chiar și pe pandemie, sute de botoșăneni au băut peste măsură astfel că au avut nevoie de îngrijiri medicale. De altfel, statisticile arată că mai mult de 50% din populație consumă alcool. 
S-a pensionat una dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Încă un șef de instituție iese din activitate și merge la pensie.
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
„Nu mai putem folosi toaletele. În urmă cu jumătate de an am avut inundație în casă, cu rahat. Tot ce venea de pe canal, mi-a refulat în casă. Problema este mai veche, știu toți cei de la Nova Apaserv, mi-au spus băieții de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8641 lei
USD
Dolarul SUA
4.1529 lei
CHF
Francul elveţian
4.5153 lei
GBP
Lira sterlină
5.2908 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9554 lei
XAU
Gramul de aur
252.2762 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2481 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3373 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9614 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6535 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.0 o C
Dorohoi
18.1 o C
Bucecea
17.5 o C
Darabani
17.7 o C
Saveni
18.1 o C
Ştefăneşti
18.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.