Top News
MINUNILE din Botoșani ignorate de politicieni, NEȘTIUTE de turiști! Vulcanii noroioși din județ, peisajele nepromovate de unitățile administrative- GALERIE FOTO

Un peisaj unic în județul Botoșani, necunoscut și nepromovat, care de la un an la altul își schimbă înfățișarea, de la un anotimp la altul capătă texturi și forme noi.

Abandonat sub un brand cultural care riscă, de la un an la altul, să se dezintegreze într-o autosuficiență cultivată în special de către administratorii politici, județul Botoșani își conservă, într-o discreție tristă, adevărate comori pe care natura, în spectaculoasa-i inovație, le-a presărat prin locuri mai mult sau mai puțin știute de oameni.

 

Apa care arde la Hlipiceni, nisipul de la Miorcani (cel mai fin din Europa), Delta Nordului (a Prutului), dar și Rezervația naturală de la Stânca -Costești (arie protejată), Rezervația botanică Bălțile Siretului (cu specii floristice rare), Turbăria de la Dersca sau Rezervația de Tisă de la Tudora (specie declarată monument al naturii) sunt doar câteva dintre obiectivele care ar îmbogăți harta turistică a unui județ și așa chinuit de sărăcie și lipsit de oportunitățile turistice ale zonelor de munte sau mare.

 

În absența unor politici susținute de promovare a turismului, asistăm la situații paradoxale. Cum ar fi, de pildă, ca județul Botoșani să fie văzut ca un loc al distracției… și atât. Cel puțin asta reiese dintr-o analiză recentă care identifică ”41 de destinații potrivite pentru vacanță în plină pandemie”. Dacă toate celelalte județe sunt prezente cu parcuri naturale, rezervații, mănăstiri, trasee spectaculoase, așezări rupestre, saline, peșteri, lacuri, grădini de vară, cascade, județul Botoșani este singurul care iese în evidență cu… Cornisa Aquapark & Sports.

 

 

Vulcanii noroioși, o atracție turistică în toată lumea

 

Puțină lume știe că, pe lângă obiectivele amintite deja, județul Botoșani se poate lăuda și cu vulcani noroioși.

 

Chiar dacă nu de anvergura celor de la Buzău, intrați de multă vreme într-un circuit turistic uzual, vulcanii noroioși din Botoșani au specificul lor, dar și povești, unele devenite legende, păstrate de bătrânii și copiii satelor.

 

Potrivit explicațiilor oferite de arheologul Vicu Merlan, autorul cărții "Vulcanii noroioși din Romania", specialist care a realizat ample studii pe seama vulcanilor noroioși din zona Moldovei, sub denumirea de vulcanism înțelegem ”procesele şi fenomenele geologice legate de ascensiunea apei cu nămol până la suprafaţa scoarţei terestre”.

 

(Vicu Merlan, arheolog)

 

Spre deosebire de vulcanii formaţi în urma erupţiilor de lavă topită, însă, care se solidifică și  formează roci vulcanice, aceşti „vulcani“ sunt formaţi din  noroi.

 

Mai exact, explică specialistul, este vorba despre formaţiuni create de gazele naturale care provin de la peste 1.000 de metri adâncime. Gazele străbat un sol argilos, iar în combinaţie cu apa din pânza freatică împing spre suprafaţă apa amestecată cu argilă.

 

Nămolul format răzbate până la suprafaţă şi se usucă în contact cu aerul, formând nişte structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieşit la suprafaţă este rece, deoarece vine din straturile de argilă, pentru ca la suprafaţa pământului să formeze nişte structuri conice numite impropriu cratere.

 

”Solul din preajma vulcanilor  noroioşi este sărăturos şi  sulfuros, peisajul fiind asemănător celui selenar. Vegetaţia este foarte  săracă,  doar  câteva specii de plante fiind adaptate acestui mediu”,

arheologul Vicu Merlan

 

Vulcanii care erup regulat se numesc vulcani activi, spre deosebire de cei care au  erupt  cândva, dar nu vor mai erupe niciodată, și se numesc vulcani stinşi sau fosili.

 

”Este dificil de apreciat dacă un vulcan este stins definitiv, deoarece printr-un aport hidric însemnat  de la suprafaţă, dar şi prin unele frământări importante ale  scoarţei, pot fi reactivaţi oricând”,

arheologul Vicu Merlan

 

În viziunea arheologului Vicu Merlan, România pare a fi o ţară prielnică vulcanilor noroioşi. În afara celor din zona Buzăului, cei mai cunoscuți, vulcani noroioși există pe dealurile Transilvaniei, dar şi în  anumite zone colinare din Moldova.

 

 

Mai mici și mai anemici, dar spectaculoși…

 

Copălău...

 

În județul Botoșani, în atenția specialiștilor au intrat, dar fără a face subiectul unui studiu aprofundat, vulcanii noroioși din Copălău. Aici, a fost identificată o pătură de gaze care iese la suprafața pământului, vulcanul fiind în prezent stins și ascuns în stuf.

 

(Vulcanii noroioși de la Copălău)

 

Localnicii își mai amintesc cum, în urmă cu mulți ani, noroiul erupea în afară, zona fiind considerată atunci a fi extrem de periculoasă. Astăzi, vulcanii noroioși din Copălău cu greu mai pot fi identificați.

 

…și Oneaga

 

Mult mai greu accesibil, dar de departe cel mai spectaculos și în continuă schimbare, este locul căruia localnicii îi zic Humărie. Se află în Oneaga, la marginea pădurii, ”sprijinit” de rădăcinile seculare și vegheat de umbra copacilor din pădure.

 

(Vulcanii noroioși de la Oneaga, iulie 2020)

 

Se ajunge greu, după un drum coborâtor prin pădurea deasă, mai jos de Schitul Oneaga. Dacă te aștepți să găsești aici vulcani ”bolborosind”, vei fi dezamăgit. Dacă, însă, ești un admirator și un căutător al spectacolului naturii, atunci la Oneaga vei descoperi un loc unic.

 

Arheologul Vicu Merlan spune despre vulcanii noroioşi de la Oneaga că sunt dintre cei activi, în ciuda faptului că au o activitate anemică.

 

"Avem de a face cu vulcani noroioşi activi, cu o activitate mai anemică astăzi. Găsim analogii cu cei din Moldova din Depresiunea Elanului, judeţul Vaslui, și Valea Moşnişoarei, judeţul Iași. Sunt fenomene naturale care apar datorită unor gaze de la adâncime nu prea mare",

arheologul Vicu Merlan

 

 

Ochi glodos: Oneaga și Bărboieni

 

Pe de altă parte, nu întâmplător localnicii îi spun locului Humărie sau Ochi glodos. Și asta pentru că găsim aici argila denumită popular humă, material folosit de țărani la spoitul caselor sau pentru adăpostul de animale, în loc de var.

 

(”Ochi glodos” la Oneaga, foto din incinta școlii)

 

Oamenii își amintesc cum, în trecut, la Humărie ”bolboroseala” era mare. Până și pârâul se numește Humosul.

 

Locul de la Oneaga seamănă foarte bine cu vulcanii noroioşi de la Bărboieni, Republica Moldova, unde localnicii au dat aceeași denumire, ”ochi de glod”.

 

(”Ochi de glod” la Bărboieni - Nisporeni, Republica Moldova)

 

La fel ca la Oneaga, și la Bărboieni se folosește huma la spoitul pereţilor şi al prispelor, ba chiar și în scopuri tămăduitoare, sătenii tratându-și durerile de oase.

 

 

Localnicii sunt prudenți: Sunt vaci scufundate acolo, în Humărie

 

Sătenii cunosc bine locul, dar nu se avântă prea des pe la Humărie. Doar atunci când nevoia îi înghesuie să ducă acasă huma pentru spoieli. De când casele s-au mai modernizat, însă, huma mai este folosită doar rar, pentru igienizarea adăposturilor de animale.

 

 

Oamenii își amintesc că, în anii ploioși, activitatea în Humărie este spectaculoasă. Acum, seceta pare să fi încremenit fiecare părticică de argilă, dar și spectacolul este unul pe măsură. Nu te mai saturi privind lucrătura minuțioasă, craterele de o finețe ieșită din comun, ”bolboroseala” încremenită ce nu seamănă cu nimic altceva.

 

Nu puțini sunt cei care scutură din cap și din mâini, a lehamite, când aud de Humărie.

 

”Cinci sau șase vite s-au scufundat acolo. Acum e secetă, dar când ieșea la suprafață noroiul nu te puteai avânta. Da, vă zic, sunt vite scufundate acolo, nimeni nu le-a mai putut salva”, spune un sătean care îmi mână cele două vaci spre desișul pădurii, să nu se apropie de Humărie.

 

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DIN CULISE: Gafe la depunerea jurământului prefectului și subprefecților, un invitat (ne)poftit și susținere politică în șoaptă – FOTO&VIDEO
Ceremonia restrânsă care a mai animat sala Nicolae Iorga din Palatul Administrativ la depunerea jurământului celor trei șefi ai Prefecturii a avut și momente nedorite.
Vot cu hoarda în Consiliul Județean și dezbateri în mare viteză: ”Stați puțin!”, ”O secundă”AUDIO ce fac aleșii la ședințele închise de un an
În jur de o oră a durat ședința Consiliului Județean Botoșani care a avut loc pe data de 25 februarie. Pentru prima dată în ultimul an, de când cu câteva excepții întrunirile aleșilor de la CJ au loc în circuit închis, fără accesul presei și al publicului larg, Botoșăneanul vă prezintă modul în care se desfășoară o astfel de ședință.
Botoșaniul tot mai ocolit de medici: Semieșec la concursul pentru 17 posturi, se reia procedura
Botoșaniul pare să fie tot mai ocolit de medici, iar elocvent este ceea ce s-a întâmplat la ultimul concurs organizat de Spitalul Județean Mavromati.
Botoșăneanul care folosește cel mai ieftin medicament din lume: Frigul este un profesor dur, dar cel mai înțelept în același timp – GALERIE FOTO
Pentru cei mai mulți dintre noi, primăvara înseamnă flori, soare, trezirea la viață a naturii. Există însă și oameni pentru care iarna, frigul, gheața reprezintă o binefacere și o metodă de a-și îmbunătăți viața.
LA MULȚI ANI! Pagini din viața pictorului: Teodor Valenciuc, decanul de vârstă al artiștilor botoșăneni, împlinește 91 de ani
Scoborât primăvăratec pe pământul Botoșanilor, Teodor Valenciuc împlinește, pe 1 martie, 91 de ani. Domol, cu un zâmbet reținut cât să facă din el un mucalit aproape sobru, visător de când se știe și scotocitor culoare, Teodor Valenciuc ne învață că vârsta nu se numără în ani, ci în povești trăite.
Care pandemie? Dan Bittman e deja sold-out cu primul spectacol la Botoșani, se mai vând bilete doar la al doilea
La primul spectacol din pandemie al unui artist de rang național s-au vândut deja toate biletele. Organizatorii au anunțat sold-out pentru concertul închinat femeii și programat pe data de 7 martie la Rapsodia City Center.
Botoșănenii care NU ne fac cinste: O tânără de 23 de ani a evadat din pușcărie din Italia, în China „Bonnie și Clyde” de Botoșani prinși la furat
Milioane de români și probabil mii de botoșăneni trăiesc peste hotare, unii încercând că muncească pentru a avea un venit cinstit, alții optând pentru alte metode de a obține bani în mod facil, însă ce contravine legilor din alte țări.
O parcare supra-aglomerată din centrul orașului va fi cu PLATĂ în urma solicitărilor botoșănenilor
Decizia a fost adoptată în ședința de Consiliu Local întrunită astăzi, de la ora 11:00.
INTERPELARE la ședința de la Municipiu: Sute de botoșăneni se opun unei investiții: Nu suntem de acord cu restaurante, magazine, terase, instituții
Ședința de Consiliu Local de astăzi, 25 februarie 2021 a început cu o intervenție din partea unei reprezentante a unui ONG local care se împotrivește deramării unei investiții în municipiu.
Loading...
Bolnavi de diabet lăsați o săptămână fără rețete după pensionarea unui medic de la ”Mavromati”
Mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet nu și-au putut lua rețetele timp de o săptămână. Este vorba despre botoșăneni aflați în evidențele medicului pensionar Ioan Petrescu.
Botoșăneni infectați la petreceri private, cresc cazurile în municipiu de la o zi la alta
În ultimele zile, autoritățile sanitare de la Botoșani remarcă o creștere a cazurilor în municipiul Botoșani, rata de infectare ajungând la 2,41.
Primele imagini cu Fratele Andrei, botoșăneanul care a lăsat toate ale lumii: Gata să împărtășească un gând și un sfat bun și oferind totul - FOTOGALERIE
În urmă cu doi ani, actorul botoșănean lua o decizie care surprindea lumea artistică, și nu doar. La 33 de ani, în plină expansiune artistică, cu zeci de roluri pe scenă, în film, cu participări răsunătoare în emisiuni de top, actorul lăsa totul în urmă și pleca să își găsească liniștea. Și să găsească pe sine. 
Incendiu la o școală din Botoșani, mai multe echipaje de pompieri la fața locului – FOTO & VIDEO
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri care au intervenit pentru stingerea incendiului. 
Scandalul de la Constanța: Colonelul Amarandei a trimis la Botoșani scara mobilă pentru un porumbel – GALERIE FOTO & VIDEO
La scurt timp de la preluarea conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea botoșăneanul Cristian Amarandei s-a confruntat cu prima situație critică soldată cu decesul unei femei care a murit după ce a căzut de la înălțime.
Loading...
Stradă blocată complet de o înmormântare în etnie: circulația s-a reluat când au vrut rudele și cunoștințele – VIDEO & GALERIE FOTO
Nervi, înjurături, certuri și mai ales claxoane peste claxoane s-au putut auzi vineri în jurul orei 12:30 în zona centrală a municipiului Botoșani. Acolo, o înmormântare a unui reprezentant al etniei a dat peste cap circulația rutieră.
Primarul a împărțit locuințe la marginea orașului! Periplu cu deputați și viceprimar prin noile apartamente: Aș sări în sus de bucurie VIDEO & FOTO
În 2012 când USL zguduia politica românească, fostul primar de la Constanța, Radu Mazăre împreună cu Ovidiu Portariuc turnau simbolic primul cancioc de mortar pentru un ansamblu de locuințe pentru tineri. Se întâmpla în luna mai.
LOVITURĂ în procesul pentru tragedia auto de la Orășeni Deal, dosarul a ajuns la alt judecător
Unul dintre cele mai vechi dosare de la Judecătoria Botoșani a fost repartizat unui alt judecător. Este vorba despre dosarul în care este judecat Flavian Zacrețchi, tânărul care a produs accidentul de la Orășeni Deal în anul 2015 în care doi soți și-au pierdut viața.
Colonelul Amarandei în centrul unui scandal imens la Constanța: O femeie a căzut de la etajul 6 încercând să scape de un incendiu, pompierii NU aveau nici saltea, nici autoscară – VIDEO & FOTOGALERIE
O femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată.
Se sparge pandemia: Dan Bittman concertează la Botoșani de Ziua Femeii... două zile la rând - Vino să-ți recalibrezi psihicul distrus
Poate cel mai mediatizat cântăreț român în ”epoca Covid” își reîncepe concertele la Botoșani. La aproape un an după ce spectacolele au fost blocate în totalitate de pandemie, în oraș vor avea loc show-uri timp de două zile la rând.
17 la 3! Victorie zdrobitoare în PNL pentru funcția de subprefect: Dacă va fi sau nu, asta e altă discuție
Biroul Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal s-a întrunit luni după amiază pentru a vota persoana a cărei nume a fost transmis la București pentru ocuparea unui post de suprefect la Botoșani.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
”O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență, pentru a nu prejudicia în nici un fel drepturile și libertățile fundamentale ale românilor. Personal sunt de acord cu dumneavoastră, oamenii trebuie să fie ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.3 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.9 o C
Saveni
-3.2 o C
Ştefăneşti
-0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.