Top News
Miracolul lui ÎMPREUNĂ la Botoșani: Toţi avem o misiune specială, trebuie doar să o identificăm - FOTO & VIDEO

O sărbătoare care a stat sub semnul bucuriei, într-o delicatețe sufletească de care doar ei, cei pe care îi numim generic oameni cu dizabilități, pot fi capabili.

Dizabilitatea semenilor noștri nu este o vulnerabilitate, dacă învățăm că un om înseamnă o lecție pentru fiecare dintre noi. De aceea, în fiecare an, data de 3 decembrie - Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este un prilej de reafirmare a valorilor și drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități, zi care reunește sub același scop instituții, persoane cu dizabilități și organizații din domeniul dizabilității.

 

La Botoșani, cei care au reușit să creeze o atmosferă de adevărată sărbătoare au fost Colegiul Național al Asistenților Sociali – Structura Teritorială Botoșani, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (Complex de apartamente ”Cireșarii”, Centrul de zi pentru copii cu nevoi speciale ”Șansa mea”, Complex de case de tip familial ”Sf. Mina”, Centrul de Plasament ”Prietenia” și Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane cu dizabilități ”Lucie Lecomte” ) , Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Botoșani, Asociația Națională a Surzilor din România –filiala Botoșani, Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Județul Botoșani, Asociația “Ne trebuie speranță” Botoșani, Asociația ”Down Activ” Moldova, Asociația ”Ridică-te și umblă!” și Școala Profesională Specială ”Sf. Stelian” Botoșani.

 

Așadar marți, preț de câteva ore, la etajul IV al Uvertura Mall au avut loc ateliere de creație și momente artistice, cu clipe încărcate de emoție, de bucurie și de frumusețe sufletească. Evenimentul a fost prezentat de actorul Marius Rusu și a beneficiat de participarea artistei Larisa Onciu, cea care a reușit să impresioneze audiența prin vocea extraordinară.

 

 

”Am vrut să le transmitem că privim lumea cu aceiaşi ochi”

 

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, a mărturisit că, într-o zi de mare sărbătoare, s-au adunat laolaltă nu doar persoane cu dizabilități, ci și foarte mulţi specialişti, și anume asistenţi sociali, psihologi şi alţi specialişti din cadrul asociaţiilor, fundaţiilor şi instituţiilor care activează în domeniul asistenţei sociale, dar și mulți părinţi, prieteni, rude ale persoanelor cu dizabilităţi.

 

”Pe toți îi sărbătorim astăzi şi am vrut să le transmitem că privim lumea cu aceiaşi ochi. De altfel, noi am avut şi nişte măşti sub forma unor ochelari pe care am vrut să îi folosim împreună, tocmai în ideea că vedem lumea la fel. Da, suntem diferiţi, suntem unici, dar în acelaşi timp celebrăm şi sărbătorim şi respectăm calităţile şi abilităţile persoanelor cu dizabilităţi în ideea în care noi recunoaştem că ei au unele abilităţi pe care alţi oameni nu le au”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Într-o societate amputată sufletește, cuvintele au devenit prea deseori un zid dincolo de care nu se întâmplă nimic. Nu a fost cazul evenimentului care a reunit, marți, sute de persoane. Vorbele frumoase au fost însoțite de fapte. De aceea, totul s-a petrecut într-o frenezie și o emoție de nedescris.

 

Oameni care nu au probleme de locomoție au încercat să danseze într-un scaun cu rotile. Alții au oprit vorba pentru câteva minute și au încercat să transmită mesaje fără să deschidă gura. Sau să joace șah legați la ochi. Câți dintre noi am face performanță în aceste fel? Prea puțini spre deloc. Și totuși, există persoane în jurul nostru care, prezentând dizabilități, reușesc să dețină și să dezvolte, mai ales, abilități ieșite din comun.

 

”Vă daţi seama că acestea chiar sunt nişte abilităţi extraordinare pe care noi astăzi le-am demonstrat în cadrul activităţilor. Am avut şi momente artistice, dansuri populare, interpretări ale diverselor melodii de muzică populară şi uşoară, dar şi melodii patriotice. Am avut de asemenea o piesă de teatru extraordinară prezentată de copiii de la Asociaţia Down Activ Moldova, care a fost impresionantă. Mulţumim din suflet tuturor asociaţiilor şi instituţiilor care au participat la acest eveniment şi sperăm din tot sufletul să ne vedem şi la anul, la a treia ediţie, dacă ne ajută Dumnezeu, să fim sănătoşi”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Daniel Hliban însuși a reușit să treacă dincolo de bariere. A experimentat dizabilitatea tocmai pentru a o transforma în abilitate. A învățat limbajul semnelor pentru a comunica mai ușor cu persoanele cu deficiențe de auz. Nu este nici un motiv pentru care noi să nu facem pașii către ei. Pentru că devenim mai apropiați tocmai prin ceea ce ne diferențiază.

 

”Omul este o fiinţă divină, este o creaţie a lui Dumnezeu, în fiecare inimă a fiecărui om există Dumnezeu, suntem cu toţii egali în faţa Lui. Mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne oferă”,

Daniel Hliban

 

 

”Să fim împreună, să ne ajutăm, să ne tolerăm, să ne respectăm”

 

Sucursala Teritorială Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România a organizat, de-a lungul timpului, mai multe activităţi care reuneau persoane cu diferite dizabilităţi. Pentru că dacă în singurătate, în izolare, durerea și suferința capătă dimensiuni uriașe, împreuna-lucrare dă roade. Împreună oamenii își poartă unii altora poverile fizice sau sufletești.

 

”Am observat că deşi fiecărei familii, fiecărei persoane îi este greu - ştim că dizabilităţile înseamnă foarte multe bariere, fie că vorbim de comunicare, de deplasare - dar atunci când se întâlnesc, între ei se întâmplă ceva miraculos, în sensul în care ei spun: nu este atât de greu pentru mine, eu cred că este mai greu pentru persoana de alături. Există o empatie, o compasiune reciprocă, într-un fel îi întăreşte pe fiecare dintre ei. Împreună - şi aici este succesul pe care noi îl promovăm mereu -  să fim împreună, să ne ajutăm, să ne tolerăm, să ne respectăm, să avem răbdare unii cu alţii. Şi noi faţă de persoanele cu dizabilităţi, şi faţă de familii, faţă de specialiştii care lucrează în domeniu. Nu este uşor nimănui, dar este o mare bucurie atunci când reuşim să îndepărtăm din aceste bariere şi simţim că nu am venit pe acest pământ fără o misiune specială. Toţi avem o misiune specială, trebuie doar să o identificăm”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Este al doilea an în care, prin astfel de evenimente, se promovează sloganul: Care este diz-abilitatea ta?

 

”Noi am tăiat acel diz. În ideea de a ne uita şi la dizabilităţi, dar şi la abilităţi. Pentru că nu există om care să nu aibă şi de unele şi de altele. Ne place să credem mulţi dintre noi că suntem perfecţi, avem sănătate, dar în acelaşi timp toţi avem o barieră sau alta, mai la vedere sau mai ascuns, nu mai spun că se întâmplă multe situaţii în care astăzi poţi să fii într-un fel şi a doua zi cu totul altfel. Toate sunt la voia lui Dumnezeu, dar noi trebuie să ne înţelegem unii pe alţii, să ne ajutăm, să ne respectăm, să fim acolo unii pentru alţii”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Nu așteaptă nimeni de la noi să salvăm lumea. Dar putem privi în jurul nostru. Problemele mari devin mici dacă se împart la mai multe mâini, la mai mulți ochi, mai mulți pași împreună. Și cuvintele care astăzi ne par mici sau neînsemnate mâine se vor face punte către aproapele nostru.

 

”Am stat şi ne-am gândit mereu dacă am putea să salvăm lumea. Evident că nu o putem salva, suntem mici. Dar aşa mici cum suntem noi, dacă fiecare om în jurul lui reuşeşte să rezolve problemele care sunt ale oamenilor din jurul lui - unul, doi, trei, familie - atunci nu ar mai fi nevoie de asistenţi sociali, de asociaţii şi fundaţii, de servicii sociale. Am fi de ajuns, am fi autosuficienţi”,

Daniel Hliban

 

De aceea, Daniel Hliban privește din nou cu speranță către comunitate. Către oamenii Cetății.

 

”Îndemn comunitatea, toţi comunităţii Cetăţii, toţi cetăţenii din Botoşani, să fie mai atenţi la nevoile celor de lângă ei, cu mai multă compasiune, cu mai multă înţelegere, cu mai multă empatie, şi în felul acesta vom reuşi, împreună, să salvăm lumea”,

este mesajul final al lui Daniel Hliban.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Coronavirus la APIA! Un funcționar a fost depistat pozitiv, toți colegii lui trimiși la izolare
Noul virus chinezesc continuă să dea bătăi de cap. Un funcționar din cadrul unei importante instituții publice de la Botoșani a contactat această boală.
Mai puțin de 100 de botoșăneni cu COVID internați la Mavromati! Un alt spital se redeschide pentru toți pacienții
Încă din luna martie sistemul de sănătate a fost dat peste cap de pandemia de COVID. După luni de zile, situația în spitalele din Botoșani pare să-și reintre ușor în normalitate.
SIDA pisicilor, boala care îți dă fiori dacă nu știi nimic despre ea: Sunt foarte multe cazuri în BotoșaniFOTO
Chiar dacă trăiesc cel mai aproape de om, știm prea puține despre ele. Cum ar fi, de pildă, că au boli la fel de grave ca noi, de la leucemie, artrită, boli de inimă, cancer și diabet, la SIDA sau tuberculoză.
Cultura în vremea COVID: ”Pandemia aceasta, microbul acesta, ne-a schimbat total” - FOTO & VIDEO
Fără cultură şi relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea orice creaţie autentică este un dar către viitor, spunea Albert Camus. Ce alte cuvinte mai potrivite ar caracteriza aceste vremuri în care autenticul devine prizonierul tehnologiei, în care emoția se măsoară în like-uri și spectatorul se pierde într-un spațiu virtual tot mai aglomerat și mai relativ?
Peste 1.300 de botoșăneni scoși din izolare! DOCUMENT Raed Arafat a cerut Prefecturii eliberarea botoșănenilor din carantină
Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină. Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către Prefectura Botoșani și instituțiile similare din România, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.
Pe caniculă și în plină pandemie, a dispărut apa dintr-un oraș: N-au primit un strop de apă de la Botoșani
Orașul Flămânzi nu mai beneficiază de apă din sistemul public de trei zile, se plângea vineri primarul Dan Oloeriu. Potrivit edilului șef, de miercuri locatarii blocurilor din centrul urbei, dar și cei de la case care sunt racordați la rețeaua SC Nova Apaserv SA, nu au mai beneficiat de un strop de apă.
LOVITURĂ dată de instanță PSD-ului! Consiliera EXCLUSĂ pentru trădare revine în partid
Pesediștii botoșăneni au eșuat într-o prima fază în demersul de excludere din partid a unei consiliere locale.
Scântei la întâlnirea cu șefa cea mare a drumurilor: Ne trezim pe 23 decembrie / Nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăstaGALERIE FOTO
Osanalele care de obicei se ridicau șefilor de la București sosiți la Botoșani au fost abandonate la întâlnirea care a avut loc miercuri la Prefectură cu reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR).
Botoșănenii asimptomatici ținuți în spital cu săptămânile, ministrul Sănătății îi lasă acum să plece mai repede
Pe perioada pandemiei au existat numeroase nemulțumiri în rândul pacienților infectați cu COVID. Unii dintre botoșănenii care și-au exprimat nemulțumirea au fost cei asimptomatici, care doreau să fie lăsați acasă pentru a se vindeca.
inpuff.ro
Loading...
Botoșani, ”oraşul plin de grădini şi de soare”, a înflorit și în vreme de pandemie – GALERIE FOTO
Dacă multe dintre instituțiile statului arată dezolant după cele câteva luni de pandemie, nu același lucru se poate spune despre spațiile de sub balcoanele botoșănenilor, care redau orașului renumele de altădată.
„A plouat” cu accidente la Botoșani în starea de alertă, oameni nevinovați omorâți pe șosele
În ultimele săptămâni am asistat la mai multe accidente petrecute la Botoșani, mai mult sau mai puțin grave. Iar față de lunile în care județul s-a aflat în stare de urgență, numărul a fost în creștere.
Primul bărbat din Botoșani make-up artist: Trebuie să mă ocup personal de fiecare detaliu
Cu peste un deceniu de experiență în arta make-up-ului și peste 45 de cursuri de formare, Ramona Ursu vine pe piața Botoșaniului încă din anul 2006 cu prima Academie de Make-up acreditată din oraș. A început cu predarea cursurilor de cosmetician, în urma cărora cererea a fost atât de mare încât a obținut acreditarea și pentru cursurile de machiaj.
Lansare INEDITĂ a unui proiect european la Botoșani! Zeci de persoane împreună dar la distanță, pentru un program cu gândire didactică ALTFELVIDEO&FOTO
Miercuri, pe data de 24 iunie 2020, a avut loc lansarea proiectului cu finanțare europeană: ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.
Mașini scumpe înmatriculate la Botoșani chiar și pe pandemie – TOPUL mărcilor preferate de botoșăneni
Chiar și pe pandemie au fost botoșăneni care și-au achiziționat mașini, fie ele mai scumpe, sau mai ieftine.
Loading...
Județul cu trei sfinți în calendar și o salbă de genii: ”Știți că, chiar născuți aici, noi nu cunoaștem Botoșaniul?”
Puțină lume știe că Botoșaniul are, în calendarul ortodox, trei sfinți. Lor li se adaugă marii duhovnici care s-au nevoit în mănăstirile din România sau de la Muntele Athos, dar și personalitățile cu care botoșănenii se mândresc, de la Eminescu la Iorga, Enescu, Luchian.
Stradă crăpată de furtună, se închide CIRCULAȚIA pentru că nu mai prezintă siguranță – VIDEO & FOTOGALERIE
La aproximativ două ore de la furtuna deosebit de violentă înregistrată la Botoșani, municipalitatea a hotărât să închidă un sector dintr-o stradă de la capătul orașului.
O consilieră cere polițiști locali în civil pe străzile orașului: Oricâtă pândă am face noi în municipiul Botoșani, nu o să reușim
În ședința ordinară de Consiliu Local de vineri, 19 iunie 2020 a fost lansat un apel public către Poliția Locală și societatea Urban Serv.
Șef de la Botoșani TRIMIS la Suceava să conducă o instituție publică după ce omologul de acolo s-a îmbolnăvit subit
În contextul comandamentului de o lună de zile organizat la București de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conducerea instituției de la Suceava a fost preluată de un botoșănean.
Coșmar pe drumul de un milion de euro al orașului: Ce să ne facem noi dacă plouă, să ne batem cu Cel de Sus? VIDEO & GALERIE FOTO
În ultima zi a lunii octombrie 2019 au demarat lucrările la un drum al municipiului desprins parcă dintr-un sat uitat de lume de prin județ. Primăria Botoșani a obținut finanțare de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) în cadrul Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru modernizarea Drumului Tătarilor.
DE ASTĂZI: Botoșănenii se pot testa la cerere – CÂT costă un test pentru COVID la Mavromati
La Spitalul Județean Mavromati se fac începând de marți, 16 iunie 2020, și teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
10 iulie 2020
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.