Cele 280 de mite luate în 20 de zile lucrătoare de către medicul oncolog Anca Ababneh Dumitrovici din Suceava i-au adus trei ani de închisoare.
Ea își recunoscuse vina, dar judecătorii au constatat că a făcut-o doar formal și că a continuat, la proces, să prezinte șpaga drept un loc comun, o realitatea firească.
Această răsturnare a anormalului drept normal, spune motivarea, este insuportabilă pentru societate. Și de aceea este nevoie de o condamnare care „produce efecte atât asupra conduitei infractorului, contribuind la reeducarea sa”.
Pe lângă condamnarea la trei ani de închisoare cu executare, Curtea a decis interzicerea dreptului de a mai profesa ca medic timp de cinci ani după executarea pedepsei, atât în sistemul public, cât și în cel privat.
Este nevoie de o sancționare exemplară a cadrelor medicale care primesc mită de la pacienți pentru descurajarea „credinţei publice că în România nu te poți prezenta într-o unitate medicală pentru a beneficia de îngrijiri medicale dacă nu dispui de resurse financiare suficiente” arată cei doi judecători ai Curții de Apel Suceava în ampla motivare a deciziei de condamnare la trei ani de închisoare cu executare a medicului Anca Ababneh Dumitrovici din Suceava, potrivit hotnews.ro.
Condamnarea la închisoare cu executare a medicului Anca Ababneh Dumitrovici, fosta șefă a Secției Oncologie a Spitalului Județean Suceava a venit ca o undă seismică pentru comunitatea locală, în special cea medicală.
La începutul procesului, doctorița a cerut judecarea prin procedura simplificată, tocmai pentru a beneficia de o reducere a limitelor de pedeapsă cu o treime. În plus, circumstanțele personale- pregătirea superioară, lipsa antecedentelor penale, cei doi copii mici pe care îi are (al doilea născut în timp ce era judecată)- au cântârit semnificativ pentru judecătorul Tribunalului Suceava, care în aprilie a decis că nu este nevoie de aplicarea unei pedepse privative de libertate. doi ani și șase luni închisoare cu suspendare i-au dat atunci doctoriței Ababneh Dumitrovici.
La apel, însă, doi judecători au concluzionat că pedeapsa nu a fost individualizată în mod corect și se impune una mai aspră: trei ani cu executare.
În motivarea deciziei, magistrații Curții de Apel Suceava prezintă pe larg argumentele care au stat la baza raționamentului lor juridic. Gravitatea faptei a fost evidențiată încă din start: „În calitate de medic specializat în tratarea unui diagnostic care este crunt pentru orice persoană (n.r. cancer), a primit de la pacienţii săi, persoane care erau diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice, deci deosebit de vulnerabile, sau de la aparţinătorii acestora bani sau alte produse cu ocazia prestării serviciului medical care trebuia să fie gratuit”.
Starea de pericol a fost dată de „lezarea în mod iremediabil a imaginii sistemului medical şi întărirea credinţei publice că în România nu te poţi prezenta într-o unitate medicală pentru a beneficia de îngrijiri medicale dacă nu dispui de resurse financiare suficiente”.
Chiar dacă a fost judecată prin procedura simplificată, a recunoașterii vinovăției, în opinia magistraților Curții de Apel Suceava, recunoașterea faptelor a fost una formală. „Nu a conştientizat nici în prezent gravitatea faptelor sale, apreciază conduita ca reprezentând o normalitate”- instanța subliniind conduita medicului din timpul cercetărilor.
„Inculpata a avut o atitudine nesinceră, încercând să inducă în eroare organele judiciare prezentând variante diferite ale modului de desfăşurare a evenimentelor susţinând chiar că nu a cunoscut caracterul infracţional al conduitei sale”.
Acest lucru, spune instanța „este neverosimil în condiţiile în care vorbim de o persoană care are o pregătire profesională superioară şi însăşi codul de conduită al medicilor este menţionat expres că acestora le este interzis să primească bani în schimbul serviciilor prestate iar la nivelul Spitalului Județean Suceava, este de notorietate, că pentru mai mulţi ani au fost afişate în locuri vizibile pentru oricine anunţuri prin care pacienţi şi aparţinători erau informaţi că nu trebuie să ofere bani pentru serviciile medicale”, se arată în hotărârea Curții de Apel Suceava, consultată de HotNews.ro.
Ritmicitatea cu care primea medicul Anca Ababneh Dumitrovici „atențiile” de la pacienți – de 280 de ori în 20 de zile lucrătoare – a creat, spun judecătorii, un mod de viață pentru medicul din tânăra generație, care se bucura de notorietate pe plan local.
Citește articolul integral AICI
(Foto: Facebook)
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024