Trădare pe tocuri de Ziua Naţională a României – GALERIE FOTO
Dincolo de discursuri patriotice sau cu tentă electorală, de coroane şi de flori, Ziua Naţională a României sărbătorită în Piaţa 1 Decembrie din Centrul Istoric al municipiului Botoşani a clarificat şi unele probleme de ordin politic. Probabil că momentul cel mai important din acest punct de vedere l-a constituit cel în care s-au depus coroanele pe alianţe şi formaţiuni politice. Atunci unele persoane publice din Botoşani, asupra cărora planau semne de întrebare privind apartenenţa la un partid sau altul, şi-au lămurit astfel orientarea politică.
Directoarele DSVSA şi DSP în delegaţia USL
Aproximativ 40 de membri a cuprins delegaţia Uniunii Social Liberale venită să depună coroana la monumentul închinat eroilor din Primul Război Mondial. A fost deschisă de preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, de primarul Ovidiu Portariuc şi de cei trei candidaţi pe municipiu la alegerile parlamentare: Viorel Grigoraş, Tamara Ciofu şi Mihai Baltă. În spate şi-au făcut apariţia două directoare de instituţii care îşi consfinţesc astfel apartenenţa la actuala guvernare. Minodora Vasiliu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Silvana Tudorache, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), s-au aflat în rândurile de spate ale USL-iştilor veniţi să aducă un omagiu eroilor. Şefa DSVSA a fost unul dintre primii directori de instituţii despre care, după câştigarea alegerilor locale de către USL, s-a vehiculat că a abandonat PDL, numai că democrat-liberalii nu primiseră o demisie a acesteia. La scurt timp după preluarea mandatului Florin Ţurcanu, preşedinte CJ şi PNL Botoşani, a anunţat păstrarea Minodorei Vasiliu pe post prin faptul că trebuie să cadă la o înţelegere cu soţul ei, medicul veterinar Dorin Vasiliu, pentru cumpărarea de către CJ a „Lacului cu Nuferi” de la Ipoteşti, însă n-a spus că aceasta ar fi depus adeziune la PNL sau PSD. Despre Silvana Tudorache, fostă membră PSD, de unde a demisionat, fiind sprijinită de UNPR pentru ocuparea funcţiei de subprefect în guvernarea cu PDL, acelaşi Florin Ţurcanu a spus că rămâne pe funcţie deoarece nu are un liberal care să ocupe postul de la DSP. Minodora Vasiliu şi Silvana Tudorache au depus în două rânduri coroane, prima dată din partea USL, apoi singure, din partea instituţiilor pe care le conduc. Cele două au stat alături pe timpul întregii ceremonii.
CITEŞTE ŞI:
Directori „în genunchi” la „Împăratul” judeţului
Ada Macovei tot cu PDL-iştii
Festivitatea din Piaţa 1 Decembrie 1918 a mai lămurit o problemă de politică femeiască şi în tabăra opoziţiei. După ce s-a zvonit insistent că va trece la PSD alături de Cătălin Buhăianu, Ada Macovei a făcut parte din delegaţia Alianţei România Dreaptă care a venit să depună coroane. Ca şi anul trecut, pe când era inspector şcolar general, a venit însoţită de fiul său. Alături i-a fost şi Andreea Suhăreanu, consilier judeţean PDL, demisă la rândul ei din fruntea Liceului de Arte după preluarea guvernării de către USL.
CITEŞTE ŞI:
Ada Macovei la PDL pentru miting : Sunt aici! Mă vedeţi, da?
Vitejii lui Vadim şi oamenii lui nenea Dan şi-au împărţit un fost candidat
Şi PP-DD cu PRM şi-au clarificat o problemă cu un fost candidat la Primăria Botoşani. Valeriu Apetrei s-a aflat la alegerile locale pe lista Partidului România Mare, însă prin toamnă a mers la Partidul Poporului – Dan Diaconescu. Ulterior a revenit la PRM, preşedintele interimar Eugen Niţură a declarat că va supune organului judeţean de conducere reintrarea lui în partid, iar pe 1 Decembrie acesta a participat cu un fular tricolor la gât, la ceremonia de depunere a coroanelor.
Humelnicu blocat spre microfon de prefect şi primar
Înţepăturile politice dintre Putere şi Opoziţie nu s-au resimţit doar la nivelul discursurilor. O întâmplare mai ciudată s-a consemnat în momentul în care s-a dat cuvântul senatorului Daniel Humelnicu. Acesta, ca de altfel întreaga delegaţie a Alianţei România Dreaptă, nu a luat loc în plutonul oficialităţilor, ci a stat împreună cu botoşănenii de rând, după gardul montat de jandarmi. Ca să ajungă la microfon a trebuit să treacă printre USL-işti, iar în rândul de faţă se aflau, printre alţii, prefectul Costică Macaleţi şi primarul Ovidiu Portariuc.
Intenţionat sau poate nu, cei doi nu s-au dat la o parte. „Pot să vă despart?” i-a întrebat candidatul ARD Botoşani. „N-o să reuşeşti niciodată”, i-a răspuns primul reprezentant al Guvernului în Botoşani. „Nici nu mi-am propus asta”, a replicat tăios Daniel Humelnicu, iar cei doi i-au făcut totuşi loc să treacă. Asta nu a fost însă tot. Pe la jumătatea discursului, chiar atunci când senatorul PDL amintea că ARD Botoşani a semnat Pactul pentru Basarabia, deputatul Andrei Dolineaschi,preşedintele PSD Botoşani, s-a întors cu spatele şi a părăsit mai mult sau mai puţin ostentativ coloana oficială.
VEZI CUM ÎI ÎNTOARCE DOLINEASCHI SPATELE LUI HUMELNICU:
Fostul prefect, apariţie surpriză
Una dintre apariţiile surpriză în coloana oficialităţilor plecată din Piaţa Revoluţiei a constituit-o cea a fostului prefect de Botoşani. Adrian Constantinescu nu a venit în faţa Palatului Administrativ, ci a aşteptat delegaţia pe Pietonalul Bancar. După ce atât la numirea în funcţie, cât şi le plecare a mulţumit PSD-iştilor că l-au susţinut pentru ocuparea postului de prim reprezentant al Guvernului în judeţ, acum Adrian Constantinescu tot cu liderii social-democraţi a dat prima oară mâna: Andrei Dolineaschi şi Ovidiu Portariuc. Ex-prefectul a asistat apoi la festivitatea din Piaţa 1 Decembrie 1918 chiar din spatele liderilor USL Botoşani.
Ţărăniştii au nimerit fără să vrea printre USL-işti
Toate aceste lucruri s-au întâmplat după ce adunarea oficialităţilor şi deplasarea spre Centrul Istoric a fost despărţită din punct de vedere politic. În anii trecuţi toţi directorii şi liderii de partid, indiferent dacă erau în opoziţie sau la putere, se întâlneau în Piaţa Revoluţiei şi mergeau împreună la monument. De această dată la Palatul Administrativ au venit doar ţărăniştii Corneliu Furtună şi Bogdan Vâscu, însă nici ei nu au stat prea mult. „Văd că aici sunt numai USL-işti”, a remarcat la un moment dat Corneliu Furtună, care alături de candidatul ARD la alegerile parlamentare a părăsit Piaţa Revoluţiei, apărând în Centrul Vechi lângă PDL-işti şi cei din Forţa Civică.
În schimb, au venit în Piaţa Revoluţiei şi au mers împreună cu USL-iştii la monument, directoarele de la DSVSA şi DSP şi alţi şefi de instituţii care şi-au dobândit funcţiile pe vremea guvernării PDL – UNPR – UDMR şi care au fost „adoptaţi” de actuala putere, precum Stelian Meţler de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Radu Ţurcanu de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Dănuţ Huţu de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional.