Secția de Neurologie de la Spitalul Județean Mavromati are o capacitate de 50 de paturi iar principala patologie o reprezintă accidentele vasculare, ischemice sau hemoragice, în procent de 90%.
”
Sunt pacienți care nu-și respectă tratamentul și banalul anti-agregant care deși li se recomandă nu-l iau niciodată, nu își tratează diabetul, tensiunea sau celelalte boli care pot duce la accident vascular”, a explicat
Emilia Iavorenciuc, medic neurolog la Spitalul Mavromati.
Ajung la spital tot mai multe persoane tinere care au suferit accidente vasculare și care refuză practic să meargă la medic pentru chiar și un consult minor care ar putea scoate la iveală o afecțiune serioasă.
”
A scăzut vârsta de apariție a accidentelor vasculare, în general apare tot la pacienți care au un factor de risc, sunt să zicem hipertensiv netratați pentru că tinerii nu prea merg să se caute și atunci sigur ei se consideră sănătoși iar la momentul când vin spun că nu au nici o boală, dar ei sunt hipertensivi și atunci prima prezentare la spital este cu accident vascular. Am avut accidente vasculare chiar la 19 ani”, a mai spus
Emilia Iavorenciuc.
Medicul neurolog a recomandat botoșănenilor să se prezinte la medicul de familia pentru explorări în cazul în care simt palpitații sau tot felul de semne că ar putea suferi un accident vascular. Tratamentul nu este unul extrem de costisitor și este compensat.
(G.E.)
CITEȘTE:
Botoșanii dă bolnavii pe bandă rulantă ai țării : Medicina de familie nu există