Top News
Miracolul lui ÎMPREUNĂ la Botoșani: Toţi avem o misiune specială, trebuie doar să o identificăm - FOTO & VIDEO

O sărbătoare care a stat sub semnul bucuriei, într-o delicatețe sufletească de care doar ei, cei pe care îi numim generic oameni cu dizabilități, pot fi capabili.

Dizabilitatea semenilor noștri nu este o vulnerabilitate, dacă învățăm că un om înseamnă o lecție pentru fiecare dintre noi. De aceea, în fiecare an, data de 3 decembrie - Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este un prilej de reafirmare a valorilor și drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități, zi care reunește sub același scop instituții, persoane cu dizabilități și organizații din domeniul dizabilității.

 

La Botoșani, cei care au reușit să creeze o atmosferă de adevărată sărbătoare au fost Colegiul Național al Asistenților Sociali – Structura Teritorială Botoșani, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (Complex de apartamente ”Cireșarii”, Centrul de zi pentru copii cu nevoi speciale ”Șansa mea”, Complex de case de tip familial ”Sf. Mina”, Centrul de Plasament ”Prietenia” și Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane cu dizabilități ”Lucie Lecomte” ) , Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Botoșani, Asociația Națională a Surzilor din România –filiala Botoșani, Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Județul Botoșani, Asociația “Ne trebuie speranță” Botoșani, Asociația ”Down Activ” Moldova, Asociația ”Ridică-te și umblă!” și Școala Profesională Specială ”Sf. Stelian” Botoșani.

 

Așadar marți, preț de câteva ore, la etajul IV al Uvertura Mall au avut loc ateliere de creație și momente artistice, cu clipe încărcate de emoție, de bucurie și de frumusețe sufletească. Evenimentul a fost prezentat de actorul Marius Rusu și a beneficiat de participarea artistei Larisa Onciu, cea care a reușit să impresioneze audiența prin vocea extraordinară.

 

 

”Am vrut să le transmitem că privim lumea cu aceiaşi ochi”

 

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, a mărturisit că, într-o zi de mare sărbătoare, s-au adunat laolaltă nu doar persoane cu dizabilități, ci și foarte mulţi specialişti, și anume asistenţi sociali, psihologi şi alţi specialişti din cadrul asociaţiilor, fundaţiilor şi instituţiilor care activează în domeniul asistenţei sociale, dar și mulți părinţi, prieteni, rude ale persoanelor cu dizabilităţi.

 

”Pe toți îi sărbătorim astăzi şi am vrut să le transmitem că privim lumea cu aceiaşi ochi. De altfel, noi am avut şi nişte măşti sub forma unor ochelari pe care am vrut să îi folosim împreună, tocmai în ideea că vedem lumea la fel. Da, suntem diferiţi, suntem unici, dar în acelaşi timp celebrăm şi sărbătorim şi respectăm calităţile şi abilităţile persoanelor cu dizabilităţi în ideea în care noi recunoaştem că ei au unele abilităţi pe care alţi oameni nu le au”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Într-o societate amputată sufletește, cuvintele au devenit prea deseori un zid dincolo de care nu se întâmplă nimic. Nu a fost cazul evenimentului care a reunit, marți, sute de persoane. Vorbele frumoase au fost însoțite de fapte. De aceea, totul s-a petrecut într-o frenezie și o emoție de nedescris.

 

Oameni care nu au probleme de locomoție au încercat să danseze într-un scaun cu rotile. Alții au oprit vorba pentru câteva minute și au încercat să transmită mesaje fără să deschidă gura. Sau să joace șah legați la ochi. Câți dintre noi am face performanță în aceste fel? Prea puțini spre deloc. Și totuși, există persoane în jurul nostru care, prezentând dizabilități, reușesc să dețină și să dezvolte, mai ales, abilități ieșite din comun.

 

”Vă daţi seama că acestea chiar sunt nişte abilităţi extraordinare pe care noi astăzi le-am demonstrat în cadrul activităţilor. Am avut şi momente artistice, dansuri populare, interpretări ale diverselor melodii de muzică populară şi uşoară, dar şi melodii patriotice. Am avut de asemenea o piesă de teatru extraordinară prezentată de copiii de la Asociaţia Down Activ Moldova, care a fost impresionantă. Mulţumim din suflet tuturor asociaţiilor şi instituţiilor care au participat la acest eveniment şi sperăm din tot sufletul să ne vedem şi la anul, la a treia ediţie, dacă ne ajută Dumnezeu, să fim sănătoşi”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Daniel Hliban însuși a reușit să treacă dincolo de bariere. A experimentat dizabilitatea tocmai pentru a o transforma în abilitate. A învățat limbajul semnelor pentru a comunica mai ușor cu persoanele cu deficiențe de auz. Nu este nici un motiv pentru care noi să nu facem pașii către ei. Pentru că devenim mai apropiați tocmai prin ceea ce ne diferențiază.

 

”Omul este o fiinţă divină, este o creaţie a lui Dumnezeu, în fiecare inimă a fiecărui om există Dumnezeu, suntem cu toţii egali în faţa Lui. Mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne oferă”,

Daniel Hliban

 

 

”Să fim împreună, să ne ajutăm, să ne tolerăm, să ne respectăm”

 

Sucursala Teritorială Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România a organizat, de-a lungul timpului, mai multe activităţi care reuneau persoane cu diferite dizabilităţi. Pentru că dacă în singurătate, în izolare, durerea și suferința capătă dimensiuni uriașe, împreuna-lucrare dă roade. Împreună oamenii își poartă unii altora poverile fizice sau sufletești.

 

”Am observat că deşi fiecărei familii, fiecărei persoane îi este greu - ştim că dizabilităţile înseamnă foarte multe bariere, fie că vorbim de comunicare, de deplasare - dar atunci când se întâlnesc, între ei se întâmplă ceva miraculos, în sensul în care ei spun: nu este atât de greu pentru mine, eu cred că este mai greu pentru persoana de alături. Există o empatie, o compasiune reciprocă, într-un fel îi întăreşte pe fiecare dintre ei. Împreună - şi aici este succesul pe care noi îl promovăm mereu -  să fim împreună, să ne ajutăm, să ne tolerăm, să ne respectăm, să avem răbdare unii cu alţii. Şi noi faţă de persoanele cu dizabilităţi, şi faţă de familii, faţă de specialiştii care lucrează în domeniu. Nu este uşor nimănui, dar este o mare bucurie atunci când reuşim să îndepărtăm din aceste bariere şi simţim că nu am venit pe acest pământ fără o misiune specială. Toţi avem o misiune specială, trebuie doar să o identificăm”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Este al doilea an în care, prin astfel de evenimente, se promovează sloganul: Care este diz-abilitatea ta?

 

”Noi am tăiat acel diz. În ideea de a ne uita şi la dizabilităţi, dar şi la abilităţi. Pentru că nu există om care să nu aibă şi de unele şi de altele. Ne place să credem mulţi dintre noi că suntem perfecţi, avem sănătate, dar în acelaşi timp toţi avem o barieră sau alta, mai la vedere sau mai ascuns, nu mai spun că se întâmplă multe situaţii în care astăzi poţi să fii într-un fel şi a doua zi cu totul altfel. Toate sunt la voia lui Dumnezeu, dar noi trebuie să ne înţelegem unii pe alţii, să ne ajutăm, să ne respectăm, să fim acolo unii pentru alţii”,

Daniel Hliban, preşedintele Sucursalei Teritoriale Botoșani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România

 

Nu așteaptă nimeni de la noi să salvăm lumea. Dar putem privi în jurul nostru. Problemele mari devin mici dacă se împart la mai multe mâini, la mai mulți ochi, mai mulți pași împreună. Și cuvintele care astăzi ne par mici sau neînsemnate mâine se vor face punte către aproapele nostru.

 

”Am stat şi ne-am gândit mereu dacă am putea să salvăm lumea. Evident că nu o putem salva, suntem mici. Dar aşa mici cum suntem noi, dacă fiecare om în jurul lui reuşeşte să rezolve problemele care sunt ale oamenilor din jurul lui - unul, doi, trei, familie - atunci nu ar mai fi nevoie de asistenţi sociali, de asociaţii şi fundaţii, de servicii sociale. Am fi de ajuns, am fi autosuficienţi”,

Daniel Hliban

 

De aceea, Daniel Hliban privește din nou cu speranță către comunitate. Către oamenii Cetății.

 

”Îndemn comunitatea, toţi comunităţii Cetăţii, toţi cetăţenii din Botoşani, să fie mai atenţi la nevoile celor de lângă ei, cu mai multă compasiune, cu mai multă înţelegere, cu mai multă empatie, şi în felul acesta vom reuşi, împreună, să salvăm lumea”,

este mesajul final al lui Daniel Hliban.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
SCANDAL de la blocarea microbuzelor la persoane fizice și juridice! Zeci de roți blocate și ridicări la Pacea – GALERIE FOTO
Acțiunile au avut loc urmare a sesizărilor repetate ale cetățenilor cu privire la parcarea neregulamentară a autovehiculelor.
Fată de 14 ani din Botoșani însărcinată cu un bărbat cu 13 ani mai mare decât ea
O poveste de iubire între doi tineri este obiectul unui dosar penal aflat pe rolul instanței de la Judecătoria Botoșani.
Accidentul MORTAL de lângă Permise: PRIMELE cuvinte ale băiatului care a omorât un om cu mașina
Pe 18 iunie 2017 un cumplit accident rutier a avut loc pe Calea Națională, lângă sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV), un bărbat fiind omorât în timp ce citea ziarul în stația de maxi-taxi.
O nouă LOVITURĂ pentru PSD! Afacerista vicepreședinte la Județ a trecut la ALDE
Partidul Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani mai înregistrează o pierdere din rândul membrilor cu funcție de conducere. 
Bate vântul schimbării: Rezultat bombă la concursul pentru director la ”Apă”
Cursa pentru cele trei posturi de directori la SC Nova Apaserv SA s-a încheiat cu un rezultat care în guvernarea social-democrată ar fi fost de neimaginat: candidatul membru al PSD a pierdut în fața celui al PNL.
10 pentru primării! ALDE a prezentat o parte din candidații la alegerile locale, de la primarul „fără chip” la fostul șef de post – LISTA & FOTOGALERIE
Sala de conferințe a Filialei ALDE Botoșani din clădirea cu sticlă situată în Centrul Istoric al orașului a devenit din nou neîncăpătoare joi, 16 ianuarie 2020 când Florin Țurcanu l-a avut ca invitat principal pe senatorul Varujan Vosganian dar și pe o parte dintre candidații la primăriile din județ din partea acestui partid.
Anchetă la Parchet! Fostul director al Penitenciarului ar fi fost plătit pentru zeci de zile în care n-a fost la serviciu
În timp ce gardienii Penitenciarului Oradea au adunat peste 103.000 de ore suplimentare muncite, dar neplătite, fostul director al Penitenciarului Oradea, comisarul şef Marius Hliban, şi-a „rezolvat”, într-un singur an, 255 ore suplimentare fictive, fiind pontat chiar şi în concediu.
Luptă politică în „patria” secretarului general PNL, viceprimarul îl contracandidează la Primărie
„Stimați cetățeni ai Comunei Dângeni, pentru a clarifica si limpezi situația, vă aduc la cunostință că îmi voi depune candidatura pentru funcția de primar. Din respect pentru dv, colegi și colaboratori consider că trebuie să aveți o informare corectă și necesară.Vă mulțumesc pentru colaborare și încredere”.
Magazin DEVASTAT de botoșăneni! Oamenii s-au călcat în picioare pentru tot felul de lucruri la prețuri ridicole – GALERIE FOTO & VIDEO
Lichidările de stoc sunt foarte pe placul românilor, deși astfel de imagini pot fi observate pe alocuri și în țări mai cu pretenții.
Loading...
Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim… dar să fie în engleză: O statistică îngrijorătoare la Botoșani
Pe 15 ianuarie sărbătorim și la Botoșani, cu mai mult sau mai puțin fast, Cultura Națională. Se vor recita poezii, se va vorbi frumos despre ceea ce ne definește, despre identitate națională, cultură, limbă.
Pariul lui Florin! Fratele Mihai, europarlamentar până la alegerile locale: Pe experiența mea mă bazez când spun asta
Fratele coordonatorului ALDE Botoșani pare că s-a născut sub semnul norocului, politic și financiar. Pentru a doua oară în două legislaturi consecutive, Mihai Țurcanu ar putea obține un mandat de europarlamentar prin redistribuire.
Milionarul din Botoșani care construiește iar în centrul orașului: blocuri cu spații comerciale și birouri, locuri de parcare, chiar și-un after school
O nouă investiție mobiliară importantă va fi făcută într-o zonă centrală a municipiului Botoșani și îi aparține și de această dată omului de afaceri Tonino Boldea.
Năucitor: Autostrada Moldovei NU poate fi făcută cu fonduri UE, trebuie schimbată legea
La două luni după instaurarea Guvernului Orban, proiectul Autostrăzii Unirii bate pasul pe loc, la fel ca în guvernarea PSD. Finanţarea construirii cu fondurile europene alocate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 „nu este posibilă în condiţiile legislaţiei actuale, iar finanţarea în cadrul următoarei perioade de programare depinde de modificarea legislaţiei, de rezultatele studiului de fezabilitate şi de alocarea financiară disponibilă“.
Un taximetrist a transformat Centrul Vechi în stradă, polițiștii de la ”Locală” îi pregătesc niște... puncte – FOTOGALERIE
Anul 2019 s-a încheiat cu un chef de proporții în Centrul Vechi la care nu a intervenit vreo autoritate publică finanțată din banii cetățenilor, iar 2020 începe cu un taximetrist care traversează zona istorică a urbei deși circulația autovehiculelor este interzisă acolo.
Loading...
Șoferiță moartă de beată prinsă în trafic după ce a vrut să-și salveze mama
O șoferiță a fost surprinsă de oamenii legii beată la volan astfel că a ajuns în fața instanței pentru a depune mărturie cu privire la cele întâmplate.
Scandal în aeroport: Deputatul PSD Răzvan Rotaru acuzat că ar fi amenințat un polițist - VIDEO
Deputatul a fost amendat și a rămas fără permis, însă plângerea penală i-ar putea aduce mult mai multe probleme.
DEZASTRU la accident: 11 răniți, o persoană inconștientă, mașinile distruse  - GALERIE FOTO
În urma accidentului produs în localitatea Gorbănești, pe DN 29 D, 11 persoane au fost transportate la spital.
ULTIMĂ ORĂ: Mașină în flăcări după o ciocnire violentă cu un microbuz plin cu persoane – FOTOGALERIE
Un nou eveniment rutier urmat de această dată de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp la Botoșani.
Cheful s-a revărsat pe holuri! O moldoveancă a dat foc revelionului de la cel mai mare hotel al Botoșanilor – VIDEO & GALERIE FOTO
Restaurantele și sălile de conferință ale Hotelului Rapsodia au fost pline până la refuz în noaptea dintre ani. Solicitările pentru participarea sau organizarea de evenimente au fost atât de mari încât la parter și mezanin nu a mai rămas nici măcar un loc liber.
Paula Seling cântă pentru 2020, o mie de oameni la revelionul Primăriei - VIDEO & GALERIE FOTO
În jur de 1.000 de botoșăneni se află la această oră în zona zero a orașului, acolo unde revelionul organizat de Primărie este deja în plină desfășurare.
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
 „Mulțumim donatorilor care prin gestul lor au oferit un strop de viață și speranță bolnavilor și îi așteptăm și în 2020”,Paraschiva Temneanu, director Centrul de Transfuzii Sanguine Botoşani   ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7786 lei
USD
Dolarul SUA
4.3095 lei
CHF
Francul elveţian
4.4378 lei
GBP
Lira sterlină
5.6295 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9187 lei
XAU
Gramul de aur
215.9731 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4244 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9497 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2982 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.