Top News
”Watch dogs”, spectacolul prin care cultura din Botoșani a câștigat un dramaturg – FOTO&VIDEO

Patru actori, un regizor, un scenograf și un dramaturg au conturat un spectacol-lecție. Un spectacol în care binele nu este ceea ce pare a fi, în care prietenia se înfășoară în mantia trădării, în care iubirea se dovedește prin nesfârșite strădanii materiale.

Actorii Gina Pătrașcu-Zamfirache, Gheorghe Frunză, Sorin Ciofu și Răzvan Amitroaei, regizorul Alexandru Vasilache, scenograful Mihai Pastramagiu și un autor de text, Lucian Băleanu, au creat  ”Watch dogs” – ”Câini de pază”, spectacolul cu care Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani vine în fața publicului în această primăvară.

 

Botoșanii au avut parte, de-a lungul vremii, de regizori și de autori de aproape și de departe. Profesioniști formați în renumite școli de teatru. S-au perindat pe scena botoșăneană mari nume de artiști, unii dintre ei făuritori de istorie teatrală.

 

Însă în anul de grație pandemică 2021, teatrul de restriște supraviețuiește cu greu. Închis/deschis, online/offline. Capacitatea sălii, mască, distanțare, comunicarea rapidă și de unică folosință. Entuziasmul și bucuria se măsoară în procente și se manifestă în limitele admise. Cu toate acestea, publicul mai intră încă în sala de spectacol. Chiar dacă mai timid decât altădată, se mai aud aplauzele în sala de spectacol.

 

În toată această frământare, apariția unui nou spectacol devine un mic miracol.

 

Cea mai recentă premieră a Teatrului ”Mihai Eminescu” are la bază un text scris de Lucian Băleanu. O poveste în care, spune regizorul basarabean Vitalie Drucec, ”generațiile se învață una pe alta”. Și pe bună dreptate, căci echilibrul și dozarea la milifrază a conflictelor și a dezvăluirilor deopotrivă fac din producția finală un spectacol care aduce în sală public de toate vârstele. 

 

 

 

Un profesor cunoscut, un dramaturg discret

 

Despre Lucian Băleanu se știe că s-a născut pe 14 martie 1970, la Chișinău, însă prea puțin sau deloc se vorbește în România despre faptul că profesorul de la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani și fost secretar al Teatrului din Botoșani este fiul marelui regizor și actor basarabean Andrei Băleanu, trecut la cele veșnice în anul 2000.

 


(Regizorul Andrei Băleanu, tatăl lui Lucian Băleanu)

 

 

Lucian Băleanu nu se află la prima semnătură a unui text dramatic. A scris ”Aștept”, ”Să-mi mai dea un minut”, ”Ghinionistul”, ”Casting… Casting… Casting…”, ”Ultima poveste de dragoste” și ”Watch dogs”.

 

”Casting… Casting… Casting…” a fost montat pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, în regia lui Alexandru Vasilache, premiera având loc pe 21 iunie 2019. Textul avea să fie tradus în rusă, georgiană și lituaniană. Pe 18 septembrie 2020, piesa ”Casting… Casting… Casting…” a fost montată și în Lituania, în regia Asta Preidyte, la Teatrul ”Juozo Miltinio”, din Panevezys.

 

În septembrie 2020, Lucian Băleanu a participat la Concursul de Dramaturgie Contemporană la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, cu piesa ”Watch dogs”. În urma câștigării concursului, s-a realizat spectacolul lectură în regia lui Vitalie Drucec, premiera având loc pe scena Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău în data de 7 octombrie 2020.

 

Câștigarea concursului de dramaturgie de la Chișinău a fost mai mult decât o recunoaștere pentru Lucian Băleanu, după cum profesorul însuși recunoștea în urmă cu un an.

 

”Din punct de vedere sentimental este extrem de sensibil, întrucât pe holurile și mai ales în culisele acestei instituții – Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău – mi-am petrecut întreaga mea copilărie. Formația mea de umanist și mai ales dragostea pentru teatru le-am deprins de la oamenii de aici. Îi pot lesne considera primii și poate cei mai importanți ctitori ai celui care sunt acum: profesor doctor de literatura română, fost secretar al Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani și mai nou, iată, dramaturg. Și tocmai pentru că am crescut în teatru știu cât de importantă este această apropiere a dramaturgului de scenă, cu toate atributele pe care le comportă un atare demers”,

Prof.dr. Lucian Băleanu

 

Pentru că, la Lucian Băleanu, în scenă a intrat mai întâi textul. În Teatrul de la Chișinău. Însă recunoașterea supremă a acestuia are loc atunci când ”pe scândură” își fac apariția personajele, când în sală intră publicul.

 

”Textul scris rămâne, inevitabil, ca formă artistică destinată lecturii. Cititorul va fi instanța supremă care va da girul valorii unui astfel de text literar. Altfel însă stau lucrurile în cazul valorificării textului dramatic prin reprezentația teatrală. Aici, pe scenă, în această simbioză mistică a ritualului teatral dintre autor, regizor și actor se produce un miracol, o metamorfoză a unui text care prinde efectiv viață. Prin rostirea de către actor, prin imaginația și indicațiile regizorale, prin complexitatea tuturor instrumentelor de reprezentație teatrală, textul devine un organism viu, care necesită perpetua ajustare din partea dramaturgului, pentru ca impactul asupra spectatorului să-și producă efectul maxim”,

Prof.dr. Lucian Băleanu

 


(prof.dr. Lucian Băleanu)

 

Personajele lui Lucian Băleanu nu se transformă, ci parcurg o poveste. Ele ilustrează un conflict între generații, pe de o parte, dar și complementaritatea vârstelor, susținerea reciprocă acolo unde se produc dramatice întâmplări.

 

”Watch dogs” – ”Câini de pază” poate fi un spectacol despre prietenie, dar prietenia moare pe eșafodajul trădării. Ar putea fi despre iubire, dar iubirea se poticnește la prima încercare. Lucian Băleanu a vrut să ne ducă pe ispita binelui, dar în final binele ucide. Singura care rămâne în picioare este responsabilitatea. Și, mai ales, să fii onest în prietenie, în iubire, în a face binele.

 

Spectacolul regizat de Alexandru Vasilache se dovedește a fi câștigător încă din distribuție. Personaje bine conturate, cu un joc pe care actorii botoșăneni știu să îl dozeze și să îl tempereze, într-o scenografie echilibrată, cu efecte de scenă care creează, la rândul lor, spectacol.

 

Nea Gicu (Gheorghe Frunză) își ține publicul în chingile unei așteptări care, atunci când lasă loc interpretării sau anticipării, o face doar pentru ca răsturnările de situație să fie și mai surprinzătoare. Paul (Răzvan Amitroaei) are vervă, energie, are patosul și patima tinereții. Este tumultul care trebuie stăpânit de înțelepciunea vârstei colegului său. Diana (Gina Pătrașcu-Zamfirache) dă viață personajului care ”detonează” orice noțiune de bine, de generozitate și, mai ales, le pune sub semnul îndoielii. Legătura dintre personaje, ”fitilul” întregii povești, o face Nelu (Sorin Ciofu), cel care poartă masca bine camuflată a prieteniei.

 

Un spectacol cu replică bine strunită, cu acțiune care crește pe măsură odată cu construcția scenică a personajelor. Textul lui Lucian Băleanu trece de marginea scenei. Și asta pentru că, odată coborâtă cortina, spectatorul se vede nevoit să își descifreze singur întâmplarea, continuând astfel o poveste care nu se mai spune/scrie, ci se înțelege.

 

 

Un spectacol care confirmă (după ”Casting…. Casting… Casting…”) și afirmă deopotrivă calitatea unui text. Cu ”Watch dogs” – ”Câini de pază”, Lucian Băleanu devine, dintr-un profesor (re)cunoscut, un dramaturg valoros.

 

 

loading...
Weekend cultural: Spectacol în sală, Teatrul ”Mihai Eminescu” vă așteaptă cu ”Câini de pază”

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Noua echipă a Teatrului ”Mihai Eminescu” duce spectacolul la un alt nivel: Ceva foarte interesant, ce nu s-a mai făcut / Cu adevărat senzațional
”Între teatru şi realitatea socială se află o linie de demarcaţie”, spunea Georges Gurvitch în a sa ”Sociologie teatrală”, adăugând că teatrul reprezintă ”sublimarea anumitor situaţii sociale, fie că le idealizează, fie că le ridiculizează, fie că îndeamnă la schimbarea lor”.
DISPARIȚIILE anunțate de Poliție ascund în spate povești de dragoste născute pe Facebook: Comunică imediat între ei, mă caută Poliția
Un fenomen îngrijorător care și-a făcut loc și la Botoșani este acela al disparițiilor de minori. Părinții apelează la ajutorul Poliției în momentul în care nu mai știu nimic de propriii copii. La unii, disparițiile sunt într-adevăr neașteptate, în alte cazuri polițiștii aplică amenzi pentru neglijență.
Tranzacție de proporții: Un om de afaceri din Suceava a devenit acționar la o firmă din Botoșani, compania botoșăneană ridică un bloc premium în centrul orașului
Tranzacția imobiliară a începutului de an s-a perfectat astăzi la Suceava și vizează direct Botoșaniul. O firmă din grupul ”Trutzi” fondat de omul de afaceri Ciprian Nuțu a cumpărat 50% din acțiunile SC Tadas SRL, companie de construcții controlată de familia Bidașcă.
Puzderie de botoșăneni îmbolnăviți la chefuri și în vacanțe, s-a suplimentat numărul de paturi în spitale, trei zile consecutive de creșteri record
Județul Botoșani a înregistrat marți un record negativ de cazuri, autoritățile sanitare anunțând 384 de noi îmbolnăviri. În ultimele zile au fost raportate sute de noi infectări, incidențele fiind în creștere de la o zi la alta, ceea ce este o premieră pentru zona noastră, de la debutul pandemiei. 
Florin Țurcanu la sediul central al liberalilor, Roxana Țurcanu aproape prim-vicepreședinte la PNL Botoșani
Cele două comisii de negociere constituite la nivel central de PNL și ALDE pentru fuziune s-au întrunit astăzi la sediul central al liberalilor din București.
Botoșanii și Poetul: Muzică, poezie, gazetărie și public dornic de Eminescu – GALERIE FOTO&VIDEO
Sâmbătă, 15 ianuarie, Botoșani. Ziua Culturii Naționale, hrănită simbolic din existența celui mai mare poet al românilor.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Încă un an de amânări la procesul în care doi soți și-au pierdut viața, blocaj la audierea de martori
Procesul în care doi soți au murit în urma unui cumplit accident la Orășeni Deal bate pasul pe loc. Dosarul se află încă pe rolul Judecătoriei Botoșani asta deși primul termen a avut loc în luna iunie a anului 2018.
Copilul genial care a încheiat într-un mod fabulos Ziua Culturii Naționale la Botoșani: Nu știm cine este - VIDEO
Un copil de șase ani a reușit să țină publicul în picioare, să primească ropote de aplauze, nu mulți dintre cei de față având la final lacrimi în ochi. Cine este copilul, era întrebarea care se auzea din om în om.
NEMULȚUMIRI de la valoarea „Premiului Național Mihai Eminescu”, Primăria acordă 35.000 de lei laureatului! PROPUNERE de diminuare din partea unei consiliere
În ședința festivă a Consiliului Local din 15 ianuarie 2022, de Ziua Culturii Naționale, Primăria Botoșani a alocat câte 35.000 de lei laureaților „Premiului Național Mihai Eminescu” din 2020 și 2021, pentru întreaga activitate.
Loading...
Un tânăr botoșănean de 27 de ani, licențiat în Drept și cu două mastere, a devenit consilier de stat al vice-premierului Sorin Grindeanu
Numire importantă pentru un tânăr din Botoșani care a devenit consilier al viceprim-ministrului din cabinetul lui Nicoale Ciucă.
(DEZ)INTERES la ședința festivă de la Primărie de Ziua Culturii Naționale, chiul în bloc la masă, festivism limitat de criza momentului – VIDEO & GALERIE FOTO
Din cauza crizei sanitare, ședința festivă care are loc în fiecare an pe data de 15 ianuarie la Primăria Botoșani, în sala care-i poartă numele poetului nepereche a fost limitată ca prezență de persoane. Scriitorii au fost puțini, iar mesajele lor au fost transmise în mediul virtual.
CONCERTUL de Anul Nou: Botoșănenii au umplut, două seri la rând, sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a devenit o tradiție, la fel ca în toate orașele - din România sau de oriunde în lume - care au norocul unei astfel de instituții culturale.
Incredibila poveste a bustului lui Eminescu, din fața liceului care îi poartă numele: Evacuat de la Cernăuți, dispărut din București, apare misterios la Botoșani
O poveste fabuloasă, cunoscută de foarte puțini botoșăneni care, unii dintre ei, trec zilnic pe lângă liceul care poartă numele celui mai mare poet român.
Medicul șef condus pe ultimul drum în sunet de sirene, slujba oficiată de patru preoți: Şi-a dăruit și cariera și viața paciențilorFOTO & VIDEO
Foarte atent cu cei din jur, discret, bun la suflet. Sunt doar câteva dintre calitățile medicului Alexa care au fost amintite astăzi chiar de sora acestuia la slujba de înmormântare.
Loading...
După 20 de ani în proprietatea Mitropoliei Moldovei, reabilitarea Conacului de la Miorcani aproape de final: Obiectivul se află într-o stare bună acum - GALERIE FOTO
Un obiectiv de importanță națională, care tezaurizează o moștenire culturală deosebită, este aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
A fost sărbătoare mare de Crăciun, comunitatea din Botoșani unde bucuria și tradiția fac spectacol – GALERIE FOTO&VIDEO
Explozie de culoare, un spectacol al vârstelor îmbinat cu tradiția și cu spiritul comunitar care, la lipoveni, capătă de fiecare dată un farmec aparte.
Lumânări la spitalul din Dorohoi, inclusiv directorul a încercat să-l salveze pe medicul șef de la Urgențe: S-a pierdut și din cauza muncii, a stresului
Medicul Ovidiu Alexa, care a încetat vineri din viață după ce a suferit un infarct, va fi depus astăzi la Capela Catedralei din Dorohoi. Toți cei care doresc să-i aducă aici un ultim omagiu o pot face timp de două zile.
Un cunoscut medic de la Spitalul Dorohoi a murit fulgerător la 46 de ani după ce a ieșit din gardă
Unul din cei mai apreciați medici de la Spitalul Municipal Dorohoi a plecat la ceruri vineri, 7 ianuarie 2022.
Ordin de la București: Se pregătesc trei ”mini spitale” provizorii, în spitalele propriu zise mai ajung doar bolnavii în stare gravă
Se înființează centre de evaluare ambulatorie la „Mavromati” și în alte două spitale. Astfel se evită aglomerația la Unitățile de Primiri Urgențe și pe secțiile din spitale.
Tânăr profesor din Botoșani, premiat pentru creativitate la Gala Angelica Gherman: Am primit un imbold care mi-a schimbat puțin percepția despre ceea ce facVIDEO & GALERIE FOTO
Întreruptă anul trecut în pandemie, când gândurile la Angelica Gherman s-au unit de la distanță în mediul virtual, Gala care-i poartă numele regretatei învățătoare s-a reluat în 2022 în condiții speciale.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
-0.4 o C
Bucecea
1.5 o C
Darabani
-0.9 o C
Saveni
0.2 o C
Ştefăneşti
-2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.