Cadrele medicale își propun să simplifice schemele de tratament.
Centrul Regional HIV/SIDA din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași se aliniază la ghidurile internaționale de tratament pentru această patologie. Având acces la terapia existentă la nivel internațional, medicii își propun să simplifice schemele de tratament pentru pacienții aflați în evidența centrului, mai ales că sunt scheme care presupun administrarea unui comprimat pe zi.
În prezent, Centrul Regional HIV/SIDA din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași oferă servicii medicale pacienților din 6 județe, Iași, Neamț, Suceava, Botoșani, Vaslui și Bacău, având în evidență 1.629 de persoane infectate cu HIV.
Vor putea beneficia de o schemă de tratament simplificat mai multe categorii de pacienți, așa cum sunt pacienții informați care sunt la curent cu noutățile științifice pentru patologia de care suferă și care solicită acest tip de tratament. Aceștia reprezintă 10 la sută din pacienții înregistrați la Centrul Regional HIV/SIDA. De tratament simplificat se vor bucura și pacienții poliexperimentați. În această categorie se includ pacienții care au schimbat de-a lungul timpului și 16 scheme de tratament, ajungând să li se administreze și 28 de comprimate pe zi.
Ei reprezintă 70 la sută din pacienții înregistrați la Centrul Regional HIV/SIDA din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. De scheme de tratament simplificat vor avea parte și pacienții care prezintă efecte secundare la tratamentul antiretroviral din schema pe care o folosesc în prezent cu efectele adverse predominante, precum sindromul dislipidemic mixt, creșterea colesterolului și a trigliceridelor în sânge, sindrom lipodistrofic, distribuirea grăsimii în corp în mod dizarmonic sau comorbidități care impun schimbarea terapiei, scrie BZI.
„Medicii noștri stau de vorbă cu pacienții la controalele periodice, le propun noile scheme de tratament pentru a-i ajuta în acest demers greu, dar nu imposibil. Pacienții beneficiază și de consiliere psihologică, atât la începutul terapiei, cât și în perioada următoare, timp de 6 luni, perioadă de acomodare cu terapia. Cei mai mulți dintre ei acceptă schimbarea. Există și 2 la sută cazuri înregistrate la centru ce refuză noul tratament, deși se încadrează în categoriile eligibile. Aceștia consideră că ultima schemă le asigură controlul viroimunologic și nu doresc să experimenteze o nouă schemă. La momentul actual, 30 la sută din pacienții aflați în evidența Centrului Regional HIV/SIDA primesc schema de tratament simplificată”,
a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
Broască prețioasă confiscată de la un botoșănean care va fi cercetat penal
Gabriela Erdic
Jan 17, 2025
CLIPUL ZILEI: Alexandru Cîmpanu a revenit la FC Botoșani și a ales un număr complicat pe tricou
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Bunătăți din Botoșani duse la o expoziție de tradiție din Germania
Oana Sava
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile