Un tânăr din Botoşani, a decedat fulgerător luni dimineață pe un pat de spital.
Iulian Amariei, în vârstă de 22 de ani, s-a stins pe neaşteptate luni dimineaţă la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, unde se afla de mai multă vreme.
Tânărul, student la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, a ajuns pe mâinile medicilor în urmă cu două săptămâni, din cauza unei hemoragii digestive inferioare, a cărei cauză era necunoscută. Medicii au intervenit chirurgical pentru a găsi cauza şi nu s-au gândit nicio clipă că lucrurile nu vor evolua pozitiv, fiind vorba de o intervenţie foarte simplă.
Deşi vineri Iulian posta pe Facebook că este bine, la 48 de ore de la operaţie a început să se simtă rău. Medicii au fost nevoiţi să intervină chirurgical din nou şi când au văzut despre ce este vorba s-au îngrozit. Tânărul avea o complicaţie extrem de rar întâlnită, medicii spunând că au mai întâlnit un singur astfel de caz în literatura de specialitate. Atunci, şi-au dat seama că nu sunt şanse de supravieţuire. Potrivit medicului curant al lui Iulian, prof. dr. Ştefan Georgescu, tânărul a avut o enterită necrozantă extrem de gravă, cu o extindere la aproape toate organele, nemaiîntâlnită. Aceasta deşi existau speculaţii că ar fi fost vorba de o infecţie nosocomială, care i-ar fi adus sfârşitul tânărului.
„Am primit rezultatele evaluării antomo-patologice şi este vorba de o enterită necrozantă post-operatorie, în formă gravă, cu o extindere nemaintâlnită. Erau semne nu numai la nivelul intestinului subţire sau a colonului, ci şi pe stomac, esofag, la nivel cardiac, pulmonar şi aşa mai departe. S-au luat tot felul de probe pentru evaluarea microscopică şi, fără doar şi poate, a fost vorba de o complicaţie extrem de gravă. Sunt foarte mulţi factori care pot fi implicaţi în geneza acestei complicaţii, dar cert este că această enterită a dus la un fenomen de coagulare intravasculară care a dus la insuficienţă multiplă de organ”, a explicat prof. dr. Ştefan Georgescu, medicul curant al tânărului.
Potrivit medicului, Iulian Amariei a murit la 24 de ore de la debutul acestei complicaţii, în literatura de specialitate existând un singur caz identic cu cel al tânărului botoşănean.
„De la debutul acestei complicaţii şi până la pierderea bolnavului s-au scurs mai puţin de 24 de ore, încât din punctul acesta de vedere, trebuie să subliniez că nu pot incrimina vreun germene sau altceva. Sigur că sunt factori şi factori şi sper ca rezultatele care vor veni ulterior să ne apropie de adevăr cât mai mult. În literatura de specialitate am găsit un singur caz identic cu acest pacient, la un tânăr cu un diverticul Meckel, care s-a stins la 19 ani. Nu putea fi diagnosticat cu anticipaţie şi nu putea fi prevenit în vreun fel sau altul. Repet, o complicaţie cu acest tip de extensie atât de mare nu prea am găsit nicăieri”, a mai arătat medicul.
Iulian Amariei a stat internat la Spitalul „Sf. Spiridon”, la Gastroenterologie, timp de două săptămâni, pentru hemoragie digestivă inferioară. Potrivit medicului care l-a îngrijit, acesta a fost tratat acolo şi compensată pierderea de sânge. De asemenea, a fost explorat, constatându-se sângerare la nivelul tubului digestiv, respectiv la nivelul ileonului terminal, dar fără a putea preciza chiar dacă s-au făcut toate explorările, care este sursa sângerării. Astfel, a rămas ca ultimă variantă de a descoperi cauza o explorare chirurgicală. Medicul Ştefan Georgescu a refuzat acest lucru timp de trei zile, dar, la insistenţele colegilor şi ale familiei, care se temeau ca Iulian să nu meargă acasă şi să facă o sângerare spontană, acesta a acceptat, chiar dacă şi explorarea chirurgicală putea să se soldeze cu neidentificarea unei surse clare a sângerării. Astfel, Iulian a fost operat şi s-a identificat un diverticul Meckel, ca sursă a sângerării. Acesta a fost rezecat, operaţia care a fost efectuată miercuri, 22 februarie, fiind una simplă şi a decurs fără probleme. Sâmbătă, tânărul şi-a reluat tranzitul şi era foarte bine, însă în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică a început să vomite şi să se simtă rău.
A fost dus la Terapie Intensivă şi tratat cum trebuie, astfel încât duminică dimineaţă era bine din nou. În cursul după-amiezii de duminică au început din nou stările de rău, iar medicii au fost nevoiţi ca în cursul serii, pe la ora 18, să intervină din nou să vadă despre ce este vorba. Din păcate, şi-au dat seama că e vorba de un fenomen care era deasupra oricărei resurse chirurgicale, fiind clar că nu se mai poate face nimic. „Când am deschis locul a doua oară, am văzut despre ce este vorba. Din păcate, la aşa fenomen, nu mai era nicio şansă de supravieţuire”, a mai precizat prof. dr. Ştefan Georgescu.
În acest caz, familia a fost informată constant de toate riscurile. Aceasta nu a depus niciun fel de plângere împotriva nimănui, rezultatele anatomopatologice fiind clare. Iulian Amariei este din Botoşani şi studia la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Chiar vineri, după operaţie, era optimist şi postase pe Facebook un mesaj.
„Vreau să vă mulţumesc din suflet şi din inimă pentru ceea ce aţi făcut în această perioadă foarte dificilă din viaţa mea. Fie că un singur gând, un mesaj sau chiar o donare de sânge. Acum mă aflu la Chirurgie, am două zile de la operaţie şi sper, încet-încet, să-mi revin şi să mă pun pe picioare. M-a impresionat profund mobilizarea voastră! Aveţi grijă de voi şi multă sănătate”, a fost ultimul mesaj al tânărului.
Acum, familia şi cei apropiaţi se pregătesc să-l conducă pe ultimul drum. (Sursa: Ziarul Evenimentul)
Polițiștii au umblat noaptea după hoții de lemne, un sucevean a fost amendat la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Viorel Iliuță: PSD – campion la promisiuni, dar și la glume proaste
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Angajament și speranță pentru viitorul României
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Curse de pe Aeroportul Iași către o destinație așteptată – PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024