Cea mai cunoscută tradiție de Sfântul Nicolae, care se pune în practică în noaptea de 5 spre 6 decembrie, este lustruirea ghetuțelor celor mici, copiii așteptând ca Moș Nicolae să le umple cu cadouri.
Însă există mai multe tradiții și superstiții legate de ziua Sfântului Nicolae.
Tradiția spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui, potrivit traditii-superstitii.ro.
Se știe despre Sfântul Nicolae că venea în ajutorul săracilor, al văduvelor și orfanilor și că ajuta cu bani pe cei mai oropsiți. De asemenea, el este și protectorul copiilor, primul moș care le aduce daruri.
La sate există obiceiul ca, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Tradițiile românești pentru ziua Sfântului Nicolae fac referire și la ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.
Se spune că este bine să pui crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori până la Anul Nou. Atunci se va afla rodul livezilor în anul ce urmează, în funcție de cât de mult au încolțit crenguțele.
În tradiția românească iarna începe de Sfântul Nicolae, pentru că se spune că Moș Nicolae își scutură barba albă. Potrivit superstițiilor de Moș Nicolae ar trebui să aibă loc prima ninsoare. Dacă nu ninge se spune că Sfântul Nicolae a întinerit.
Lustruirea ghetuțelor de Moș Nicolae este o tradiție populară care are rădăcini simbolice și culturale.
Lustruirea ghetuțelor este un mod prin care copiii și familiile arată că îl așteaptă pe Moș Nicolae cu drag și respect. Este un gest simbolic de curățenie, ordine și pregătire pentru venirea darurilor.
Ghetuțele curate sunt un semn că cel care le pregătește a fost ascultător, harnic și respectuos pe parcursul anului. În tradiție, Moș Nicolae aduce daruri copiilor cuminți, iar celor neascultători le poate lăsa nuielușa.
Lustruirea ghetelor este și o activitate amuzantă și plină de emoție, mai ales pentru copii. Acest ritual îi implică activ în sărbătoare și le amplifică entuziasmul pentru dimineața de 6 decembrie, când își găsesc cadourile.
Moș Nicolae, inspirat din viața Sfântului Nicolae, este cunoscut pentru generozitatea sa față de cei săraci și copii. Tradiția spune că el ar lăsa daruri sau monede în ghetuțele celor care le pregătesc frumos, continuând gesturile de bunătate ale sfântului, informează stirileprotv.ro.
Patronajul lui Nicolae asupra copiilor provine dintr-o legendă veche care spune cum a înviat trei băieți mici care fuseseră omorâți de un măcelar.
Cea mai populară poveste despre Sfântul Nicolae, una care este încă binecunoscută, povestește despre compasiunea sa față de trei tinere sărace. Tatăl lor își pierduse averea și, odată cu ea, toată speranța de a oferi zestre fiicelor sale.
Pentru a le salva de sărăcie și de amenințarea de a trebui să se întrețină ca sclave, Nicolae a aruncat saci de monede de aur prin fereastra deschisă a casei familiei sărace, astfel încât fiecare fiică să aibă destulă zestre ca să se poată căsători și duce o viață bună.
Până în 1084, Mira, locul de odihnă al Sfântului Nicolae, era în mâinile musulmanilor. Cu toate că turcii nu profanaseră locul sfânt, mulți creștini din Occident au considerat scandalos ca relicvele Sfântului Nicolae să fie în mâinile dușmanului.
Venețienii au planificat să-l salveze pe sfânt, dar în 1087, negustorii din Bari, în sudul Italiei, au ajuns primii acolo. Astăzi, relicvele Sfântului Nicolae se află în cripta marii bazilici pe care oamenii din Bari au construit-o pentru sfânt, iar pelerinii - atât catolici, cât și ortodocși - continuă să viziteze sanctuarul.
Pentru a îl sărbători pe Sfântul Nicolae ocrotitorul copiilor, se obișnuiește să se ofere mici cadouri și bomboane copiilor.
(Foto: Libertatea.ro)
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
SURSE: PNL vrea alegeri prezidenţiale în martie, Ilie Bolojan - Premierul va fi propus de PSD
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile