Trei bărbați cu vârste între 60 și 70 de ani vor traversa țara noastră pe bicicletă. A fost nevoie de gestul simbolic al celor trei belgieni pentru atragerea unui semnal de alarmă cu privire la bătrânii României care mor abandonați fiindcă fiii și fiicele le-au plecat la cules de căpșuni sau să îngrijească părinții altora.
Anul acesta prin martie, Fundația Româno-Blegiană The Open Network fot Community Development cu ajutorul Asociației de Ajutor Mutual Slatina – Timiș a început implementarea proiectului ”Comunități Rurale Active în Furnizarea și Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu – Creșterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliul bătrânilor din 5 comunități rurale”.
”Bătrânii din România au nevoie de servicii care să fie finanțate din bani publici, servicii care pot fi furnizate la nivelul fiecărui județ și la nivelul fiecărei comunități, dar servicii pentru care este nevoie să dezvoltăm capacitate instituțională la nivel de furnizori. Am fost printre cei care au coordonat strategia națională de sănătate 2014 – 2020 creșterea accesului la servicii de îngrijire pe termen lung este o prioritate în acea strategie, este o prioritate europeană”
Cristina Vladu, Asociația de Ajutor Mutual Slatina – Timiș
Trei cicliști belgieni străbat în perioada 16 – 25 septembrie mai mult de 1.000 de kilometri pentru a promova necesitatea îngrijirii la domiciliu dar și pentru a colecta fondurile necesare furnizării acestor servicii în România.
Astăzi au ajuns la Botoșani.
Au fost primiți de prefect, președintele Consiliului Județean, conducerile Casei Județene de Asigurări de Sănătate și Direcției de Sănătate Publică și deputatul Tamara Ciofu.
”E foarte important ca această întâlnire, din punctul meu de vedere pentru că încă o dată ni se arată că și toate celelalte state civilizate acordă o atenție suplimentară acestui segment social care înseamnă îngrijiri la domiciliu. În celelalte state europene, ceea ce se întâmplă la nivel de stat controlat în stat nu este suficient, pentru că banii care se duc în îngrijiri de sănătate niciodată nu sunt suficienți. E un plus de solidaritate și aici vreau să felicit pe distinșii membri ai asociației dv. din Belgia pentru efortul pe care-l fac pentru a atrage atenția asupra bătrânilor care nu au posibilitatea să facă acest lucru”
Tamara Ciofu, medic pediatru
Prefectul, specialist în finanțe, a venit cu o soluție prin care pot fi obținute resurse financiare pentru susținerea acestui proiect.
”Statul oferă niște facilități este vorba de acei 2% din impozitul pe salarii care pot fi donați pentru asociațiile și organizațiile neguvernamentale. Este vorba despre 0,3% din cifra de afaceri pe care societățile comerciale le pot dirija către asociațiile non-profit. Problema noastră este ca acei bani să se ducă pentru asociațiile non profit numai că, construim foarte mult și nu îngrijim”
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
Cele cinci comunități rurale unde este implementat programul pilot sunt Moldovița – Suceava, Armeniș - Caraș Severin, Batăr – Bihor, Dumitrești – Vrancea și Bunești – Brașov.
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Botoșănean oprit de polițiști pe Calea Națională: Nereguli descoperite după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024