Top News
Zilele Orașului Botoșani cu mii de creștini pe străzi, IPS Teofan: Procesiunea aceasta să se înrădăcineze și să devină parte a orașului GALERIE FOTO&VIDEO

A fost o reală sărbătoare a creștinătății la Botoșani, oraș care în aceste zile îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul urbei.

Mii de oameni au participat, sâmbătă seara, la Procesiunea Învierii. Zeci de preoți, călugări, măicuțe din mănăstiri, creștini purtând straie populare, mame cu prunci în brațe, bătrâni și tineri. Cu flori în mâini, cu crenguțe de salcie sau doar cu chipul senin al credinței, botoșănenii s-au bucurat de soarele care a strălucit după zile întregi de nori și frig aspru.

 

Nu au lipsit nici autorităţile. Au păşit împreună cu creştinii, în Procesiunea Învierii, prefectul Sorin Cornilă, preşedintele Consiliului Judeţean, Doina Federovici, primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, subprefectul Paula Berenţan.

 

Procesiunea a fost precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, PS Părinte Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul și PS Părinte Arhiereu-vicar Gherontie Hunedoreanul.

 

Procesiunea Învierii ar putea deveni o tradiție la Botoșani, așa cum capitala Moldovei găzduiește pelerinajul închinat Sfintei Cuvioase Parascheva sau Suceava, cu tradiționala procesiune a moaștelor Sfântului Ioan cel Nou.

 

Totodată, IPS Botoșani a explicat sâmbătă seara de ce, anul acesta, procesiunea de Florii nu a mai avut loc la Botoșani.

 

”Poate unii dintre dvs. v-ați întristat în momentul în care părinții de la parohii v-au spus că nu mai organizăm anul acesta pelerinajul de Florii, așa cum eram obișnuiți în anii precedenți. Dar spune poporul că ce e mult nu e bine întotdeauna. Ardelenii zic: mai răruț, că-i mai drăguț. Avem procesiunea Marșul pentru Viață, de ziua Bunei Vestiri. Am socotit să nu adăugăm al treilea pelerinaj. Două, într-o scurtă perioadă de timp, sunt suficiente. Și legat acest pelerinaj de Sfânta Înviere care nu se desparte niciodată de sărbătoarea Floriilor. Vom vedea, cum va rândui Dumnezeu, poate procesiunea aceasta legată de Zilele Orașului să se înrădăcineze puțin câte puțin și să devină parte a orașului, așa cum se întâmplă la Suceava, la Piatra Neamț și la Iași”,

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

 

Creștinii s-au adunat sâmbătă seara în număr mare în curtea Bisericii ”Sf. Gheorghe” din municipiul Botoșani, pentru a întâmpina Moaștele Sfântului Onufrie de la Vorona. După oficierea Sfintei Liturghii de către IPS Teofan împreună cu un sobor de preoți, credincioșii au participat la Procesiunea Învierii.

 

”De la procesiunea Intrării Domnului în Ierusalim până la procesiunile din vremea noastră, totul este mărturisirea întru cele dinlăuntru și întru cele din afară a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Procesiunea în care ne vom înscrie și noi în această seară este chip văzut al dorinței noastre de a mărturisi. Prin procesiune mărturisim că facem parte din obștea cea creștinească. Că valori sfinte ne adună împreună. Facem parte din neamul celor care îl caută pe Dumnezeu.

În această sfântă zi, ajun de mare sărbătoare închinată ocrotitorului orașului Botoșani, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în ajun de sărbătoare binecuvântată a resfințirii acestei adânci întru frumusețe biserici, încercăm și noi, avându-l pe Sfântul Onufrie de la Sihăstria Voronei împreună cu noi, avându-l în duh și în adevăr pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, să ne înscriem și noi în această seară în ceea ce s-a denumit a fi Procesiunea Învierii. Încercând să mărturisim adevărul, că Hristos a Înviat din Morți, că moartea nu are ultimul cuvânt, că omul nu dispare în întunericul mormântului”,

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

 

Procesiunea Învierii a avut următorul traseu: Biserica ”Sfântul Gherghe” - Direcția Drumuri Județene – Strada Ion Pillat – Calea Națională – Strada 1 Decembrie – Biserica „Uspenia” – Centrul Vechi – Strada Poștei – Biserica „Sfântul Gheorghe”.

 

 

”Un gând mai vechi a stăruit în mintea și în inima multora. Să se împlinească și la Botoșani odată pe an ceea ce de mulți ani la Iași, de zilele orașului legate de Sfânta Parascheva se împlinește. Să se împlinească și la Botoșani de Zilele Orașului ocrotit de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Mulțumim tuturor celor care au ajutat, dvs. ați ajutat cel mai mult prin participare, la organizarea și la desfășurarea acestui pelerinaj”,

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

 

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit și autorităților pentru sprijin, dar și măicuțelor ”care prin cădelniță, prin toacă, prin ținută, au dat frumusețea împreună cu frații preoți acestui pelerinaj”.

 

Nu au fost uitați nici tinerii care au purtat steagurile, nici jandarmii, polițiștii și toți cei care au participat.

 

Creștinii sunt așteptați din nou duminică dimineață, începând cu ora 8.00, pentru a participa la slujba de resfințire a Bisericii ”Sf. Gheorghe”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ACUM: Cea mai mare procesiune din ultimul deceniu: zeci de preoți și mii de credincioși la Biserica Sfântul Gheorghe – GALERIE FOTO 
Procesiunea de Florii, înlocuită la Botoșani cu Pelerinajul Învierii: CÂND va avea loc și pe ce TRASEU

 

 

Florentina TONIȚĂ
Concurență serioasă pentru Primărie, o patroană cu afacere „dulce” vrea să cumpere fostul Cinema Luceafărul, dispute în plenul municipal - FOTOGALERIE
Pentru a doua oară consecutiv în ședință ordinară, pe ordinea de zi a plenului municipal a fost introdus proiectul de hotărâre privitor la preluarea, de către Primărie, a fostului cinematograf Luceafărul.
Se cere suspendarea din PSD a tânărului cercetat penal de DNA pentru șantaj la firme private
Cariera politică a tânărului social democrat pare să fie în impas la doar câțiva ani de când și-a început ascensiunea accelerată pe diverse posturi de conducere.
Visul AUR sfărâmat într-un an: Liderul botoșănean care demisionează misterios – Am avut o discuție cu mine însumi / Plec demn, cu capul sus, nu dat afară
Un an au durat planurile politice de viitor, credința în „marea schimbare” promisă de partid, lupta pentru mărirea electoratului și alte lucruri ce țin de activitatea unui președinte de filialală municipală.
Fum, flăcări, fete, motoare turate la maxim și senzații mai ceva ca-n filme, la demonstrația de drift din centrul orașului – VIDEO & GALERIE FOTO
Anvelope încinse, mult fum și un permanent scârțâit s-au putut vedea, simți și auzi astăzi în parcarea fostului magazin Botoșani, acolo unde Asociația Procar Racing a organizat o demonstrație de drift.
Spitalul „Mavromati” caută să angajeze casă de avocatură în procesul pentru cazul Alexandrei Ivanov
Familia Alexandrei Ivanov a solicitat ca Spitalul Județean „Mavromati” să fie constituit în dosar ca parte responsabilă civilmente.
Alegeri la Colegiul Medicilor pentru Comisia de Disciplină: 11 cunoscuți medici de la Botoșani au intrat în cursă – LISTA
Colegiul Medicilor Botoșani organizează în aceste zile alegeri pentru Comisia de Disciplină.
Un director de instituție s-a pensionat, dar nu se dă dus de pe scaunul de șef: Eram cu inima îndoită/ Nu mă interesează latura financiară
Un șef de instituție de la Botoșani și-a depus dosarul de pensie la începutul lunii septembrie a anului 2023. Și a decis să mai rămână încă 12 luni în instituția unde lucrează de peste trei decenii.
MIRACOL la Iași - Copilul aruncat pe geam a ieșit din comă: Acest copil ne-a demonstrat că există speranțăVIDEO
Medicii de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au reușit să producă un miracol în cazul băiețelului de 3 ani care a fost aruncat pe geam de propria mamă.
Doi pompieri au căzut din picioare la evenimentul organizat la Săveni – VIDEO&FOTO
O parte dintre militarii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani au participat la evenimentele organizate de Ziua Pompierilor după ce au ieșit din turele de lucru.
Botoșăneancă internată PATRU luni la „Mavromati” după ce familia „a abandonat-o” în spital: Sumă RECORD cheltuită cu spitalizarea
Pacienta a stat internată pe două secții de la Spitalul Județean „Mavromati” și anume Anestezie și Terapie Intensivă, respectiv Medicală II.
Pompierii și-au sărbătorit ziua în cadru inedit cu oficialități și public extrem de numeros – VIDEO & GALERIE FOTO
La 175 de ani de serviciu în slujba comunității, pompierii de pretutindeni sărbătoresc astăzi, 13 septembrie 2023.La Botoșani evenimentul din acest an a avut un aspect aparte.
Ideea ingenioasă a unui director de la Botoșani: I-a adus pe Mickey și Minnie să conducă elevii la clase – VIDEO&FOTO
O festivitate de deschidere de an școlar care a ieșit din tiparele obișnuite, din punctul de vedere al organizării acestor evenimente în anii care s-au scurs de la Revoluție.
Colegiul „Laurian”, deschidere de an școlar cu oficialități și un afacerist de succes: Nimic să nu ne umbrească chipul FOTO & VIDEO
Festivitatea la Colegiul Național „AT Laurian” a început puțin după ora 9:00, după formatul clasic.
Doi directori PNL de spital și un stareț propuși cetățeni de onoare într-o comună de la capătul județului
Ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare are loc în aceste momente pe scena pe care este în plină desfășurare „Festivalul Omeniei”, aflat la ediția a XVI-a.
Pacienții botoșăneni pentru care NU există locuri în spitale și care plătesc cu VIAȚA
Numărul botoșănenilor care și-au pierdut viața pentru că nu a existat un pat liber într-un spital de specialitate nu este unul extrem de ridicat.Însă acești oameni ar fi avut probabil o șansă la viață dacă problema care persistă la nivel național de decenii întregi ar fi fost rezolvată de guvernanți.
Salariilor directorilor de școli ar putea crește, lider sindical de la Botoșani: Nu a fost stabilit un termen
Liderii sindicatelor din Educație au avut luni, 4 septembrie 2023, o întâlnire la Guvernul României.
ALERTĂ la Botoșani cu boala „copilăriei”: Părinții REFUZĂ vaccinarea, decizie luată de DSP cu „ecouri” de la minister
La nivelul județului Botoșani a fost declanșată o campanie de informare în rândul părinților pentru a fi convinși să-și vaccineze copiii.
Ultimele clipe ale Alexandrei pe patul de spital - MĂRTURIA tulburătoare a medicului care a încercat să o readucă în simțiri - VIDEO
La ora 7:05 Alexandra a trimis ultimul mesaj. Îi era adresat mamei sale căreia i-a spus: „nu am aer”. Aceste cuvinte au devenit simbolul suferinței unei mulțimi de oameni care au rezonat cu durerea familiei și s-au revoltat în fața unui sistem care, pe alocuri, suferă grav.
Copiii Alexandrei plimbați pe rând cu mașina prin oraș, pentru a putea adormi fără mama lor – VIDEO
Primele declarații familiei Alexandrei au fost făcute luni, 29 august 2029 când au avut loc audierile la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
Avocata din Iași angajată de familia Alexandrei a făcut DEZVĂLUIRI după prima zi de audieri: Vor fi chemate multe persoane, inclusiv medici și asistenți
Audierile familiei care au avut loc în cursul zilei de marți, 29 august 2023, la 11 zile de la moartea Alexandrei au durat nu mai puțin de opt ore.
Ăștia sunt FANARIOȚI ,nu preoți !! Asta e religiai ortodoxa ?! Ne facem de ras pe zi ce trece tot mai mult ! Construim biserici cu subsol ,parter ,etaj ..
1 mai 2023, 16:41
Ne întoarcem spre FANARIOTISM ! Biserici cu subsol ,parter ,etaj .. vai de capul nostru !
27 aprilie 2023, 05:32
Ăștia sunt FANARIOȚI ,nu preoți !! Asta e religiai ortodoxa ?! Ne facem de ras pe zi ce trece tot mai mult ! Construim biserici cu subsol ,parter ,etaj ..
27 aprilie 2023, 05:00
Pas cu pas, ne intoarcem in secolul 17. Mai e Romania un stat laic? De fapt, ce e de mirare? Scade calitatea invatamantului, infloreste indobitocirea!
23 aprilie 2023, 20:41
Exact ce ne lipsea.
23 aprilie 2023, 04:50
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Putem constitui o comisie prin ordin de prefect în care invităm Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară, Serviciul de Metrologie și ne putem stabili un targhet, o zonă de activitate și putem face un control ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9744 lei
USD
Dolarul SUA
4.7191 lei
CHF
Francul elveţian
5.1701 lei
GBP
Lira sterlină
5.7415 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1518 lei
XAU
Gramul de aur
278.1602 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2569 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2848 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0182 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.4 o C
Dorohoi
19.5 o C
Bucecea
18.7 o C
Darabani
19.7 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.