Această decizie îi face pe absolvenții de liceu să își poată acorda timp pentru călătorii, experiențe noi și voluntariat, tocmai pentru a descoperi ceea ce li se potrivește.
Este foarte bine, însă decizia vine și cu riscuri, spun specialiştii - care se tem că unii pot fi tentați să renunțe la studii și să-şi găsească preocupări inutile, scrie Știrile Pro TV.
La 19 ani, Timea a folosit acest timp numit Gap Year, sau an de pauză, pentru a învăța limba germană și a vizita universități și instituții din mai multe țări europene. A ajuns inclusiv în Singapore, la un congres unde tinerii au dezbătut problemele majore ale planetei. Acum este sigură că pe viitor vrea să devină cercetător fizician.
După ce a absolvit liceul, Timea Lorincz, a ales să mai aștepte pentru a se hotărî în legătură cu facultatea. Ea vrea să cunoască mai mulți oameni și alți studenți și speră că această decizie să o poată ajuta în alegerea unei facultăți.
„Nu știam exact unde să studiez și dacă mă va ajuta peste câțiva ani. Am vrut să văd lumea, am vrut să văd și alte culturi, am vrut să văd oamenii din jurul meu, alți studenți, cum se manifestă, cum gândesc",
a spus Timea.
Patricia a urmat tot un liceu din Brașov și a călătorit timp de un an în toată țara. A participat la dezbateri academice. Într-un final, a ales să studieze Administrație Publică, la Cluj.
„Pauza m-a învățat că asta vreau eu să fac, să mă implic în viața comunitară, pentru că îmi place partea de administrație. Mi se pare că până la liceu și în timpul liceului majoritatea deciziilor, care îți afectează ție viața, nu sunt neapărat luate de tine",
a spus Patricia.
Ambele tinere au avut noroc că părinții le-au înțeles dorința și au putut să le sprijine.
„Tinerii care și-au luat acest an pentru voluntariat, pentru introspecție, pentru călătorit, am observat că au ieșit dintr-un automatism. Nu au pierdut un an din viață, ci au câștigat o viață întreagă, pentru că s-au putut îndrepta către studii care chiar să îi reprezinte",
Medeea Petrovan, coordonator programe pentru tineri.
Există însă și riscul ca unii absolvenți de liceu să renunțe de tot la studii, după un an de pauză, atrage atenția sociologul Romulus Oprică.
„Dacă pauza este după facultate, este binevenită și binemeritată după presiunea academică. Dacă anul sabatic este după terminarea liceului, s-ar putea să nu te mai apuci de facultate și vedem un trend crescător și din acest punct de vedere",
a spus Romulus Oprică.
Şi în acest caz, recunoaște sociologul, absolvenții care au făcut voluntariat în anul de pauză au șanse mai mari să obţină un post potrivit experienței acumulate, prin comparaţie cu cei care au stat degeaba.
(Sursa foto - Economica)
Reducerile de posturi și cheltuieli din Sănătate sunt excluse, anunță Alexandru Rafila
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Ministrul Finanţelor anunţă că se lucrează la elaborarea bugetului şi susţine că nu va creşte TVA
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Ministrul Educației are în vizor noi criterii pentru bursele de merit
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile