Un bebeluș de doar două luni din județul Botoșani, se stingea în mod tragic la început de iulie, după ce, cu câteva zile înainte, medicul de familie îl consultase pe micuț și consemnase că e sănătos tun. Atât de sănătos încât i-a administrat vaccinul potrivit vârstei copilului, cu toate că familia nu fusese de acord. Ce s-a întâmplat de fapt și ce fac părinții ca să-și găsească măcar liniștea, dacă pe micuț nu-l mai pot aduce înapoi.
Ștefan și Mihaela sunt din Crasnaleuca, comuna Coțușca și mai au doi băieți. Au avut trei. Unul de 6 ani, altul de doi, și cel mai mic, de două luni și câteva zile. Cel din urmă nu apucase nici măcar să fie creștinat, a murit subit, în brațele mamei, în zori de zi, pe 4 iulie 2015. Copilul ar fi fost problematic încă de la început, spun părinții. „Când l-am născut, el nu mi-a plâns, era vânăt, nu avea aer, a fost nevoie să-l pună la aparat ca să poată respira. Și același episod s-a mai repetat o dată”, ne povestește Mihaela.
Totul ar fi decurs normal, Mihaela avea experiența primilor doi băieței pe care i-a născut și crescut, până într-o zi, când și-a dat seama că mezinul respiră greu și face temperatură. Când au mers la medicul de familie din Coțușca, acesta din urmă l-a consultat și a constatat că nu este nimic în neregulă, motiv pentru care i-a prescris bebelușului sirop.
Nu a mai trecut mult și mama a fost chemată cu copilul din nou la cabinetul medical pentru a-l vaccina pe micuț. S-a opus, spune Mihaela, i se părea că pruncul e totuși prea mic și nici nu era botezat. „Dar am mers până la urmă. L-a consultat (n.r.: medicul de familie) pentru vaccin și a zis că micuțul nu are nicio problemă. I-a făcut vaccinul și la patru, cinci zile, el a murit. Sâmbătă, la 4 dimineața, el a decedat în somn, a vomitat pe nas și pe guriță lapte și sânge”, își amintește cu groază femeia.
Au chemat o ambulanță, dar nu s-a mai putut face nimic. Acum stă cu niște hârtii în mână și se uită la ele ca o carte scrisă într-o limbă străină: e rezultatul necropsiei. Copilul a murit în urma unei insuficiențe acute cardiorespiratorii și pneumonie acută bilaterală. Cum a fost însă posibil ca o boală care se manifestă destul de violent, cu febră mare, tuse persistentă sau frisoane, să nu fie descoperită la timp, mai ales că, potrivit părinților, micuțul mai fusese consultat cu o simptomatologie asemănătoare?
Răspunsul îl dă chiar dr. Cristian Duță, medicul de familie din Coțușca, din perspectiva căruia povestea cu final tragic, se vede cu totul altfel. Potrivit acestuia, când Mihaela s-a prezentat cu micuțul la consultul dinainte de administrarea vaccinului, acesta nu prezenta niciun simptom neobișnuit. Respira normal, nu tușea, nu era agitat. Ba mai mult, mama ar fi răspuns cu „nu” la toate întrebările medicului legate de starea copilului – concluzia fiind că bebelușul NU a făcut febră, NU avea scaune diareice și NU prezenta alte probleme deosebite.
„Când i-am administrat vaccinul, a fost consultat copilul, declarativ mama a precizat că micuțul nu face febră, nu are scaune diareice, nu are nici un fel de problemă, pulmonar nu am ascultat nimic în neregulă, copilul a fost consultat, era totul normal, ca ulterior să aflu că a decedat. Altceva nu știu nici eu mai mult”, ne-a spus dr. Cristian Duță.
Ceea ce îl intrigă pe medic, spune chiar el, este că micuțul nu prezenta niciun semn de boală. Așa că l-a vaccinat. Totuși, vaccinul nu pare să aibă rolul negativ în nenorocirea pe care o trăiește familia din Coțușca. Asta pentru că, explică dr. Doru Culiceanu, președintele Colegiului Medicilor din Botoșani, o reacție adversă atât de violentă în urma imunizării, nu se manifestă cu atât de multe zile întârziere.
„Fiecare copil înainte de vaccinare, este consultat. Și sunt niște indicații foarte bine precizate, precum și contraindicații ale vaccinului. Se merge pe examenul clinic și dacă nu apar alte probleme, mama spune că nu prezintă simptome, îl vaccinezi. Există o ipoteză ca la un procent, să fie debutul unei boli virale inaparente, cu stare de sănătate aparentă. Nu înseamnă că administrarea vaccinului va duce la decesul sugarului. Totuși, o reacție vaccinală severă, apare în câteva secunde sau în cel mult 24 de ore”, a punctat președintele Colegiului Medicilor.
Ar mai exista și varianta ca boala să fi fost suportată de copil fără manifestări zgomotoase, cărțile de specialitate consemnează și existența unor astfel de cazuri. Cu toate acestea, oricare dintre variante ar fi cea corectă, nu va aduce bebelușul înapoi în brațele mamei. „Înapoi nu-l mai putem aduce, dar poate găsim cine e vinovatul. Noi nu avem bani, că am vrea să umblăm, să căutăm, nu putem dormi noaptea, plângem, ne supărăm, dar…”.
Prime uriașe pentru o victorie cu FCSB: Iftime a anunțat CÂȚI bani vor lua jucătorii
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Medici și pacienți intoxicați cu praf: Control al Gărzii de Mediu cu amendă și măsuri de remediere
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Reveniri spectaculoase la FCSB pentru restanța cu FC Botoșani: CUM ar putea arăta primul 11
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024