Publicația Botoșăneanul urează ”La mulți ani” tuturor sărbătoriților zilei, care stau sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil!
Biserica Ortodoxă cinsteşte pe 8 noiembrie soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, "puteri cereşti fără de trup". În tradiţia biblică se spune că ei stau dinaintea tronului dumnezeiesc şi sunt purtători la cer ai rugăciunilor dreptcredincioşilor. La noi se mai numesc şi Sfinţii Voievozi.
Arhanghelii sunt reprezentari mitice apartinand calendarului popular, dar care au ca echivalenti pe Arhanghelii Mihail si Gavriil din calendarul ortodox.
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai. Arhanghelul Gavriil, al cărui nume se traducere "Dumnezeu este puterea mea", este considerat purtătorul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea naşterii Mântuitorului a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavriil.
Mihail se traduce prin "Cine-i ca Dumnezeu" şi transmite Tatălui Ceresc rugăciunile credincioşilor. Este primul dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu. În tradiţia românească se crede că Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului şi că luptă împotriva demonilor. Adesea i se alătură Sfântului Ilie, când afară tună şi trăsneşte.
Arhanghelul Mihail veghează bolnavii, stând la căpătâiul lor când le este dat să moară, şi la picioare, dacă le este sortit să mai trăiască. Arhanghelul Mihail, ca şi sfântul Haralambie, protejează oamenii de ciumă. Se crede, de asemenea, că Arhanghelii îi însoţesc pe oameni pe tot parcursul vieţii, de la naştere şi până la moarte, rugându-se neîncetat lui Dumnezeu pentru sănătatea lor.
În sâmbăta de dinaintea sărbătorii Arhanghelilor Mihail şi Gavriil se dau pomeni de sufletul morţilor, ziua numindu-se "Moşii de Arhangheli". Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânare. În această zi, fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi "lumina de veci". Tradiţia populară mai spune că, între sărbătoarea Arhanghelilor şi Crăciun trebuie să existe trei sau patru zile senine, numite "vara iernii".
Arhanghelii sunt prezenţi şi la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele şi purifică prin post conştiinţele încărcate. Ca sărbătoare, ziua de 8 noiembrie s-a serbat pentru prima dată în Biserică în veacul al cincilea, răspândindu-se în tot Răsăritul creştin, potrivit CrestinOrtodox.ro
Dincolo de semnificaţiile religioase, sărbătoarea aduce cu sine şi o serie de credinţe populare. De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt interzise indeletnicirile casnice iar cine nu respectă regula este sortit să aibă parte de chin înaintea morţii.
Tot în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi. În credinţa populară, Sfântul Mihail este şi protectorul Lunii şi al Soarelui.
Totodată, în regiunile de munte, Arhanghelii sunt consideraţi drept ocrotitori ai oilor. În această zi se face o turtă din făină de porumb, simbol al fertilităţii. Dacă turta cade cu faţa în jos, oile vor fi sterpe.
PREZENȚA la vot în județul Botoșani: Zeci de persoane au votat prin urna mobilă
Diana Arici
Nov 24, 2024
Ziua Votului: Politicieni amendați, curg sesizările la Poliție - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Forța Dreptei în grup la urne: Am votat pentru români, am votat pentru botoșăneni - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Primarul Cosmin Andrei, vot cu soția și cu gândul la investițiile orașului – LIVE
Oana Sava
Nov 24, 2024