Într-o societate cu un puls tot mai alert, părinţii nu trebuie să uite că principala lor obligaţie este să îi protejeze pe cei mici pentru a
nu deveni victime ale unor situaţii de urgenţă (incendii, accidente, etc).
Sănătatea sau chiar viaţa copiilor este serios ameninţată în situaţii care părinţilor le par lipsite de orice pericol. Aşa se explică şi faptul că numărul copiilor lăsaţi singuri acasă a crescut alarmant.
Numai în acest an pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru salvarea a nu mai puţin de 11 copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani, rămaşi blocaţi în apartamentele părinţilor sau în autoturisme.
Majoritatea micuţilor salvaţi de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani au rămas captivi fie pentru că uşa de la intrare s-a blocat în spatele părinţilor care au ieşit pe casa scării, fie au încuiat uşa din joacă după care au intrat în panică şi nu au mai reuşit să o descuie. Unul dintre copii, rămas singur în maşină, a profitat de neatenţia tatălui său care a uitat cheia în contact, şi din joacă s-a blocat în autoturism. Au existat şi situaţii în care părinţii şi-au încuiat copii în casă şi au plecat la cumpărături.
Din fericire pompierii au reuşit să deblocheze uşile de acces în apartamentele unde au rămas prizonieri copii înainte că acestora să le fie afectată viaţa sau sănătatea.
Trei copii, unul din comuna Stauceni şi doi din satul Rediu, comuna Răuseni, lăsaţi singuri în casă au suferit arsuri grave după ce au fost surprinşi de flăcările care le-au mistuit locuinţele părinţilor.
Nu trebuie uitat nici cazul băieţulului de 3 ani, din comuna Şendriceni, care profitând de neatenţia bunicii, s-a urcat pe capacul fântânii şi a căzut în puţul adânc de aproximativ 20 de metri. Copilul a fost scos în viaţă de pompieri.
Lăsaţi nesupravegheaţi şi cu mijloace la îndemână care pot iniţia aprinderea (chibrituri, brichete, etc), 55 de copii au provocat, de la începutul anului şi până în prezent, tot atâtea incendii pe raza judeţului Botoşani.
Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs la gospodăriile cetăţeneşti din mediul rural, în principal la depozitele de furaje, focul propagându-se şi la anexele gospodăreşti. Mijloacele de aprindere folosite au fost bricheta şi chibriturile.
Părinţii a doi dintre copii au ajuns la spital cu arsuri grave după ce i-au salvat din imobilele incendiate.
Este şi cazul tatălului unui băieţel de 4 ani din comuna George Enescu care, profitând de neatenţia părinţilor, s-a jucat cu chibriturile în podul grajdului unde erau depozitate furaje, incendiindu-le. Tatăl sau, Iulian B., de 32 de ani, a urcat să-l salveze suferind arsuri pe 20 % din corp.
Jocul copiilor cu focul a provocat pagube în valoare de peste 350.000 lei.
Prin acţiunea pompierilor au fost salvate bunuri materiale în valoare de
peste cinci milioane de lei.
Incendii provocate de copii în spatele cărora se ascund adevarate drame, adesea zguduitoare prin implicaţii, pot fi prevenite prin conjugarea eforturilor tuturor factorilor de răspundere în educarea şi supravegherea copiilor (părinţi, educatori, învăţători, diriginţi, etc). Copiii trebuie să cunoască rolul focului în viaţa omului şi să înţeleagă efectele utilizării incorecte a acestuia, motiv pentru care adulţii în grija cărora se află aceştia fie că este vorba de părinţi, bunici, bone sau educatori sunt obligaţi, chiar şi de legislaţia în domeniu, să ia toate măsurile pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii.