Sumele forfetare ar trebui să fie acordate elevilor de la 1 februarie. Banii oferiți de Ministerul Educației nu acoperă suma integrală a abonamentelor.
Conform edupedu.ro, de la 1 februarie, elevii navetiști care și-au plătit până acum luni de zile din banii lor abonamentele pentru școală ar trebui să primească sume forfetare, stabilite în funcție de tariful per kilometru stabilit de fiecare dintre cele 14 Consilii Județene care nu aveau contracte cu operatorii de transport.
În realitate, procesul va mai dura cel puțin câteva zile pentru că majoritatea Consiliilor Județene abia au aprobat de câteva zile tarifele, iar școlile urmează să calculeze sumele forfetare, în funcție de numărul de kilometri parcurși de elevi până la școală. În unele situații acestea sunt mai mici decât au plătit până acum elevii din propriile buzunare.
Practic, cu cât sunt mai puține zile de școală în luna respectivă, cu atât scade valoarea sumei forfetare, deși valoarea abonamentelor eliberate în mod normal nu ține cont de numărul de zile din lună. La un abonament care costă 500 de lei, elevul va primi suma forfetară de cel mult 331 de lei.
10 dintre cele 14 județe au aprobat un tarif de 0,37 de lei/km, județul Harghita nu a afișat pe site tariful deși a fost votat, Consiliul Județean Prahova a stabilit un tarif de 0,26 lei/km, Consiliul Județean Botoșani are 0,24 de lei/ km, iar Consiliul Județean Argeș are abia pe 31 ianuarie proiectul de hotărâre pe ordinea de zi.
Suma forfetară de care beneficiază fiecare elev se stabileşte pe baza valorii unitare lei/kilometru înmulţită cu numărul de kilometri parcurşi zilnic între domiciliu/reşedinţă şi unitatea de învăţământ şi numărul de zile de cursuri din luna de analiză.
Edupedu.ro a stat de vorbă cu inspectorii școlari din județele Giurgiu și Botoșani și i-a întrebat dacă sumele forfetare acoperă costurile abonamentelor plătite de elevi până acum.
În județul Botoșani, tariful stabilit este cel mai mic dintre cele 12 județe care nu aveau asigurat contract cu transportatorii: 0,24 lei/km.
Excepții: Inspectoratele vor plăti sumele restante operatorilor de transport, însă din 1 februarie 2024, dacă nu există contract încheiat cu Consiliul Județean, Inspectoratul nu mai poate efectua plăți către operatori.
(Sursă foto: depositphotos)
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Compania de apă a comandat asfalt rece pentru zecile de gropi din oraș
Gabriela Erdic
Jan 22, 2025
Declarația zilei 22 ianuarie 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Gabriela Erdic
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile